Strzelczyk z kurczaka robi obłędny gulasz. Gruziński przepis tak smaczny, aż czacha dymi

Kuchnia gruzińska dla wielu osób kończy się na chinkali i czaszuszuli. Skrywa w sobie jednak o wiele więcej przysmaków, które kuszą aromatem i smakiem. Tomasz Strzelczyk odkrył tym razem przepis na czachochbili. Ten wyjątkowy gulasz z kurczaka świetnie sprawdzi się na obiad.

Gruziński gulasz - PysznościGruziński gulasz - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, YouTube
Ewa Malinowska

To danie jest jedną z najbardziej charakterystycznych potraw kuchni gruzińskiej i często gości na stolach Gruzinów. To ekspresowy przepis na obiad z kurczakiem w głównej roli, który przypadnie do gustu wszystkim domownikom.

Czachochbili - pomysł na udka z kurczaka

Próbowanie nowych smaków i dań regionalnych kuchni to obowiązkowy element zwiedzania i odkrywania tradycji krajów. Z podróży przywieźć można nie tylko magnesy i zdjęcia, ale również przepisy na zachwycające dania. Tak właśnie zrobił Tomasz Strzelczyk, który z Gruzji przywiózł wyjątkowy przepis na gulasz z mięsa z udek kurczaka.

Gruziński gulasz z kurczaka
Gruziński gulasz z kurczaka © Adobe Stock | Elena Grigarchuk

Czachochbili to znacznie więcej niż zwykły gulasz. Słodka słodycz pomidorów, ostrość papryki, delikatność czosnku i aromatyczne zioła zaskakują smakiem. Ten przepis to smaczny dowód na to, że nie potrzeba wielu składników, by wyczarować obiad jak z najlepszej restauracji.

Składniki:

  • 1 kg mięsa z udek z kurczaka,
  • 2 duże pomidory, 
  • 1 duża papryka,
  •  2 czerwone cebule, 
  • 6 ząbków czosnku, 
  • sól, pieprz i słodka papryka do smaku, 
  • natka pietruszki lub kolendra,
  • orzechy włoskie.

Sposób przygotowania:

  1. Mięso z udek pokrój w średniej wielkości kawałki.
  2. Na mocno rozgrzaną, suchą patelnię wrzuć mięso i podsmaż. Nie przyprawiaj i nie mieszaj mięsa.
  3. Czerwoną cebulę obierz i pokrój w kostkę.
  4. Paprykę i pomidory również pokrój w kostkę.
  5. Gdy mięso się zarumieni, odwróć je na drugą stronę.
  6. Dopraw solą, pieprzem i słodką papryką.
  7. Zarumienione mięso przełóż na talerz.
  8. Na patelni podsmaż teraz posiekaną cebulę, aż się zeszkli.
  9. Dodaj do niej czerwoną paprykę i chwilę smaż.
  10. Dodaj posiekany drobno czosnek i po chwili dodaj pomidory. Opcjonalnie możesz dodać też paprykę chilli.
  11. Orzechy włoskie podpraż na suchej patelni.
  12. Do warzyw dodaj mięso z kurczaka, orzechy i dopraw solą oraz pieprzem.
  13. Duś przez 25 minut na małym ogniu.
  14. Dodaj kolendrę lub natkę pietruszki.

Szybki i pyszny obiad w gruzińskim wydaniu jest już gotowy. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Kapusta kiszona nie dla każdego. Oto kto nie powinien jej jeść
Kapusta kiszona nie dla każdego. Oto kto nie powinien jej jeść
Tak przechowuj imbir. Inaczej szybko zacznie się marszczyć i pleśnieć
Tak przechowuj imbir. Inaczej szybko zacznie się marszczyć i pleśnieć