PoradyMożna gotować zamrożone mięso? Przez prosty błąd tylko sobie zaszkodzisz

Można gotować zamrożone mięso? Przez prosty błąd tylko sobie zaszkodzisz

Kto z nas nie ma zapasu mięsa w zamrażarce? To najlepszy sposób, gdy chcemy je dłużej przechować. Zdarza się jednak, że zapomnimy o jego wcześniejszym wyjęciu i rozmrożeniu. I wtedy pojawia się pytanie, czy można gotować zamrożony drób bądź wieprzowinę.

Zupa na mrożonym mięsie? Podpowiadamy, na co uważać
Zupa na mrożonym mięsie? Podpowiadamy, na co uważać
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Mrożenie to jedna z najskuteczniejszych metod przechowywania mięsa przez dłuższy czas. Dzięki niej można też uniknąć częstych zakupów. Mięso włożone do zamrażarki zachowuje świeżość i wszystkie właściwości przez kilka miesięcy. Jednak kluczowe jest przestrzeganie odpowiednich zasad.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Polędwiczki wieprzowe w sosie pieczarkowym - pyszny obiad dla rodziny

Najważniejsza zasada podczas mrożenia

O czym trzeba pamiętać, gdy wkładamy mięso do zamrażarki? Przede wszystkim o tym, by zużyć je w miarę szybko. Wołowina i cielęcina mogą być mrożone do ośmiu miesięcy, wieprzowina do sześciu, a mięso mielone jedynie przez dwa miesiące. Tych terminów należy przestrzegać, a eksperci podkreślają, że im szybciej mięso będzie wykorzystane, tym lepiej.

Ważne jest także to, aby nie rozmrażać mięsa w temperaturze pokojowej. Taki sposób może prowadzić do namnażania się bakterii, zanim jeszcze cały kawałek wieprzowiny czy wołowiny zdąży się rozmrozić. Zaleca się, by robić to w lodówce. Wtedy mięso powoli odzyskuje temperaturę, nie ma ryzyka pojawianie się bakterii.

Czy można gotować zamrożone mięso?

A co zrobić, gdy zapomnimy wyjąć mięsa odpowiednio wcześniej? Wydaje się, że ugotowanie zupy na zamrożonym kurczaku czy schabie nie może nam zaszkodzić. I rzeczywiście nie ma do tego przeciwwskazań. Jest to bezpieczne dla zdrowia, ale trzeba przestrzegać pewnej zasady.

Po prostu zamrożonego mięsa nie można wkładać do wrzątku. Znacznie lepiej umieścić je w garnku i zalać zimną wodą, a potem podgrzewać na małej mocy palnika. Takie działania zminimalizują rozwój bakterii podczas gotowania.

Z kolei jeśli chodzi o smak potrawy przygotowanej na zamrożonym mięsie, to nie można stwierdzić, że będzie on gorszy od posiłków zrobionych ze świeżego bądź wcześniej odmrożonego mięsa. Są jednak osoby, które czują jakąś różnicę w smaku.

mięsorozmrażaniemrożenie jedzenia

Wybrane dla Ciebie