Czy mrożenie chleba jest bezpieczne? Badania nie pozostawiają wątpliwości

Mrożenie żywności to częsta praktyka, pozwalająca na przedłużenie terminu ważności wielu produktów spożywczych. Od świeżych warzyw i owoców po gotowe dania – w domowych zamrażarkach ląduje wszystko, czego nie jesteśmy w stanie zjeść w ciągu najbliższych kilku dni. W ujemnej temperaturze przechowywane jest również pieczywo. Naukowcy z "European Journal of Clinical Nutrition" dokładnie przeanalizowali skład mrożonego chleba i jego wpływ na organizm.

Mrożenie chleba to praktyczny sposób na przechowywanieMrożenie chleba to praktyczny sposób na przechowywanie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Wiele osób mrozi chleb z przyczyn praktycznych, aby zawsze pod ręką był "świeży", czyli w tym przypadku rozmrożony, bochenek. Mało kto zastanawia się nad jego składem, wartością odżywczą i działaniem na układ pokarmowy. Tymczasem okazuje się, że mrożenie chleba niesie za sobą konkretne konsekwencje, mające duży wpływ na zdrowie. Temat jest szczególnie ważny dla osób chorujących na cukrzycę typu 2.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kultowy przysmak jeszcze dziś może pojawić się u ciebie! Idealny, żeby zabrać go do pracy lub szkoły jako drugie śniadanie

Jak mrożenie chleba wpływa na jego skład?

Głównym składnikiem białego pieczywa jest skrobia, która należy do grupy węglowodanów, czyli cukrów. W chlebie pszennym jest jej ok. 80 proc., dlatego po spożyciu kanapki z takim pieczywem czujemy nagły przypływ energii. Jednak u osób chorych na cukrzycę nie jest wskazany tak nagły wzrost poziomu cukru we krwi. Pomocne może okazać się mrożenie chleba.

W wyniku mrożenia skrobia zawarta w pieczywie ulega retrogradacji, czyli zmienia swoją strukturę. Zamienia się w tzw. skrobię oporną na działanie bakterii jelitowych. Oznacza to, że nie jest tak łatwo przyswajalna przez organizm. Niestrawiona w jelicie cienkim przechodzi do jelita grubego i dopiero tam jest trawiona przez bakterie, w wyniku czego powstaje maślan, kwas tłuszczowy o pozytywnym działaniu na układ trawienny.

Chleb o niskim indeksie glikemicznym

Aby jeszcze bardziej obniżyć indeks glikemiczny, możesz podgrzać rozmrożony chleb w tosterze lub piekarniku. Takiego pieczywa nie warto jednak rozmrażać na zapas, ponieważ o wiele szybciej robi się twarde. Pamiętaj również o zastosowaniu odpowiednio szczelnych pojemników. Nie używaj zwykłych "śniadaniówek" – o wiele lepiej sprawdzą się torebki strunowe, które możesz kupić za grosze w hurtowych ilościach.

Mrożenie chleba to skuteczny sposób na ograniczenie marnowania żywności. Takie pieczywo można przechowywać w zamrażalniku nie dłużej niż przez 3 miesiące.

Źródło: earth.com

Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat