Przepis trafił do mnie prosto z Gruzji. Takich roladek z bakłażana wcześniej nie jadłem
Dzisiaj chcę ci pokazać przepis na moje ulubione danie kuchni gruzińskiej. Jestem przekonany, że roladki z bakłażana, znane jako Badrijani nigvzit, zachwycą także twoje podniebienie. A robi się je niezwykle prosto i przyjemnie!
18.07.2024 09:15
O kuchni gruzińskiej mówi się w Polsce zdecydowanie zbyt mało. Co prawda przez jakiś czas cieszyła się ona naprawdę sporą popularnością, ale wraz z dużym rozwojem (żeby nie powiedzieć — ekspansją), innych kuchni narodowych na polskim rynku (z włoskimi, japońskimi, tureckimi i indyjskimi kulinariami na czele), zainteresowanie nią zaczęło stopniowo zanikać. Ja jednak nigdy nie zapomniałem o tym, co kuchnia z Gruzji oferuje.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Przede wszystkim warto zaznaczyć, że kuchnia gruzińska to coś więcej niż samo jedzenie. To celebracja, ucztowanie, dużo wina i rodzinna biesiada do rana. Jeśli zaś o same potrawy chodzi, słyną one z aromatyczności i bogactwa smaku. Tu, w kwestii przypraw, nikt nie stawia na umiar. Ma być wyraziście, trochę ostro i bardzo ziołowo. Gruzini przepadają za takimi mieszankami, jak suszone zioła, mięta, kurkuma, kozieradka, gorczyca, szafran i kolendra. Tak, wszystko w jednym daniu!
Sam już rozumiesz, że jestem wielkim wielbicielem kuchni gruzińskiej. I chociaż cenię sobie jej słynne potrawy, takie jak chaczapuri czy chinkali, to najbardziej polubiłem Badrijani nigvzit (spolszczona nazwa to po prostu badridżani) - roladki z bakłażana z aromatycznym farszem z orzechów włoskich. Zobacz, jak prezentuje się przepis i wciel go w życie w wolnej chwili. Na pewno nie pożałujesz!
Badrijani nigvzit — gruzińskie rolady z bakłażana
Składniki:
- 1 duży bakłażan,
- 100 g orzechów włoskich (łuskanych),
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- 1/2 łyżeczki chilli,
- 1/2 pęczka świeżej kolendry,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- garść pestek z granatu,
- sól, pieprz, cząber - do smaku.
Sposób przygotowania:
- Bakłażana pokrój wzdłuż w szerokie paski. Posyp je solą i odstaw na kwadrans. Po tym czasie opłucz i osusz.
- Tak przygotowane warzywo przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 240 stopni na 15 minut.
- Orzechy, czosnek, oliwę z oliwek, kolendrę i przyprawy zblenduj. Na koniec wymieszaj je z pestkami granatu.
- Farsz rozłóż na paskach upieczonego bakłażana i zawiń je w rulony. Wierzch posyp listkami kolendry i pestkami granatu. Smacznego!