To austriacki sernik. Niektórym smakuje bardziej niż ten od babci
Zagorzali przeciwnicy rodzynek proszeni są o zamknięcie oczu. Austriacki sernik to gratka dla miłośników bakalii. Są nawet tacy, którzy stawiają go na podium wśród deserów z twarogiem w roli głównej.
Topfenstrudel, znany również jako strudel serowy, to tradycyjne austriackie ciasto, które podbija serca również innych mieszkańców Europy. Chociaż znacznie popularniejsza jest wersja z jabłkami, to ta sernikowa zdecydowanie zasługuje na uwagę. Przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom mocno serowych ciast, takich jak nasz polski sernik krakowski.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Pizza w czterech smakach. Każdy znajdzie coś dla siebie
Strudel serowy
Ten austriacki deser może rywalizować z polskim sernikiem, o ile trafi na fana rodzynek. Pod chrupiącym ciastem skrywa się prosta i smaczna masa. Całość najczęściej podaje się na ciepło, oprószając wypiek cukrem pudrem. Słodkim szaleństwem może być też dodatek bitej śmietany lub lodów waniliowych.
Głównym składnikiem nadzienia jest twaróg (w Austrii nazywany "Topfen"), który jest mieszany z cukrem, jajkami, rodzynkami i często skórką cytrynową lub wanilią. Całość owija się w specjalne ciasto strudlowe. Żeby jednak ułatwić sobie zadanie, możesz zastąpić je ciastem francuskim lub filo.
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego,
- 500 g twarogu półtłustego,
- 100 g cukru,
- 2 jajka,
- 1 łyżka cukru waniliowego,
- skórka otarta z 1 cytryny,
- 50 g rodzynek,
- 1 jajko do posmarowania ciasta,
- cukier puder.
Sposób przygotowania:
- Twaróg przełóż do miski i rozgnieć dobrze widelcem lub przepuść przez maszynkę do mielenia.
- Dodaj cukier, jajka, cukier waniliowy, skórkę z cytryny i rodzynki. Dokładnie wymieszaj całość.
- Na blacie rozwiń arkusz ciasta francuskiego.
- Rozłóż równomiernie nadzienie serowe na cieście, pozostawiając wolne brzegi.
- Zwiń ciasto w roladę, zaczynając od dłuższego boku.
- Końce ciasta zagnieć, aby nadzienie nie wypłynęło podczas pieczenia.
- Przełóż ostrożnie roladę na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
- W misce rozkłóć widelcem jajko i posmaruj nim dokładnie strudel serowy.
- Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 30-40 minut, aż ciasto się zarumieni.
- Po upieczeniu wyjmij strudel z piekarnika.
- Posyp austriacki deser cukrem pudrem.
Ekspresowy strudel serowy jest już gotowy do jedzenia. Świetnie smakuje na ciepło, porcje możesz podgrzewać chwilę w piekarniku, kuchence mikrofalowej lub frytownicy beztłuszczowej. Smacznego!