Można gotować zamrożone mięso? Przez prosty błąd tylko sobie zaszkodzisz

Kto z nas nie ma zapasu mięsa w zamrażarce? To najlepszy sposób, gdy chcemy je dłużej przechować. Zdarza się jednak, że zapomnimy o jego wcześniejszym wyjęciu i rozmrożeniu. I wtedy pojawia się pytanie, czy można gotować zamrożony drób bądź wieprzowinę.

Zupa na mrożonym mięsie? Podpowiadamy, na co uważaćZupa na mrożonym mięsie? Podpowiadamy, na co uważać
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Mrożenie to jedna z najskuteczniejszych metod przechowywania mięsa przez dłuższy czas. Dzięki niej można też uniknąć częstych zakupów. Mięso włożone do zamrażarki zachowuje świeżość i wszystkie właściwości przez kilka miesięcy. Jednak kluczowe jest przestrzeganie odpowiednich zasad.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Polędwiczki wieprzowe w sosie pieczarkowym - pyszny obiad dla rodziny

Najważniejsza zasada podczas mrożenia

O czym trzeba pamiętać, gdy wkładamy mięso do zamrażarki? Przede wszystkim o tym, by zużyć je w miarę szybko. Wołowina i cielęcina mogą być mrożone do ośmiu miesięcy, wieprzowina do sześciu, a mięso mielone jedynie przez dwa miesiące. Tych terminów należy przestrzegać, a eksperci podkreślają, że im szybciej mięso będzie wykorzystane, tym lepiej.

Ważne jest także to, aby nie rozmrażać mięsa w temperaturze pokojowej. Taki sposób może prowadzić do namnażania się bakterii, zanim jeszcze cały kawałek wieprzowiny czy wołowiny zdąży się rozmrozić. Zaleca się, by robić to w lodówce. Wtedy mięso powoli odzyskuje temperaturę, nie ma ryzyka pojawianie się bakterii.

Czy można gotować zamrożone mięso?

A co zrobić, gdy zapomnimy wyjąć mięsa odpowiednio wcześniej? Wydaje się, że ugotowanie zupy na zamrożonym kurczaku czy schabie nie może nam zaszkodzić. I rzeczywiście nie ma do tego przeciwwskazań. Jest to bezpieczne dla zdrowia, ale trzeba przestrzegać pewnej zasady.

Po prostu zamrożonego mięsa nie można wkładać do wrzątku. Znacznie lepiej umieścić je w garnku i zalać zimną wodą, a potem podgrzewać na małej mocy palnika. Takie działania zminimalizują rozwój bakterii podczas gotowania.

Z kolei jeśli chodzi o smak potrawy przygotowanej na zamrożonym mięsie, to nie można stwierdzić, że będzie on gorszy od posiłków zrobionych ze świeżego bądź wcześniej odmrożonego mięsa. Są jednak osoby, które czują jakąś różnicę w smaku.

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba
Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯