Jak zamrozić usmażone schabowe? Trzymaj się tych zasad, a będziesz mieć "ratunkowy" obiad

Kotlety schabowe to klasyka polskiej kuchni, ale nie zawsze mamy czas na ich smażenie tuż przed podaniem. Na szczęście można je zamrozić, by mieć gotowy posiłek na szybki obiad. Ważne jednak, by zrobić to we właściwy sposób, aby po rozmrożeniu były równie smaczne i chrupiące. Jak poprawnie zamrozić kotlety schabowe? Oto kilka kluczowych zasad.

Zasady mrożenia kotletów schabowychZasady mrożenia kotletów schabowych
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Wiele osób zastanawia się, czy mrożenie gotowych potraw to dobry pomysł. W przypadku kotletów schabowych odpowiednie przechowywanie w zamrażarce pozwala zachować ich smak i strukturę, co jest świetnym rozwiązaniem na dni, gdy brakuje czasu na gotowanie. Kluczowe jest jednak przestrzeganie kilku zasad, które zapobiegną nadmiernemu nasiąknięciu panierki wilgocią i utracie chrupkości. Dzięki odpowiedniemu mrożeniu i późniejszemu podgrzewaniu, kotlety mogą smakować niemal tak samo, jak świeżo usmażone.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Schab z piekarnika pod serowo-warzywną pierzynką. Idealny na rodzinny obiad

Czy można mrozić usmażone kotlety schabowe?

Tak, kotlety schabowe można bez problemu mrozić, jednak kluczowe jest ich odpowiednie przygotowanie. Ważne jest, aby były dobrze odsączone z nadmiaru tłuszczu, co zapobiegnie ich nadmiernemu nasiąknięciu podczas rozmrażania.

Jak poprawnie zamrozić kotlety schabowe?

Aby zamrożone kotlety zachowały smak i konsystencję, należy zastosować kilka prostych zasad. Po usmażeniu warto dać im chwilę na odpoczynek, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu, który mógłby sprawić, że po rozmrożeniu staną się zbyt miękkie. Schabowe muszą być całkowicie zimne przed włożeniem do zamrażarki – gorące kotlety mogą doprowadzić do kondensacji pary wodnej, co spowoduje powstawanie kryształków lodu, a to negatywnie wpłynie na ich smak i konsystencję. Ważne jest także odpowiednie zapakowanie, by uniknąć przenikania zapachów z zamrażarki oraz sklejenia się kotletów ze sobą. Stosowanie odpowiednich technik pakowania pozwala zachować ich chrupiącą panierkę i oryginalny smak.

  1. Dokładne odsączenie – po usmażeniu odłóż kotlety na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  2. Wystudzenie – przed włożeniem do zamrażarki kotlety muszą być całkowicie zimne. W przeciwnym razie para wodna zamieni się w lód i pogorszy strukturę panierki.
  3. Pakowanie warstwowe – najlepiej układać kotlety w pojedynczych warstwach, przekładając je pergaminem lub folią spożywczą, aby się nie sklejały.
  4. Szczelne opakowanie – warto używać hermetycznych pojemników lub woreczków do mrożenia, aby uniknąć przenikania zapachów z zamrażarki.
  5. Oznaczenie daty – kotlety najlepiej spożyć w ciągu 2-3 miesięcy, dlatego warto je oznaczyć datą zamrożenia.

Jak rozmrażać kotlety schabowe, aby były chrupiące?

Aby kotlety po rozmrożeniu nie były gumowate, najlepiej stosować jedną z dwóch metod:

  • Powolne rozmrażanie w lodówce – wyjmij kotlety z zamrażarki kilka godzin przed podaniem i pozostaw je w lodówce.
  • Bezpośrednie podgrzewanie w piekarniku – jeśli nie masz czasu, możesz podgrzać zamrożone kotlety w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 15 minut.
Wybrane dla Ciebie
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Bez tej potrawy nie ma Wigilii. Niemal każda śląska rodzina przygotowuje aż 10 litrów
Bez tej potrawy nie ma Wigilii. Niemal każda śląska rodzina przygotowuje aż 10 litrów
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ekspresowy sernik, którego nie może zabraknąć podczas świąt. Znika do ostatniego okruszka
Ekspresowy sernik, którego nie może zabraknąć podczas świąt. Znika do ostatniego okruszka
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇