Na Kujawach zajadają się nimi od wieków. Od popularnego przepisu różni je jeden składnik
Przypominają placki ziemniaczane, ale są nieco sztywniejsze i twardsze. Kujawskie gospodynie wrzucały porcję ciasta na piec i po chwili gorące placki lądowały na talerzach domowników. Chociaż klepacze ustąpiły nieco zwykłym plackom ziemniaczanym, warto przypomnieć sobie przepis sprzed lat.
16.06.2024 10:59
Powrót do przepisów kuchni regionalnych to również powrót do wspomnień i ważny element pielęgnowania tradycji. Na samą myśl o niektórych potrawach powracają wspomnienia dań, które przygotowywały nasze mamy i babcie zgodnie z recepturą pielęgnowaną przez pokolenia. Mieszańcy Kujaw zajadali się klepaczami, które do dziś są żywe w polskich kuchniach. Zmienił się nieco sposób ich przygotowania.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Klepacze - przepis na placki ziemniaczane po Kujawsku
Kujawy charakteryzowała samowystarczalność. Mieszkańcy wsi pozyskiwali żywność głównie z własnych pól i hodowli, a w ich jadłospisie dominowały dary z pola. Nie mogło więc zabraknąć ziemniaków, tanich i prostych w uprawie.
Przygotowywano z nich właśnie klepacze. Te tradycyjne placki ziemniaczane wyróżniał sposób ich przygotowania. Pieczono je bowiem na fajerkach, czyli żeliwnych płytach kuchennych pieców węglowych. Nadawało to im charakterystyczny, lekko "przydymiony" smak i aromat. Obecnie piece węglowe zdecydowanie zostały zdetronizowane przez nowoczesne kuchenki, więc klepacze przeniosły się na patelnię.
Klepacze to doskonały przykład dania kuchni regionalnej. To potrawa prosta, ale sycąca, świetnie sprawdzająca się na codzienny, powszedni obiad. Podawano je zazwyczaj z gęstym sosem grzybowym, śmietaną lub skwarkami, a czasami nadziewano farszem mięsnym, serowym lub warzywnym. Często dodawano do nich mąkę żytnią, przez co był twardsze i sztywniejsze niż znane nam placki ziemniaczane.
Składniki:
- 400 g ziemniaków,
- 1 jajko,
- 50-60 g mąki żytniej,
- 1 łyżeczka soli,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki obierz, umyj i zetrzyj na tarce o najmniejszych oczkach. Możesz oczywiście pomóc sobie robotem kuchennym.
- Do ziemniaków wbij jajko, dodaj sól oraz mąkę i całość dokładnie wymieszaj.
- Na patelni rozgrzej dość grubą warstwę oleju. Gdy będzie gorący, wykładaj łyżką porcje ciasta.
- Smaż z obu stron, aż placki się zarumienią.
Po usmażeniu odłóż klepacze na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Smacznego!