Moja mama zrobiła na obiad kremowe kotlety z kurczaka. Wszystkim opadły szczęki z zachwytu

Mięso z kurczaka to częsty gość na naszych stołach, jednak czasem brakuje mu pomysłu. Szukasz sposobu na to, by nadać mu soczystości i zaskoczyć bliskich nowym smakiem? Kremowe kotlety z kurczaka to idealny wybór!

Kremowe kotlety z kurczakaKremowe kotlety z kurczaka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Sławomir Fajer
Marcin Michałowski

Kurczak to jedno z najpopularniejszych mięs na naszych stołach, które pojawia się w wielu wariantach. Jednym z najbardziej zachwycających pomysłów na podanie piersi z kurczaka jest przygotowanie jej w formie kremowych kotletów. Są one znane również jako cordon bleu, zyskują swoją kremową konsystencję dzięki serowi umieszczonemu w środku. Możesz użyć mozzarelli, goudy lub nawet sera pleśniowego, takiego jak camembert, aby nadać potrawie wyjątkowy smak. Ostatnio moja mama zrobiła te kremowe kotlety z kurczaka na obiad i wszyscy byli nimi zachwyceni.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przygotuj łososia w takiej formie, a każdy z gości poprosi cię o dokładny przepis

Przepis na kremowe kotlety z kurczaka, które podbiją serca twoich bliskich

Kremowe kotlety z kurczaka to doskonała propozycja na obiad, która z pewnością stanie się hitem w twojej kuchni. Dodatkowo, przygotowanie tego dania nie wymaga zaawansowanych umiejętności kulinarnych, dzięki czemu nawet początkujący kucharz poradzi sobie z tym przepisem bez problemu.

Składniki:

  • 700 g fileta z kurczaka lub indyka (2 sznycle),
  • 2 plasterki szynki,
  • 2 plasterki żółtego sera (np. emmentalera),
  • 1 jajko,
  • 2-3 łyżki mąki pszennej,
  • 2-3 łyżki bułki tartej,
  • sól i czarny pieprz,
  • olej i masło klarowane do smażenia.

Przygotowanie:

  1. Przygotuj mięso: Filety z kurczaka umyj i osusz. Umieść każdy kotlet między dwoma arkuszami folii spożywczej i delikatnie rozbij wałkiem do ciasta. Natrzyj mięso solą i czarnym pieprzem z obu stron.
  2. Nadziej kotlety: Ułóż rozbite kotlety na płasko. Na każdym z nich połóż plasterek szynki i sera. Jeśli nadzienie wystaje poza brzegi mięsa, odetnij je nożem. Złóż każdy kotlet na pół, upewniając się, że nic nie wypada z środka.
  3. Panieruj kotlety: Przygotuj trzy miseczki lub głębokie talerze. Do jednej wsyp mąkę, do drugiej bułkę tartą, a do trzeciej wbij jajko i roztrzep. Dokładnie obtocz każdy kotlet najpierw w mące, następnie w jajku i bułce tartej. Jeśli panierka nie trzyma się dobrze, możesz spiąć kotlety wykałaczkami. Podczas obtaczania zwróć uwagę, by palce nie były posklejane panierką. Lekko przygnieć panierkę do kotleta otwartą dłonią i włóż na 15 minut do lodówki.
  4. Smaż kotlety: Na dużej patelni rozgrzej olej i dodaj łyżkę masła klarowanego. Poczekaj, aż tłuszcz się połączy i rozgrzeje. Smaż kotlety na złoty kolor z obu stron (przez około 5 minut na stronę). Przed obróceniem kotletów na drugą stronę dodaj trochę masła. Jeśli nie jesteś pewien, czy mięso jest w pełni gotowe, możesz włożyć kotlety do zamkniętego naczynia żaroodpornego i dopiec je w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 10 minut.
  5. Podawaj i delektuj się: Kremowe kotlety z kurczaka najlepiej podawać od razu po przygotowaniu. Doskonale sprawdzą się w towarzystwie puree ziemniaczanego i kompozycji świeżych lub duszonych warzyw.

Dodatkowe wskazówki:

  • Do nadzienia możesz dodać inne składniki, np. pieczarki, cebulę lub paprykę.
  • Jeśli chcesz uzyskać bardziej chrupiącą panierkę, możesz obtoczyć kotlety w płatkach kukurydzianych lub pokruszonych orzechach.
  • Kremowe kotlety z kurczaka możesz przygotować dzień wcześniej, a następnie usmażyć je przed podaniem.

Wypróbuj ten prosty przepis i przekonaj się, jak pyszne i łatwe w przygotowaniu są kremowe kotlety z kurczaka. To idealny pomysł na obiad dla całej rodziny, który z pewnością zachwyci wszystkich!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni