Co tydzień robię schab po kapitańsku. Rodzinie smakuje bardziej niż zwykłe kotlety

Przepis na schab po kapitańsku to ciekawa wariacja obiadowa, która z całą pewnością ci się spodoba. Ja już zdążyłem umieścić tę recepturę w moim spisie ulubionych dań. Gdybym tego nie zrobił, mógłbym się spodziewać protestów domu. Tak bardzo im to posmakowało!

Schab po kapitańsku potrafi oczarować. To dobry plan na najbliższy obiadSchab po kapitańsku potrafi oczarować. To dobry plan na najbliższy obiad
Źródło zdjęć: © Canva | LauriPatterson

Kiedy pierwszy raz zobaczyłem przepis na schab po kapitańsku, nie byłem do niego zbytnio przekonany. Próbowałem już naprawdę wielu odmian klasycznego schaboszczaka i nigdy nie byłem nimi tak usatysfakcjonowany, co tradycyjnym wydaniem. A jednak podczas przeglądania zdjęć tej "kapitańskiej wariacji", jedna z moich pociech dostrzegła to kątem oka i dość stanowczo zaczęła się domagać "tego czegoś" na obiad. Chyba już rozumiesz, że nie miałem wyjścia?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zupę germuszkę robiła moja babcia. Ostatnio cała rodzina odkryła ten przepis na nowo

Wkrótce okazało się, że schab po kapitańsku nie tylko dobrze wygląda, ale także naprawdę świetnie smakuje. Połączenie mięsa z serem — używam do przepisu mozzarelli — okazało się w tym przypadku dobrze przemyślane, a musisz wiedzieć, że nie jestem jednym z tych, którzy uważają, że bezrefleksyjne posypanie każdej potrawy grubą warstwą żółtego sera to dobry pomysł. Kluczem jest użycie odpowiedniej ilości intensywnych przypraw, żeby nie wyszło tak, że jemy wyłącznie kotlet schabowy pod serową kołderką.

Takim zabiegiem osiągamy ciekawy efekt, który posmakował nie tylko moim dzieciom, ale i mi. Polecam więc z czystym sumieniem — proszę państwa, oto schab po kapitańsku:

Schab po kapitańsku

Składniki:

  • 500 g schabu wieprzowego bez kości
  • 1 jajko
  • bułka tarta,
  • mąka pszenna,
  • kawałek parmezanu,
  • 800 ml passaty pomidorowej,
  • 300 g mozzarelli,
  • przyprawy: po trochu majeranku, bazylii, oregano, rozmarynu, ostrej papryki, czosnku, soli i pieprzu,
  • oliwa z oliwek.
Schab po kapitańsku - proste wykonanie, świetny efekt
Schab po kapitańsku - proste wykonanie, świetny efekt © Canva | gmnicholas

Sposób przygotowania:

  1. Schab kroję na kotlety, mniej więcej takiej grubości, co w przypadku zwykłych schabowych. Nie rozbijam ich jednak tak intensywnie, co zwykle, wystarczy nieco je spłaszczyć dłonią.
  2. W naczyniu mieszam bułkę tartą, parmezan i wszystkie przyprawy. W moim przypadku jest nieco więcej soli i ziół, a mniej ostrej papryki, pieprzu i czosnku.
  3. Następnie panieruję mięso kolejno w mące, a potem w jajku i przygotowanej mieszance. Obsmażam kotlety na rozgrzanej oliwie.
  4. Teraz przekładam schab do naczynia żaroodpornego, do którego wcześniej przelałem połowę passaty. Wierzch również oblewam sosem pomidorowym.
  5. Zabezpieczam górę folią aluminiową i wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piekę 25 minut.
  6. Po tym czasie zdejmuje folię i posypuję schab startą mozzarellą. Piekę kolejne 10 minut i gotowe.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Nawet dzieciaki zjadają ze smakiem. Liście masuję przez 3 minuty
Nawet dzieciaki zjadają ze smakiem. Liście masuję przez 3 minuty
Posyp ulubioną sałatkę. Te drobiny zbawiennie działają na trzustkę i wątrobę
Posyp ulubioną sałatkę. Te drobiny zbawiennie działają na trzustkę i wątrobę
W PRL-u babcia gotowała częściej niż rosół czy ogórkową. Wspiera stawy i wygładza skórę
W PRL-u babcia gotowała częściej niż rosół czy ogórkową. Wspiera stawy i wygładza skórę
Za komuny była najsławniejszą zupą. Wspiera jelita i zapobiega uczuciu ciężkości
Za komuny była najsławniejszą zupą. Wspiera jelita i zapobiega uczuciu ciężkości
W naczyniu układam ziemniaki i kilka dodatków. Pyszny obiad w kilka chwil
W naczyniu układam ziemniaki i kilka dodatków. Pyszny obiad w kilka chwil
Ścieram na tarce i dodaję do kapusty. Nawet colesław wypada przy niej blado
Ścieram na tarce i dodaję do kapusty. Nawet colesław wypada przy niej blado
Placki ziemniaczane, które są zawsze chrupiące. Ania Starmach zwraca uwagę na częsty błąd
Placki ziemniaczane, które są zawsze chrupiące. Ania Starmach zwraca uwagę na częsty błąd
Popularnych donutów nie smażę na głębokim tłuszczu. Trudno o coś lepszego do popołudniowej kawy
Popularnych donutów nie smażę na głębokim tłuszczu. Trudno o coś lepszego do popołudniowej kawy
Duszę razem z buraczkami. Lepsza niż kapusta zasmażana
Duszę razem z buraczkami. Lepsza niż kapusta zasmażana
Na obiad robię aromatyczną zupę. Przyjemnie rozgrzewa i podkręca metabolizm
Na obiad robię aromatyczną zupę. Przyjemnie rozgrzewa i podkręca metabolizm
Pozwalała uniknąć głodu. Dziś mało kto nawet zna jej nazwę
Pozwalała uniknąć głodu. Dziś mało kto nawet zna jej nazwę
Szybkie rogaliki na kruchym cieście. W środku owoce, które zastępują cukier
Szybkie rogaliki na kruchym cieście. W środku owoce, które zastępują cukier