PrzepisTani obiadMoja babcia spod Lublina częstowała nas psiochą z ziemniaków. Lepszy dodatek niż frytki

Moja babcia spod Lublina częstowała nas psiochą z ziemniaków. Lepszy dodatek niż frytki

Nazwa brzmi co najmniej nietypowo, ale pod nią skrywa się proste i smaczne regionalne danie. Moja babcia z Podlasia przygotowywała je naprawdę często. Chociaż jest mało dietetyczne i raczej dość ciężkie, porcji nie mogła odmówić sobie nawet ciocia, która była na diecie.

Kiedyś prażuchy były bardzo popularnym dodatkiem do obiadu
Kiedyś prażuchy były bardzo popularnym dodatkiem do obiadu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | " Darius Dzinnik"

10.06.2024 08:38

Regionalne smaki są często bardzo proste, w szczególności na wsiach. Często panowała tam bieda, co znalazło później odzwierciedlenie w kuchniach. Nie oznacza to jednak, że było niesmacznie. Sycące potrawy miały dawać siłę do pracy i uzupełniać energię po dniu spędzonym na polu. Świetnie sprawdzała się wtedy psiocha, znana również jako prażucha.

Podlaska psiocha - jak ją zrobić?

Psiocha składa się z utłuczonych ziemniaków zmieszanych z zaparzoną mąką, a następnie podawanych ze skwarkami. Psiocha to nie tylko prosta i pożywna potrawa, ale też prawdziwy specjał kuchni lubelskiej. Tradycyjnie podawana jest ze skwarkami ze słoniny, wędzonego boczku lub zeszklonej cebulki.

Psiocha - Pyszności
Psiocha - Pyszności© Facebook | Ewa Buza

Psiocha to idealny pomysł na sycący posiłek, który z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom tradycyjnych kuchni regionalnych. Jest prosto i przede wszystkim smacznie. W mojej rodzinie był to przysmak, w którym specjalizowała się babcia. Chociaż nie jest to najlżejsze danie, to warto skusić się na spróbowanie lubelskiej tradycji.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 150 g wędzonego boczku

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w mniejsze kawałki. Zalej je wodą tak, aby przykryła je w całości. Zagotuj i posól.
  2. Podczas gdy ziemniaki się gotują, pokrój wędzonego boczek w kostkę i podsmaży na patelni.
  3. Na około 10 minut przed końcem gotowania ziemniaków równomiernie posyp ich powierzchnię mąką pszenna. Ważne - nie mieszaj! Mąka powinna zostać na powierzchni ziemniaków.
  4. Garnek przykryj pokrywką i gotuj przez 10 minut. Ze znajdującej się na górze mąki powinna powstać kluska.
  5. Zdejmij garnek z ognia i utłucz ziemniaki wraz z ugotowaną kluską na gładką, kleistą masę.

Psiochę podawaj na gorąco, okraszając ją podsmażonym wcześniej boczkiem. Smacznego!

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
przepiskuchnia lubelskakulinarna stolica Polski
Wybrane dla Ciebie