Zrobiłam na obiad te kotlety. Wszyscy stwierdzili, że o niebo lepsze niż klasyczne
09.09.2024 13:23
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Kotlety to jeden z najchętniej wybieranych obiadów przez Polaków. Umówmy się jednak - nawet najlepsze schabowe czy mielone mogą się w końcu znudzić. Sięgam wtedy po przepis na pyszne kotlety z mięsa z udek kurczaka. Są tak smaczne, że każdy prosi o dokładkę.
Kiedy nie wiem, co przygotować na obiad, to znak, że pora na pyszne kotlety z kurczaka. Wykorzystać do nich można zarówno filety, jak i mięso z udek. W przypadku tego drugiego kotlety będą bardziej soczyste i ciekawe w smaku. Trybowania nie musisz się obawiać, bo coraz więcej sklepów oferuje już samo mięso, bez kości. Ciekawy dodatek w postaci warzyw sprawi, że skuszą się nawet ci, którzy wcześniej deklarowali, że nie są za bardzo głodni.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kotlet gyros - przepis na obiad z kurczakiem
Zamiast tradycyjnych kotletów, dziś proponuję lekką i aromatyczną alternatywę - kotlety gyros z kurczaka. To danie, które zachwyci nie tylko smakiem, ale i prostotą przygotowania. Ulubione warzywa, soczyste mięso i serowa kołderka to pyszny pomysł na obiad. Świetnie sprawdzi się nie tylko na co dzień, ale i na bardziej odświętne okazje.
Składniki:
- 4 kawałki mięsa z udek kurczaka,
- 2 ogórki konserwowe,
- 1 papryka czerwona,
- 1 papryka żółta,
- 250 g sera żółtego,
- 3 łyżki majonezu,
- 3 łyżki pikantnego ketchupu,
- szczypta soli,
- ulubiona przyprawa gyros,
- odrobina oleju do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Delikatnie rozbij mięso. Jeśli używasz filetów zamiast udek, przekrój je w poprzek na dwa płaty.
- Następnie oprósz je solą i przyprawą gyros.
- Podsmaż z obu stron na rozgrzanym oleju, aż się zarumieni. Zrób to na średniej mocy palnika. Dzięki temu mięso się zamknie i pozostanie idealnie soczyste.
- Pokrój ogórki i papryki w drobną kostkę.
- Dodaj do nich majonez i ketchup. Dokładnie wymieszaj.
- Usmażone mięso ułóż w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdym kawałku mięsa ułóż porcję sosu z warzywami.
- Obficie posyp wszystko startym serem żółtym.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 st. Celsjusza na około 40 minut. Ser powinien się pięknie roztopić, a mięso być soczyste i pełne aromatu.
Podawaj z ulubionymi dodatkami, np. ryżem lub frytkami. Smacznego!