Ciocia na imieniny podała to ciasto. O ostatni kawałek wszyscy się pokłócili
09.09.2024 11:35
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Na imieninach, urodzinach i innych mniej lub bardziej rodzinnych okazjach nie może zabraknąć wyjątkowych wypieków. Moja ciocia przechodzi nieraz samą siebie, wymyślając kolejne desery. Ostatnio zachwyciła wszystkich rewelacyjnym ciastem z masą serową.
Jeśli szukasz odmiany od klasycznego sernika i biszkoptu, to Pychota Cioci Jadzi zdecydowanie powinna zagościć w twoim piekarniku. Kakaowe i białkowe ciasto oraz serowy krem z twarogu i śmietanki to słodki strzał w dziesiątkę. Przepis jest naprawdę prosty, więc poradzi sobie z nim nawet te, kto do tej pory od wypieków raczej stroił.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ciasto z kremem serowym - przepis na Pychotkę Cioci Jadzi
Gdy to ciasto pojawiło się na stole, wszyscy od razu chwycili za widelczyki. To ciasto idealne na każdą okazję. Nie znam osoby, która nie skusiła się przynajmniej na jeden kawałek, a i amatorów dokładek zdecydowanie nie zabraknie.
Składniki:
Ciasto kakaowe:
- 4 jajka,
- 1/2 szklanki cukru,
- 1/2 szklanki mąki pszennej,
- 1 łyżka kakao,
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia.
Ciasto białkowe:
- 4 białka,
- 1/2 szklanki cukru,
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej,
- szczypta soli,
- 1 płaska łyżeczka proszku.
Krem:
- 250 g zmielonego serka śmietankowego lub twarogu sernikowego,
- 400 ml śmietany 30 proc.,
- 3/4 szklanki cukru,
- 1 łyżka kakao,
- 5 łyżeczek żelatyny.
Sposób przygotowania:
- Zacznij od ciasta kakaowego. Jajka utrzyj wraz z cukrem na puszystą, jasną masę. Cały czas miksując, dodawaj stopniowo mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia.
- Przejdź do ciasta białkowego. Białka jaj ubij na sztywną pianę wraz ze szczyptą soli oraz cukrem. Dodaj proszek oraz mąki i wymieszaj dokładnie łopatką. Ciasto powinno być jednolite.
- Formę ok.17 × 27 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wylej ciasto z kakao, a następnie wylej ciasto z ubitych białek.
- Przy pomocy łyżki połącz ciasto, obracając porcje masy.
- Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 st. Celsjusza na 40 minut.
- Upieczone i przestudzone ciasto przekrój na dwa blaty.
- Żelatynę zalej kilkoma łyżkami wrzątku i wymieszaj, aż całkowicie się rozpuści. Powinna być płynna i letnia przed dodaniem.
- Do miski wlej schłodzoną śmietankę i ubij na sztywno wraz z cukrem.
- Do ubitej śmietanki dodaj serek śmietankowy, kakao i dolej żelatynę, miksując całość.
- Masę wyłóż na ciasto, zostawiając małą ilość. Przykryj drugim ciastem i posmaruj pozostałą masą.
- Wstaw do 3-4 godziny, a najlepiej na całą noc.
Po tym czasie ciasto jest już gotowe. Smacznego!