Moja babcia spod Lublina częstowała nas psiochą z ziemniaków. Lepszy dodatek niż frytki
Nazwa brzmi co najmniej nietypowo, ale pod nią skrywa się proste i smaczne regionalne danie. Moja babcia z Podlasia przygotowywała je naprawdę często. Chociaż jest mało dietetyczne i raczej dość ciężkie, porcji nie mogła odmówić sobie nawet ciocia, która była na diecie.
10.06.2024 08:38
Regionalne smaki są często bardzo proste, w szczególności na wsiach. Często panowała tam bieda, co znalazło później odzwierciedlenie w kuchniach. Nie oznacza to jednak, że było niesmacznie. Sycące potrawy miały dawać siłę do pracy i uzupełniać energię po dniu spędzonym na polu. Świetnie sprawdzała się wtedy psiocha, znana również jako prażucha.
Podlaska psiocha - jak ją zrobić?
Psiocha składa się z utłuczonych ziemniaków zmieszanych z zaparzoną mąką, a następnie podawanych ze skwarkami. Psiocha to nie tylko prosta i pożywna potrawa, ale też prawdziwy specjał kuchni lubelskiej. Tradycyjnie podawana jest ze skwarkami ze słoniny, wędzonego boczku lub zeszklonej cebulki.
Psiocha to idealny pomysł na sycący posiłek, który z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom tradycyjnych kuchni regionalnych. Jest prosto i przede wszystkim smacznie. W mojej rodzinie był to przysmak, w którym specjalizowała się babcia. Chociaż nie jest to najlżejsze danie, to warto skusić się na spróbowanie lubelskiej tradycji.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 4 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 150 g wędzonego boczku
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w mniejsze kawałki. Zalej je wodą tak, aby przykryła je w całości. Zagotuj i posól.
- Podczas gdy ziemniaki się gotują, pokrój wędzonego boczek w kostkę i podsmaży na patelni.
- Na około 10 minut przed końcem gotowania ziemniaków równomiernie posyp ich powierzchnię mąką pszenna. Ważne - nie mieszaj! Mąka powinna zostać na powierzchni ziemniaków.
- Garnek przykryj pokrywką i gotuj przez 10 minut. Ze znajdującej się na górze mąki powinna powstać kluska.
- Zdejmij garnek z ognia i utłucz ziemniaki wraz z ugotowaną kluską na gładką, kleistą masę.
Psiochę podawaj na gorąco, okraszając ją podsmażonym wcześniej boczkiem. Smacznego!