Znane smaki na nowo. Przygotowujemy nowalijki z kulinarnym twistem

Wiosna to nowe rozdanie nie tylko w pogodzie i przyrodzie, ale również na talerzach. Nowa pora roku to moc nowych kulinarnych możliwości, a jednymi z głównych bohaterów wiosennych i letnich potraw są nowalijki. Jeżeli chcesz dowiedzieć się, jak podać je w oryginalnym wydaniu, to spieszymy z podpowiedziami.

Źródło zdjęć: © Adobe Stock

22.05.2024 | aktual.: 23.05.2024 11:26

Rzodkiewki, sałata, szczypiorek, młode marchewki i inne nowalijki to prawdziwe wiosenne skarby. Uprawia się je w szklarni lub na polu i rosną na tyle szybko, że można się nimi cieszyć już na początku wiosny. Oprócz oczywistych korzyści smakowych nowalijki są prawdziwą bombą witaminową. Zawierają witaminy A, C, K oraz kwas foliowy, żelazo, magnez i potas. Do tego są niskokaloryczne, wspomagają oczyszczanie organizmu z toksyn i trawienie. Gdzie ich szukać? Najlepiej w Zieleniaku w Netto.

Pieczone rzodkiewki z masłem czosnkowym

Przyzwyczailiśmy się do tego, żeby jeść rzodkiewki w surowym wydaniu. Najczęściej po prostu kroimy je w plastry i dodajemy do kanapek lub sałatek. Tymczasem warto wyjść z pudełka i zaserwować je w całkowicie nieoczywisty sposób, a takim z pewnością będzie upieczenie ich i wzbogacenie masłem czosnkowym.

Składniki:

  • 500 g rzodkiewek
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku

Masło czosnkowe:

  • 50 g masła (miękkiego)
  • 2 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę)
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku lub natki pietruszki
  • sól do smaku

Przygotowanie rzodkiewek:

  • Rzodkiewki dokładnie umyj i osusz. Odetnij końcówki i przekrój na połówki.
  • Przełóż rzodkiewki do miski, skrop oliwą z oliwek, posól i popieprz do smaku. Dokładnie wymieszaj, aby składniki równomiernie pokryły się oliwą.
  • Rozgrzej piekarnik do 200 st. C.
  • Przełóż rzodkiewki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pamiętaj, żeby równomiernie je rozłożyć.
  • Piecz w rozgrzanym piekarniku przez około 20-25 minut. Gotowe rzodkiewki powinny być miękkie i lekko zrumienione.

Przygotowanie masła czosnkowego:

W małej misce wymieszaj miękkie masło z przeciśniętym czosnkiem, sokiem z cytryny, posiekanym szczypiorkiem lub natką pietruszki oraz szczyptą soli. Mieszaj do momentu połączenia składników.

© Adobe Stock

Kiszone rzodkiewki

O czym myślisz, kiedy słyszysz hasło "kiszenie"? Założymy się, że na pewno o ogórkach i kapuście. Tymczasem ukisić można wiele innych warzyw, w tym kalafiora lub właśnie rzodkiewki. W takim wydaniu mogą być doskonałym dodatkiem do innych dań. Kiszone rzodkiewki z pewnością zaskoczą rodzinę i przyjaciół.

Składniki:

  • 500 g rzodkiewek
  • 1 litr wody
  • 2 łyżki soli kamiennej (niejodowanej)
  • 3 ząbki czosnku (przekrojone na pół)
  • 1 liść laurowy
  • 5 ziarenek pieprzu czarnego
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka gorczycy
  • opcjonalnie: 1-2 plasterki chrzanu, 1-2 gałązki kopru

Przygotowanie solanki:

W dużym garnku zagotuj wodę i dodaj sól. Mieszaj do całkowitego rozpuszczenia soli, a następnie odstaw do ostygnięcia.

Przygotowanie rzodkiewek:

Rzodkiewki dokładnie umyj, osusz i odetnij końcówki. W przypadku większych rzodkiewek możesz przekroić je na połówki lub ćwiartki.

Układanie w słoikach:

  • Do czystych i wyparzonych słoików dodaj po kilka ziarenek pieprzu, ziela angielskiego, kawałek liścia laurowego, pół ząbka czosnku i odrobinę gorczycy. Dla podbicia smaku możesz opcjonalnie dodać plasterek chrzanu i gałązkę kopru.
  • Układaj rzodkiewki ciasno w słoikach. Od góry zostaw ok. 2-3 cm wolnej przestrzeni.

Zalewanie solanką:

  • Zalej rzodkiewki ostudzoną solanką. Upewnij się, że są całkowicie zanurzone. Możesz użyć małego kamienia lub innego ciężarka do kiszenia, aby utrzymać rzodkiewki pod wodą.
  • Zamknij słoiki, ale nie dokręcaj pokrywek zbyt mocno, aby umożliwić ujście gazów fermentacyjnych.

Fermentacja:

  • Odstaw słoiki w ciepłe, ciemne miejsce na 3-5 dni. Po tym czasie sprawdź smak rzodkiewek. Jeśli są wystarczająco ukiszone, przenieś słoiki do lodówki, aby spowolnić dalszą fermentację.
  • Kiszone rzodkiewki będą gotowe do spożycia po około tygodniu. Jeżeli lubisz głębszy smak, to warto uzbroić się w cierpliwość i potrzymać je trochę dłużej.

Przechowywanie:

Kiszone rzodkiewki mogą być przechowywane w lodówce przez kilka miesięcy. Upewnij się, że są zawsze całkowicie zanurzone w solance, w przeciwnym wypadku spleśnieją.

© Adobe Stock

Azjatycka sałatka z ogórków z sezamem

Kuchnia azjatycka znajduje się w czołówce ulubionych kulinarnych kierunków polskich podniebień. Dlatego proponujemy azjatycką sałatkę z ogórków z octem ryżowym, która zachwyci cię świeżością i oryginalnym smakiem.

Składniki:

  • 2 duże ogórki (najlepiej gruntowe lub perskie)
  • 1/4 szklanki octu ryżowego
  • 1 łyżka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka startego imbiru (świeżego)
  • 2 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę)
  • 1 łyżeczka nasion sezamu (uprażonych)
  • 1-2 zielone cebulki (posiekane)

Przygotowanie ogórków:

  • Ogórki umyj i osusz. Jeżeli używasz ogórków gruntowych, to możesz je obrać.
  • Ogórki przekrój na pół wzdłuż, a następnie na cienkie plasterki.
  • Plasterki ogórków umieść w dużej misce. Posól je i delikatnie wymieszaj. Odstaw na około 10-15 minut, aby ogórki puściły nadmiar wody. Następnie odciśnij ogórki z nadmiaru płynu i osusz papierowym ręcznikiem.

Przygotowanie marynaty:

W małej misce wymieszaj ocet ryżowy, cukier, sos sojowy, olej sezamowy, starty imbir i przeciśnięty czosnek. Mieszaj do momentu rozpuszczenia cukru.

Łączenie składników:

Osuszone plasterki ogórków umieść w dużej misce. Dodaj przygotowaną marynatę i delikatnie wymieszaj, aby ogórki były równomiernie pokryte.

Dodawanie dodatków:

Posyp sałatkę uprażonymi nasionami sezamu i posiekaną zieloną cebulką. Jeśli lubisz pikantne smaki, dodaj drobno posiekaną papryczkę chili.

Chłodzenie i podanie:

Sałatkę wstaw do lodówki na co najmniej 30 minut, aby smaki się przegryzły. Przed podaniem ponownie delikatnie wymieszaj.

© Adobe Stock

Ciasto do pizzy z kalafiora

Klasyczne ciasto do pizzy to oczywiście połączenie wody, mąki, drożdży i soli. Jeżeli jednak masz otwarty umysł lub z jakiegoś powodu unikasz glutenu, to nadal możesz się cieszyć chrupiącym, złocistym plackiem z ulubionymi dodatkami. Wystarczy, że ciasto do pizzy zrobisz z… kalafiora.

Składniki:

  • 1 średni kalafior (około 500 g różyczek)
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki startego sera mozzarella
  • 1/4 szklanki startego sera parmezan
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
  • 1/4 łyżeczki czosnku w proszku

Przygotowanie kalafiora:

  • Rozgrzej piekarnik do 200 st. C.
  • Kalafiora umyj i osusz. Podziel na różyczki i zetrzyj na tarce lub zmiksuj do momentu osiągnięcia konsystencji drobnych ziarenek przypominających ryż.

Gotowanie kalafiora:

  • Przełóż starty kalafior do dużej miski i przykryj folią spożywczą. Podgrzewaj w mikrofalówce przez 4-5 minut, aż będzie miękki.
  • Po podgrzaniu przełóż kalafior na czystą ściereczkę kuchenną lub gazę i dokładnie wyciśnij nadmiar wody. Od tego zależy, jak bardzo chrupiące będzie ciasto.

Mieszanie składników:

Tak przygotowany kalafior przełóż do dużej miski. Dodaj jajko, startą mozzarellę, parmezan, sól, oregano, bazylię i czosnek w proszku. Wymieszaj całość do połączenia składników.

Formowanie ciasta:

  • Na blasze wyłóż papier do pieczenia i lekko posmaruj oliwą z oliwek.
  • Przełóż mieszankę kalafiora na blachę i uformuj z niej okrągły placek o grubości około 0,5 cm, dociskając i wyrównując brzegi.

Pieczenie:

Piecz w rozgrzanym piekarniku przez 20-25 minut, aż ciasto będzie złociste i chrupiące na brzegach.

Dodawanie dodatków:

  • Po upieczeniu wyjmij ciasto z piekarnika. Nałóż na nie ulubione dodatki do pizzy, takie jak sos pomidorowy, ser, warzywa, mięso czy zioła.
  • Wstaw ponownie do piekarnika na 10-15 minut, aż ser się roztopi, a dodatki będą dobrze podgrzane.
© Adobe Stock

Steki z kalafiora

Steki wcale nie są domeną tylko i wyłącznie mięsożerców. Najlepszym przykładem na potwierdzenie tych słów jest przepis na steki z kalafiora. Lekkie, zdrowe i bogate w witaminy będą nie tylko smaczne, ale również korzystne dla organizmu.

Składniki:

  • 1 duży kalafior
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę)
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • sól i pieprz do smaku
  • świeża natka pietruszki do dekoracji (opcjonalnie)
  • plasterki cytryny do podania (opcjonalnie)

Przygotowanie kalafiora:

  • Rozgrzej piekarnik do 200 st. C.
  • Kalafiora umyj i osusz. Usuń liście zewnętrzne i odetnij dolną część łodygi, aby kalafior mógł stabilnie stać na desce do krojenia.
  • Przekrój kalafiora wzdłuż na pół, a każdą połówkę na 1-2 grube plastry (około 2-3 cm grubości), tworząc "steki". Pozostałe różyczki kalafiora mogą się przydać do innych potraw.

Przygotowanie marynaty:

W małej misce wymieszaj oliwę z oliwek, przeciśnięty czosnek, paprykę, suszony tymianek, sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszaj.

© Adobe Stock

Smarowanie kalafiora:

  • Wyłóż blachę do pieczenia papierem i ułóż na niej steki.
  • Używając pędzelka kuchennego, posmaruj obie strony steków wcześniej przygotowaną marynatą. Staraj się równomiernie rozprowadzić przyprawy dla lepszego smaku.

Pieczenie:

Steki z kalafiora umieść w rozgrzanym piekarniku na ok. 20-25 minut. Powinny być miękkie i lekko zrumienione na brzegach. W połowie pieczenia możesz obrócić steki na drugą stronę, aby równomiernie się upiekły.

Podanie:

Upieczone steki z kalafiora przełóż na talerze. Posyp świeżą natką pietruszki i podawaj z plasterkami cytryny, jeśli lubisz.

Warto podejść kreatywnie do nowalijek, a one odwdzięczą się zupełnie nowymi i ciekawymi smakami. Dlatego wykorzystaj nowy sezon wiosenno-letni na wprowadzenie nowości w twojej kuchni. Gwarantujemy, że będzie smacznie i zdrowo!

Wybrane dla Ciebie