Polacy na potęgę dodają do leczo. Robert Makłowicz łapie się za głowę

A ty, jak robisz leczo? Jeśli słysząc to hasło, na myśl przychodzą ci takie składniki jak pieczarki, cukinia, może nawet bakłażan, koniecznie zerknij, co na ten temat do powiedzenia ma Robert Makłowicz. Znawca wyjaśnił w kilku słowach, co jest, a co nie jest leczem.

Robert Makłowicz wyjaśnił, jak powinno być gotowane leczoRobert Makłowicz wyjaśnił, jak powinno być gotowane leczo
Źródło zdjęć: © Canva: Sohadiszno (screenshot), Instagram: robertmaklowicz_official (screenshot)

Leczo w wersji, w której znane jest w Polsce najszerzej, zawiera paprykę, cukinię, pieczarki i mieszankę mięs. Okazuje się jednak, że tak skomponowane danie ma niewiele wspólnego z leczem, a więcej na ten temat opowiedział Robert Makłowicz.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Gdy pojawia się na stole, wszyscy sięgają za łyżeczki. Kokosowa panna cotta z czekoladą

Prawdziwe leczo. Makłowicz wyjaśnia, jak powinno wyglądać

Podczas jednego z odcinków Q&A na YouTube kulinarny ekspert udzielał odpowiedzi na pytania obserwujących. Jedno z nich dotyczyło lecza. Makłowicz wywód zaczął dosadnie, stwierdzając, że potrawa z pieczarkami czy cukinią nie może być nazywana leczem.

- Leczo to tylko cebula, papryka. Nie ta papryka, którą najczęściej można kupić w sklepach, hiszpańska, pękata. To podłużna, żółta albo zielona węgierska papryka. Zatem cebula, papryka, czosnek, papryka w proszku, również węgierska, no i tłuszcz. Albo olej, albo smalec, albo wytopiony smalec z wędzonej słoniny. I pomidory, i sól. Nic więcej. Żadne pieczarki, żadna cukinia, żadne kabaczki. To nie jest leczo wtedy - skomentował Makłowicz na YouTube.
Leczo
Leczo © Canva | Sohadiszno

Jak zrobić dobre węgierskie?

Robert Makłowicz wyjaśnił na YouTubie, że gulasz z dodatkami, takimi jak pieczarki czy cukinia, bardziej przypomina prowansalskie ratatouille niżeli prawdziwe węgierskie leczo. To właśnie ratatouille często opiera się na bakłażanach i cukinii, czego nie można powiedzieć o leczo.

"Węgierska książka kucharska Gundela" wskazuje, że klasyczne leczo to gęsty gulasz warzywny, bazujący na żółtej, spiczastej papryce, pomidorach, cebuli, soli i mielonej słodkiej lub ostrej papryce. Ważne jest, by cebulę i paprykę w proszku podsmażyć na smalcu lub tłuszczu z boczku, co wzbogaci smak całego dania. Częstym bywalcem tradycyjnych receptur jest też czosnek, rzadziej liść laurowy czy tymianek. Na Węgrzech powszechnie uważa się, że najlepsze leczo przyrządza się na otwartym ogniu w kociołku (bogrács).

Wybrane dla Ciebie

Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak