PoradyPolacy na potęgę dodają do leczo. Robert Makłowicz łapie się za głowę

Polacy na potęgę dodają do leczo. Robert Makłowicz łapie się za głowę

A ty, jak robisz leczo? Jeśli słysząc to hasło, na myśl przychodzą ci takie składniki jak pieczarki, cukinia, może nawet bakłażan, koniecznie zerknij, co na ten temat do powiedzenia ma Robert Makłowicz. Znawca wyjaśnił w kilku słowach, co jest, a co nie jest leczem.

Robert Makłowicz wyjaśnił, jak powinno być gotowane leczo
Robert Makłowicz wyjaśnił, jak powinno być gotowane leczo
Źródło zdjęć: © Canva: Sohadiszno (screenshot), Instagram: robertmaklowicz_official (screenshot)

01.09.2024 | aktual.: 01.09.2024 15:09

Leczo w wersji, w której znane jest w Polsce najszerzej, zawiera paprykę, cukinię, pieczarki i mieszankę mięs. Okazuje się jednak, że tak skomponowane danie ma niewiele wspólnego z leczem, a więcej na ten temat opowiedział Robert Makłowicz.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Prawdziwe leczo. Makłowicz wyjaśnia, jak powinno wyglądać

Podczas jednego z odcinków Q&A na YouTube kulinarny ekspert udzielał odpowiedzi na pytania obserwujących. Jedno z nich dotyczyło lecza. Makłowicz wywód zaczął dosadnie, stwierdzając, że potrawa z pieczarkami czy cukinią nie może być nazywana leczem.

- Leczo to tylko cebula, papryka. Nie ta papryka, którą najczęściej można kupić w sklepach, hiszpańska, pękata. To podłużna, żółta albo zielona węgierska papryka. Zatem cebula, papryka, czosnek, papryka w proszku, również węgierska, no i tłuszcz. Albo olej, albo smalec, albo wytopiony smalec z wędzonej słoniny. I pomidory, i sól. Nic więcej. Żadne pieczarki, żadna cukinia, żadne kabaczki. To nie jest leczo wtedy - skomentował Makłowicz na YouTube.
Leczo
Leczo© Canva | Sohadiszno

Jak zrobić dobre węgierskie?

Robert Makłowicz wyjaśnił na YouTubie, że gulasz z dodatkami, takimi jak pieczarki czy cukinia, bardziej przypomina prowansalskie ratatouille niżeli prawdziwe węgierskie leczo. To właśnie ratatouille często opiera się na bakłażanach i cukinii, czego nie można powiedzieć o leczo.

"Węgierska książka kucharska Gundela" wskazuje, że klasyczne leczo to gęsty gulasz warzywny, bazujący na żółtej, spiczastej papryce, pomidorach, cebuli, soli i mielonej słodkiej lub ostrej papryce. Ważne jest, by cebulę i paprykę w proszku podsmażyć na smalcu lub tłuszczu z boczku, co wzbogaci smak całego dania. Częstym bywalcem tradycyjnych receptur jest też czosnek, rzadziej liść laurowy czy tymianek. Na Węgrzech powszechnie uważa się, że najlepsze leczo przyrządza się na otwartym ogniu w kociołku (bogrács).

Wybrane dla Ciebie