Ciocia na imieniny podała to ciasto. O ostatni kawałek wszyscy się pokłócili

Na imieninach, urodzinach i innych mniej lub bardziej rodzinnych okazjach nie może zabraknąć wyjątkowych wypieków. Moja ciocia przechodzi nieraz samą siebie, wymyślając kolejne desery. Ostatnio zachwyciła wszystkich rewelacyjnym ciastem z masą serową.

Ciasto z masą serową - PysznościCiasto z masą serową - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Jeśli szukasz odmiany od klasycznego sernika i biszkoptu, to Pychota Cioci Jadzi zdecydowanie powinna zagościć w twoim piekarniku. Kakaowe i białkowe ciasto oraz serowy krem z twarogu i śmietanki to słodki strzał w dziesiątkę. Przepis jest naprawdę prosty, więc poradzi sobie z nim nawet te, kto do tej pory od wypieków raczej stroił.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ziemniaki po bombajsku. Są tak pyszne, że nie trzeba do nich niczego więcej

Ciasto z kremem serowym - przepis na Pychotkę Cioci Jadzi

Gdy to ciasto pojawiło się na stole, wszyscy od razu chwycili za widelczyki. To ciasto idealne na każdą okazję. Nie znam osoby, która nie skusiła się przynajmniej na jeden kawałek, a i amatorów dokładek zdecydowanie nie zabraknie.

Ciasto czekoladowe z serem
Ciasto czekoladowe z serem © Adobe Stock | IHAR LEICHONAK

Składniki:

Ciasto kakaowe: 

  • 4 jajka,
  • 1/2 szklanki cukru,
  •  1/2 szklanki mąki pszennej,
  • 1 łyżka kakao, 
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia. 

Ciasto białkowe: 

  • 4 białka,
  •  1/2 szklanki cukru,
  •  1/2 szklanki mąki ziemniaczanej, 
  • szczypta soli,
  • 1 płaska łyżeczka proszku.

Krem: 

  • 250 g zmielonego serka śmietankowego lub twarogu sernikowego,
  • 400 ml śmietany 30 proc.,
  • 3/4 szklanki cukru, 
  • 1 łyżka kakao,
  •  5 łyżeczek żelatyny.

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od ciasta kakaowego. Jajka utrzyj wraz z cukrem na puszystą, jasną masę. Cały czas miksując, dodawaj stopniowo mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia.
  2. Przejdź do ciasta białkowego. Białka jaj ubij na sztywną pianę wraz ze szczyptą soli oraz cukrem. Dodaj proszek oraz mąki i wymieszaj dokładnie łopatką. Ciasto powinno być jednolite.
  3. Formę ok.17 × 27 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wylej ciasto z kakao, a następnie wylej ciasto z ubitych białek.
  4. Przy pomocy łyżki połącz ciasto, obracając porcje masy.
  5. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 st. Celsjusza na 40 minut.
  6. Upieczone i przestudzone ciasto przekrój na dwa blaty.
  7. Żelatynę zalej kilkoma łyżkami wrzątku i wymieszaj, aż całkowicie się rozpuści. Powinna być płynna i letnia przed dodaniem.
  8. Do miski wlej schłodzoną śmietankę i ubij na sztywno wraz z cukrem.
  9. Do ubitej śmietanki dodaj serek śmietankowy, kakao i dolej żelatynę, miksując całość.
  10. Masę wyłóż na ciasto, zostawiając małą ilość. Przykryj drugim ciastem i posmaruj pozostałą masą.
  11. Wstaw do 3-4 godziny, a najlepiej na całą noc.

Po tym czasie ciasto jest już gotowe. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak