PrzepisObiadZrobiłam takie nietypowe kotlety. Mąż zachwycił się smakiem, który podbił jeden dodatek

Zrobiłam takie nietypowe kotlety. Mąż zachwycił się smakiem, który podbił jeden dodatek

Kotlety mielone to absolutny klasyk, który doskonale znamy z kuchni naszych mam i babć. Prosty przepis zjednał sobie serca wielu pokoleń, ale w prosty sposób można udoskonalić go tak, by zaskoczył nawet doświadczonych miłośników kotletów.

Przepis na nietypowe mielone - Pyszności
Przepis na nietypowe mielone - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

28.08.2024 11:19

Kiedy myślimy o mielonych, od razu przed oczami pojawia się talerz z ziemniakami i buraczkami. W tym przepisie klasyczne kotlety zostały nieco odświeżone. Mięso mielone otulone boczkiem jest soczyste, mięciutkie i bardzo smaczne. To prosta w przygotowaniu odmiana od obiadu w tradycyjnym wydaniu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kotlety mielone w boczku

Kotlety mielone w boczku to doskonała alternatywa dla tradycyjnych kotletów. Wystarczy nadać mięsnemu farszowi odpowiedni kształt i owinąć go plasterkami boczku. Dzięki temu zabiegowi kotlety zyskają nie tylko apetyczny wygląd, ale również intensywny smak.

Kotlety w boczku - Pyszności
Kotlety w boczku - Pyszności© Adobe Stock

Aby kotlety łatwiej zawijać w boczek, dopasuj ich rozmiar. Lepiej, aby były nieco mniejsze lub w ogóle zrobić je w formie podłużnej. Nie musisz obawiać się, że będzie zbyt tłusto, bo całość piecze się w piekarniku. Wytapiający się z boczku tłuszcz wtapia się w mięso mielone, dodając kruchości i soczystości. To pyszny i pomysłowy zamiennik dla klasycznej panierki.

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego,
  • 1 cebula,
  • 2 łyżeczki masła,
  • 1 kajzerka namoczona w mleku,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżeczka musztardy,
  • 1 ząbek czosnku (granulowany lub świeży, przeciśnięty przez praskę),
  • 1 łyżeczka majeranku,
  • sól, pieprz do smaku,
  • 8 plastrów wędzonego boczku.

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę posiekaj i zeszklij na maśle.
  2. Bułkę namocz w mleku i odciśnij.
  3. W misce połącz mięso mielone, podsmażoną cebulę, jajko, odciśniętą bułkę, musztardę, czosnek, majeranek, sól i pieprz. Dokładnie wyrób farsz.
  4. Z przygotowanej masy uformuj 8 podłużnych kotletów.
  5. Każdy kotlet owiń plasterkiem boczku, delikatnie dociskając, aby się trzymał.
  6. Kotlety ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez około 30 minut w 180 st. Celsjusza.

Aby uzyskać jeszcze bardziej chrupiącą skórkę, możesz kilka minut przed końcem pieczenia włączyć grill w piekarniku. Gotowe kotlety podaj z ulubionymi dodatkami. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie