Tak zrobisz kotlet na cały talerz. Sposób mam od znajomej kucharki z baru mlecznego
Próbowałeś, ale nie wyszło. Jak zatem kucharze szykują kotlety schabowe duże na cały talerz? Nie kryje się za tym żaden podstęp. Po prostu wiedzą, jak kroić mięso.
17.07.2024 17:42
Kotlet schabowy jak z restauracji, okrywający cały talerz, możesz również przygotować we własnym zaciszu. Prosty trik, o którym opowiedziała mi znajoma kucharka z baru mlecznego, z pewnością ułatwi ci to zadanie. Koniecznie wypróbuj.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kotlety schabowe na cały talerz. Prosty trik
Zastanawiasz się, jak kucharze przyrządzają tak duże kotlety schabowe? Podpytałam o to znajomej kucharki z baru mlecznego, bo sama nieraz próbowałam rozbić kotlety tak, by zajmowały cały talerz, ale zwykle kończyło się to na prześwitach w mięsie... Co zatem zrobić, by kotlet był idealnie rozbity, soczysty i pokaźnych rozmiarów?
Na pewno należy ukroić grubszy niż zwykle plaster schabu. Zamiast 1,5 cm niech będą 2 cm. Istotne jest jednak, że chcąc uzyskać kotlet na cały talerz, należy nieco inaczej pokroić mięso. Chodzi o to, by najpierw naciąć plaster o grubości 1 cm (nie do końca), a następnie odkroić kawałek mięsa po kolejnym centymetrze. Tak powstaje kotlet podwójny, który przypomina nieco skrzydła motyla. Teraz należy dokładnie rozbić mięso, ale zważając na środek kotleta, by nie rozdzielił się na dwie części, następnie opanierować i usmażyć. Możesz wcześniej namoczyć mięso.
Idealny kotlet schabowy. O czym należy pamiętać?
Z pewnością znasz wskazówki dotyczące tego, jak przygotować idealne kotlety schabowe. Jak panierować, smażyć, w czym wcześniej namoczyć mięso – to wszystko kwestie szalenie istotne, jednak nici z soczystego i miękkiego kotleta, jeśli kupisz złej jakości mięso. O czym więc należy pamiętać, wybierając schab w sklepie?
Najlepiej kupować schab w kawałku. Wybierz mięso świeżo ukrojone ze środkowej części – takie jest najbardziej soczyste. Schab powinien mieć różowy kolor, nie powinien być zbyt blady. Zwróć również uwagę na tłuszcz – powinien być równomiernie rozłożony, ale mięso nie powinno być nim całkowicie obrośnięte. Pamiętaj też, że zbyt chudy kawałek nie zapewni soczystości kotletom. Co ważne, tłuszcz powinien mieć biały kolor. Żółty czy szary może świadczyć o tym, że mięso jest nieświeże.