Strzelczyk z kurczaka robi obłędny gulasz. Gruziński przepis tak smaczny, aż czacha dymi
09.09.2024 12:20
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Kuchnia gruzińska dla wielu osób kończy się na chinkali i czaszuszuli. Skrywa w sobie jednak o wiele więcej przysmaków, które kuszą aromatem i smakiem. Tomasz Strzelczyk odkrył tym razem przepis na czachochbili. Ten wyjątkowy gulasz z kurczaka świetnie sprawdzi się na obiad.
To danie jest jedną z najbardziej charakterystycznych potraw kuchni gruzińskiej i często gości na stolach Gruzinów. To ekspresowy przepis na obiad z kurczakiem w głównej roli, który przypadnie do gustu wszystkim domownikom.
Czachochbili - pomysł na udka z kurczaka
Próbowanie nowych smaków i dań regionalnych kuchni to obowiązkowy element zwiedzania i odkrywania tradycji krajów. Z podróży przywieźć można nie tylko magnesy i zdjęcia, ale również przepisy na zachwycające dania. Tak właśnie zrobił Tomasz Strzelczyk, który z Gruzji przywiózł wyjątkowy przepis na gulasz z mięsa z udek kurczaka.
Czachochbili to znacznie więcej niż zwykły gulasz. Słodka słodycz pomidorów, ostrość papryki, delikatność czosnku i aromatyczne zioła zaskakują smakiem. Ten przepis to smaczny dowód na to, że nie potrzeba wielu składników, by wyczarować obiad jak z najlepszej restauracji.
Składniki:
- 1 kg mięsa z udek z kurczaka,
- 2 duże pomidory,
- 1 duża papryka,
- 2 czerwone cebule,
- 6 ząbków czosnku,
- sól, pieprz i słodka papryka do smaku,
- natka pietruszki lub kolendra,
- orzechy włoskie.
Sposób przygotowania:
- Mięso z udek pokrój w średniej wielkości kawałki.
- Na mocno rozgrzaną, suchą patelnię wrzuć mięso i podsmaż. Nie przyprawiaj i nie mieszaj mięsa.
- Czerwoną cebulę obierz i pokrój w kostkę.
- Paprykę i pomidory również pokrój w kostkę.
- Gdy mięso się zarumieni, odwróć je na drugą stronę.
- Dopraw solą, pieprzem i słodką papryką.
- Zarumienione mięso przełóż na talerz.
- Na patelni podsmaż teraz posiekaną cebulę, aż się zeszkli.
- Dodaj do niej czerwoną paprykę i chwilę smaż.
- Dodaj posiekany drobno czosnek i po chwili dodaj pomidory. Opcjonalnie możesz dodać też paprykę chilli.
- Orzechy włoskie podpraż na suchej patelni.
- Do warzyw dodaj mięso z kurczaka, orzechy i dopraw solą oraz pieprzem.
- Duś przez 25 minut na małym ogniu.
- Dodaj kolendrę lub natkę pietruszki.
Szybki i pyszny obiad w gruzińskim wydaniu jest już gotowy. Smacznego!