Zrobiłam takie nietypowe kotlety. Mąż zachwycił się smakiem, który podbił jeden dodatek

Kotlety mielone to absolutny klasyk, który doskonale znamy z kuchni naszych mam i babć. Prosty przepis zjednał sobie serca wielu pokoleń, ale w prosty sposób można udoskonalić go tak, by zaskoczył nawet doświadczonych miłośników kotletów.

Przepis na nietypowe mielone - PysznościPrzepis na nietypowe mielone - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Kiedy myślimy o mielonych, od razu przed oczami pojawia się talerz z ziemniakami i buraczkami. W tym przepisie klasyczne kotlety zostały nieco odświeżone. Mięso mielone otulone boczkiem jest soczyste, mięciutkie i bardzo smaczne. To prosta w przygotowaniu odmiana od obiadu w tradycyjnym wydaniu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Te szybkie pulpeciki posmakują każdemu. Nie oprze się nawet największy niejadek

Kotlety mielone w boczku

Kotlety mielone w boczku to doskonała alternatywa dla tradycyjnych kotletów. Wystarczy nadać mięsnemu farszowi odpowiedni kształt i owinąć go plasterkami boczku. Dzięki temu zabiegowi kotlety zyskają nie tylko apetyczny wygląd, ale również intensywny smak.

Kotlety w boczku - Pyszności
Kotlety w boczku - Pyszności © Adobe Stock

Aby kotlety łatwiej zawijać w boczek, dopasuj ich rozmiar. Lepiej, aby były nieco mniejsze lub w ogóle zrobić je w formie podłużnej. Nie musisz obawiać się, że będzie zbyt tłusto, bo całość piecze się w piekarniku. Wytapiający się z boczku tłuszcz wtapia się w mięso mielone, dodając kruchości i soczystości. To pyszny i pomysłowy zamiennik dla klasycznej panierki.

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego,
  • 1 cebula,
  • 2 łyżeczki masła,
  • 1 kajzerka namoczona w mleku,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżeczka musztardy,
  • 1 ząbek czosnku (granulowany lub świeży, przeciśnięty przez praskę),
  • 1 łyżeczka majeranku,
  • sól, pieprz do smaku,
  • 8 plastrów wędzonego boczku.

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę posiekaj i zeszklij na maśle.
  2. Bułkę namocz w mleku i odciśnij.
  3. W misce połącz mięso mielone, podsmażoną cebulę, jajko, odciśniętą bułkę, musztardę, czosnek, majeranek, sól i pieprz. Dokładnie wyrób farsz.
  4. Z przygotowanej masy uformuj 8 podłużnych kotletów.
  5. Każdy kotlet owiń plasterkiem boczku, delikatnie dociskając, aby się trzymał.
  6. Kotlety ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez około 30 minut w 180 st. Celsjusza.

Aby uzyskać jeszcze bardziej chrupiącą skórkę, możesz kilka minut przed końcem pieczenia włączyć grill w piekarniku. Gotowe kotlety podaj z ulubionymi dodatkami. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"