Strzelczyk z kurczaka robi obłędny gulasz. Gruziński przepis tak smaczny, aż czacha dymi

Kuchnia gruzińska dla wielu osób kończy się na chinkali i czaszuszuli. Skrywa w sobie jednak o wiele więcej przysmaków, które kuszą aromatem i smakiem. Tomasz Strzelczyk odkrył tym razem przepis na czachochbili. Ten wyjątkowy gulasz z kurczaka świetnie sprawdzi się na obiad.

Gruziński gulasz - PysznościGruziński gulasz - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, YouTube
Ewa Malinowska

To danie jest jedną z najbardziej charakterystycznych potraw kuchni gruzińskiej i często gości na stolach Gruzinów. To ekspresowy przepis na obiad z kurczakiem w głównej roli, który przypadnie do gustu wszystkim domownikom.

Czachochbili - pomysł na udka z kurczaka

Próbowanie nowych smaków i dań regionalnych kuchni to obowiązkowy element zwiedzania i odkrywania tradycji krajów. Z podróży przywieźć można nie tylko magnesy i zdjęcia, ale również przepisy na zachwycające dania. Tak właśnie zrobił Tomasz Strzelczyk, który z Gruzji przywiózł wyjątkowy przepis na gulasz z mięsa z udek kurczaka.

Gruziński gulasz z kurczaka
Gruziński gulasz z kurczaka © Adobe Stock | Elena Grigarchuk

Czachochbili to znacznie więcej niż zwykły gulasz. Słodka słodycz pomidorów, ostrość papryki, delikatność czosnku i aromatyczne zioła zaskakują smakiem. Ten przepis to smaczny dowód na to, że nie potrzeba wielu składników, by wyczarować obiad jak z najlepszej restauracji.

Składniki:

  • 1 kg mięsa z udek z kurczaka,
  • 2 duże pomidory, 
  • 1 duża papryka,
  •  2 czerwone cebule, 
  • 6 ząbków czosnku, 
  • sól, pieprz i słodka papryka do smaku, 
  • natka pietruszki lub kolendra,
  • orzechy włoskie.

Sposób przygotowania:

  1. Mięso z udek pokrój w średniej wielkości kawałki.
  2. Na mocno rozgrzaną, suchą patelnię wrzuć mięso i podsmaż. Nie przyprawiaj i nie mieszaj mięsa.
  3. Czerwoną cebulę obierz i pokrój w kostkę.
  4. Paprykę i pomidory również pokrój w kostkę.
  5. Gdy mięso się zarumieni, odwróć je na drugą stronę.
  6. Dopraw solą, pieprzem i słodką papryką.
  7. Zarumienione mięso przełóż na talerz.
  8. Na patelni podsmaż teraz posiekaną cebulę, aż się zeszkli.
  9. Dodaj do niej czerwoną paprykę i chwilę smaż.
  10. Dodaj posiekany drobno czosnek i po chwili dodaj pomidory. Opcjonalnie możesz dodać też paprykę chilli.
  11. Orzechy włoskie podpraż na suchej patelni.
  12. Do warzyw dodaj mięso z kurczaka, orzechy i dopraw solą oraz pieprzem.
  13. Duś przez 25 minut na małym ogniu.
  14. Dodaj kolendrę lub natkę pietruszki.

Szybki i pyszny obiad w gruzińskim wydaniu jest już gotowy. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości