Krucha tarta z czerwoną cebulą to przepis, który wywołuje zachwyt. To połączenie smaków zasługuje na nagrodę
Kruche ciasto kojarzyć się może głównie ze słodkimi deserami i tartami. W tym wydaniu staje się jednak podstawą do pysznego farszu z serka wiejskiego oraz parmezanu. Całość zwieńczona jest czerwoną cebulą ze słodkim akcentem w postaci miodu. Koło tej tarty po prostu nie sposób jest przejść obojętnie.
13.07.2024 07:02
Francuska, krucha tarta to nie tylko słodkie ciasto, ale również wytrawna przekąska. Pyszne połączenie serowej masy ze skarmelizowaną, słodką cebulą świetnie sprawdzi się w roli wegetariańskiej przekąski, wyśmienitej kolacji czy efektownego lunchu.
Krucha tarta z czerwoną cebulą
Jest prosta w przygotowaniu, efektowna, pyszna, a na dodatek wegetariańska, więc skuszą się na nią również osoby na diecie bezmięsnej. Krucha tarta z cebulą to przepis na pyszną przekąskę, która świetnie sprawdzi się na imprezach.
Sekretem mojego smaku jest dodatek miodu, który podczas pieczenia karmelizuje się na cebuli i dodaje ciekawą nutę całej potrawie. Ta wegetariańska tarta serowa za każdym razem robi furorę.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Składniki:
Kruche ciasto:
- 200 g mąki krupczatki,
- 100 g zimnego masła,
- 50 ml zimnej wody,
- 1/2 łyżeczki soli.
Farsz:
- 400 g odsączonego serka wiejskiego,
- 50 g tartego parmezanu,
- 1 jajko,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 2 małe czerwone cebule,
- 2 łyżki miodu.
Dodatki:
- posiekany szczypiorek.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Mąkę przesypuję na blat, formując kopczyk. Dodaję zimne masło, sól oraz zimną wodę i siekam całość nożem. Chwilę wyrabiam ciasto, formuję kulę i spłaszczam. Wstawiam do lodówki na ok. 40 minut.
Krok 2. Serek wiejski odsączam z nadmiaru zalewy. Dodaję do niego jajko, tarty parmezan, pieprz oraz sól i dokładnie mieszam.
Krok 3. Schłodzone ciasto rozwałkowuję przez arkusz papieru. Przekładam do formy do tarty o średnicy 24 cm. Odkrawam wystające poza blaszkę brzegi i nakłuwam widelcem. Kładę arkusz papieru i wsypuję groch, soję lub fasolę, aby dociążyć ciasto. Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piekę przez 10 minut. Po 10 minutach ściągam papierem z obciążeniem i piekę przez kolejne 10 minut.
Krok 4. Na upieczony spód wylewam masę serową. Układam pokrojoną w plastry czerwoną cebulę i polewam miodem. Wstawiam na kolejne 10 minut do 200 st. Celsjusza.
Krok 5. Gotową tartę posypuję posiekanym szczypiorkiem. Smacznego!