PrzepisŚniadanieDo omleta dodaj twaróg. Nikt nawet nie pomyśli o zwykłych placuszkach

Do omleta dodaj twaróg. Nikt nawet nie pomyśli o zwykłych placuszkach

Śniadanie to dla wielu osób jeden z najważniejszych posiłków dnia. Pyszny szarpany omlet z dodatkiem twarogu nie tylko dostarczy energii, ale również pozwoli rozpocząć poranek.

Szarpany omlet
Szarpany omlet
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Topfenschmarrn brzmi obco, ale jeśli nazwiemy go omletem i dodamy, że pochodzi z Austrii, wszystko stanie się prostsze. To przepis na słodkie śniadanie, które rozkocha w sobie zarówno dzieci, jak i dorosłych. Otulony kołderką z cukru pudru staje się również pysznym pomysłem na podwieczorek.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Na takie udka chętnych nie brakuje. Tajemnica tkwi w odpowiednich dodatkach

Omlet z twarogiem

Na pierwszym rzut oka można pomylić go z popularniejszym Kaiserschmarrnem. To rodzaj omleta, który przypadnie do gustu wszystkim tym, którzy nie radzą sobie z przewracaniem na drugą stronę. Jest bowiem celowo porwany na kawałki i dość niedbale rzucony na talerze.

Szarpany omlet serowy
Szarpany omlet serowy© Pixabay

Na dodatek w tym omlecie znaleźć można jeszcze twaróg, dzięki czemu staje się bardziej pożywny i sycący. To właśnie odróżnia Topfenschmarrn od Kaiserschmarrn. Twaróg lekko kwaskowego, serowego smaku, który doskonale komponuje się ze słodyczą omletu. Jest także bogatym źródłem białka i wapnia, co podnosi wartość odżywczą dania.

Składniki:

  • 250 g twarogu sernikowego lub zmielonego trzykrotnie półtłustego,
  • 125 ml śmietany 12 proc.,
  • 1 płaska łyżeczka skórki z cytryny,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • 2 łyżki skrobi kukurydzianej,
  • 3 jajka,
  • 1 łyżka cukru,
  • 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
  • szczypta soli,
  • 30 g masła.

Sposób przygotowania:

  1. Oddziel żółtka od białej. Dodaj do nich mąkę, cukier biały oraz z wanilią, skrókę z cytryny, skrobię oraz śmietanę i zmiksuj.
  2. W osobnej misce ubij na sztywno białka wraz ze szczyptą soli.
  3. Ubite białka dodaj do masy z żółtkami i delikatnie wymieszaj szpatułką, do połączenia składników.
  4. Na patelni rozgrzej połowę masła, wylej masę i smaż na średniej mocy palnika przez ok. 5 minut. Rób to pod przykryciem, co jakiś czas sprawdzając, czy omlet się nie przypalił.
  5. Następnie przekręć omlet na drugą stronę przy pomocy pokrywki lub talerza. Zanim umieścić go na patelni, wrzuć na nią pozostałe masło.
  6. Smaż przez ok. 3-4 minuty.
  7. Następnie porwij omlet na mniejsze kawałki przy pomocy dwóch widelców.

Gotowy omlet twarogowy podawaj z cukrem pudrem. Możesz dodać do niego także powidła śliwkowe. Smacznego!

przepisomlettwaróg

Wybrane dla Ciebie