PrzepisDania mięsneStrzelczyk z kurczaka robi obłędny gulasz. Gruziński przepis tak smaczny, aż czacha dymi

Strzelczyk z kurczaka robi obłędny gulasz. Gruziński przepis tak smaczny, aż czacha dymi

Gruziński gulasz - Pyszności
Gruziński gulasz - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, YouTube

09.09.2024 12:20

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Kuchnia gruzińska dla wielu osób kończy się na chinkali i czaszuszuli. Skrywa w sobie jednak o wiele więcej przysmaków, które kuszą aromatem i smakiem. Tomasz Strzelczyk odkrył tym razem przepis na czachochbili. Ten wyjątkowy gulasz z kurczaka świetnie sprawdzi się na obiad.

To danie jest jedną z najbardziej charakterystycznych potraw kuchni gruzińskiej i często gości na stolach Gruzinów. To ekspresowy przepis na obiad z kurczakiem w głównej roli, który przypadnie do gustu wszystkim domownikom.

Czachochbili - pomysł na udka z kurczaka

Próbowanie nowych smaków i dań regionalnych kuchni to obowiązkowy element zwiedzania i odkrywania tradycji krajów. Z podróży przywieźć można nie tylko magnesy i zdjęcia, ale również przepisy na zachwycające dania. Tak właśnie zrobił Tomasz Strzelczyk, który z Gruzji przywiózł wyjątkowy przepis na gulasz z mięsa z udek kurczaka.

Gruziński gulasz z kurczaka
Gruziński gulasz z kurczaka© Adobe Stock | Elena Grigarchuk

Czachochbili to znacznie więcej niż zwykły gulasz. Słodka słodycz pomidorów, ostrość papryki, delikatność czosnku i aromatyczne zioła zaskakują smakiem. Ten przepis to smaczny dowód na to, że nie potrzeba wielu składników, by wyczarować obiad jak z najlepszej restauracji.

Składniki:

  • 1 kg mięsa z udek z kurczaka,
  • 2 duże pomidory, 
  • 1 duża papryka,
  •  2 czerwone cebule, 
  • 6 ząbków czosnku, 
  • sól, pieprz i słodka papryka do smaku, 
  • natka pietruszki lub kolendra,
  • orzechy włoskie.

Sposób przygotowania:

  1. Mięso z udek pokrój w średniej wielkości kawałki.
  2. Na mocno rozgrzaną, suchą patelnię wrzuć mięso i podsmaż. Nie przyprawiaj i nie mieszaj mięsa.
  3. Czerwoną cebulę obierz i pokrój w kostkę.
  4. Paprykę i pomidory również pokrój w kostkę.
  5. Gdy mięso się zarumieni, odwróć je na drugą stronę.
  6. Dopraw solą, pieprzem i słodką papryką.
  7. Zarumienione mięso przełóż na talerz.
  8. Na patelni podsmaż teraz posiekaną cebulę, aż się zeszkli.
  9. Dodaj do niej czerwoną paprykę i chwilę smaż.
  10. Dodaj posiekany drobno czosnek i po chwili dodaj pomidory. Opcjonalnie możesz dodać też paprykę chilli.
  11. Orzechy włoskie podpraż na suchej patelni.
  12. Do warzyw dodaj mięso z kurczaka, orzechy i dopraw solą oraz pieprzem.
  13. Duś przez 25 minut na małym ogniu.
  14. Dodaj kolendrę lub natkę pietruszki.

Szybki i pyszny obiad w gruzińskim wydaniu jest już gotowy. Smacznego!

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także