Przepis trafił do mnie prosto z Gruzji. Takich roladek z bakłażana wcześniej nie jadłem

Dzisiaj chcę ci pokazać przepis na moje ulubione danie kuchni gruzińskiej. Jestem przekonany, że roladki z bakłażana, znane jako Badrijani nigvzit, zachwycą także twoje podniebienie. A robi się je niezwykle prosto i przyjemnie!

Badrijani nigvzit - przepis na gruzińskie roladki z bakłażanaBadrijani nigvzit - przepis na gruzińskie roladki z bakłażana
Źródło zdjęć: © Canva | Mykola Lunov

O kuchni gruzińskiej mówi się w Polsce zdecydowanie zbyt mało. Co prawda przez jakiś czas cieszyła się ona naprawdę sporą popularnością, ale wraz z dużym rozwojem (żeby nie powiedzieć — ekspansją), innych kuchni narodowych na polskim rynku (z włoskimi, japońskimi, tureckimi i indyjskimi kulinariami na czele), zainteresowanie nią zaczęło stopniowo zanikać. Ja jednak nigdy nie zapomniałem o tym, co kuchnia z Gruzji oferuje.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Rurki na Wolskiej to słodki hit z Warszawy. W czym tkwi ich sekret

Przede wszystkim warto zaznaczyć, że kuchnia gruzińska to coś więcej niż samo jedzenie. To celebracja, ucztowanie, dużo wina i rodzinna biesiada do rana. Jeśli zaś o same potrawy chodzi, słyną one z aromatyczności i bogactwa smaku. Tu, w kwestii przypraw, nikt nie stawia na umiar. Ma być wyraziście, trochę ostro i bardzo ziołowo. Gruzini przepadają za takimi mieszankami, jak suszone zioła, mięta, kurkuma, kozieradka, gorczyca, szafran i kolendra. Tak, wszystko w jednym daniu!

Sam już rozumiesz, że jestem wielkim wielbicielem kuchni gruzińskiej. I chociaż cenię sobie jej słynne potrawy, takie jak chaczapuri czy chinkali, to najbardziej polubiłem Badrijani nigvzit (spolszczona nazwa to po prostu badridżani) - roladki z bakłażana z aromatycznym farszem z orzechów włoskich. Zobacz, jak prezentuje się przepis i wciel go w życie w wolnej chwili. Na pewno nie pożałujesz!

Badrijani nigvzit — gruzińskie rolady z bakłażana

Składniki:

  • 1 duży bakłażan,
  • 100 g orzechów włoskich (łuskanych),
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 1/2 łyżeczki chilli,
  • 1/2 pęczka świeżej kolendry,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • garść pestek z granatu,
  • sól, pieprz, cząber - do smaku.
Badrijani nigvzit to prosty sposób na rewelacyjną przekąskę
Badrijani nigvzit to prosty sposób na rewelacyjną przekąskę © Canva | Sergey Nazarov

Sposób przygotowania:

  1. Bakłażana pokrój wzdłuż w szerokie paski. Posyp je solą i odstaw na kwadrans. Po tym czasie opłucz i osusz.
  2. Tak przygotowane warzywo przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 240 stopni na 15 minut.
  3. Orzechy, czosnek, oliwę z oliwek, kolendrę i przyprawy zblenduj. Na koniec wymieszaj je z pestkami granatu.
  4. Farsz rozłóż na paskach upieczonego bakłażana i zawiń je w rulony. Wierzch posyp listkami kolendry i pestkami granatu. Smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil