Skórka będzie złocista i chrupiąca. Wlej na patelnię, na której smażysz pierogi

Jedni przepadają za pierogami z wody, ale nie brakuje amatorów serwowania ich z patelni. Chrupiące i złociste ciasto to zasługa nie tylko oleju. Prosta mieszanka wyniesie odsmażane pierogi na zupełnie nowy poziom.

Jak odsmażyć pierogiJak odsmażyć pierogi
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Pierogi na patelnię trafiają prosto po wyjęciu z garnka, ale to także szybki sposób na odgrzanie sklepowego gotowca. Przypieczone, chrupiące, rumiane ciasto sprawia, że na sam widok zaczyna burczeć w brzuchu. Żeby osiągnąć taki efekt, sięgnij po trik, który krążył po Tik Toku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Odrywany chlebek serowy z masłem ziołowym. O przepis poprosi nawet wybredna teściowa

Sprawdzi się zarówno wtedy, gdy chcesz odsmażyć pierogi ruskie lub z mięsem, jak i w przypadku chińskich pierożków gyoza. To prosty sposób, który uratuje pierogi otulone zbyt grubą ilością ciasta.

Jak odsmażyć pierogi?

Chrupiące pierogi to prawdziwy rarytas, a ich przygotowanie jest naprawdę proste. Aby pierogi nabrały wyjątkowej chrupkości, można podsmażyć je na patelni, a następnie dodać mieszankę wody ze skrobią kukurydzianą i mąką pszenną. Kiedy patelnię przykryjemy, wystarczy odczekać, aż cała woda się ulotni, tworząc na spodzie chrupiącą skorupkę. Chrupiący "placek" z mąki to znak, że pierogi są gotowe.

Do mieszanki wody i mąki możesz dodać szczyptę soli lub pieprzu dla dodatkowego smaku.

Na pierogach pojawia się chrupiąca warstwa
Na pierogach pojawia się chrupiąca warstwa © TikTok

Wybierz patelnię z nieprzywierającą powłoką, która umożliwi równomierne smażenie i zapobiegnie przywieraniu pierogów. Dzięki tej metodzie nawet grubsze ciasto sklepowych pierogów zyskuje zupełnie nowy, pyszny smak i chrupiącą konsystencję. Nie musisz się też martwić, że pierogi się rozpadną podczas smażenia. Ten trik jest idealny dla tych, którzy chcą szybko i łatwo przygotować smaczne, chrupiące pierogi, nawet te kupione w sklepie.

Odsmażane pierogi w chrupiącej panierce

Składniki:

  • 1/4 szklanki wody,
  • 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej,
  • 1 łyżeczka mąki pszennej,
  • szczypta soli,
  • odrobina oleju.

Sposób przygotowania:

  1. Smaż pierogi na patelni z olejem przez 2 minuty.
  2. Połącz wodę ze skrobią, mąką i solą.
  3. Wlej mieszkankę na patelnie.
  4. Przykryj patelnię i gotuj przez 5 minut na średniej mocy palnika.

Połóż talerz na wierzchu pierogów, odwróć patelnię, aby podać chrupiącą stroną do góry. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem