PrzepisPrzekąskiPrzepis trafił do mnie prosto z Gruzji. Takich roladek z bakłażana wcześniej nie jadłem

Przepis trafił do mnie prosto z Gruzji. Takich roladek z bakłażana wcześniej nie jadłem

Dzisiaj chcę ci pokazać przepis na moje ulubione danie kuchni gruzińskiej. Jestem przekonany, że roladki z bakłażana, znane jako Badrijani nigvzit, zachwycą także twoje podniebienie. A robi się je niezwykle prosto i przyjemnie!

Badrijani nigvzit - przepis na gruzińskie roladki z bakłażana
Badrijani nigvzit - przepis na gruzińskie roladki z bakłażana
Źródło zdjęć: © Canva | Mykola Lunov

18.07.2024 09:15

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

O kuchni gruzińskiej mówi się w Polsce zdecydowanie zbyt mało. Co prawda przez jakiś czas cieszyła się ona naprawdę sporą popularnością, ale wraz z dużym rozwojem (żeby nie powiedzieć — ekspansją), innych kuchni narodowych na polskim rynku (z włoskimi, japońskimi, tureckimi i indyjskimi kulinariami na czele), zainteresowanie nią zaczęło stopniowo zanikać. Ja jednak nigdy nie zapomniałem o tym, co kuchnia z Gruzji oferuje.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przede wszystkim warto zaznaczyć, że kuchnia gruzińska to coś więcej niż samo jedzenie. To celebracja, ucztowanie, dużo wina i rodzinna biesiada do rana. Jeśli zaś o same potrawy chodzi, słyną one z aromatyczności i bogactwa smaku. Tu, w kwestii przypraw, nikt nie stawia na umiar. Ma być wyraziście, trochę ostro i bardzo ziołowo. Gruzini przepadają za takimi mieszankami, jak suszone zioła, mięta, kurkuma, kozieradka, gorczyca, szafran i kolendra. Tak, wszystko w jednym daniu!

Sam już rozumiesz, że jestem wielkim wielbicielem kuchni gruzińskiej. I chociaż cenię sobie jej słynne potrawy, takie jak chaczapuri czy chinkali, to najbardziej polubiłem Badrijani nigvzit (spolszczona nazwa to po prostu badridżani) - roladki z bakłażana z aromatycznym farszem z orzechów włoskich. Zobacz, jak prezentuje się przepis i wciel go w życie w wolnej chwili. Na pewno nie pożałujesz!

Badrijani nigvzit — gruzińskie rolady z bakłażana

Składniki:

  • 1 duży bakłażan,
  • 100 g orzechów włoskich (łuskanych),
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 1/2 łyżeczki chilli,
  • 1/2 pęczka świeżej kolendry,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • garść pestek z granatu,
  • sól, pieprz, cząber - do smaku.
Badrijani nigvzit to prosty sposób na rewelacyjną przekąskę
Badrijani nigvzit to prosty sposób na rewelacyjną przekąskę© Canva | Sergey Nazarov

Sposób przygotowania:

  1. Bakłażana pokrój wzdłuż w szerokie paski. Posyp je solą i odstaw na kwadrans. Po tym czasie opłucz i osusz.
  2. Tak przygotowane warzywo przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 240 stopni na 15 minut.
  3. Orzechy, czosnek, oliwę z oliwek, kolendrę i przyprawy zblenduj. Na koniec wymieszaj je z pestkami granatu.
  4. Farsz rozłóż na paskach upieczonego bakłażana i zawiń je w rulony. Wierzch posyp listkami kolendry i pestkami granatu. Smacznego!