Makaron z kurczakiem, cukinią i pieczarkami to mój sprawdzony pomysł na udany obiad
Co powiesz na makaronową ucztę w towarzystwie pysznych dodatków, od których nie sposób oderwać nawet wzroku? Sprawdzona receptura już na ciebie czeka.
18.06.2024 14:24
Makarony coraz częściej pojawiają się w naszym obiadowym menu. I bardzo dobrze, bo na ich bazie można przygotować naprawdę wiele pysznych dań. Co więcej, taka procedura nie musi być wcale skomplikowana i czasochłonna. Czasami wystarczy tylko połączyć ze sobą kilka dobrze dobranych składników. I mamy to - pyszny posiłek dla całej rodziny!
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Świetnym przykładem w tym przypadku jest makaron w kremowym wydaniu, gdzie czeka na ciebie kombinacja kurczaka, pieczarek, śmietanki oraz cukinii. Oczywiście w przepisie nie zabraknie też przypraw z bazylią i oregano na czele. Będzie więc smacznie, z pomysłem i oryginalnie jednocześnie. Czyli tak, jak lubimy najbardziej!
Składniki:
Kurczak:
- 1 filet z piersi z kurczaka,
- ¼ szkl. oliwy z oliwek,
- 3 ząbki czosnku,
- 1 łyżka suszonego oregano,
- 1 łyżka suszonej bazylii,
- ¾ łyżeczki soli,
- sok z połówki cytryny.
Dodatki:
- 6 pieczarek,
- 1 mała szalotka,
- 1 mała cukinia,
- 150 ml śmietanki 18 proc.,
- około 160 ml wody z gotowania makaronu
- 100 g makaronu na jedną porcję.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania kurczaka. W tym celu najpierw go oczyszczam, po czym dokładnie osuszam przy pomocy kuchennego ręcznika. Na koniec kroję go na mniejsze kawałki.
Krok 2. Wstępnie przygotowane mięso łączę z kolejnymi składnikami, a mianowicie: oliwą z oliwek, suszonym oregano, suszoną bazylią, solą, czosnkiem oraz sokiem z cytryny. Zamarynowane mięso odstawiam do lodówki na godzinę.
Krok 3. W międzyczasie zajmuję się pozostałymi dodatkami. Najpierw kroję pieczarki w drobne paseczki, po czym dzielę zieloną cukinię w małą kosteczkę. Nie zapominam też o szalotce, którą również kroję na mniejsze kawałki.
Krok 4. Po 60 minutach na dobrze nagrzanej patelni podsmażam z każdej strony zamarynowane kawałki kurczaka, po czym odkładam je na bok. Po chwili wrzucam pokrojone pieczarki i smażę je przez kilka minut.
Krok 5. Jako kolejne składniki na patelnię wsypuję szalotkę oraz cukinię. Nie zapominam dodać też wody z gotującego się obok makaronu, podsmażonych kawałków kurczaka oraz śmietanki.
Krok 6. Mieszankę z patelni łączę z ugotowanym makaronem. Na koniec każdą porcję posypuję posiekaną natką pietruszki. I to wszystko, smacznego!