Co tydzień robię schab po kapitańsku. Rodzinie smakuje bardziej niż zwykłe kotlety

Przepis na schab po kapitańsku to ciekawa wariacja obiadowa, która z całą pewnością ci się spodoba. Ja już zdążyłem umieścić tę recepturę w moim spisie ulubionych dań. Gdybym tego nie zrobił, mógłbym się spodziewać protestów domu. Tak bardzo im to posmakowało!

Schab po kapitańsku potrafi oczarować. To dobry plan na najbliższy obiadSchab po kapitańsku potrafi oczarować. To dobry plan na najbliższy obiad
Źródło zdjęć: © Canva | LauriPatterson

Kiedy pierwszy raz zobaczyłem przepis na schab po kapitańsku, nie byłem do niego zbytnio przekonany. Próbowałem już naprawdę wielu odmian klasycznego schaboszczaka i nigdy nie byłem nimi tak usatysfakcjonowany, co tradycyjnym wydaniem. A jednak podczas przeglądania zdjęć tej "kapitańskiej wariacji", jedna z moich pociech dostrzegła to kątem oka i dość stanowczo zaczęła się domagać "tego czegoś" na obiad. Chyba już rozumiesz, że nie miałem wyjścia?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zupę germuszkę robiła moja babcia. Ostatnio cała rodzina odkryła ten przepis na nowo

Wkrótce okazało się, że schab po kapitańsku nie tylko dobrze wygląda, ale także naprawdę świetnie smakuje. Połączenie mięsa z serem — używam do przepisu mozzarelli — okazało się w tym przypadku dobrze przemyślane, a musisz wiedzieć, że nie jestem jednym z tych, którzy uważają, że bezrefleksyjne posypanie każdej potrawy grubą warstwą żółtego sera to dobry pomysł. Kluczem jest użycie odpowiedniej ilości intensywnych przypraw, żeby nie wyszło tak, że jemy wyłącznie kotlet schabowy pod serową kołderką.

Takim zabiegiem osiągamy ciekawy efekt, który posmakował nie tylko moim dzieciom, ale i mi. Polecam więc z czystym sumieniem — proszę państwa, oto schab po kapitańsku:

Schab po kapitańsku

Składniki:

  • 500 g schabu wieprzowego bez kości
  • 1 jajko
  • bułka tarta,
  • mąka pszenna,
  • kawałek parmezanu,
  • 800 ml passaty pomidorowej,
  • 300 g mozzarelli,
  • przyprawy: po trochu majeranku, bazylii, oregano, rozmarynu, ostrej papryki, czosnku, soli i pieprzu,
  • oliwa z oliwek.
Schab po kapitańsku - proste wykonanie, świetny efekt
Schab po kapitańsku - proste wykonanie, świetny efekt © Canva | gmnicholas

Sposób przygotowania:

  1. Schab kroję na kotlety, mniej więcej takiej grubości, co w przypadku zwykłych schabowych. Nie rozbijam ich jednak tak intensywnie, co zwykle, wystarczy nieco je spłaszczyć dłonią.
  2. W naczyniu mieszam bułkę tartą, parmezan i wszystkie przyprawy. W moim przypadku jest nieco więcej soli i ziół, a mniej ostrej papryki, pieprzu i czosnku.
  3. Następnie panieruję mięso kolejno w mące, a potem w jajku i przygotowanej mieszance. Obsmażam kotlety na rozgrzanej oliwie.
  4. Teraz przekładam schab do naczynia żaroodpornego, do którego wcześniej przelałem połowę passaty. Wierzch również oblewam sosem pomidorowym.
  5. Zabezpieczam górę folią aluminiową i wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piekę 25 minut.
  6. Po tym czasie zdejmuje folię i posypuję schab startą mozzarellą. Piekę kolejne 10 minut i gotowe.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Kapusta kiszona nie dla każdego. Oto kto nie powinien jej jeść
Kapusta kiszona nie dla każdego. Oto kto nie powinien jej jeść
Tak przechowuj imbir. Inaczej szybko zacznie się marszczyć i pleśnieć
Tak przechowuj imbir. Inaczej szybko zacznie się marszczyć i pleśnieć