PrzepisProste przepisyNa szybki obiad robię kluski leniwe. Twaróg zamieniam na inny ser

Na szybki obiad robię kluski leniwe. Twaróg zamieniam na inny ser

Kluski leniwe to danie, które natychmiast przywołuje wspomnienia z dzieciństwa. Przygotowywały je nasze mamy i bacie, przepis na te kluski znany jest od lat. Są miękkie, delikatne, a przy tym sycące. Ze słodkim dodatkami smakują jak marzenie. Okazuje się, że można je przygotować nie tylko z twarogu.

Kluski leniwe świetnie smakują z masłem i cynamonem
Kluski leniwe świetnie smakują z masłem i cynamonem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Kluski leniwe zasługują na swoją nazwę. Pracy jest przy nich naprawdę niewiele. Wcale nie trzeba być mistrzem kuchni ani spędzać wielu godzin przy garnkach, aby cieszyć się ich smakiem. Najważniejszy jest odpowiedni dobór składników, a zwłaszcza twarogu, na którym bazują. Nadaje on kluskom idealną konsystencję i delikatność. Jednak okazuje się, że łatwo można go zastąpić.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

WIDEO

Tort cytrynowy z dżemem agrestowym. Smakuje jak z ekskluzywnej cukierni

Czym zastąpić twaróg w leniwych?

Kluski leniwe robię od lat według tradycyjnego przepisu. Dlatego trochę nieufnie podeszłam do receptury, która zakładała użycie znanego włoskiego sera. Chodzi o ricottę. Staje się ona tak popularna, jak mozzarella czy parmezan. Ma delikatny smak i kremową konsystencję, nadaje się zarówno słodkich, jak i wytrawnych potraw. Jej dużym plusem jest też to, że ma niewiele kalorii. Kluski na jej bazie są pyszne, ale i zdecydowanie lżejsze.

Jak podawać leniwe z ricotty?

Jeśli choć raz robiłeś klasyczne leniwe, przygotowanie klusek z ricotty niczym cię nie zaskoczy. Przepis jest bardzo podobny. Różnić je może sposób podania, bo świetnie smakują na słodko, na przykład z masłem i cynamonem, a także w wersji pikantnej. W tym drugim przypadku można je podawać z parmezanem i szparagami. Sprawdzą się także jako dodatek do mięsa w sosie.

Leniwe z ricotty

Składniki:

  • 300 g sera ricotta,
  • 1 jajko
  • ok. 1 szklanka mąki pszennej,
  • szczypta soli,
  • cukru waniliowy do smaku do wersji na słodko.

Sposób przygotowania:

  1. Wymieszaj ricottę (odlej płyn z opakowania) z mąką i żółtkiem.
  2. Ubij na sztywną pianę białka ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodaj cukier waniliowy w wersji na słodko.
  3. Sztywną pianę wmieszaj z masą serową.
  4. Stolnicę lub matę silikonową oprósz mąką i wyłóż ciasto.
  5. Uformuj z niego wałek, lekko go spłaszcz i krój klasyczne kluski na skos.
  6. Kluski gotuj w dużej ilości osolonego wrzątku.
  7. Od wypłynięcia potrzebują do 3 minut, w zależności od wielkości.
  8. Wyjmuj je łyżką cedzakową. Gotowe kluski ułóż na talerzu i podawaj z ulubionymi dodatkami.
kluskikluski leniwetwaróg

Wybrane dla Ciebie