PrzepisObiadZrobiłam na obiad te kotlety. Wszyscy stwierdzili, że o niebo lepsze niż klasyczne

Zrobiłam na obiad te kotlety. Wszyscy stwierdzili, że o niebo lepsze niż klasyczne

Kotlety z kurczaka - Pyszności
Kotlety z kurczaka - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

09.09.2024 13:23

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Kotlety to jeden z najchętniej wybieranych obiadów przez Polaków. Umówmy się jednak - nawet najlepsze schabowe czy mielone mogą się w końcu znudzić. Sięgam wtedy po przepis na pyszne kotlety z mięsa z udek kurczaka. Są tak smaczne, że każdy prosi o dokładkę.

Kiedy nie wiem, co przygotować na obiad, to znak, że pora na pyszne kotlety z kurczaka. Wykorzystać do nich można zarówno filety, jak i mięso z udek. W przypadku tego drugiego kotlety będą bardziej soczyste i ciekawe w smaku. Trybowania nie musisz się obawiać, bo coraz więcej sklepów oferuje już samo mięso, bez kości. Ciekawy dodatek w postaci warzyw sprawi, że skuszą się nawet ci, którzy wcześniej deklarowali, że nie są za bardzo głodni.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kotlet gyros - przepis na obiad z kurczakiem

Zamiast tradycyjnych kotletów, dziś proponuję lekką i aromatyczną alternatywę - kotlety gyros z kurczaka. To danie, które zachwyci nie tylko smakiem, ale i prostotą przygotowania. Ulubione warzywa, soczyste mięso i serowa kołderka to pyszny pomysł na obiad. Świetnie sprawdzi się nie tylko na co dzień, ale i na bardziej odświętne okazje.

Kotlety gyros z kurczaka - Pyszności
Kotlety gyros z kurczaka - Pyszności© Adobe Stock

Składniki:

  • 4 kawałki mięsa z udek kurczaka,
  • 2 ogórki konserwowe,
  • 1 papryka czerwona,
  • 1 papryka żółta,
  • 250 g sera żółtego,
  • 3 łyżki majonezu,
  • 3 łyżki pikantnego ketchupu,
  • szczypta soli,
  • ulubiona przyprawa gyros,
  • odrobina oleju do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Delikatnie rozbij mięso. Jeśli używasz filetów zamiast udek, przekrój je w poprzek na dwa płaty.
  2. Następnie oprósz je solą i przyprawą gyros.
  3. Podsmaż z obu stron na rozgrzanym oleju, aż się zarumieni. Zrób to na średniej mocy palnika. Dzięki temu mięso się zamknie i pozostanie idealnie soczyste.
  4. Pokrój ogórki i papryki w drobną kostkę.
  5. Dodaj do nich majonez i ketchup. Dokładnie wymieszaj.
  6. Usmażone mięso ułóż w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdym kawałku mięsa ułóż porcję sosu z warzywami.
  7. Obficie posyp wszystko startym serem żółtym.
  8. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 st. Celsjusza na około 40 minut. Ser powinien się pięknie roztopić, a mięso być soczyste i pełne aromatu.

Podawaj z ulubionymi dodatkami, np. ryżem lub frytkami. Smacznego!

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także