WAŻNE
TERAZ

Nowy termin rekonstrukcji rządu "na prośbę Hołowni"

Na Kujawach zajadają się nimi od wieków. Od popularnego przepisu różni je jeden składnik

Przypominają placki ziemniaczane, ale są nieco sztywniejsze i twardsze. Kujawskie gospodynie wrzucały porcję ciasta na piec i po chwili gorące placki lądowały na talerzach domowników. Chociaż klepacze ustąpiły nieco zwykłym plackom ziemniaczanym, warto przypomnieć sobie przepis sprzed lat.

Placki ziemniaczane bez tarcia są równie smaczne i chrupiąceKlepacze przypominają placki ziemniaczane
Źródło zdjęć: © Pexels | timolina
Ewa Malinowska

Powrót do przepisów kuchni regionalnych to również powrót do wspomnień i ważny element pielęgnowania tradycji. Na samą myśl o niektórych potrawach powracają wspomnienia dań, które przygotowywały nasze mamy i babcie zgodnie z recepturą pielęgnowaną przez pokolenia. Mieszańcy Kujaw zajadali się klepaczami, które do dziś są żywe w polskich kuchniach. Zmienił się nieco sposób ich przygotowania.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Babcia ze Śląska podawała zamiast ziemniaków. Tradycyjny przepis jest w rodzinie od lat

Klepacze - przepis na placki ziemniaczane po Kujawsku

Kujawy charakteryzowała samowystarczalność. Mieszkańcy wsi pozyskiwali żywność głównie z własnych pól i hodowli, a w ich jadłospisie dominowały dary z pola. Nie mogło więc zabraknąć ziemniaków, tanich i prostych w uprawie.

Przygotowywano z nich właśnie klepacze. Te tradycyjne placki ziemniaczane wyróżniał sposób ich przygotowania. Pieczono je bowiem na fajerkach, czyli żeliwnych płytach kuchennych pieców węglowych. Nadawało to im charakterystyczny, lekko "przydymiony" smak i aromat. Obecnie piece węglowe zdecydowanie zostały zdetronizowane przez nowoczesne kuchenki, więc klepacze przeniosły się na patelnię.

Placki ziemniaczane z serem? To "nietradycyjne połączenie, ale na pewno pyszne połączenie
Placki ziemniaczane z serem? To "nietradycyjne połączenie, ale na pewno pyszne połączenie © Getty Images

Klepacze to doskonały przykład dania kuchni regionalnej. To potrawa prosta, ale sycąca, świetnie sprawdzająca się na codzienny, powszedni obiad. Podawano je zazwyczaj z gęstym sosem grzybowym, śmietaną lub skwarkami, a czasami nadziewano farszem mięsnym, serowym lub warzywnym. Często dodawano do nich mąkę żytnią, przez co był twardsze i sztywniejsze niż znane nam placki ziemniaczane.

Składniki:

  • 400 g ziemniaków,
  • 1 jajko,
  • 50-60 g mąki żytniej,
  • 1 łyżeczka soli,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obierz, umyj i zetrzyj na tarce o najmniejszych oczkach. Możesz oczywiście pomóc sobie robotem kuchennym.
  2. Do ziemniaków wbij jajko, dodaj sól oraz mąkę i całość dokładnie wymieszaj.
  3. Na patelni rozgrzej dość grubą warstwę oleju. Gdy będzie gorący, wykładaj łyżką porcje ciasta.
  4. Smaż z obu stron, aż placki się zarumienią.

Po usmażeniu odłóż klepacze na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Upycham w słoikach i zakręcam. Zimą dziekuję sobie za tę botwinkę
Upycham w słoikach i zakręcam. Zimą dziekuję sobie za tę botwinkę
Nacieram nim jedną stronę kotletów, panieruję i smażę. To najlepsze schabowe pod słońcem
Nacieram nim jedną stronę kotletów, panieruję i smażę. To najlepsze schabowe pod słońcem
Dodaję do ogórków. To składnik, który nic nie kosztuje, a sprawia, że nie miękną i chrupią
Dodaję do ogórków. To składnik, który nic nie kosztuje, a sprawia, że nie miękną i chrupią
Tajemniczy furgon, islandzkie tradycje i sezon na grilla. Latem nie brakuje nowości
Tajemniczy furgon, islandzkie tradycje i sezon na grilla. Latem nie brakuje nowości
Tak przyspieszysz dojrzewanie pomidorów. Banalny trik, który każdy powinien znać
Tak przyspieszysz dojrzewanie pomidorów. Banalny trik, który każdy powinien znać
Sernik bez sera z jagodami. Tradycyjne ciasta nie mają przy nim szans
Sernik bez sera z jagodami. Tradycyjne ciasta nie mają przy nim szans
Zrobiłam bigos bez grama kapusty. Moje dzieci zajadały, aż uszy im się trzęsły
Zrobiłam bigos bez grama kapusty. Moje dzieci zajadały, aż uszy im się trzęsły
Latem zastępuje mi śniadanie. Pobudza lepiej niż zwykła kawa i syci na długo
Latem zastępuje mi śniadanie. Pobudza lepiej niż zwykła kawa i syci na długo
To najzdrowszy rodzaj. Wymiata toksyny z organizmu i wspiera serce
To najzdrowszy rodzaj. Wymiata toksyny z organizmu i wspiera serce
Z jagód robię nie tylko jagodziankę. Na widok tych bułeczek pocieknie ślinka
Z jagód robię nie tylko jagodziankę. Na widok tych bułeczek pocieknie ślinka
Przyprawa, która wprowadza w błąd. Wielu nie może uwierzyć, że składa się z czegoś innego
Przyprawa, która wprowadza w błąd. Wielu nie może uwierzyć, że składa się z czegoś innego
Każdy kęs to maślane niebo. Bretoński deser lepszy niż tarta
Każdy kęs to maślane niebo. Bretoński deser lepszy niż tarta