Zapomnij o cebuli. Z tym warzywem mielone są obłędnie soczyste i chrupiące z zewnątrz

Cebula to wcale nie jedyne warzywo, które nadaje się do kotletów. Przekonałam się, że inne sprawdza się znacznie lepiej. Choć kojarzy się z plackami czy sałatkami, to warto go spróbować w mielonych.

Kotlety mielone z cukiniąKotlety mielone z cukinią
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Kotlety w lżejszej wersji? Łatwo osiągnąć taki efekt, gdy do mięsa doda się cukinię. To warzywo, które nie tylko wzbogaca smak, ale także sprawia, że mielone są bardziej soczyste i delikatne. Cukinia jest wszechstronna i doskonale komponuje się z różnymi potrawami, warto ją wypróbować w tym klasyku obiadowym.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kotlety z młodej kapusty. Proste danie, które wygląda i smakuje jak z drogiej restauracji

Jak podawać mielone z cukinią?

Cukinia jest lekkostrawna, niskokaloryczna i bogata w witaminy z grupy B. Jej delikatny miąższ doskonale łączy się z mięsem. Zapobiega jego przesuszeniu, a także sprawia, że mają delikatniejszy smak. Takie kotlety można podawać zarówno na ciepło z klasycznymi dodatkami, jak i na zimno, na przykład z sosem jogurtowym. Przygotowanie mielonych z tym warzywem nie jest skomplikowane. Jednak trzeba pamiętać o jednej ważnej czynności.

Jak przygotować cukinię do mielonych?

Dotyczy to większości potraw z dodatkiem cukinii. To warzywo ma sporo wody i wymaga dokładnego odciśnięcia. Nadmiar wilgoci nie służy kotletom, przez nią mogą się rozpadać. Cukinię wystarczy zetrzeć na tarce, odcisnąć, a potem odłożyć na sitko, docisnąć łyżką i pozwolić, by spłynęła reszta wody. Kotlety z warzywnym dodatkiem można usmażyć lub upiec w piekarniku. Idealnie komponują się z sosem na bazie passaty pomidorowej.

Kotlety mielone z cukinią

Składniki:

  • 400 g mięsa mielonego,
  • 2 średniej wielkości cukinie,
  • 100 g ryżu,
  • 2 jajka,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 1-2 łyżki kaszy manny,
  • 2 ząbki czosnku, opcjonalnie,
  • sól, pieprz i papryka do smaku.

Dodatkowo:

  • bułka tarta do panierki,
  • olej do smażenia,
  • passata pomidorowa,
  • sól, pieprz i ulubione przyprawy.

Sposób przygotowania:

  1. Cukinię umyj, odetnij końcówki i zatrzyj na tarce o grubych oczkach. Odciśnij z niej nadmiar wody.
  2. Tak przygotowane warzywo połącz z mięsem mielonym. Potem dołóż ryż, jajka i dokładnie wymieszaj. Na koniec dodaj mąkę i kaszę, której ilość dostosuj do konsystencji masy. Dopraw ją do smaku.
  3. Formuj małe kotleciki, panieruj w bułce tartej i smaż je na rozgrzanym oleju.
  4. Drugi sposób: kotleciki zalej pastą pomidorową doprawioną do smaku i zapiekaj w piekarniku przez 25 minut w 200 stopniach Celsjusza.


Wybrane dla Ciebie

Inspirację podsunęła mi mama. PRL-owski klasyk robię w piątki jako smarowidło do pieczywa
Inspirację podsunęła mi mama. PRL-owski klasyk robię w piątki jako smarowidło do pieczywa
Jesień rozpoczynam tymi burgerami. Na samą myśl ślinka cieknie
Jesień rozpoczynam tymi burgerami. Na samą myśl ślinka cieknie
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Polskie placki ziemniaczane nie mają szans
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Polskie placki ziemniaczane nie mają szans
Nie kupuję w sklepie, robię go sam. Jest bardzo smaczny i pełen wartości
Nie kupuję w sklepie, robię go sam. Jest bardzo smaczny i pełen wartości
Wlej do wody zanim zaczniesz gotować kukurydzę. Będzie dużo smaczniejsza niż z KFC
Wlej do wody zanim zaczniesz gotować kukurydzę. Będzie dużo smaczniejsza niż z KFC
Taki deser możesz jeść codziennie. Jego podstawą jest "złoto Inków"
Taki deser możesz jeść codziennie. Jego podstawą jest "złoto Inków"
Niepozorne i niedocenione owoce. Moja babcia zawsze robiła z nich dżem
Niepozorne i niedocenione owoce. Moja babcia zawsze robiła z nich dżem
Na piątek robię pulpety bez grama mięsa. Trudno o smaczniejszy obiad
Na piątek robię pulpety bez grama mięsa. Trudno o smaczniejszy obiad
Czy makrela jest zdrowa? Rozwiejmy wątpliwości na temat tej ryby raz na zawsze
Czy makrela jest zdrowa? Rozwiejmy wątpliwości na temat tej ryby raz na zawsze
Ania Starmach podaje placki ziemniaczane z takim gulaszem. Mięso jest tak miękkie, że rozpływa się w ustach
Ania Starmach podaje placki ziemniaczane z takim gulaszem. Mięso jest tak miękkie, że rozpływa się w ustach
Jarskie kotlety w kilka minut. Moje dziecko się nimi zajada, choć twierdzi, że warzywnych nie znosi
Jarskie kotlety w kilka minut. Moje dziecko się nimi zajada, choć twierdzi, że warzywnych nie znosi
Naleśniki po łotewsku to moje nowe odkrycie kulinarne. Smakują jak babcine racuchy
Naleśniki po łotewsku to moje nowe odkrycie kulinarne. Smakują jak babcine racuchy