Połącz ziemniaki z ananasem. Powstanie idealna sałatka na lato

Szukasz pomysłu na prostą i szybką w przygotowaniu przekąskę, która sprawdzi się podczas letnich spotkań? Wypróbuj sałatkę ziemniaczano-ananasową! To połączenie może wydawać się nieco zaskakujące, ale zapewniam, że jest to prawdziwy hit.

Połącz ziemniaki z ananasem. Powstanie idealna sałatka na latoPołącz ziemniaki z ananasem. Powstanie idealna sałatka na lato
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Sezon letni to idealny czas na spotkania przy grillu, gdzie możemy cieszyć się towarzystwem rodziny i przyjaciół na świeżym powietrzu. Kluczem do udanych imprez są smaczne i różnorodne dodatki do grillowanych potraw. Jednym z takich dodatków, który z pewnością zyska uznanie, jest sałatka ziemniaczano-ananasowa. To proste, ale niezwykle smaczne danie na lato. Dzięki unikalnemu połączeniu składników z pewnością zachwyci wszystkich gości.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kultowe kopytka połączyłem z kurczakiem w śmietankowym sosie. Lepszego obiadu nie jadłem

Sałatka ziemniaczano-ananasowa — przepis

Sałatka ziemniaczano-ananasowa to świetny dodatek do dań z grilla. Sprawdzi się zarówno do karkówki, kiełbasy, jak i ryb. Jej słodko-kwaśny smak doskonale komponuje się z wytrawnymi potrawami, a kremowa konsystencja ziemniaków zapewnia sytość i satysfakcję.

Składniki:

  • 4 ugotowane ziemniaki w łupinach,
  • 6 plastrów ananasa z puszki (odsączonego z syropu),
  • 1/2 główki czosnku,
  • 3 łyżki ziół prowansalskich,
  • 1-2 łyżki majonezu (lub jogurtu naturalnego),
  • 3 łyżki soku z ananasa (opcjonalnie),
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki ugotuj w łupinach, ostudź i obierz. Pokrój je w większą kostkę i przełóż do miski.
  2. Ananasa odsącz z syropu i pokrój w kostkę. Dodaj do ziemniaków.
  3. Czosnek przeciśnij przez praskę i dodaj do miski.
  4. Wsyp zioła prowansalskie, sól i pieprz do smaku.
  5. Dodaj majonez (lub jogurt naturalny) i opcjonalnie sok z ananasa.
  6. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki, aby smaki się połączyły.
  7. Sałatka gotowa! Podawaj ją schłodzoną.

Spróbuj tego przepisu i przekonaj się, jak łatwo można przygotować idealną sałatkę na lato, która zachwyci wszystkich gości.

Wybrane dla Ciebie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione