Przepis przywiozłam z wyjazdu na Słowację. Każdy się zajadał bardziej niż słynnym smażonym serem

W Czechach zajadamy się smażonym serem, a będąc na Słowacji nie sposób nie skusić się na haluszki. Nic tak nie dodaje siły po dniu zwiedzania i górskich wycieczek. Przepis przywiozłam ze sobą do Polski i odtwarzam w moim domu.

Haluszki -  PysznościHaluszki - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Wyglądają dość niepozornie, ale uciszą burczenie w brzuchu na długie godziny. Danie to spotkasz w każdym zakątku Słowacji, a jego wariacje są tak liczne, ile jest słowackich gospodyń. Kluseczki po słowacku to świetnym pomysł na prosty obiad nie tylko podczas wakacji u naszych południowych sąsiadów. Sięgam po ten przepis zawsze wtedy, gdy nie mam pomysłu, co zaserwować moim bliskim. Wystarczy kilka prostych i niedrogich składników, aby oczarować rodzinę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Na imprezy i kolacje serwuję pizzowe babeczki. Ten przepis nie ma sobie równych

Słowackie haluszki - pomysł na tani obiad dla całej rodziny

Haluszki to niewielkie kluseczki z ciasta z ziemniaków oraz mąki, które podaje się z różnymi dodatkami. Najpopularniejszą wersją są haluszki bryndzowe, czyli z dodatkiem słonego owczego sera (bryndzy), skwarków z boczku i podsmażonej kiszonej kapusty. Mają w sobie to, co charakterystyczne dla kuchni regionalnych - prostotę składników i czerpanie z tego, co akurat było dostępne w danym regionie.

Bryndzowe haluszki to narodowy specjał prosto ze Słowacji. Miękkie kluseczki z mąki ziemniaczanej w połączeniu z serem bryndzą i skwarkami tworzą wyśmienite połączenie.
Bryndzowe haluszki to narodowy specjał prosto ze Słowacji. Miękkie kluseczki z mąki ziemniaczanej w połączeniu z serem bryndzą i skwarkami tworzą wyśmienite połączenie. © Adobe Stock

Haluszki to tani przepis na obiad, ale nie brakuje w nim smaku. Na Słowacji znajdziesz je niemal wszędzie, nie tylko w tanich restauracjach. Ja po ten przepis sięgam często również w moim domu. Przywożenie przepisów i lokalnych przysmaków to świetna pamiątka z podróży.

Składniki:

  • 750 g obranych ziemniaków,
  • 3/4 szklanki mąki,
  • 2 łyżki kaszy manny,
  • duża szczypta soli,
  • 1 cebula,
  • 250 g boczku,
  • 400 g kiszonej kapusty,
  • 3 suszone grzybki.

Do podania:

Sposób przygotowania:

  1. Namocz suszone grzybki w wodzie. Następnie drobno je posiekaj.
  2. Boczek pokrój w kostkę i wytop tłuszcz na patelni. Dodaj cebulę pokrojoną w kostkę i podsmaż do zeszklenia. Następnie dodaj kiszoną kapustę i odsączone z wody grzybki.
  3. Duś całość przez około 10-15 minut, doprawiając solą i pieprzem do smaku.
  4. Ziemniaki zetrzyj na tarce o najmniejszych oczkach. Jeśli masa jest zbyt wilgotna, delikatnie odciśnij nadmiar soku.
  5. Dodaj mąkę, mannę i sól, dokładnie wymieszaj.
  6. Na lekko osoloną, gotującą się wodę przecieraj ciasto przez sitko o grubych oczkach lub odkrawaj małe porcje nożykiem.
  7. Gotuj haluszki do wypłynięcia na powierzchnię.
  8. Ugotowane haluszki wrzuć na patelnię z kapustą i grzybami. Dokładnie wymieszaj i podsmaż przez chwilę.

Podawaj bryndzowe haluszki z kapustą i grzybami posypane bryndzą i skwarkami. Opcjonalnie możesz dodać również śmietanę. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować