To austriacki sernik. Niektórym smakuje bardziej niż ten od babci

Zagorzali przeciwnicy rodzynek proszeni są o zamknięcie oczu. Austriacki sernik to gratka dla miłośników bakalii. Są nawet tacy, którzy stawiają go na podium wśród deserów z twarogiem w roli głównej.

Austriacki strudel z seremAustriacki strudel z serem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Topfenstrudel, znany również jako strudel serowy, to tradycyjne austriackie ciasto, które podbija serca również innych mieszkańców Europy. Chociaż znacznie popularniejsza jest wersja z jabłkami, to ta sernikowa zdecydowanie zasługuje na uwagę. Przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom mocno serowych ciast, takich jak nasz polski sernik krakowski.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pizza w czterech smakach. Każdy znajdzie coś dla siebie

Strudel serowy

Ten austriacki deser może rywalizować z polskim sernikiem, o ile trafi na fana rodzynek. Pod chrupiącym ciastem skrywa się prosta i smaczna masa. Całość najczęściej podaje się na ciepło, oprószając wypiek cukrem pudrem. Słodkim szaleństwem może być też dodatek bitej śmietany lub lodów waniliowych.

Strudel serowy
Strudel serowy © Pixabay

Głównym składnikiem nadzienia jest twaróg (w Austrii nazywany "Topfen"), który jest mieszany z cukrem, jajkami, rodzynkami i często skórką cytrynową lub wanilią. Całość owija się w specjalne ciasto strudlowe. Żeby jednak ułatwić sobie zadanie, możesz zastąpić je ciastem francuskim lub filo.

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego,
  • 500 g twarogu półtłustego,
  • 100 g cukru,
  • 2 jajka,
  • 1 łyżka cukru waniliowego,
  • skórka otarta z 1 cytryny,
  • 50 g rodzynek,
  • 1 jajko do posmarowania ciasta,
  • cukier puder.

Sposób przygotowania:

  1. Twaróg przełóż do miski i rozgnieć dobrze widelcem lub przepuść przez maszynkę do mielenia.
  2. Dodaj cukier, jajka, cukier waniliowy, skórkę z cytryny i rodzynki. Dokładnie wymieszaj całość.
  3. Na blacie rozwiń arkusz ciasta francuskiego.
  4. Rozłóż równomiernie nadzienie serowe na cieście, pozostawiając wolne brzegi.
  5. Zwiń ciasto w roladę, zaczynając od dłuższego boku.
  6. Końce ciasta zagnieć, aby nadzienie nie wypłynęło podczas pieczenia.
  7. Przełóż ostrożnie roladę na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  8. W misce rozkłóć widelcem jajko i posmaruj nim dokładnie strudel serowy.
  9. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 30-40 minut, aż ciasto się zarumieni.
  10. Po upieczeniu wyjmij strudel z piekarnika.
  11. Posyp austriacki deser cukrem pudrem.

Ekspresowy strudel serowy jest już gotowy do jedzenia. Świetnie smakuje na ciepło, porcje możesz podgrzewać chwilę w piekarniku, kuchence mikrofalowej lub frytownicy beztłuszczowej. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie