Zapomnij o cebuli. Z tym warzywem mielone są obłędnie soczyste i chrupiące z zewnątrz
Cebula to wcale nie jedyne warzywo, które nadaje się do kotletów. Przekonałam się, że inne sprawdza się znacznie lepiej. Choć kojarzy się z plackami czy sałatkami, to warto go spróbować w mielonych.
Kotlety w lżejszej wersji? Łatwo osiągnąć taki efekt, gdy do mięsa doda się cukinię. To warzywo, które nie tylko wzbogaca smak, ale także sprawia, że mielone są bardziej soczyste i delikatne. Cukinia jest wszechstronna i doskonale komponuje się z różnymi potrawami, warto ją wypróbować w tym klasyku obiadowym.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Tort cytrynowy z dżemem agrestowym. Smakuje jak z ekskluzywnej cukierni
Jak podawać mielone z cukinią?
Cukinia jest lekkostrawna, niskokaloryczna i bogata w witaminy z grupy B. Jej delikatny miąższ doskonale łączy się z mięsem. Zapobiega jego przesuszeniu, a także sprawia, że mają delikatniejszy smak. Takie kotlety można podawać zarówno na ciepło z klasycznymi dodatkami, jak i na zimno, na przykład z sosem jogurtowym. Przygotowanie mielonych z tym warzywem nie jest skomplikowane. Jednak trzeba pamiętać o jednej ważnej czynności.
Jak przygotować cukinię do mielonych?
Dotyczy to większości potraw z dodatkiem cukinii. To warzywo ma sporo wody i wymaga dokładnego odciśnięcia. Nadmiar wilgoci nie służy kotletom, przez nią mogą się rozpadać. Cukinię wystarczy zetrzeć na tarce, odcisnąć, a potem odłożyć na sitko, docisnąć łyżką i pozwolić, by spłynęła reszta wody. Kotlety z warzywnym dodatkiem można usmażyć lub upiec w piekarniku. Idealnie komponują się z sosem na bazie passaty pomidorowej.
Kotlety mielone z cukinią
Składniki:
- 400 g mięsa mielonego,
- 2 średniej wielkości cukinie,
- 100 g ryżu,
- 2 jajka,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
- 1-2 łyżki kaszy manny,
- 2 ząbki czosnku, opcjonalnie,
- sól, pieprz i papryka do smaku.
Dodatkowo:
- bułka tarta do panierki,
- olej do smażenia,
- passata pomidorowa,
- sól, pieprz i ulubione przyprawy.
Sposób przygotowania:
- Cukinię umyj, odetnij końcówki i zatrzyj na tarce o grubych oczkach. Odciśnij z niej nadmiar wody.
- Tak przygotowane warzywo połącz z mięsem mielonym. Potem dołóż ryż, jajka i dokładnie wymieszaj. Na koniec dodaj mąkę i kaszę, której ilość dostosuj do konsystencji masy. Dopraw ją do smaku.
- Formuj małe kotleciki, panieruj w bułce tartej i smaż je na rozgrzanym oleju.
- Drugi sposób: kotleciki zalej pastą pomidorową doprawioną do smaku i zapiekaj w piekarniku przez 25 minut w 200 stopniach Celsjusza.