Krucha tarta z czerwoną cebulą to przepis, który wywołuje zachwyt. To połączenie smaków zasługuje na nagrodę

Kruche ciasto kojarzyć się może głównie ze słodkimi deserami i tartami. W tym wydaniu staje się jednak podstawą do pysznego farszu z serka wiejskiego oraz parmezanu. Całość zwieńczona jest czerwoną cebulą ze słodkim akcentem w postaci miodu. Koło tej tarty po prostu nie sposób jest przejść obojętnie.

Krucha tarta z czerwoną cebuląKrucha tarta z czerwoną cebulą
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa Malinowska

Francuska, krucha tarta to nie tylko słodkie ciasto, ale również wytrawna przekąska. Pyszne połączenie serowej masy ze skarmelizowaną, słodką cebulą świetnie sprawdzi się w roli wegetariańskiej przekąski, wyśmienitej kolacji czy efektownego lunchu.

Krucha tarta z czerwoną cebulą

Jest prosta w przygotowaniu, efektowna, pyszna, a na dodatek wegetariańska, więc skuszą się na nią również osoby na diecie bezmięsnej. Krucha tarta z cebulą to przepis na pyszną przekąskę, która świetnie sprawdzi się na imprezach.

Sekretem mojego smaku jest dodatek miodu, który podczas pieczenia karmelizuje się na cebuli i dodaje ciekawą nutę całej potrawie. ​​Ta wegetariańska tarta serowa za każdym razem robi furorę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Krucha tarta z czerwoną cebulą to przepis, który wywołuje zachwyt. To połączenie smaków zasługuje na nagrodę

Składniki:

Kruche ciasto:

  • 200 g mąki krupczatki,
  • 100 g zimnego masła,
  • 50 ml zimnej wody,
  • 1/2 łyżeczki soli.

Farsz:

  • 400 g odsączonego serka wiejskiego,
  • 50 g tartego parmezanu,
  • 1 jajko,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 2 małe czerwone cebule,
  • 2 łyżki miodu.

Dodatki:

  • posiekany szczypiorek.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Mąkę przesypuję na blat, formując kopczyk. Dodaję zimne masło, sól oraz zimną wodę i siekam całość nożem. Chwilę wyrabiam ciasto, formuję kulę i spłaszczam. Wstawiam do lodówki na ok. 40 minut.

Krucha tarta
Krucha tarta © Pyszności

Krok 2. Serek wiejski odsączam z nadmiaru zalewy. Dodaję do niego jajko, tarty parmezan, pieprz oraz sól i dokładnie mieszam.

Masa do tarty
Masa do tarty © Pyszności

Krok 3. Schłodzone ciasto rozwałkowuję przez arkusz papieru. Przekładam do formy do tarty o średnicy 24 cm. Odkrawam wystające poza blaszkę brzegi i nakłuwam widelcem. Kładę arkusz papieru i wsypuję groch, soję lub fasolę, aby dociążyć ciasto. Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piekę przez 10 minut. Po 10 minutach ściągam papierem z obciążeniem i piekę przez kolejne 10 minut.

Ciasto należy dociążyć
Ciasto należy dociążyć © Pyszności

Krok 4. Na upieczony spód wylewam masę serową. Układam pokrojoną w plastry czerwoną cebulę i polewam miodem. Wstawiam na kolejne 10 minut do 200 st. Celsjusza.

Krucha tarta z cebulą
Krucha tarta z cebulą © Pyszności

Krok 5. Gotową tartę posypuję posiekanym szczypiorkiem. Smacznego!

Krucha tarta z cebulą
Krucha tarta z cebulą © Pyszności

Wybrane dla Ciebie

Pasta z wątróbki od Strzelczyka nie ma sobie równych. Świetna jako smarowidło do chleba
Pasta z wątróbki od Strzelczyka nie ma sobie równych. Świetna jako smarowidło do chleba
Czy można jeść gruszki na czczo? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Czy można jeść gruszki na czczo? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Ten farsz łamie wszelkie zasady. Poznaniacy nie uwierzą, co pakują do rogali zamiast maku
Ten farsz łamie wszelkie zasady. Poznaniacy nie uwierzą, co pakują do rogali zamiast maku
Chrupiąca przekąska z grzybków długowieczności. Świetnie smakują i wspierają odporność
Chrupiąca przekąska z grzybków długowieczności. Świetnie smakują i wspierają odporność
Wsyp odrobinę do jabłek. To szybki sposób, aby je zagęścić przed dodaniem do szarlotki
Wsyp odrobinę do jabłek. To szybki sposób, aby je zagęścić przed dodaniem do szarlotki
Podgotowaną kroję i obtaczam w cieście. Po usmażeniu znika szybciej niż zwykłe kotlety
Podgotowaną kroję i obtaczam w cieście. Po usmażeniu znika szybciej niż zwykłe kotlety
Na to mięso chętnych nie brakuje. Kosztuje sporo, ale jest chude i zdrowe
Na to mięso chętnych nie brakuje. Kosztuje sporo, ale jest chude i zdrowe
Makłowicz sypie do placków ziemniaczanych. Niejedna gospodyni złapie się za głowę
Makłowicz sypie do placków ziemniaczanych. Niejedna gospodyni złapie się za głowę
Kluski jeszcze lepsze od kopytek. Oprócz ziemniaków używam jesiennego warzywa
Kluski jeszcze lepsze od kopytek. Oprócz ziemniaków używam jesiennego warzywa
Kiedy spodziewam się gości, robię tofika bez pieczenia. Wszyscy chwalą i biorą dokładki
Kiedy spodziewam się gości, robię tofika bez pieczenia. Wszyscy chwalą i biorą dokładki
Bije na głowę wszystkie zupy, jakie znam. Przez całą jesień gotuję zalewajkę z grzybami
Bije na głowę wszystkie zupy, jakie znam. Przez całą jesień gotuję zalewajkę z grzybami
Klejnot żydowskiej kuchni. Gęsie pipki w nowoczesnej odsłonie
Klejnot żydowskiej kuchni. Gęsie pipki w nowoczesnej odsłonie