Mizeria nie ma szans. Teściowa do obiadu podaje sto razy lepszą sałatkę z ogórków
17.06.2024 09:29, aktual.: 17.06.2024 09:56
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Jeśli szukasz przepisu na dobrą sałatkę z ogórków, a mizeria wychodzi ci już uszami, to dzisiaj chcę ci polecić coś naprawdę wyjątkowego. Już po pierwszym kęsie zrozumiesz, że właśnie odkryłeś swój nowy ulubiony dodatek do kotleta.
Przez wiele lat mizeria była jedną z moich ulubionych surówek. Przesyt nastąpił dopiero w momencie, w którym tę ogórkową kompozycję musiałem zacząć przygotowywać niemal codziennie. Dzieciaki, sam rozumiesz. Kiedy zacząłem szukać alternatywy dla tej popularnej surówki, odpowiedź przyszła sama. Teściowa zaserwowała pyszną sałatkę z ogórków, która w końcu stała się moim nowym faworytem.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Czym ta sałatka różni się od mizerii? Jest zdecydowanie lżejsza, bo nie zawiera śmietany. Jest też ciekawie doprawiona — oliwa z oliwek, czosnek, czarnuszka i sok z cytryny robią tu swoje. Tyle wystarczy, by kubki smakowe przeżyły ogórkowy renesans, jakby dopiero sobie przypomniały, że te zdrowe warzywa mogą występować w kompozycji innej, niż standardowa mizeria.
Przygotowanie jest bardzo proste i zajmie ci dosłownie kilka minut. Warto również podkreślić znaczenie zdrowej oliwy z oliwek w przepisie, a także właściwości prozdrowotnych, którymi charakteryzuje się czarnuszka. To wszystko sprawia, że sałatka z ogórków teściowej to coś więcej, niż smak — to właściwości odżywcze na talerzu. Serdecznie polecam!
Sałatka z ogórków inna niż zwykle
Składniki:8 ogórków gruntowych,
- jeden ząbek czosnku,
- 3 łyżki oliwy,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- pęczek koperku,
- pół łyżeczki cukru,
- płaska łyżeczka czarnuszki,
- sól i pieprz do smaku.
- 2-3 zielone ogórki,
- 1 ząbek czosnku,
- 3 łyżki oliwy,
- 1/2 cytryny,
- koperek,
- 1/2 łyżeczki cukru,
- łyżeczka czarnuszki,
- łyżeczka białego sezamu,
- sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
- Ogórki umyj. Pokrój je na cienkie plasterki lub zetrzyj na mandolinie. Przełóż warzywo do miski i posyp niewielką ilością soli.
- Po kilkunastu minutach odlej zebrany płyn i wymieszaj go z oliwą z oliwek. Dopraw solą, pieprzem, cukrem, sokiem z cytryny.
- Wymieszaj plastry ogórka z posiekanym koperkiem. Dodaj też przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.
- Całość zalej przygotowanym wcześniej sosem. Wymieszaj, posyp czarnuszką i sezamem. Gotowe. Smacznego!