Do omleta dodaj twaróg. Nikt nawet nie pomyśli o zwykłych placuszkach
Śniadanie to dla wielu osób jeden z najważniejszych posiłków dnia. Pyszny szarpany omlet z dodatkiem twarogu nie tylko dostarczy energii, ale również pozwoli rozpocząć poranek.
Topfenschmarrn brzmi obco, ale jeśli nazwiemy go omletem i dodamy, że pochodzi z Austrii, wszystko stanie się prostsze. To przepis na słodkie śniadanie, które rozkocha w sobie zarówno dzieci, jak i dorosłych. Otulony kołderką z cukru pudru staje się również pysznym pomysłem na podwieczorek.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Na takie udka chętnych nie brakuje. Tajemnica tkwi w odpowiednich dodatkach
Omlet z twarogiem
Na pierwszym rzut oka można pomylić go z popularniejszym Kaiserschmarrnem. To rodzaj omleta, który przypadnie do gustu wszystkim tym, którzy nie radzą sobie z przewracaniem na drugą stronę. Jest bowiem celowo porwany na kawałki i dość niedbale rzucony na talerze.
Na dodatek w tym omlecie znaleźć można jeszcze twaróg, dzięki czemu staje się bardziej pożywny i sycący. To właśnie odróżnia Topfenschmarrn od Kaiserschmarrn. Twaróg lekko kwaskowego, serowego smaku, który doskonale komponuje się ze słodyczą omletu. Jest także bogatym źródłem białka i wapnia, co podnosi wartość odżywczą dania.
Składniki:
- 250 g twarogu sernikowego lub zmielonego trzykrotnie półtłustego,
- 125 ml śmietany 12 proc.,
- 1 płaska łyżeczka skórki z cytryny,
- 3 łyżki mąki pszennej,
- 2 łyżki skrobi kukurydzianej,
- 3 jajka,
- 1 łyżka cukru,
- 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
- szczypta soli,
- 30 g masła.
Sposób przygotowania:
- Oddziel żółtka od białej. Dodaj do nich mąkę, cukier biały oraz z wanilią, skrókę z cytryny, skrobię oraz śmietanę i zmiksuj.
- W osobnej misce ubij na sztywno białka wraz ze szczyptą soli.
- Ubite białka dodaj do masy z żółtkami i delikatnie wymieszaj szpatułką, do połączenia składników.
- Na patelni rozgrzej połowę masła, wylej masę i smaż na średniej mocy palnika przez ok. 5 minut. Rób to pod przykryciem, co jakiś czas sprawdzając, czy omlet się nie przypalił.
- Następnie przekręć omlet na drugą stronę przy pomocy pokrywki lub talerza. Zanim umieścić go na patelni, wrzuć na nią pozostałe masło.
- Smaż przez ok. 3-4 minuty.
- Następnie porwij omlet na mniejsze kawałki przy pomocy dwóch widelców.
Gotowy omlet twarogowy podawaj z cukrem pudrem. Możesz dodać do niego także powidła śliwkowe. Smacznego!