PrzepisSłodkościTo austriacki sernik. Niektórym smakuje bardziej niż ten od babci

To austriacki sernik. Niektórym smakuje bardziej niż ten od babci

Zagorzali przeciwnicy rodzynek proszeni są o zamknięcie oczu. Austriacki sernik to gratka dla miłośników bakalii. Są nawet tacy, którzy stawiają go na podium wśród deserów z twarogiem w roli głównej.

Austriacki strudel z serem
Austriacki strudel z serem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Topfenstrudel, znany również jako strudel serowy, to tradycyjne austriackie ciasto, które podbija serca również innych mieszkańców Europy. Chociaż znacznie popularniejsza jest wersja z jabłkami, to ta sernikowa zdecydowanie zasługuje na uwagę. Przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom mocno serowych ciast, takich jak nasz polski sernik krakowski.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pizza w czterech smakach. Każdy znajdzie coś dla siebie

Strudel serowy

Ten austriacki deser może rywalizować z polskim sernikiem, o ile trafi na fana rodzynek. Pod chrupiącym ciastem skrywa się prosta i smaczna masa. Całość najczęściej podaje się na ciepło, oprószając wypiek cukrem pudrem. Słodkim szaleństwem może być też dodatek bitej śmietany lub lodów waniliowych.

Strudel serowy
Strudel serowy© Pixabay

Głównym składnikiem nadzienia jest twaróg (w Austrii nazywany "Topfen"), który jest mieszany z cukrem, jajkami, rodzynkami i często skórką cytrynową lub wanilią. Całość owija się w specjalne ciasto strudlowe. Żeby jednak ułatwić sobie zadanie, możesz zastąpić je ciastem francuskim lub filo.

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego,
  • 500 g twarogu półtłustego,
  • 100 g cukru,
  • 2 jajka,
  • 1 łyżka cukru waniliowego,
  • skórka otarta z 1 cytryny,
  • 50 g rodzynek,
  • 1 jajko do posmarowania ciasta,
  • cukier puder.

Sposób przygotowania:

  1. Twaróg przełóż do miski i rozgnieć dobrze widelcem lub przepuść przez maszynkę do mielenia.
  2. Dodaj cukier, jajka, cukier waniliowy, skórkę z cytryny i rodzynki. Dokładnie wymieszaj całość.
  3. Na blacie rozwiń arkusz ciasta francuskiego.
  4. Rozłóż równomiernie nadzienie serowe na cieście, pozostawiając wolne brzegi.
  5. Zwiń ciasto w roladę, zaczynając od dłuższego boku.
  6. Końce ciasta zagnieć, aby nadzienie nie wypłynęło podczas pieczenia.
  7. Przełóż ostrożnie roladę na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  8. W misce rozkłóć widelcem jajko i posmaruj nim dokładnie strudel serowy.
  9. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 30-40 minut, aż ciasto się zarumieni.
  10. Po upieczeniu wyjmij strudel z piekarnika.
  11. Posyp austriacki deser cukrem pudrem.

Ekspresowy strudel serowy jest już gotowy do jedzenia. Świetnie smakuje na ciepło, porcje możesz podgrzewać chwilę w piekarniku, kuchence mikrofalowej lub frytownicy beztłuszczowej. Smacznego!

przepissernikkuchnia austriacka

Wybrane dla Ciebie