Przepis przywiozłam z wyjazdu na Słowację. Każdy się zajadał bardziej niż słynnym smażonym serem
W Czechach zajadamy się smażonym serem, a będąc na Słowacji nie sposób nie skusić się na haluszki. Nic tak nie dodaje siły po dniu zwiedzania i górskich wycieczek. Przepis przywiozłam ze sobą do Polski i odtwarzam w moim domu.
17.06.2024 08:13
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Wyglądają dość niepozornie, ale uciszą burczenie w brzuchu na długie godziny. Danie to spotkasz w każdym zakątku Słowacji, a jego wariacje są tak liczne, ile jest słowackich gospodyń. Kluseczki po słowacku to świetnym pomysł na prosty obiad nie tylko podczas wakacji u naszych południowych sąsiadów. Sięgam po ten przepis zawsze wtedy, gdy nie mam pomysłu, co zaserwować moim bliskim. Wystarczy kilka prostych i niedrogich składników, aby oczarować rodzinę.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Słowackie haluszki - pomysł na tani obiad dla całej rodziny
Haluszki to niewielkie kluseczki z ciasta z ziemniaków oraz mąki, które podaje się z różnymi dodatkami. Najpopularniejszą wersją są haluszki bryndzowe, czyli z dodatkiem słonego owczego sera (bryndzy), skwarków z boczku i podsmażonej kiszonej kapusty. Mają w sobie to, co charakterystyczne dla kuchni regionalnych - prostotę składników i czerpanie z tego, co akurat było dostępne w danym regionie.
Haluszki to tani przepis na obiad, ale nie brakuje w nim smaku. Na Słowacji znajdziesz je niemal wszędzie, nie tylko w tanich restauracjach. Ja po ten przepis sięgam często również w moim domu. Przywożenie przepisów i lokalnych przysmaków to świetna pamiątka z podróży.
Składniki:
- 750 g obranych ziemniaków,
- 3/4 szklanki mąki,
- 2 łyżki kaszy manny,
- duża szczypta soli,
- 1 cebula,
- 250 g boczku,
- 400 g kiszonej kapusty,
- 3 suszone grzybki.
Do podania:
- bryndza,
- skwarki,
- kwaśna śmietana.
Sposób przygotowania:
- Namocz suszone grzybki w wodzie. Następnie drobno je posiekaj.
- Boczek pokrój w kostkę i wytop tłuszcz na patelni. Dodaj cebulę pokrojoną w kostkę i podsmaż do zeszklenia. Następnie dodaj kiszoną kapustę i odsączone z wody grzybki.
- Duś całość przez około 10-15 minut, doprawiając solą i pieprzem do smaku.
- Ziemniaki zetrzyj na tarce o najmniejszych oczkach. Jeśli masa jest zbyt wilgotna, delikatnie odciśnij nadmiar soku.
- Dodaj mąkę, mannę i sól, dokładnie wymieszaj.
- Na lekko osoloną, gotującą się wodę przecieraj ciasto przez sitko o grubych oczkach lub odkrawaj małe porcje nożykiem.
- Gotuj haluszki do wypłynięcia na powierzchnię.
- Ugotowane haluszki wrzuć na patelnię z kapustą i grzybami. Dokładnie wymieszaj i podsmaż przez chwilę.
Podawaj bryndzowe haluszki z kapustą i grzybami posypane bryndzą i skwarkami. Opcjonalnie możesz dodać również śmietanę. Smacznego!