Do omleta dodaj twaróg. Nikt nawet nie pomyśli o zwykłych placuszkach

Śniadanie to dla wielu osób jeden z najważniejszych posiłków dnia. Pyszny szarpany omlet z dodatkiem twarogu nie tylko dostarczy energii, ale również pozwoli rozpocząć poranek.

Szarpany omletSzarpany omlet
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Topfenschmarrn brzmi obco, ale jeśli nazwiemy go omletem i dodamy, że pochodzi z Austrii, wszystko stanie się prostsze. To przepis na słodkie śniadanie, które rozkocha w sobie zarówno dzieci, jak i dorosłych. Otulony kołderką z cukru pudru staje się również pysznym pomysłem na podwieczorek.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Na takie udka chętnych nie brakuje. Tajemnica tkwi w odpowiednich dodatkach

Omlet z twarogiem

Na pierwszym rzut oka można pomylić go z popularniejszym Kaiserschmarrnem. To rodzaj omleta, który przypadnie do gustu wszystkim tym, którzy nie radzą sobie z przewracaniem na drugą stronę. Jest bowiem celowo porwany na kawałki i dość niedbale rzucony na talerze.

Szarpany omlet serowy
Szarpany omlet serowy © Pixabay

Na dodatek w tym omlecie znaleźć można jeszcze twaróg, dzięki czemu staje się bardziej pożywny i sycący. To właśnie odróżnia Topfenschmarrn od Kaiserschmarrn. Twaróg lekko kwaskowego, serowego smaku, który doskonale komponuje się ze słodyczą omletu. Jest także bogatym źródłem białka i wapnia, co podnosi wartość odżywczą dania.

Składniki:

  • 250 g twarogu sernikowego lub zmielonego trzykrotnie półtłustego,
  • 125 ml śmietany 12 proc.,
  • 1 płaska łyżeczka skórki z cytryny,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • 2 łyżki skrobi kukurydzianej,
  • 3 jajka,
  • 1 łyżka cukru,
  • 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
  • szczypta soli,
  • 30 g masła.

Sposób przygotowania:

  1. Oddziel żółtka od białej. Dodaj do nich mąkę, cukier biały oraz z wanilią, skrókę z cytryny, skrobię oraz śmietanę i zmiksuj.
  2. W osobnej misce ubij na sztywno białka wraz ze szczyptą soli.
  3. Ubite białka dodaj do masy z żółtkami i delikatnie wymieszaj szpatułką, do połączenia składników.
  4. Na patelni rozgrzej połowę masła, wylej masę i smaż na średniej mocy palnika przez ok. 5 minut. Rób to pod przykryciem, co jakiś czas sprawdzając, czy omlet się nie przypalił.
  5. Następnie przekręć omlet na drugą stronę przy pomocy pokrywki lub talerza. Zanim umieścić go na patelni, wrzuć na nią pozostałe masło.
  6. Smaż przez ok. 3-4 minuty.
  7. Następnie porwij omlet na mniejsze kawałki przy pomocy dwóch widelców.

Gotowy omlet twarogowy podawaj z cukrem pudrem. Możesz dodać do niego także powidła śliwkowe. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯