WAŻNE
TERAZ

Bezzałogowiec PGZ spadł w Inowrocławiu. Potwierdziła nam to policja

Ciocia na imieniny podała to ciasto. O ostatni kawałek wszyscy się pokłócili

Na imieninach, urodzinach i innych mniej lub bardziej rodzinnych okazjach nie może zabraknąć wyjątkowych wypieków. Moja ciocia przechodzi nieraz samą siebie, wymyślając kolejne desery. Ostatnio zachwyciła wszystkich rewelacyjnym ciastem z masą serową.

Ciasto z masą serową - PysznościCiasto z masą serową - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Jeśli szukasz odmiany od klasycznego sernika i biszkoptu, to Pychota Cioci Jadzi zdecydowanie powinna zagościć w twoim piekarniku. Kakaowe i białkowe ciasto oraz serowy krem z twarogu i śmietanki to słodki strzał w dziesiątkę. Przepis jest naprawdę prosty, więc poradzi sobie z nim nawet te, kto do tej pory od wypieków raczej stroił.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ziemniaki po bombajsku. Są tak pyszne, że nie trzeba do nich niczego więcej

Ciasto z kremem serowym - przepis na Pychotkę Cioci Jadzi

Gdy to ciasto pojawiło się na stole, wszyscy od razu chwycili za widelczyki. To ciasto idealne na każdą okazję. Nie znam osoby, która nie skusiła się przynajmniej na jeden kawałek, a i amatorów dokładek zdecydowanie nie zabraknie.

Ciasto czekoladowe z serem
Ciasto czekoladowe z serem © Adobe Stock | IHAR LEICHONAK

Składniki:

Ciasto kakaowe: 

  • 4 jajka,
  • 1/2 szklanki cukru,
  •  1/2 szklanki mąki pszennej,
  • 1 łyżka kakao, 
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia. 

Ciasto białkowe: 

  • 4 białka,
  •  1/2 szklanki cukru,
  •  1/2 szklanki mąki ziemniaczanej, 
  • szczypta soli,
  • 1 płaska łyżeczka proszku.

Krem: 

  • 250 g zmielonego serka śmietankowego lub twarogu sernikowego,
  • 400 ml śmietany 30 proc.,
  • 3/4 szklanki cukru, 
  • 1 łyżka kakao,
  •  5 łyżeczek żelatyny.

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od ciasta kakaowego. Jajka utrzyj wraz z cukrem na puszystą, jasną masę. Cały czas miksując, dodawaj stopniowo mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia.
  2. Przejdź do ciasta białkowego. Białka jaj ubij na sztywną pianę wraz ze szczyptą soli oraz cukrem. Dodaj proszek oraz mąki i wymieszaj dokładnie łopatką. Ciasto powinno być jednolite.
  3. Formę ok.17 × 27 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wylej ciasto z kakao, a następnie wylej ciasto z ubitych białek.
  4. Przy pomocy łyżki połącz ciasto, obracając porcje masy.
  5. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 st. Celsjusza na 40 minut.
  6. Upieczone i przestudzone ciasto przekrój na dwa blaty.
  7. Żelatynę zalej kilkoma łyżkami wrzątku i wymieszaj, aż całkowicie się rozpuści. Powinna być płynna i letnia przed dodaniem.
  8. Do miski wlej schłodzoną śmietankę i ubij na sztywno wraz z cukrem.
  9. Do ubitej śmietanki dodaj serek śmietankowy, kakao i dolej żelatynę, miksując całość.
  10. Masę wyłóż na ciasto, zostawiając małą ilość. Przykryj drugim ciastem i posmaruj pozostałą masą.
  11. Wstaw do 3-4 godziny, a najlepiej na całą noc.

Po tym czasie ciasto jest już gotowe. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo