Użyj zamiast śmietany. Mizeria do obiadu będzie dużo lepsza

Nie ulega żadnej wątpliwości, że mizeria to jeden z ulubionych dodatków do drugiego dania. Największą popularnością cieszy się przede wszystkim w sezonie letnim, kiedy ogórków jest pod dostatkiem. Wystarczy obrać ogórki, dodać pokrojoną cebulę, wlać śmietanę i dodać przyprawy. Okazuje się, że wspomnianą śmietanę można z powodzeniem zastąpić innym produktem. Jakim? Jak zrobić taką mizerię?

ObrazekMizeria - Pyszności; Foto AdobeStock
Karol Wiak

Ogórki w sklepach są coraz tańsze, więc to znak, że sezon na mizerię już się rozpoczął. Oczywiście, najlepiej smakuje taka mizeria, przygotowana z ogórków z własnej działki, ale na to trzeba jeszcze poczekać. Warto podkreślić, że jest to jeden z najpopularniejszych dodatków do drugiego dania w Polsce. Świetnie komponuje się z kotletem schabowym, mielonym czy też jajkiem sadzonym. Przygotowanie mizerii jest banalnie proste. Jeśli zależy ci na tym, by jej smak był wyjątkowy, zastąp śmietanę innym dodatkiem. Efekt pozytywnie cię zaskoczy.

Mizeria - popularny dodatek do dań obiadowych

Jak zrobić mizerię? Odpowiedź na to pytanie nie wymaga szczegółowych wyjaśnień, ale warto podkreślić, że mizeria to wyjątkowy przysmak. Jest to prosta i smaczna sałatka z ogórków i śmietany, która świetnie komponuje się z mięsem, ryżem, kaszą czy ziemniakami. Mizerię można wzbogacić dodatkami, takimi jak pokrojona w cienkie paseczki cebula czy posiekana natka pietruszki. Sałatkę warto odstawić do lodówki na chwilę przed podaniem, aby składniki się przegryzły i danie nabrało odpowiedniego smaku.

Obrazek
Mizeria - Pyszności - Fot. Adobe Stock

Mizeria to popularne danie w kuchni polskiej, a jej przygotowanie nie wymaga dużo czasu ani skomplikowanych składników, dlatego też często jest wybierana jako dodatek do obiadów czy kolacji.

Co do mizerii zamiast śmietany?

Składniki mizerii można modyfikować. Jeśli chcesz przygotować mizerię inaczej, to popularną śmietanę możesz z powodzeniem zastąpić maślanką. Ten krok sprawi, że dodatek do obiadu będzie smakował jeszcze lepiej. Napój pozwoli wydobyć z ogórków ten najlepszy smak. Warto podkreślić, że maślanka to lekkostrawny produkt, zawierający wiele cennych składników odżywczych, w tym białko i sód.

Mizeria z maślanką przepis. Jak zrobić dodatek do obiadu?

Przepis na mizerię z maślanką nie różni się niczym od tradycyjnej mizerii. Różnica tkwi w tym, że śmietanę zastępuje się maślanką. Wypróbuj tę recepturę przy pierwszej możliwej okazji. Będzie smacznie!

Składniki:

  • 2 duże lub 3 małe ogórki
  • 3/4 szklanki maślanki
  • sól i pieprz do smaku.
Obrazek
Krojenie ogórków- Pyszności; Foto Canva.com

Sposób przygotowania:

  1. Umyj ogórki i obierz je ze skórki.
  2. Pokrój ogórki w plastry i wrzuć je do miski.
  3. Przypraw solą, wymieszaj i odstaw na 3 minuty.
  4. Dodaj maślankę do ogórków i dokładnie wymieszaj.
  5. Przypraw mizerię pieprzem. Smacznego!

Tak przygotowana mizeria będzie świetnie smakować w towarzystwie pulpetów po cygańsku. Przepis znajdziesz na naszym kanale wideo:

Wybrane dla Ciebie
Niektórzy dostają ciarki na sam widok. Ja zapiekam je z warzywami i mam prawdziwy rarytas
Niektórzy dostają ciarki na sam widok. Ja zapiekam je z warzywami i mam prawdziwy rarytas
Dodaję do surówki z kapusty kiszonej. Ma przyjemniejszy aromat i lepiej się trawi
Dodaję do surówki z kapusty kiszonej. Ma przyjemniejszy aromat i lepiej się trawi
Taką kaszę jadali bohaterowie Reymonta. Danie było skromne, ale sycące i pełne smaku
Taką kaszę jadali bohaterowie Reymonta. Danie było skromne, ale sycące i pełne smaku
Prawie nikt nie robi mielonych z tego taniego mięsa. Jest pełne smaku i ma mnóstwo żelaza
Prawie nikt nie robi mielonych z tego taniego mięsa. Jest pełne smaku i ma mnóstwo żelaza
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu