To austriacki sernik. Niektórym smakuje bardziej niż ten od babci

Zagorzali przeciwnicy rodzynek proszeni są o zamknięcie oczu. Austriacki sernik to gratka dla miłośników bakalii. Są nawet tacy, którzy stawiają go na podium wśród deserów z twarogiem w roli głównej.

Austriacki strudel z seremAustriacki strudel z serem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Topfenstrudel, znany również jako strudel serowy, to tradycyjne austriackie ciasto, które podbija serca również innych mieszkańców Europy. Chociaż znacznie popularniejsza jest wersja z jabłkami, to ta sernikowa zdecydowanie zasługuje na uwagę. Przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom mocno serowych ciast, takich jak nasz polski sernik krakowski.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pizza w czterech smakach. Każdy znajdzie coś dla siebie

Strudel serowy

Ten austriacki deser może rywalizować z polskim sernikiem, o ile trafi na fana rodzynek. Pod chrupiącym ciastem skrywa się prosta i smaczna masa. Całość najczęściej podaje się na ciepło, oprószając wypiek cukrem pudrem. Słodkim szaleństwem może być też dodatek bitej śmietany lub lodów waniliowych.

Strudel serowy
Strudel serowy © Pixabay

Głównym składnikiem nadzienia jest twaróg (w Austrii nazywany "Topfen"), który jest mieszany z cukrem, jajkami, rodzynkami i często skórką cytrynową lub wanilią. Całość owija się w specjalne ciasto strudlowe. Żeby jednak ułatwić sobie zadanie, możesz zastąpić je ciastem francuskim lub filo.

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego,
  • 500 g twarogu półtłustego,
  • 100 g cukru,
  • 2 jajka,
  • 1 łyżka cukru waniliowego,
  • skórka otarta z 1 cytryny,
  • 50 g rodzynek,
  • 1 jajko do posmarowania ciasta,
  • cukier puder.

Sposób przygotowania:

  1. Twaróg przełóż do miski i rozgnieć dobrze widelcem lub przepuść przez maszynkę do mielenia.
  2. Dodaj cukier, jajka, cukier waniliowy, skórkę z cytryny i rodzynki. Dokładnie wymieszaj całość.
  3. Na blacie rozwiń arkusz ciasta francuskiego.
  4. Rozłóż równomiernie nadzienie serowe na cieście, pozostawiając wolne brzegi.
  5. Zwiń ciasto w roladę, zaczynając od dłuższego boku.
  6. Końce ciasta zagnieć, aby nadzienie nie wypłynęło podczas pieczenia.
  7. Przełóż ostrożnie roladę na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  8. W misce rozkłóć widelcem jajko i posmaruj nim dokładnie strudel serowy.
  9. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 30-40 minut, aż ciasto się zarumieni.
  10. Po upieczeniu wyjmij strudel z piekarnika.
  11. Posyp austriacki deser cukrem pudrem.

Ekspresowy strudel serowy jest już gotowy do jedzenia. Świetnie smakuje na ciepło, porcje możesz podgrzewać chwilę w piekarniku, kuchence mikrofalowej lub frytownicy beztłuszczowej. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Kiedy stawiam na stolę tę sałatkę, wszyscy się uśmiechają. Jest hitem każdego spotkania rodzinnego
Kiedy stawiam na stolę tę sałatkę, wszyscy się uśmiechają. Jest hitem każdego spotkania rodzinnego
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀