Krucha tarta z czerwoną cebulą to przepis, który wywołuje zachwyt. To połączenie smaków zasługuje na nagrodę

Kruche ciasto kojarzyć się może głównie ze słodkimi deserami i tartami. W tym wydaniu staje się jednak podstawą do pysznego farszu z serka wiejskiego oraz parmezanu. Całość zwieńczona jest czerwoną cebulą ze słodkim akcentem w postaci miodu. Koło tej tarty po prostu nie sposób jest przejść obojętnie.

Krucha tarta z czerwoną cebuląKrucha tarta z czerwoną cebulą
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa Malinowska

Francuska, krucha tarta to nie tylko słodkie ciasto, ale również wytrawna przekąska. Pyszne połączenie serowej masy ze skarmelizowaną, słodką cebulą świetnie sprawdzi się w roli wegetariańskiej przekąski, wyśmienitej kolacji czy efektownego lunchu.

Krucha tarta z czerwoną cebulą

Jest prosta w przygotowaniu, efektowna, pyszna, a na dodatek wegetariańska, więc skuszą się na nią również osoby na diecie bezmięsnej. Krucha tarta z cebulą to przepis na pyszną przekąskę, która świetnie sprawdzi się na imprezach.

Sekretem mojego smaku jest dodatek miodu, który podczas pieczenia karmelizuje się na cebuli i dodaje ciekawą nutę całej potrawie. ​​Ta wegetariańska tarta serowa za każdym razem robi furorę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Krucha tarta z czerwoną cebulą to przepis, który wywołuje zachwyt. To połączenie smaków zasługuje na nagrodę

Składniki:

Kruche ciasto:

  • 200 g mąki krupczatki,
  • 100 g zimnego masła,
  • 50 ml zimnej wody,
  • 1/2 łyżeczki soli.

Farsz:

  • 400 g odsączonego serka wiejskiego,
  • 50 g tartego parmezanu,
  • 1 jajko,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 2 małe czerwone cebule,
  • 2 łyżki miodu.

Dodatki:

  • posiekany szczypiorek.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Mąkę przesypuję na blat, formując kopczyk. Dodaję zimne masło, sól oraz zimną wodę i siekam całość nożem. Chwilę wyrabiam ciasto, formuję kulę i spłaszczam. Wstawiam do lodówki na ok. 40 minut.

Krucha tarta
Krucha tarta © Pyszności

Krok 2. Serek wiejski odsączam z nadmiaru zalewy. Dodaję do niego jajko, tarty parmezan, pieprz oraz sól i dokładnie mieszam.

Masa do tarty
Masa do tarty © Pyszności

Krok 3. Schłodzone ciasto rozwałkowuję przez arkusz papieru. Przekładam do formy do tarty o średnicy 24 cm. Odkrawam wystające poza blaszkę brzegi i nakłuwam widelcem. Kładę arkusz papieru i wsypuję groch, soję lub fasolę, aby dociążyć ciasto. Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piekę przez 10 minut. Po 10 minutach ściągam papierem z obciążeniem i piekę przez kolejne 10 minut.

Ciasto należy dociążyć
Ciasto należy dociążyć © Pyszności

Krok 4. Na upieczony spód wylewam masę serową. Układam pokrojoną w plastry czerwoną cebulę i polewam miodem. Wstawiam na kolejne 10 minut do 200 st. Celsjusza.

Krucha tarta z cebulą
Krucha tarta z cebulą © Pyszności

Krok 5. Gotową tartę posypuję posiekanym szczypiorkiem. Smacznego!

Krucha tarta z cebulą
Krucha tarta z cebulą © Pyszności
Wybrane dla Ciebie
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥