Mizeria nie ma szans. Teściowa do obiadu podaje sto razy lepszą sałatkę z ogórków
Jeśli szukasz przepisu na dobrą sałatkę z ogórków, a mizeria wychodzi ci już uszami, to dzisiaj chcę ci polecić coś naprawdę wyjątkowego. Już po pierwszym kęsie zrozumiesz, że właśnie odkryłeś swój nowy ulubiony dodatek do kotleta.
17.06.2024 | aktual.: 17.06.2024 09:56
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Przez wiele lat mizeria była jedną z moich ulubionych surówek. Przesyt nastąpił dopiero w momencie, w którym tę ogórkową kompozycję musiałem zacząć przygotowywać niemal codziennie. Dzieciaki, sam rozumiesz. Kiedy zacząłem szukać alternatywy dla tej popularnej surówki, odpowiedź przyszła sama. Teściowa zaserwowała pyszną sałatkę z ogórków, która w końcu stała się moim nowym faworytem.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Czym ta sałatka różni się od mizerii? Jest zdecydowanie lżejsza, bo nie zawiera śmietany. Jest też ciekawie doprawiona — oliwa z oliwek, czosnek, czarnuszka i sok z cytryny robią tu swoje. Tyle wystarczy, by kubki smakowe przeżyły ogórkowy renesans, jakby dopiero sobie przypomniały, że te zdrowe warzywa mogą występować w kompozycji innej, niż standardowa mizeria.
Przygotowanie jest bardzo proste i zajmie ci dosłownie kilka minut. Warto również podkreślić znaczenie zdrowej oliwy z oliwek w przepisie, a także właściwości prozdrowotnych, którymi charakteryzuje się czarnuszka. To wszystko sprawia, że sałatka z ogórków teściowej to coś więcej, niż smak — to właściwości odżywcze na talerzu. Serdecznie polecam!
Sałatka z ogórków inna niż zwykle
Składniki:8 ogórków gruntowych,
- jeden ząbek czosnku,
- 3 łyżki oliwy,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- pęczek koperku,
- pół łyżeczki cukru,
- płaska łyżeczka czarnuszki,
- sól i pieprz do smaku.
- 2-3 zielone ogórki,
- 1 ząbek czosnku,
- 3 łyżki oliwy,
- 1/2 cytryny,
- koperek,
- 1/2 łyżeczki cukru,
- łyżeczka czarnuszki,
- łyżeczka białego sezamu,
- sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
- Ogórki umyj. Pokrój je na cienkie plasterki lub zetrzyj na mandolinie. Przełóż warzywo do miski i posyp niewielką ilością soli.
- Po kilkunastu minutach odlej zebrany płyn i wymieszaj go z oliwą z oliwek. Dopraw solą, pieprzem, cukrem, sokiem z cytryny.
- Wymieszaj plastry ogórka z posiekanym koperkiem. Dodaj też przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.
- Całość zalej przygotowanym wcześniej sosem. Wymieszaj, posyp czarnuszką i sezamem. Gotowe. Smacznego!