PrzepisObiadZrobiłam takie nietypowe kotlety. Mąż zachwycił się smakiem, który podbił jeden dodatek

Zrobiłam takie nietypowe kotlety. Mąż zachwycił się smakiem, który podbił jeden dodatek

Przepis na nietypowe mielone - Pyszności
Przepis na nietypowe mielone - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

28.08.2024 11:19

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Kotlety mielone to absolutny klasyk, który doskonale znamy z kuchni naszych mam i babć. Prosty przepis zjednał sobie serca wielu pokoleń, ale w prosty sposób można udoskonalić go tak, by zaskoczył nawet doświadczonych miłośników kotletów.

Kiedy myślimy o mielonych, od razu przed oczami pojawia się talerz z ziemniakami i buraczkami. W tym przepisie klasyczne kotlety zostały nieco odświeżone. Mięso mielone otulone boczkiem jest soczyste, mięciutkie i bardzo smaczne. To prosta w przygotowaniu odmiana od obiadu w tradycyjnym wydaniu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kotlety mielone w boczku

Kotlety mielone w boczku to doskonała alternatywa dla tradycyjnych kotletów. Wystarczy nadać mięsnemu farszowi odpowiedni kształt i owinąć go plasterkami boczku. Dzięki temu zabiegowi kotlety zyskają nie tylko apetyczny wygląd, ale również intensywny smak.

Kotlety w boczku - Pyszności
Kotlety w boczku - Pyszności© Adobe Stock

Aby kotlety łatwiej zawijać w boczek, dopasuj ich rozmiar. Lepiej, aby były nieco mniejsze lub w ogóle zrobić je w formie podłużnej. Nie musisz obawiać się, że będzie zbyt tłusto, bo całość piecze się w piekarniku. Wytapiający się z boczku tłuszcz wtapia się w mięso mielone, dodając kruchości i soczystości. To pyszny i pomysłowy zamiennik dla klasycznej panierki.

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego,
  • 1 cebula,
  • 2 łyżeczki masła,
  • 1 kajzerka namoczona w mleku,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżeczka musztardy,
  • 1 ząbek czosnku (granulowany lub świeży, przeciśnięty przez praskę),
  • 1 łyżeczka majeranku,
  • sól, pieprz do smaku,
  • 8 plastrów wędzonego boczku.

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę posiekaj i zeszklij na maśle.
  2. Bułkę namocz w mleku i odciśnij.
  3. W misce połącz mięso mielone, podsmażoną cebulę, jajko, odciśniętą bułkę, musztardę, czosnek, majeranek, sól i pieprz. Dokładnie wyrób farsz.
  4. Z przygotowanej masy uformuj 8 podłużnych kotletów.
  5. Każdy kotlet owiń plasterkiem boczku, delikatnie dociskając, aby się trzymał.
  6. Kotlety ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez około 30 minut w 180 st. Celsjusza.

Aby uzyskać jeszcze bardziej chrupiącą skórkę, możesz kilka minut przed końcem pieczenia włączyć grill w piekarniku. Gotowe kotlety podaj z ulubionymi dodatkami. Smacznego!

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także