PrzepisProste przepisyZapomnij o cebuli. Z tym warzywem mielone są obłędnie soczyste i chrupiące z zewnątrz

Zapomnij o cebuli. Z tym warzywem mielone są obłędnie soczyste i chrupiące z zewnątrz

Cebula to wcale nie jedyne warzywo, które nadaje się do kotletów. Przekonałam się, że inne sprawdza się znacznie lepiej. Choć kojarzy się z plackami czy sałatkami, to warto go spróbować w mielonych.

Kotlety mielone z cukinią
Kotlety mielone z cukinią
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Kotlety w lżejszej wersji? Łatwo osiągnąć taki efekt, gdy do mięsa doda się cukinię. To warzywo, które nie tylko wzbogaca smak, ale także sprawia, że mielone są bardziej soczyste i delikatne. Cukinia jest wszechstronna i doskonale komponuje się z różnymi potrawami, warto ją wypróbować w tym klasyku obiadowym.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

WIDEO

Tort cytrynowy z dżemem agrestowym. Smakuje jak z ekskluzywnej cukierni

Jak podawać mielone z cukinią?

Cukinia jest lekkostrawna, niskokaloryczna i bogata w witaminy z grupy B. Jej delikatny miąższ doskonale łączy się z mięsem. Zapobiega jego przesuszeniu, a także sprawia, że mają delikatniejszy smak. Takie kotlety można podawać zarówno na ciepło z klasycznymi dodatkami, jak i na zimno, na przykład z sosem jogurtowym. Przygotowanie mielonych z tym warzywem nie jest skomplikowane. Jednak trzeba pamiętać o jednej ważnej czynności.

Jak przygotować cukinię do mielonych?

Dotyczy to większości potraw z dodatkiem cukinii. To warzywo ma sporo wody i wymaga dokładnego odciśnięcia. Nadmiar wilgoci nie służy kotletom, przez nią mogą się rozpadać. Cukinię wystarczy zetrzeć na tarce, odcisnąć, a potem odłożyć na sitko, docisnąć łyżką i pozwolić, by spłynęła reszta wody. Kotlety z warzywnym dodatkiem można usmażyć lub upiec w piekarniku. Idealnie komponują się z sosem na bazie passaty pomidorowej.

Kotlety mielone z cukinią

Składniki:

  • 400 g mięsa mielonego,
  • 2 średniej wielkości cukinie,
  • 100 g ryżu,
  • 2 jajka,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 1-2 łyżki kaszy manny,
  • 2 ząbki czosnku, opcjonalnie,
  • sól, pieprz i papryka do smaku.

Dodatkowo:

  • bułka tarta do panierki,
  • olej do smażenia,
  • passata pomidorowa,
  • sól, pieprz i ulubione przyprawy.

Sposób przygotowania:

  1. Cukinię umyj, odetnij końcówki i zatrzyj na tarce o grubych oczkach. Odciśnij z niej nadmiar wody.
  2. Tak przygotowane warzywo połącz z mięsem mielonym. Potem dołóż ryż, jajka i dokładnie wymieszaj. Na koniec dodaj mąkę i kaszę, której ilość dostosuj do konsystencji masy. Dopraw ją do smaku.
  3. Formuj małe kotleciki, panieruj w bułce tartej i smaż je na rozgrzanym oleju.
  4. Drugi sposób: kotleciki zalej pastą pomidorową doprawioną do smaku i zapiekaj w piekarniku przez 25 minut w 200 stopniach Celsjusza.


kotletykotlety mielonecukinia

Wybrane dla Ciebie