WideoKrucha tarta z czerwoną cebulą to przepis, który wywołuje zachwyt. To połączenie smaków zasługuje na nagrodę

Krucha tarta z czerwoną cebulą to przepis, który wywołuje zachwyt. To połączenie smaków zasługuje na nagrodę

Kruche ciasto kojarzyć się może głównie ze słodkimi deserami i tartami. W tym wydaniu staje się jednak podstawą do pysznego farszu z serka wiejskiego oraz parmezanu. Całość zwieńczona jest czerwoną cebulą ze słodkim akcentem w postaci miodu. Koło tej tarty po prostu nie sposób jest przejść obojętnie.

Krucha tarta z czerwoną cebulą
Krucha tarta z czerwoną cebulą
Źródło zdjęć: © Pyszności

13.07.2024 07:02

Francuska, krucha tarta to nie tylko słodkie ciasto, ale również wytrawna przekąska. Pyszne połączenie serowej masy ze skarmelizowaną, słodką cebulą świetnie sprawdzi się w roli wegetariańskiej przekąski, wyśmienitej kolacji czy efektownego lunchu.

Krucha tarta z czerwoną cebulą

Jest prosta w przygotowaniu, efektowna, pyszna, a na dodatek wegetariańska, więc skuszą się na nią również osoby na diecie bezmięsnej. Krucha tarta z cebulą to przepis na pyszną przekąskę, która świetnie sprawdzi się na imprezach.

Sekretem mojego smaku jest dodatek miodu, który podczas pieczenia karmelizuje się na cebuli i dodaje ciekawą nutę całej potrawie. ​​Ta wegetariańska tarta serowa za każdym razem robi furorę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Składniki:

Kruche ciasto:

  • 200 g mąki krupczatki,
  • 100 g zimnego masła,
  • 50 ml zimnej wody,
  • 1/2 łyżeczki soli.

Farsz:

  • 400 g odsączonego serka wiejskiego,
  • 50 g tartego parmezanu,
  • 1 jajko,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 2 małe czerwone cebule,
  • 2 łyżki miodu.

Dodatki:

  • posiekany szczypiorek.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Mąkę przesypuję na blat, formując kopczyk. Dodaję zimne masło, sól oraz zimną wodę i siekam całość nożem. Chwilę wyrabiam ciasto, formuję kulę i spłaszczam. Wstawiam do lodówki na ok. 40 minut.

Krucha tarta
Krucha tarta© Pyszności

Krok 2. Serek wiejski odsączam z nadmiaru zalewy. Dodaję do niego jajko, tarty parmezan, pieprz oraz sól i dokładnie mieszam.

Masa do tarty
Masa do tarty© Pyszności

Krok 3. Schłodzone ciasto rozwałkowuję przez arkusz papieru. Przekładam do formy do tarty o średnicy 24 cm. Odkrawam wystające poza blaszkę brzegi i nakłuwam widelcem. Kładę arkusz papieru i wsypuję groch, soję lub fasolę, aby dociążyć ciasto. Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piekę przez 10 minut. Po 10 minutach ściągam papierem z obciążeniem i piekę przez kolejne 10 minut.

Ciasto należy dociążyć
Ciasto należy dociążyć© Pyszności

Krok 4. Na upieczony spód wylewam masę serową. Układam pokrojoną w plastry czerwoną cebulę i polewam miodem. Wstawiam na kolejne 10 minut do 200 st. Celsjusza.

Krucha tarta z cebulą
Krucha tarta z cebulą© Pyszności

Krok 5. Gotową tartę posypuję posiekanym szczypiorkiem. Smacznego!

Krucha tarta z cebulą
Krucha tarta z cebulą© Pyszności
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
przepiswideoInspiracje
Wybrane dla Ciebie