Znane smaki na nowo. Przygotowujemy nowalijki z kulinarnym twistem

Wiosna to nowe rozdanie nie tylko w pogodzie i przyrodzie, ale również na talerzach. Nowa pora roku to moc nowych kulinarnych możliwości, a jednymi z głównych bohaterów wiosennych i letnich potraw są nowalijki. Jeżeli chcesz dowiedzieć się, jak podać je w oryginalnym wydaniu, to spieszymy z podpowiedziami.

Znane smaki na nowo. Przygotowujemy nowalijki z kulinarnym twistem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Rzodkiewki, sałata, szczypiorek, młode marchewki i inne nowalijki to prawdziwe wiosenne skarby. Uprawia się je w szklarni lub na polu i rosną na tyle szybko, że można się nimi cieszyć już na początku wiosny. Oprócz oczywistych korzyści smakowych nowalijki są prawdziwą bombą witaminową. Zawierają witaminy A, C, K oraz kwas foliowy, żelazo, magnez i potas. Do tego są niskokaloryczne, wspomagają oczyszczanie organizmu z toksyn i trawienie. Gdzie ich szukać? Najlepiej w Zieleniaku w Netto.

Pieczone rzodkiewki z masłem czosnkowym

Przyzwyczailiśmy się do tego, żeby jeść rzodkiewki w surowym wydaniu. Najczęściej po prostu kroimy je w plastry i dodajemy do kanapek lub sałatek. Tymczasem warto wyjść z pudełka i zaserwować je w całkowicie nieoczywisty sposób, a takim z pewnością będzie upieczenie ich i wzbogacenie masłem czosnkowym.

Składniki:

  • 500 g rzodkiewek
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku

Masło czosnkowe:

  • 50 g masła (miękkiego)
  • 2 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę)
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku lub natki pietruszki
  • sól do smaku

Przygotowanie rzodkiewek:

  • Rzodkiewki dokładnie umyj i osusz. Odetnij końcówki i przekrój na połówki.
  • Przełóż rzodkiewki do miski, skrop oliwą z oliwek, posól i popieprz do smaku. Dokładnie wymieszaj, aby składniki równomiernie pokryły się oliwą.
  • Rozgrzej piekarnik do 200 st. C.
  • Przełóż rzodkiewki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pamiętaj, żeby równomiernie je rozłożyć.
  • Piecz w rozgrzanym piekarniku przez około 20-25 minut. Gotowe rzodkiewki powinny być miękkie i lekko zrumienione.

Przygotowanie masła czosnkowego:

W małej misce wymieszaj miękkie masło z przeciśniętym czosnkiem, sokiem z cytryny, posiekanym szczypiorkiem lub natką pietruszki oraz szczyptą soli. Mieszaj do momentu połączenia składników.

© Adobe Stock

Kiszone rzodkiewki

O czym myślisz, kiedy słyszysz hasło "kiszenie"? Założymy się, że na pewno o ogórkach i kapuście. Tymczasem ukisić można wiele innych warzyw, w tym kalafiora lub właśnie rzodkiewki. W takim wydaniu mogą być doskonałym dodatkiem do innych dań. Kiszone rzodkiewki z pewnością zaskoczą rodzinę i przyjaciół.

Składniki:

  • 500 g rzodkiewek
  • 1 litr wody
  • 2 łyżki soli kamiennej (niejodowanej)
  • 3 ząbki czosnku (przekrojone na pół)
  • 1 liść laurowy
  • 5 ziarenek pieprzu czarnego
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka gorczycy
  • opcjonalnie: 1-2 plasterki chrzanu, 1-2 gałązki kopru

Przygotowanie solanki:

W dużym garnku zagotuj wodę i dodaj sól. Mieszaj do całkowitego rozpuszczenia soli, a następnie odstaw do ostygnięcia.

Przygotowanie rzodkiewek:

Rzodkiewki dokładnie umyj, osusz i odetnij końcówki. W przypadku większych rzodkiewek możesz przekroić je na połówki lub ćwiartki.

Układanie w słoikach:

  • Do czystych i wyparzonych słoików dodaj po kilka ziarenek pieprzu, ziela angielskiego, kawałek liścia laurowego, pół ząbka czosnku i odrobinę gorczycy. Dla podbicia smaku możesz opcjonalnie dodać plasterek chrzanu i gałązkę kopru.
  • Układaj rzodkiewki ciasno w słoikach. Od góry zostaw ok. 2-3 cm wolnej przestrzeni.

Zalewanie solanką:

  • Zalej rzodkiewki ostudzoną solanką. Upewnij się, że są całkowicie zanurzone. Możesz użyć małego kamienia lub innego ciężarka do kiszenia, aby utrzymać rzodkiewki pod wodą.
  • Zamknij słoiki, ale nie dokręcaj pokrywek zbyt mocno, aby umożliwić ujście gazów fermentacyjnych.

Fermentacja:

  • Odstaw słoiki w ciepłe, ciemne miejsce na 3-5 dni. Po tym czasie sprawdź smak rzodkiewek. Jeśli są wystarczająco ukiszone, przenieś słoiki do lodówki, aby spowolnić dalszą fermentację.
  • Kiszone rzodkiewki będą gotowe do spożycia po około tygodniu. Jeżeli lubisz głębszy smak, to warto uzbroić się w cierpliwość i potrzymać je trochę dłużej.

Przechowywanie:

Kiszone rzodkiewki mogą być przechowywane w lodówce przez kilka miesięcy. Upewnij się, że są zawsze całkowicie zanurzone w solance, w przeciwnym wypadku spleśnieją.

© Adobe Stock

Azjatycka sałatka z ogórków z sezamem

Kuchnia azjatycka znajduje się w czołówce ulubionych kulinarnych kierunków polskich podniebień. Dlatego proponujemy azjatycką sałatkę z ogórków z octem ryżowym, która zachwyci cię świeżością i oryginalnym smakiem.

Składniki:

  • 2 duże ogórki (najlepiej gruntowe lub perskie)
  • 1/4 szklanki octu ryżowego
  • 1 łyżka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka startego imbiru (świeżego)
  • 2 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę)
  • 1 łyżeczka nasion sezamu (uprażonych)
  • 1-2 zielone cebulki (posiekane)

Przygotowanie ogórków:

  • Ogórki umyj i osusz. Jeżeli używasz ogórków gruntowych, to możesz je obrać.
  • Ogórki przekrój na pół wzdłuż, a następnie na cienkie plasterki.
  • Plasterki ogórków umieść w dużej misce. Posól je i delikatnie wymieszaj. Odstaw na około 10-15 minut, aby ogórki puściły nadmiar wody. Następnie odciśnij ogórki z nadmiaru płynu i osusz papierowym ręcznikiem.

Przygotowanie marynaty:

W małej misce wymieszaj ocet ryżowy, cukier, sos sojowy, olej sezamowy, starty imbir i przeciśnięty czosnek. Mieszaj do momentu rozpuszczenia cukru.

Łączenie składników:

Osuszone plasterki ogórków umieść w dużej misce. Dodaj przygotowaną marynatę i delikatnie wymieszaj, aby ogórki były równomiernie pokryte.

Dodawanie dodatków:

Posyp sałatkę uprażonymi nasionami sezamu i posiekaną zieloną cebulką. Jeśli lubisz pikantne smaki, dodaj drobno posiekaną papryczkę chili.

Chłodzenie i podanie:

Sałatkę wstaw do lodówki na co najmniej 30 minut, aby smaki się przegryzły. Przed podaniem ponownie delikatnie wymieszaj.

© Adobe Stock

Ciasto do pizzy z kalafiora

Klasyczne ciasto do pizzy to oczywiście połączenie wody, mąki, drożdży i soli. Jeżeli jednak masz otwarty umysł lub z jakiegoś powodu unikasz glutenu, to nadal możesz się cieszyć chrupiącym, złocistym plackiem z ulubionymi dodatkami. Wystarczy, że ciasto do pizzy zrobisz z… kalafiora.

Składniki:

  • 1 średni kalafior (około 500 g różyczek)
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki startego sera mozzarella
  • 1/4 szklanki startego sera parmezan
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
  • 1/4 łyżeczki czosnku w proszku

Przygotowanie kalafiora:

  • Rozgrzej piekarnik do 200 st. C.
  • Kalafiora umyj i osusz. Podziel na różyczki i zetrzyj na tarce lub zmiksuj do momentu osiągnięcia konsystencji drobnych ziarenek przypominających ryż.

Gotowanie kalafiora:

  • Przełóż starty kalafior do dużej miski i przykryj folią spożywczą. Podgrzewaj w mikrofalówce przez 4-5 minut, aż będzie miękki.
  • Po podgrzaniu przełóż kalafior na czystą ściereczkę kuchenną lub gazę i dokładnie wyciśnij nadmiar wody. Od tego zależy, jak bardzo chrupiące będzie ciasto.

Mieszanie składników:

Tak przygotowany kalafior przełóż do dużej miski. Dodaj jajko, startą mozzarellę, parmezan, sól, oregano, bazylię i czosnek w proszku. Wymieszaj całość do połączenia składników.

Formowanie ciasta:

  • Na blasze wyłóż papier do pieczenia i lekko posmaruj oliwą z oliwek.
  • Przełóż mieszankę kalafiora na blachę i uformuj z niej okrągły placek o grubości około 0,5 cm, dociskając i wyrównując brzegi.

Pieczenie:

Piecz w rozgrzanym piekarniku przez 20-25 minut, aż ciasto będzie złociste i chrupiące na brzegach.

Dodawanie dodatków:

  • Po upieczeniu wyjmij ciasto z piekarnika. Nałóż na nie ulubione dodatki do pizzy, takie jak sos pomidorowy, ser, warzywa, mięso czy zioła.
  • Wstaw ponownie do piekarnika na 10-15 minut, aż ser się roztopi, a dodatki będą dobrze podgrzane.
© Adobe Stock

Steki z kalafiora

Steki wcale nie są domeną tylko i wyłącznie mięsożerców. Najlepszym przykładem na potwierdzenie tych słów jest przepis na steki z kalafiora. Lekkie, zdrowe i bogate w witaminy będą nie tylko smaczne, ale również korzystne dla organizmu.

Składniki:

  • 1 duży kalafior
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę)
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • sól i pieprz do smaku
  • świeża natka pietruszki do dekoracji (opcjonalnie)
  • plasterki cytryny do podania (opcjonalnie)

Przygotowanie kalafiora:

  • Rozgrzej piekarnik do 200 st. C.
  • Kalafiora umyj i osusz. Usuń liście zewnętrzne i odetnij dolną część łodygi, aby kalafior mógł stabilnie stać na desce do krojenia.
  • Przekrój kalafiora wzdłuż na pół, a każdą połówkę na 1-2 grube plastry (około 2-3 cm grubości), tworząc "steki". Pozostałe różyczki kalafiora mogą się przydać do innych potraw.

Przygotowanie marynaty:

W małej misce wymieszaj oliwę z oliwek, przeciśnięty czosnek, paprykę, suszony tymianek, sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszaj.

© Adobe Stock

Smarowanie kalafiora:

  • Wyłóż blachę do pieczenia papierem i ułóż na niej steki.
  • Używając pędzelka kuchennego, posmaruj obie strony steków wcześniej przygotowaną marynatą. Staraj się równomiernie rozprowadzić przyprawy dla lepszego smaku.

Pieczenie:

Steki z kalafiora umieść w rozgrzanym piekarniku na ok. 20-25 minut. Powinny być miękkie i lekko zrumienione na brzegach. W połowie pieczenia możesz obrócić steki na drugą stronę, aby równomiernie się upiekły.

Podanie:

Upieczone steki z kalafiora przełóż na talerze. Posyp świeżą natką pietruszki i podawaj z plasterkami cytryny, jeśli lubisz.

Warto podejść kreatywnie do nowalijek, a one odwdzięczą się zupełnie nowymi i ciekawymi smakami. Dlatego wykorzystaj nowy sezon wiosenno-letni na wprowadzenie nowości w twojej kuchni. Gwarantujemy, że będzie smacznie i zdrowo!

Płatna współpraca z marką Netto

Wybrane dla Ciebie

Wystarczy jeść 2 razy w tygodniu. Pomoże obniżyć cholesterol i cukier
Wystarczy jeść 2 razy w tygodniu. Pomoże obniżyć cholesterol i cukier
Nie gotuj ryżu ani kaszy w ten sposób, bo sobie zaszkodzisz. Eksperci biją na alarm
Nie gotuj ryżu ani kaszy w ten sposób, bo sobie zaszkodzisz. Eksperci biją na alarm
Nie tylko śledzie po kaszubsku. Rozkoszny robi je z dwóch składników
Nie tylko śledzie po kaszubsku. Rozkoszny robi je z dwóch składników
Ta ryba działa jak tarcza przed rakiem. Niestety jest bardzo droga
Ta ryba działa jak tarcza przed rakiem. Niestety jest bardzo droga
Nazwa może połamać język. W tym kraju zupę z ziemniaka zjesz na zimno
Nazwa może połamać język. W tym kraju zupę z ziemniaka zjesz na zimno
Połóż przy kuchence, gdy smażysz ryby. W domu nie będzie unosił się przykry zapach
Połóż przy kuchence, gdy smażysz ryby. W domu nie będzie unosił się przykry zapach
Pokazał, jak zrobić sól o smaku bekonu. Wystarczą 4 proste składniki
Pokazał, jak zrobić sól o smaku bekonu. Wystarczą 4 proste składniki
Dorzuciłam do rosołu kawałek skórki. Wyszedł tak pyszny, że każdy chciał dodatkową chochlę
Dorzuciłam do rosołu kawałek skórki. Wyszedł tak pyszny, że każdy chciał dodatkową chochlę
Serek śmietankowy mieszam z łososiem. Tak powstaje najlepsza pasta do chleba
Serek śmietankowy mieszam z łososiem. Tak powstaje najlepsza pasta do chleba
Idealna zupa na chłodne dni. Rozgrzewa jak gruby koc i syci na długo
Idealna zupa na chłodne dni. Rozgrzewa jak gruby koc i syci na długo
Nie jedz tego na kolację. Dietetyk ostrzega, że te produkty zwiększają ryzyko raka
Nie jedz tego na kolację. Dietetyk ostrzega, że te produkty zwiększają ryzyko raka
Galaretka stężeje 3x szybciej. Te proste triki zdradziła mi babcia
Galaretka stężeje 3x szybciej. Te proste triki zdradziła mi babcia