Czy mrożenie chleba jest bezpieczne? Badania nie pozostawiają wątpliwości

Mrożenie żywności to częsta praktyka, pozwalająca na przedłużenie terminu ważności wielu produktów spożywczych. Od świeżych warzyw i owoców po gotowe dania – w domowych zamrażarkach ląduje wszystko, czego nie jesteśmy w stanie zjeść w ciągu najbliższych kilku dni. W ujemnej temperaturze przechowywane jest również pieczywo. Naukowcy z "European Journal of Clinical Nutrition" dokładnie przeanalizowali skład mrożonego chleba i jego wpływ na organizm.

Mrożenie chleba to praktyczny sposób na przechowywanieMrożenie chleba to praktyczny sposób na przechowywanie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Wiele osób mrozi chleb z przyczyn praktycznych, aby zawsze pod ręką był "świeży", czyli w tym przypadku rozmrożony, bochenek. Mało kto zastanawia się nad jego składem, wartością odżywczą i działaniem na układ pokarmowy. Tymczasem okazuje się, że mrożenie chleba niesie za sobą konkretne konsekwencje, mające duży wpływ na zdrowie. Temat jest szczególnie ważny dla osób chorujących na cukrzycę typu 2.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kultowy przysmak jeszcze dziś może pojawić się u ciebie! Idealny, żeby zabrać go do pracy lub szkoły jako drugie śniadanie

Jak mrożenie chleba wpływa na jego skład?

Głównym składnikiem białego pieczywa jest skrobia, która należy do grupy węglowodanów, czyli cukrów. W chlebie pszennym jest jej ok. 80 proc., dlatego po spożyciu kanapki z takim pieczywem czujemy nagły przypływ energii. Jednak u osób chorych na cukrzycę nie jest wskazany tak nagły wzrost poziomu cukru we krwi. Pomocne może okazać się mrożenie chleba.

W wyniku mrożenia skrobia zawarta w pieczywie ulega retrogradacji, czyli zmienia swoją strukturę. Zamienia się w tzw. skrobię oporną na działanie bakterii jelitowych. Oznacza to, że nie jest tak łatwo przyswajalna przez organizm. Niestrawiona w jelicie cienkim przechodzi do jelita grubego i dopiero tam jest trawiona przez bakterie, w wyniku czego powstaje maślan, kwas tłuszczowy o pozytywnym działaniu na układ trawienny.

Chleb o niskim indeksie glikemicznym

Aby jeszcze bardziej obniżyć indeks glikemiczny, możesz podgrzać rozmrożony chleb w tosterze lub piekarniku. Takiego pieczywa nie warto jednak rozmrażać na zapas, ponieważ o wiele szybciej robi się twarde. Pamiętaj również o zastosowaniu odpowiednio szczelnych pojemników. Nie używaj zwykłych "śniadaniówek" – o wiele lepiej sprawdzą się torebki strunowe, które możesz kupić za grosze w hurtowych ilościach.

Mrożenie chleba to skuteczny sposób na ograniczenie marnowania żywności. Takie pieczywo można przechowywać w zamrażalniku nie dłużej niż przez 3 miesiące.

Źródło: earth.com

Wybrane dla Ciebie
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
Do mięsa robię ziemniaki z kapustą po irlandzku. To uproszczona wersja parzybrody
Do mięsa robię ziemniaki z kapustą po irlandzku. To uproszczona wersja parzybrody
Dorzucam do kapusty. Surówka znika szybciej niż schabowy
Dorzucam do kapusty. Surówka znika szybciej niż schabowy
Jedzą zamiast burgerów. Za porcję zapłacisz grosze
Jedzą zamiast burgerów. Za porcję zapłacisz grosze
Świąteczny barszcz Wachowicz. "Przygotowania na początku grudnia są najważniejsze"
Świąteczny barszcz Wachowicz. "Przygotowania na początku grudnia są najważniejsze"
Zajmuje honorowe miejsce na kujawskiej wigilii. Ale wielu się dziwi, jak można jeść coś takiego
Zajmuje honorowe miejsce na kujawskiej wigilii. Ale wielu się dziwi, jak można jeść coś takiego
Ciocia piecze w drugi dzień Świąt. Zapasy wyciąga z zamrażarki
Ciocia piecze w drugi dzień Świąt. Zapasy wyciąga z zamrażarki
Tę rybę jemy wyjątkowo rzadko. Ma mało kalorii, a pełno białka i kwasów omega
Tę rybę jemy wyjątkowo rzadko. Ma mało kalorii, a pełno białka i kwasów omega
Polacy rzadko ją kupują. Idealna dla sercowców
Polacy rzadko ją kupują. Idealna dla sercowców
Najgorszy i najczęstszy błąd przy suszonych grzybach. To dlatego farsz wychodzi gorzki
Najgorszy i najczęstszy błąd przy suszonych grzybach. To dlatego farsz wychodzi gorzki
Wlej do mąki i wyrób ciasto. Po upieczeniu będziesz mieć pyszny chlebek
Wlej do mąki i wyrób ciasto. Po upieczeniu będziesz mieć pyszny chlebek
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯