Zrobiłam na obiad te kotlety. Wszyscy stwierdzili, że o niebo lepsze niż klasyczne
Kotlety to jeden z najchętniej wybieranych obiadów przez Polaków. Umówmy się jednak - nawet najlepsze schabowe czy mielone mogą się w końcu znudzić. Sięgam wtedy po przepis na pyszne kotlety z mięsa z udek kurczaka. Są tak smaczne, że każdy prosi o dokładkę.
Kiedy nie wiem, co przygotować na obiad, to znak, że pora na pyszne kotlety z kurczaka. Wykorzystać do nich można zarówno filety, jak i mięso z udek. W przypadku tego drugiego kotlety będą bardziej soczyste i ciekawe w smaku. Trybowania nie musisz się obawiać, bo coraz więcej sklepów oferuje już samo mięso, bez kości. Ciekawy dodatek w postaci warzyw sprawi, że skuszą się nawet ci, którzy wcześniej deklarowali, że nie są za bardzo głodni.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kluseczki brokułowe robione nożyczkami. Prawdziwy hit wśród obiadów
Kotlet gyros - przepis na obiad z kurczakiem
Zamiast tradycyjnych kotletów, dziś proponuję lekką i aromatyczną alternatywę - kotlety gyros z kurczaka. To danie, które zachwyci nie tylko smakiem, ale i prostotą przygotowania. Ulubione warzywa, soczyste mięso i serowa kołderka to pyszny pomysł na obiad. Świetnie sprawdzi się nie tylko na co dzień, ale i na bardziej odświętne okazje.
Składniki:
- 4 kawałki mięsa z udek kurczaka,
- 2 ogórki konserwowe,
- 1 papryka czerwona,
- 1 papryka żółta,
- 250 g sera żółtego,
- 3 łyżki majonezu,
- 3 łyżki pikantnego ketchupu,
- szczypta soli,
- ulubiona przyprawa gyros,
- odrobina oleju do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Delikatnie rozbij mięso. Jeśli używasz filetów zamiast udek, przekrój je w poprzek na dwa płaty.
- Następnie oprósz je solą i przyprawą gyros.
- Podsmaż z obu stron na rozgrzanym oleju, aż się zarumieni. Zrób to na średniej mocy palnika. Dzięki temu mięso się zamknie i pozostanie idealnie soczyste.
- Pokrój ogórki i papryki w drobną kostkę.
- Dodaj do nich majonez i ketchup. Dokładnie wymieszaj.
- Usmażone mięso ułóż w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdym kawałku mięsa ułóż porcję sosu z warzywami.
- Obficie posyp wszystko startym serem żółtym.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 st. Celsjusza na około 40 minut. Ser powinien się pięknie roztopić, a mięso być soczyste i pełne aromatu.
Podawaj z ulubionymi dodatkami, np. ryżem lub frytkami. Smacznego!