Zamiast zagniatać w garnku, podaję w formie zapiekanki. Smakuje nieziemsko pysznie
Purée ziemniaczane kojarzy się raczej z dodatkiem do obiadu, który ginie na talerzu i niespecjalnie zachwyca swoją formą podania. W przypadku tej zapiekanki odgrywa jednak kluczową rolę. Jest kremowo, efektownie i przy tym niesamowicie pysznie.
15.06.2024 | aktual.: 15.06.2024 17:08
Chociaż chrupiące ciasto filo kojarzy się raczej z przekąską w greckim lub bałkańskim stylu, to tutaj stanowi świetne preludium do ziemniaczanej uczty. Pod chrupiącym arkuszem skrywa się bowiem aksamitne purée ziemniaczane z dodatkiem sera gruyere, czosnku, masła oraz aromatycznego, wędzonego boczku. Gdy stawiam tę kremową zapiekankę na stole, wszystkim z zachwytu aż świecą się oczy. Efekt "wow" nie znika po spróbowaniu - jest po prostu przepysznie.
Kremowa zapiekanka z purée
Nie jest to danie lekkie, bo nie brakuje w nim sera, ziemniaków i masła. Warto jednak skusić się na małe odstępstwo od diety, bo ta zapiekanka smakuje obłędnie. Świetnie sprawdzi się na rodzinny obiad lub kolację ze znajomymi.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zobacz także
Składniki:
- 1.4 kg ziemniaków,
- 2 gałązki świeżego rozmarynu,
- 3 ząbki czosnku,
- 1 łyżka soli,
- 1.5 l mleka,
- 300 g boczku wędzonego,
- 60 g masła,
- 250 g startego sera gruyere,
- 4 arkusze ciasta filo,
- 30 g roztopionego masła.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Ziemniaki myję, obieram i kroję w mniejsze kawałki. Przekładam do garnka, dodaję związany sznurkiem rozmaryn, obrane ząbki czosnku oraz sól. Wlewam mleko i gotuję, aż ziemniaki będą miękkie.
Krok 2. Boczek kroję w kostkę lub małe słupki i podsmażam na patelni, aż się zarumieni.
Krok 3. Ugotowane ziemniaki przeciskam przez praskę. Dodaję do nich masło oraz przecedzone przez sitko mleko, w którym się gotowały. Mleko dodaję porcjami, mieszając masę, aby nie było zbyt rzadka. Połowę purée przekładam do żaroodpornego naczynia o średnicy 22 cm i równomiernie rozprowadzam.
Krok 4. Dodaję połowę podsmażonego boczku i sera, wykładam kolejną warstwę ziemniaków i pozostały boczek oraz ser. Arkusz ciasta filo smaruję roztopionym masłem i układam na górze zapiekanki, marszcząc je. Wkładam całość do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza na 20 minut.
Krok 5. Gotową zapiekankę dekoruję gałązką świeżego rozmarynu. Najlepiej smakuje na ciepło. Smacznego!