Znane smaki na nowo. Przygotowujemy nowalijki z kulinarnym twistem
Wiosna to nowe rozdanie nie tylko w pogodzie i przyrodzie, ale również na talerzach. Nowa pora roku to moc nowych kulinarnych możliwości, a jednymi z głównych bohaterów wiosennych i letnich potraw są nowalijki. Jeżeli chcesz dowiedzieć się, jak podać je w oryginalnym wydaniu, to spieszymy z podpowiedziami.
22.05.2024 | aktual.: 23.05.2024 11:26
Rzodkiewki, sałata, szczypiorek, młode marchewki i inne nowalijki to prawdziwe wiosenne skarby. Uprawia się je w szklarni lub na polu i rosną na tyle szybko, że można się nimi cieszyć już na początku wiosny. Oprócz oczywistych korzyści smakowych nowalijki są prawdziwą bombą witaminową. Zawierają witaminy A, C, K oraz kwas foliowy, żelazo, magnez i potas. Do tego są niskokaloryczne, wspomagają oczyszczanie organizmu z toksyn i trawienie. Gdzie ich szukać? Najlepiej w Zieleniaku w Netto.
Pieczone rzodkiewki z masłem czosnkowym
Przyzwyczailiśmy się do tego, żeby jeść rzodkiewki w surowym wydaniu. Najczęściej po prostu kroimy je w plastry i dodajemy do kanapek lub sałatek. Tymczasem warto wyjść z pudełka i zaserwować je w całkowicie nieoczywisty sposób, a takim z pewnością będzie upieczenie ich i wzbogacenie masłem czosnkowym.
Składniki:
- 500 g rzodkiewek
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
Masło czosnkowe:
- 50 g masła (miękkiego)
- 2 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę)
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku lub natki pietruszki
- sól do smaku
Przygotowanie rzodkiewek:
- Rzodkiewki dokładnie umyj i osusz. Odetnij końcówki i przekrój na połówki.
- Przełóż rzodkiewki do miski, skrop oliwą z oliwek, posól i popieprz do smaku. Dokładnie wymieszaj, aby składniki równomiernie pokryły się oliwą.
- Rozgrzej piekarnik do 200 st. C.
- Przełóż rzodkiewki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pamiętaj, żeby równomiernie je rozłożyć.
- Piecz w rozgrzanym piekarniku przez około 20-25 minut. Gotowe rzodkiewki powinny być miękkie i lekko zrumienione.
Przygotowanie masła czosnkowego:
W małej misce wymieszaj miękkie masło z przeciśniętym czosnkiem, sokiem z cytryny, posiekanym szczypiorkiem lub natką pietruszki oraz szczyptą soli. Mieszaj do momentu połączenia składników.
Kiszone rzodkiewki
O czym myślisz, kiedy słyszysz hasło "kiszenie"? Założymy się, że na pewno o ogórkach i kapuście. Tymczasem ukisić można wiele innych warzyw, w tym kalafiora lub właśnie rzodkiewki. W takim wydaniu mogą być doskonałym dodatkiem do innych dań. Kiszone rzodkiewki z pewnością zaskoczą rodzinę i przyjaciół.
Składniki:
- 500 g rzodkiewek
- 1 litr wody
- 2 łyżki soli kamiennej (niejodowanej)
- 3 ząbki czosnku (przekrojone na pół)
- 1 liść laurowy
- 5 ziarenek pieprzu czarnego
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- 1 łyżeczka gorczycy
- opcjonalnie: 1-2 plasterki chrzanu, 1-2 gałązki kopru
Przygotowanie solanki:
W dużym garnku zagotuj wodę i dodaj sól. Mieszaj do całkowitego rozpuszczenia soli, a następnie odstaw do ostygnięcia.
Przygotowanie rzodkiewek:
Rzodkiewki dokładnie umyj, osusz i odetnij końcówki. W przypadku większych rzodkiewek możesz przekroić je na połówki lub ćwiartki.
Układanie w słoikach:
- Do czystych i wyparzonych słoików dodaj po kilka ziarenek pieprzu, ziela angielskiego, kawałek liścia laurowego, pół ząbka czosnku i odrobinę gorczycy. Dla podbicia smaku możesz opcjonalnie dodać plasterek chrzanu i gałązkę kopru.
- Układaj rzodkiewki ciasno w słoikach. Od góry zostaw ok. 2-3 cm wolnej przestrzeni.
Zalewanie solanką:
- Zalej rzodkiewki ostudzoną solanką. Upewnij się, że są całkowicie zanurzone. Możesz użyć małego kamienia lub innego ciężarka do kiszenia, aby utrzymać rzodkiewki pod wodą.
- Zamknij słoiki, ale nie dokręcaj pokrywek zbyt mocno, aby umożliwić ujście gazów fermentacyjnych.
Fermentacja:
- Odstaw słoiki w ciepłe, ciemne miejsce na 3-5 dni. Po tym czasie sprawdź smak rzodkiewek. Jeśli są wystarczająco ukiszone, przenieś słoiki do lodówki, aby spowolnić dalszą fermentację.
- Kiszone rzodkiewki będą gotowe do spożycia po około tygodniu. Jeżeli lubisz głębszy smak, to warto uzbroić się w cierpliwość i potrzymać je trochę dłużej.
Przechowywanie:
Kiszone rzodkiewki mogą być przechowywane w lodówce przez kilka miesięcy. Upewnij się, że są zawsze całkowicie zanurzone w solance, w przeciwnym wypadku spleśnieją.
Azjatycka sałatka z ogórków z sezamem
Kuchnia azjatycka znajduje się w czołówce ulubionych kulinarnych kierunków polskich podniebień. Dlatego proponujemy azjatycką sałatkę z ogórków z octem ryżowym, która zachwyci cię świeżością i oryginalnym smakiem.
Składniki:
- 2 duże ogórki (najlepiej gruntowe lub perskie)
- 1/4 szklanki octu ryżowego
- 1 łyżka cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżeczka startego imbiru (świeżego)
- 2 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę)
- 1 łyżeczka nasion sezamu (uprażonych)
- 1-2 zielone cebulki (posiekane)
Przygotowanie ogórków:
- Ogórki umyj i osusz. Jeżeli używasz ogórków gruntowych, to możesz je obrać.
- Ogórki przekrój na pół wzdłuż, a następnie na cienkie plasterki.
- Plasterki ogórków umieść w dużej misce. Posól je i delikatnie wymieszaj. Odstaw na około 10-15 minut, aby ogórki puściły nadmiar wody. Następnie odciśnij ogórki z nadmiaru płynu i osusz papierowym ręcznikiem.
Przygotowanie marynaty:
W małej misce wymieszaj ocet ryżowy, cukier, sos sojowy, olej sezamowy, starty imbir i przeciśnięty czosnek. Mieszaj do momentu rozpuszczenia cukru.
Łączenie składników:
Osuszone plasterki ogórków umieść w dużej misce. Dodaj przygotowaną marynatę i delikatnie wymieszaj, aby ogórki były równomiernie pokryte.
Dodawanie dodatków:
Posyp sałatkę uprażonymi nasionami sezamu i posiekaną zieloną cebulką. Jeśli lubisz pikantne smaki, dodaj drobno posiekaną papryczkę chili.
Chłodzenie i podanie:
Sałatkę wstaw do lodówki na co najmniej 30 minut, aby smaki się przegryzły. Przed podaniem ponownie delikatnie wymieszaj.
Ciasto do pizzy z kalafiora
Klasyczne ciasto do pizzy to oczywiście połączenie wody, mąki, drożdży i soli. Jeżeli jednak masz otwarty umysł lub z jakiegoś powodu unikasz glutenu, to nadal możesz się cieszyć chrupiącym, złocistym plackiem z ulubionymi dodatkami. Wystarczy, że ciasto do pizzy zrobisz z… kalafiora.
Składniki:
- 1 średni kalafior (około 500 g różyczek)
- 1 jajko
- 1/2 szklanki startego sera mozzarella
- 1/4 szklanki startego sera parmezan
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
- 1/4 łyżeczki czosnku w proszku
Przygotowanie kalafiora:
- Rozgrzej piekarnik do 200 st. C.
- Kalafiora umyj i osusz. Podziel na różyczki i zetrzyj na tarce lub zmiksuj do momentu osiągnięcia konsystencji drobnych ziarenek przypominających ryż.
Gotowanie kalafiora:
- Przełóż starty kalafior do dużej miski i przykryj folią spożywczą. Podgrzewaj w mikrofalówce przez 4-5 minut, aż będzie miękki.
- Po podgrzaniu przełóż kalafior na czystą ściereczkę kuchenną lub gazę i dokładnie wyciśnij nadmiar wody. Od tego zależy, jak bardzo chrupiące będzie ciasto.
Mieszanie składników:
Tak przygotowany kalafior przełóż do dużej miski. Dodaj jajko, startą mozzarellę, parmezan, sól, oregano, bazylię i czosnek w proszku. Wymieszaj całość do połączenia składników.
Formowanie ciasta:
- Na blasze wyłóż papier do pieczenia i lekko posmaruj oliwą z oliwek.
- Przełóż mieszankę kalafiora na blachę i uformuj z niej okrągły placek o grubości około 0,5 cm, dociskając i wyrównując brzegi.
Pieczenie:
Piecz w rozgrzanym piekarniku przez 20-25 minut, aż ciasto będzie złociste i chrupiące na brzegach.
Dodawanie dodatków:
- Po upieczeniu wyjmij ciasto z piekarnika. Nałóż na nie ulubione dodatki do pizzy, takie jak sos pomidorowy, ser, warzywa, mięso czy zioła.
- Wstaw ponownie do piekarnika na 10-15 minut, aż ser się roztopi, a dodatki będą dobrze podgrzane.
Steki z kalafiora
Steki wcale nie są domeną tylko i wyłącznie mięsożerców. Najlepszym przykładem na potwierdzenie tych słów jest przepis na steki z kalafiora. Lekkie, zdrowe i bogate w witaminy będą nie tylko smaczne, ale również korzystne dla organizmu.
Składniki:
- 1 duży kalafior
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę)
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1/2 łyżeczki papryki ostrej (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- sól i pieprz do smaku
- świeża natka pietruszki do dekoracji (opcjonalnie)
- plasterki cytryny do podania (opcjonalnie)
Przygotowanie kalafiora:
- Rozgrzej piekarnik do 200 st. C.
- Kalafiora umyj i osusz. Usuń liście zewnętrzne i odetnij dolną część łodygi, aby kalafior mógł stabilnie stać na desce do krojenia.
- Przekrój kalafiora wzdłuż na pół, a każdą połówkę na 1-2 grube plastry (około 2-3 cm grubości), tworząc "steki". Pozostałe różyczki kalafiora mogą się przydać do innych potraw.
Przygotowanie marynaty:
W małej misce wymieszaj oliwę z oliwek, przeciśnięty czosnek, paprykę, suszony tymianek, sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszaj.
Smarowanie kalafiora:
- Wyłóż blachę do pieczenia papierem i ułóż na niej steki.
- Używając pędzelka kuchennego, posmaruj obie strony steków wcześniej przygotowaną marynatą. Staraj się równomiernie rozprowadzić przyprawy dla lepszego smaku.
Pieczenie:
Steki z kalafiora umieść w rozgrzanym piekarniku na ok. 20-25 minut. Powinny być miękkie i lekko zrumienione na brzegach. W połowie pieczenia możesz obrócić steki na drugą stronę, aby równomiernie się upiekły.
Podanie:
Upieczone steki z kalafiora przełóż na talerze. Posyp świeżą natką pietruszki i podawaj z plasterkami cytryny, jeśli lubisz.
Warto podejść kreatywnie do nowalijek, a one odwdzięczą się zupełnie nowymi i ciekawymi smakami. Dlatego wykorzystaj nowy sezon wiosenno-letni na wprowadzenie nowości w twojej kuchni. Gwarantujemy, że będzie smacznie i zdrowo!