Do omleta dodaj twaróg. Nikt nawet nie pomyśli o zwykłych placuszkach

Śniadanie to dla wielu osób jeden z najważniejszych posiłków dnia. Pyszny szarpany omlet z dodatkiem twarogu nie tylko dostarczy energii, ale również pozwoli rozpocząć poranek.

Szarpany omletSzarpany omlet
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Topfenschmarrn brzmi obco, ale jeśli nazwiemy go omletem i dodamy, że pochodzi z Austrii, wszystko stanie się prostsze. To przepis na słodkie śniadanie, które rozkocha w sobie zarówno dzieci, jak i dorosłych. Otulony kołderką z cukru pudru staje się również pysznym pomysłem na podwieczorek.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Na takie udka chętnych nie brakuje. Tajemnica tkwi w odpowiednich dodatkach

Omlet z twarogiem

Na pierwszym rzut oka można pomylić go z popularniejszym Kaiserschmarrnem. To rodzaj omleta, który przypadnie do gustu wszystkim tym, którzy nie radzą sobie z przewracaniem na drugą stronę. Jest bowiem celowo porwany na kawałki i dość niedbale rzucony na talerze.

Szarpany omlet serowy
Szarpany omlet serowy © Pixabay

Na dodatek w tym omlecie znaleźć można jeszcze twaróg, dzięki czemu staje się bardziej pożywny i sycący. To właśnie odróżnia Topfenschmarrn od Kaiserschmarrn. Twaróg lekko kwaskowego, serowego smaku, który doskonale komponuje się ze słodyczą omletu. Jest także bogatym źródłem białka i wapnia, co podnosi wartość odżywczą dania.

Składniki:

  • 250 g twarogu sernikowego lub zmielonego trzykrotnie półtłustego,
  • 125 ml śmietany 12 proc.,
  • 1 płaska łyżeczka skórki z cytryny,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • 2 łyżki skrobi kukurydzianej,
  • 3 jajka,
  • 1 łyżka cukru,
  • 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
  • szczypta soli,
  • 30 g masła.

Sposób przygotowania:

  1. Oddziel żółtka od białej. Dodaj do nich mąkę, cukier biały oraz z wanilią, skrókę z cytryny, skrobię oraz śmietanę i zmiksuj.
  2. W osobnej misce ubij na sztywno białka wraz ze szczyptą soli.
  3. Ubite białka dodaj do masy z żółtkami i delikatnie wymieszaj szpatułką, do połączenia składników.
  4. Na patelni rozgrzej połowę masła, wylej masę i smaż na średniej mocy palnika przez ok. 5 minut. Rób to pod przykryciem, co jakiś czas sprawdzając, czy omlet się nie przypalił.
  5. Następnie przekręć omlet na drugą stronę przy pomocy pokrywki lub talerza. Zanim umieścić go na patelni, wrzuć na nią pozostałe masło.
  6. Smaż przez ok. 3-4 minuty.
  7. Następnie porwij omlet na mniejsze kawałki przy pomocy dwóch widelców.

Gotowy omlet twarogowy podawaj z cukrem pudrem. Możesz dodać do niego także powidła śliwkowe. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę