Krucha tarta z czerwoną cebulą to przepis, który wywołuje zachwyt. To połączenie smaków zasługuje na nagrodę
Kruche ciasto kojarzyć się może głównie ze słodkimi deserami i tartami. W tym wydaniu staje się jednak podstawą do pysznego farszu z serka wiejskiego oraz parmezanu. Całość zwieńczona jest czerwoną cebulą ze słodkim akcentem w postaci miodu. Koło tej tarty po prostu nie sposób jest przejść obojętnie.
13.07.2024 07:02
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Francuska, krucha tarta to nie tylko słodkie ciasto, ale również wytrawna przekąska. Pyszne połączenie serowej masy ze skarmelizowaną, słodką cebulą świetnie sprawdzi się w roli wegetariańskiej przekąski, wyśmienitej kolacji czy efektownego lunchu.
Krucha tarta z czerwoną cebulą
Jest prosta w przygotowaniu, efektowna, pyszna, a na dodatek wegetariańska, więc skuszą się na nią również osoby na diecie bezmięsnej. Krucha tarta z cebulą to przepis na pyszną przekąskę, która świetnie sprawdzi się na imprezach.
Sekretem mojego smaku jest dodatek miodu, który podczas pieczenia karmelizuje się na cebuli i dodaje ciekawą nutę całej potrawie. Ta wegetariańska tarta serowa za każdym razem robi furorę.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Składniki:
Kruche ciasto:
- 200 g mąki krupczatki,
- 100 g zimnego masła,
- 50 ml zimnej wody,
- 1/2 łyżeczki soli.
Farsz:
- 400 g odsączonego serka wiejskiego,
- 50 g tartego parmezanu,
- 1 jajko,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 2 małe czerwone cebule,
- 2 łyżki miodu.
Dodatki:
- posiekany szczypiorek.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Mąkę przesypuję na blat, formując kopczyk. Dodaję zimne masło, sól oraz zimną wodę i siekam całość nożem. Chwilę wyrabiam ciasto, formuję kulę i spłaszczam. Wstawiam do lodówki na ok. 40 minut.
Krok 2. Serek wiejski odsączam z nadmiaru zalewy. Dodaję do niego jajko, tarty parmezan, pieprz oraz sól i dokładnie mieszam.
Krok 3. Schłodzone ciasto rozwałkowuję przez arkusz papieru. Przekładam do formy do tarty o średnicy 24 cm. Odkrawam wystające poza blaszkę brzegi i nakłuwam widelcem. Kładę arkusz papieru i wsypuję groch, soję lub fasolę, aby dociążyć ciasto. Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piekę przez 10 minut. Po 10 minutach ściągam papierem z obciążeniem i piekę przez kolejne 10 minut.
Krok 4. Na upieczony spód wylewam masę serową. Układam pokrojoną w plastry czerwoną cebulę i polewam miodem. Wstawiam na kolejne 10 minut do 200 st. Celsjusza.
Krok 5. Gotową tartę posypuję posiekanym szczypiorkiem. Smacznego!