PoradyW 5 minut rozmrozisz zmrożony na kość chleb. Bez piekarnika i żmudnego czekania

W 5 minut rozmrozisz zmrożony na kość chleb. Bez piekarnika i żmudnego czekania

Jak rozmrozić chleb - Pyszności; Foto: Canva, screen z filmu na youtube.com; konto: Dad's Simple Meals
Jak rozmrozić chleb - Pyszności; Foto: Canva, screen z filmu na youtube.com; konto: Dad's Simple Meals
15.10.2022 00:20

Awaria piekarnika. Brak piekarnika. Totalny brak czasu albo po prostu twoje widzimisię. Jaki by to nie był powód, ustalmy jedno: musisz rozmrozić pieczywo szybko i bez użycia piekarnika. Jak to zrobić? Przeczytaj i się dowiedz!

Gdyby istniały jakieś statystyki tego, w jaki sposób rozmrażamy chleb, prawdopodobnie naturalny sposób byłby tego zestawienia zdecydowanym liderem. Najczęściej chleb wyjmujemy z zamrażarki na wieczór, a rano mamy już pieczywo gotowe do smarowania masłem. Proste i skuteczne.

Chleb - Pyszności; Foto: Pexels
Chleb - Pyszności; Foto: Pexels

Rozmrażane w temperaturze pokojowej pieczywo zawsze polecamy owinąć w lniany lub bawełniany ręcznik kuchenny. Jego zadaniem będzie wchłonięcie wilgoci. Musimy jednak podkreślić jedną rzecz: to, że ta metoda jest bezpieczna i skuteczna, nie znaczy, że jest szybka. W zależności od wielkości chleba będzie się on rozmrażał od 4 do nawet 12 godzin.

Jak rozmrozić chleb jeśli nie masz tyle czasu?

Najpopularniejszym sposobem jest skorzystanie z piekarnika. Wystarczy nastawić go na 180 stopni i wrzucić chleb na ruszt na około pół godziny. Jeśli jest to niewielki bochenek, prawdopodobnie powinien się rozmrozić nawet szybciej. Istnieją jednak inne sposoby: kontrowersyjne i zaskakujące.

Załóżmy więc, że nie chcemy użyć piekarnika. Oto sposoby na rozmrożenie chleb bez jego użycia.

Jak rozmrozić chleb - Pyszności; Foto: Canva
Jak rozmrozić chleb - Pyszności; Foto: Canva

Mikrofala. Potraktujcie ten sposób jako ostatnią deskę ratunku, kiedy goście dosłownie pukają już do waszych drzwi. Pieczywo rozmrażane w mikrofali ma niechybne szanse stania się gumowatym i niesmacznym. Jeśli jednak musisz, użyj programu do rozmrażania. Potrwa to wtedy około 6 minut. Jeśli to wzbudziło już twój niesmak to wiedz, że możesz jeszcze ustawić mikrofalę na 170 stopni i rozmrozić chleb w 25 sekund.

Patelnia. Rozmrażanie na niej potrwa zaledwie kilka minut. Na suchą patelnię wyłóż zamrożone kromki chleba i podgrzewaj na małym ogniu. Jeśli masz problem z rozdzieleniem zamrożonych kromek, użyj do tego noża lub łyżki.

Toster. Nie mylić z opiekaczem. Możesz użyć funkcji rozmrażania, albo nie. Rozgrzej toster i połóż na nim kilka zmrożonych kromek. Kiedy rozpuszczą się na tyle, że jesteś w stanie je rozdzielić, włóż kromki na chwilę do tostera. Po chwili będą gotowe!

Skoro już wiemy, że jesteś zjadaczem chleba, możesz obejrzeć ten filmik z przepisem na domowy bochen z naszego kanału na YouTube!

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także