Zrobiłam takie nietypowe kotlety. Mąż zachwycił się smakiem, który podbił jeden dodatek
Kotlety mielone to absolutny klasyk, który doskonale znamy z kuchni naszych mam i babć. Prosty przepis zjednał sobie serca wielu pokoleń, ale w prosty sposób można udoskonalić go tak, by zaskoczył nawet doświadczonych miłośników kotletów.
28.08.2024 11:19
Kiedy myślimy o mielonych, od razu przed oczami pojawia się talerz z ziemniakami i buraczkami. W tym przepisie klasyczne kotlety zostały nieco odświeżone. Mięso mielone otulone boczkiem jest soczyste, mięciutkie i bardzo smaczne. To prosta w przygotowaniu odmiana od obiadu w tradycyjnym wydaniu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kotlety mielone w boczku
Kotlety mielone w boczku to doskonała alternatywa dla tradycyjnych kotletów. Wystarczy nadać mięsnemu farszowi odpowiedni kształt i owinąć go plasterkami boczku. Dzięki temu zabiegowi kotlety zyskają nie tylko apetyczny wygląd, ale również intensywny smak.
Aby kotlety łatwiej zawijać w boczek, dopasuj ich rozmiar. Lepiej, aby były nieco mniejsze lub w ogóle zrobić je w formie podłużnej. Nie musisz obawiać się, że będzie zbyt tłusto, bo całość piecze się w piekarniku. Wytapiający się z boczku tłuszcz wtapia się w mięso mielone, dodając kruchości i soczystości. To pyszny i pomysłowy zamiennik dla klasycznej panierki.
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego,
- 1 cebula,
- 2 łyżeczki masła,
- 1 kajzerka namoczona w mleku,
- 1 jajko,
- 1 łyżeczka musztardy,
- 1 ząbek czosnku (granulowany lub świeży, przeciśnięty przez praskę),
- 1 łyżeczka majeranku,
- sól, pieprz do smaku,
- 8 plastrów wędzonego boczku.
Sposób przygotowania:
- Cebulę posiekaj i zeszklij na maśle.
- Bułkę namocz w mleku i odciśnij.
- W misce połącz mięso mielone, podsmażoną cebulę, jajko, odciśniętą bułkę, musztardę, czosnek, majeranek, sól i pieprz. Dokładnie wyrób farsz.
- Z przygotowanej masy uformuj 8 podłużnych kotletów.
- Każdy kotlet owiń plasterkiem boczku, delikatnie dociskając, aby się trzymał.
- Kotlety ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez około 30 minut w 180 st. Celsjusza.
Aby uzyskać jeszcze bardziej chrupiącą skórkę, możesz kilka minut przed końcem pieczenia włączyć grill w piekarniku. Gotowe kotlety podaj z ulubionymi dodatkami. Smacznego!