WAŻNE
TERAZ

Bezzałogowiec PGZ spadł w Inowrocławiu. Potwierdziła nam to policja

Polacy na potęgę dodają do leczo. Robert Makłowicz łapie się za głowę

A ty, jak robisz leczo? Jeśli słysząc to hasło, na myśl przychodzą ci takie składniki jak pieczarki, cukinia, może nawet bakłażan, koniecznie zerknij, co na ten temat do powiedzenia ma Robert Makłowicz. Znawca wyjaśnił w kilku słowach, co jest, a co nie jest leczem.

Robert Makłowicz wyjaśnił, jak powinno być gotowane leczoRobert Makłowicz wyjaśnił, jak powinno być gotowane leczo
Źródło zdjęć: © Canva: Sohadiszno (screenshot), Instagram: robertmaklowicz_official (screenshot)

Leczo w wersji, w której znane jest w Polsce najszerzej, zawiera paprykę, cukinię, pieczarki i mieszankę mięs. Okazuje się jednak, że tak skomponowane danie ma niewiele wspólnego z leczem, a więcej na ten temat opowiedział Robert Makłowicz.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Gdy pojawia się na stole, wszyscy sięgają za łyżeczki. Kokosowa panna cotta z czekoladą

Prawdziwe leczo. Makłowicz wyjaśnia, jak powinno wyglądać

Podczas jednego z odcinków Q&A na YouTube kulinarny ekspert udzielał odpowiedzi na pytania obserwujących. Jedno z nich dotyczyło lecza. Makłowicz wywód zaczął dosadnie, stwierdzając, że potrawa z pieczarkami czy cukinią nie może być nazywana leczem.

- Leczo to tylko cebula, papryka. Nie ta papryka, którą najczęściej można kupić w sklepach, hiszpańska, pękata. To podłużna, żółta albo zielona węgierska papryka. Zatem cebula, papryka, czosnek, papryka w proszku, również węgierska, no i tłuszcz. Albo olej, albo smalec, albo wytopiony smalec z wędzonej słoniny. I pomidory, i sól. Nic więcej. Żadne pieczarki, żadna cukinia, żadne kabaczki. To nie jest leczo wtedy - skomentował Makłowicz na YouTube.
Leczo
Leczo © Canva | Sohadiszno

Jak zrobić dobre węgierskie?

Robert Makłowicz wyjaśnił na YouTubie, że gulasz z dodatkami, takimi jak pieczarki czy cukinia, bardziej przypomina prowansalskie ratatouille niżeli prawdziwe węgierskie leczo. To właśnie ratatouille często opiera się na bakłażanach i cukinii, czego nie można powiedzieć o leczo.

"Węgierska książka kucharska Gundela" wskazuje, że klasyczne leczo to gęsty gulasz warzywny, bazujący na żółtej, spiczastej papryce, pomidorach, cebuli, soli i mielonej słodkiej lub ostrej papryce. Ważne jest, by cebulę i paprykę w proszku podsmażyć na smalcu lub tłuszczu z boczku, co wzbogaci smak całego dania. Częstym bywalcem tradycyjnych receptur jest też czosnek, rzadziej liść laurowy czy tymianek. Na Węgrzech powszechnie uważa się, że najlepsze leczo przyrządza się na otwartym ogniu w kociołku (bogrács).

Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo