PrzepisObiadStrzelczyk robi takie mielone. Gospodynie widząc, jakie mięso wybiera, aż łapią się za głowę

Strzelczyk robi takie mielone. Gospodynie widząc, jakie mięso wybiera, aż łapią się za głowę

Tomek Strzelczyk pokazał, jak zrobić soczyste mielone
Tomek Strzelczyk pokazał, jak zrobić soczyste mielone
Źródło zdjęć: © YouTube | Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA (screenshot)

28.08.2024 12:30, aktual.: 28.08.2024 13:59

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Wyglądają jak zwykłe mielone, ale wystarczy kęs, by wiedzieć, że nie mamy tutaj do czynienia z klasycznymi kotletami. Oczywiście prostym mielonym niczego nie brakuje, ale jeśli lubisz kulinarne eksperymenty, to koniecznie wypróbuj przepis Tomka Strzelczyka na kotlety lwowskie. Różnice są niewielkie, a finalnie efekt przerasta oczekiwania.

Tomasz Strzelczyk, uczestnik 4. edycji "MasterChef Polska" i autor kanału kulinarnego "Oddasz Fartucha", tym razem zaprezentował, jak przygotować pełne smaku i wyraziste kotlety mielone, ale w nieco innej wersji. Internauci rozpływają się nad tym przepisem: "Perfekcyjny kucharz i perfekcyjne kotlety. Nic dodać, nic ująć" - czytamy w sekcji komentarzy pod filmikiem z przepisem opublikowanym na YouTubie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kotlety mielone Tomasza Strzelczyka. Kucharz stawia na inne niż zwykle mięso

Tomasz Strzelczyk zaproponował kotlety mielone w lwowskiej wersji. Te od naszych tradycyjnych różnią się rodzajem wykorzystanego mięsa, bo w ich przypadku mowa o drobiu, oraz dodatkiem sera w mięsnej masie, który nadaje kotletom wyrazistość oraz sprawia, że mają bardziej kremową konsystencję. Ponadto kotlety lwowskie smażone są często na maśle klarowanym, masło jest też nierzadko składnikiem masy.

Tomasz Strzelczyk postawił na mięso mielone z udźca indyka, które, jak wyjaśnił, jest chude, zdrowe i nie drenuje mocno portfela. Przygotowanie mięsnej masy jest banalnie proste, ponieważ wymaga jedynie wymieszania składników w ilości podanej w przepisie. Strzelczyk zdradził przy okazji swój patent na zweryfikowanie, czy kotlet jest już dobrze usmażony. Kucharz nakłuwa mięso wykałaczką i obserwuje wypływający płyn. Jeśli jest przezroczysty, oznacza to, że mięso jest gotowe i można je zdjąć z patelni.

Kotlety lwowskie Tomasza Strzelczyka to strzał w 10
Kotlety lwowskie Tomasza Strzelczyka to strzał w 10© YouTube | Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA (screenshot)

Kotlety lwowskie. Przepis Tomasza Strzelczyka

Składniki:

  • 1 kg mielonego indyka,
  • 1 cebula,
  • 100 g żółtego sera, np. goudy,
  • 2 żółtka + 1 całe jajko,
  • 2 kajzerki namoczone w mleku,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżkę miękkiego masła,
  • 1 łyżeczkę gałki muszkatowej,
  • sól, pieprz do smaku,
  • bułka tarta do obtoczenia kotletów,
  • masło klarowane lub olej rzepakowy do smażenia.

Przygotowanie:

  1. Cebulę pokrój drobno i dodaj do mięsa. Następnie dodaj ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę lub starte na drobnym oku.
  2. Po tym dodaj starty żółty ser, namoczone w mleku i odciśnięte kajzerki, żółtka i jajko, masło, sól, świeżo mielony pieprz i łyżeczkę gałki muszkatołowej (nie przesadzaj z ilością gałki, gdyż może zepsuć smak kotletów).
  3. Całość wyrób dokładnie dłońmi na jednolitą masę.
  4. Mięso odstaw na kilka minut.
  5. Następnie uformuj kotlety lekko zwilżonymi zimną wodą dłońmi. Kotlety obtocz w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju z obu stron.
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także