Przepis trafił do mnie prosto z Gruzji. Takich roladek z bakłażana wcześniej nie jadłem

Dzisiaj chcę ci pokazać przepis na moje ulubione danie kuchni gruzińskiej. Jestem przekonany, że roladki z bakłażana, znane jako Badrijani nigvzit, zachwycą także twoje podniebienie. A robi się je niezwykle prosto i przyjemnie!

Badrijani nigvzit - przepis na gruzińskie roladki z bakłażanaBadrijani nigvzit - przepis na gruzińskie roladki z bakłażana
Źródło zdjęć: © Canva | Mykola Lunov

O kuchni gruzińskiej mówi się w Polsce zdecydowanie zbyt mało. Co prawda przez jakiś czas cieszyła się ona naprawdę sporą popularnością, ale wraz z dużym rozwojem (żeby nie powiedzieć — ekspansją), innych kuchni narodowych na polskim rynku (z włoskimi, japońskimi, tureckimi i indyjskimi kulinariami na czele), zainteresowanie nią zaczęło stopniowo zanikać. Ja jednak nigdy nie zapomniałem o tym, co kuchnia z Gruzji oferuje.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Rurki na Wolskiej to słodki hit z Warszawy. W czym tkwi ich sekret

Przede wszystkim warto zaznaczyć, że kuchnia gruzińska to coś więcej niż samo jedzenie. To celebracja, ucztowanie, dużo wina i rodzinna biesiada do rana. Jeśli zaś o same potrawy chodzi, słyną one z aromatyczności i bogactwa smaku. Tu, w kwestii przypraw, nikt nie stawia na umiar. Ma być wyraziście, trochę ostro i bardzo ziołowo. Gruzini przepadają za takimi mieszankami, jak suszone zioła, mięta, kurkuma, kozieradka, gorczyca, szafran i kolendra. Tak, wszystko w jednym daniu!

Sam już rozumiesz, że jestem wielkim wielbicielem kuchni gruzińskiej. I chociaż cenię sobie jej słynne potrawy, takie jak chaczapuri czy chinkali, to najbardziej polubiłem Badrijani nigvzit (spolszczona nazwa to po prostu badridżani) - roladki z bakłażana z aromatycznym farszem z orzechów włoskich. Zobacz, jak prezentuje się przepis i wciel go w życie w wolnej chwili. Na pewno nie pożałujesz!

Badrijani nigvzit — gruzińskie rolady z bakłażana

Składniki:

  • 1 duży bakłażan,
  • 100 g orzechów włoskich (łuskanych),
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 1/2 łyżeczki chilli,
  • 1/2 pęczka świeżej kolendry,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • garść pestek z granatu,
  • sól, pieprz, cząber - do smaku.
Badrijani nigvzit to prosty sposób na rewelacyjną przekąskę
Badrijani nigvzit to prosty sposób na rewelacyjną przekąskę © Canva | Sergey Nazarov

Sposób przygotowania:

  1. Bakłażana pokrój wzdłuż w szerokie paski. Posyp je solą i odstaw na kwadrans. Po tym czasie opłucz i osusz.
  2. Tak przygotowane warzywo przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 240 stopni na 15 minut.
  3. Orzechy, czosnek, oliwę z oliwek, kolendrę i przyprawy zblenduj. Na koniec wymieszaj je z pestkami granatu.
  4. Farsz rozłóż na paskach upieczonego bakłażana i zawiń je w rulony. Wierzch posyp listkami kolendry i pestkami granatu. Smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie