Na Kujawach zajadają się nimi od wieków. Od popularnego przepisu różni je jeden składnik

Przypominają placki ziemniaczane, ale są nieco sztywniejsze i twardsze. Kujawskie gospodynie wrzucały porcję ciasta na piec i po chwili gorące placki lądowały na talerzach domowników. Chociaż klepacze ustąpiły nieco zwykłym plackom ziemniaczanym, warto przypomnieć sobie przepis sprzed lat.

Placki ziemniaczane bez tarcia są równie smaczne i chrupiąceKlepacze przypominają placki ziemniaczane
Źródło zdjęć: © Pexels | timolina
Ewa Malinowska

Powrót do przepisów kuchni regionalnych to również powrót do wspomnień i ważny element pielęgnowania tradycji. Na samą myśl o niektórych potrawach powracają wspomnienia dań, które przygotowywały nasze mamy i babcie zgodnie z recepturą pielęgnowaną przez pokolenia. Mieszańcy Kujaw zajadali się klepaczami, które do dziś są żywe w polskich kuchniach. Zmienił się nieco sposób ich przygotowania.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Babcia ze Śląska podawała zamiast ziemniaków. Tradycyjny przepis jest w rodzinie od lat

Klepacze - przepis na placki ziemniaczane po Kujawsku

Kujawy charakteryzowała samowystarczalność. Mieszkańcy wsi pozyskiwali żywność głównie z własnych pól i hodowli, a w ich jadłospisie dominowały dary z pola. Nie mogło więc zabraknąć ziemniaków, tanich i prostych w uprawie.

Przygotowywano z nich właśnie klepacze. Te tradycyjne placki ziemniaczane wyróżniał sposób ich przygotowania. Pieczono je bowiem na fajerkach, czyli żeliwnych płytach kuchennych pieców węglowych. Nadawało to im charakterystyczny, lekko "przydymiony" smak i aromat. Obecnie piece węglowe zdecydowanie zostały zdetronizowane przez nowoczesne kuchenki, więc klepacze przeniosły się na patelnię.

Placki ziemniaczane z serem? To "nietradycyjne połączenie, ale na pewno pyszne połączenie
Placki ziemniaczane z serem? To "nietradycyjne połączenie, ale na pewno pyszne połączenie © Getty Images

Klepacze to doskonały przykład dania kuchni regionalnej. To potrawa prosta, ale sycąca, świetnie sprawdzająca się na codzienny, powszedni obiad. Podawano je zazwyczaj z gęstym sosem grzybowym, śmietaną lub skwarkami, a czasami nadziewano farszem mięsnym, serowym lub warzywnym. Często dodawano do nich mąkę żytnią, przez co był twardsze i sztywniejsze niż znane nam placki ziemniaczane.

Składniki:

  • 400 g ziemniaków,
  • 1 jajko,
  • 50-60 g mąki żytniej,
  • 1 łyżeczka soli,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obierz, umyj i zetrzyj na tarce o najmniejszych oczkach. Możesz oczywiście pomóc sobie robotem kuchennym.
  2. Do ziemniaków wbij jajko, dodaj sól oraz mąkę i całość dokładnie wymieszaj.
  3. Na patelni rozgrzej dość grubą warstwę oleju. Gdy będzie gorący, wykładaj łyżką porcje ciasta.
  4. Smaż z obu stron, aż placki się zarumienią.

Po usmażeniu odłóż klepacze na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"