WAŻNE
TERAZ

Tusk reaguje na wyrok ws. TK. Zapowiada duże zmiany

Zamiast smażyć zwykłe kotlety, schab robię po kowalsku. Tak smaczny, że każdy bierze dokładkę

Masz dość tradycyjnych, nudnych kotletów schabowych? Pragniesz zaskoczyć swoich bliskich czymś wyjątkowym i pełnym smaku? Schab po kowalsku to odpowiedź na twoje kulinarne poszukiwania! Ten niezwykły przepis to połączenie klasycznej panierki z aromatycznymi dodatkami, które sprawią, że każdy kęs będzie niezapomnianym doznaniem.

Zamiast smażyć zwykłe kotlety, schab robię po kowalskuZamiast smażyć zwykłe kotlety, schab robię po kowalsku
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Kiedy mam ochotę na klasyczne kotlety schabowe, zamiast tradycyjnego panierowania wybieram wersję po kowalsku. To danie, które uwielbia cała moja rodzina. Soczysty schab, chrupiąca panierka, aromatyczna cebulka z curry i zapieczona warstwa sera z majonezem i ketchupem – to połączenie, które zawsze znika z talerzy w mgnieniu oka. Przygotowanie nie jest trudne, a efekt? Niebo w gębie!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Nie kurczak i nie wieprzowina. Te tacosy skrywają coś jeszcze lepszego

Schab po kowalsku – przepis krok po kroku

Kluczem do sukcesu tego dania jest odpowiednie przygotowanie mięsa. Delikatnie rozbite plastry schabu, otulone aromatycznymi przyprawami, zyskują niepowtarzalny smak. Marynowanie mięsa w soli, pieprzu i granulowanym czosnku przez co najmniej 20 minut pozwala na głębokie przeniknięcie smaków, co jest fundamentem schabu po kowalsku.

Składniki:

  • 6 plastrów schabu,
  • 2 cebule,
  • 1 łyżeczka przyprawy curry,
  • sól, pieprz,
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego,
  • 100 g tartej mozzarelli lub innego sera (np. gouda),
  • 2 łyżki majonezu,
  • 2 łyżki ketchupu,
  • 1-2 jajka,
  • bułka tarta,
  • smalec lub olej do smażenia,
  • 1-2 łyżki masła.

Jak przygotowuję schab po kowalsku?

  • Plastry schabu delikatnie rozbijam tłuczkiem.
  • Doprawiam solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym – jedną stronę solą i pieprzem, a drugą czosnkiem.
  • Układam kotlety jeden na drugim i zostawiam na 10-20 minut, by lepiej wchłonęły przyprawy.
  • Panieruję mięso kolejno w rozmąconym jajku i bułce tartej.
  • Smażę kotlety na złoty kolor na smalcu lub oleju, a następnie przekładam do naczynia żaroodpornego.
  • Cebule kroję w piórka i podsmażam na maśle z dodatkiem curry, aż staną się miękkie i lekko złociste.
  • Usmażoną cebulkę wykładam na kotlety.
  • Majonez mieszam z ketchupem i rozsmarowuję na wierzchu schabu.
  • Całość posypuję startym serem.
  • Wstawiam naczynie do piekarnika nagrzanego do 180°C i zapiekam przez około 15 minut, aż ser się roztopi i lekko zarumieni.

Schab po kowalsku to prawdziwa uczta dla podniebienia! Moja rodzina uwielbia ten przepis i zawsze prosi o dokładkę. Świetnie komponuje się z ziemniakami puree i lekką surówką. Jeśli jeszcze nie próbowałeś tej wersji, koniecznie ją wypróbuj!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Strzelczyk dodaje do wigilijnych krokietów. To nietypowe składniki, ale doskonale podbijają smak
Strzelczyk dodaje do wigilijnych krokietów. To nietypowe składniki, ale doskonale podbijają smak
Chorwaci robią z trzech składników. Na święta wygrają nawet z babcinym sernikiem
Chorwaci robią z trzech składników. Na święta wygrają nawet z babcinym sernikiem
Prawdziwy matias czy podróbka? Tak sprzedawcy najczęściej nabierają klientów
Prawdziwy matias czy podróbka? Tak sprzedawcy najczęściej nabierają klientów
Nie obtaczam karpia w mące przed smażeniem. Mam lepszy pomysł i ryba wychodzi soczysta
Nie obtaczam karpia w mące przed smażeniem. Mam lepszy pomysł i ryba wychodzi soczysta
Zamiast pierniczków piekę szwedzkie ciasteczka. Zapach przyciąga nawet sąsiadów
Zamiast pierniczków piekę szwedzkie ciasteczka. Zapach przyciąga nawet sąsiadów
Obok karpia stawiam postne kotlety. Przed wojną były obowiązkowe, dziś każdy się dziwi na ich widok
Obok karpia stawiam postne kotlety. Przed wojną były obowiązkowe, dziś każdy się dziwi na ich widok
Litwini przerabiają na kiełbasę i jedzą aż miło. Polakom cierpnie skóra
Litwini przerabiają na kiełbasę i jedzą aż miło. Polakom cierpnie skóra
W grudniu zajadamy się nimi na kilogramy. Tak śledzie wpływają na organizm
W grudniu zajadamy się nimi na kilogramy. Tak śledzie wpływają na organizm
Na jarmarku wszyscy oglądali. Śmiałków do spróbowania nie było za dużo
Na jarmarku wszyscy oglądali. Śmiałków do spróbowania nie było za dużo
Schab pieczony z rozmarynem i jałowcem. Idealny na święta i na kanapki
Schab pieczony z rozmarynem i jałowcem. Idealny na święta i na kanapki
Świąteczne gołąbki piekę tylko w takiej temperaturze. Kapusta jest mięciutka i delikatna, a farsz nie za suchy
Świąteczne gołąbki piekę tylko w takiej temperaturze. Kapusta jest mięciutka i delikatna, a farsz nie za suchy
Robię zamiast makowca. Gościom z wrażenia aż opada szczęka
Robię zamiast makowca. Gościom z wrażenia aż opada szczęka
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇