PrzepisUżyj zamiast śmietany. Mizeria do obiadu będzie dużo lepsza

Użyj zamiast śmietany. Mizeria do obiadu będzie dużo lepsza

Mizeria - Pyszności; Foto AdobeStock
Mizeria - Pyszności; Foto AdobeStock

10.05.2023 18:15, aktual.: 11.05.2023 09:57

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Nie ulega żadnej wątpliwości, że mizeria to jeden z ulubionych dodatków do drugiego dania. Największą popularnością cieszy się przede wszystkim w sezonie letnim, kiedy ogórków jest pod dostatkiem. Wystarczy obrać ogórki, dodać pokrojoną cebulę, wlać śmietanę i dodać przyprawy. Okazuje się, że wspomnianą śmietanę można z powodzeniem zastąpić innym produktem. Jakim? Jak zrobić taką mizerię?

Ogórki w sklepach są coraz tańsze, więc to znak, że sezon na mizerię już się rozpoczął. Oczywiście, najlepiej smakuje taka mizeria, przygotowana z ogórków z własnej działki, ale na to trzeba jeszcze poczekać. Warto podkreślić, że jest to jeden z najpopularniejszych dodatków do drugiego dania w Polsce. Świetnie komponuje się z kotletem schabowym, mielonym czy też jajkiem sadzonym. Przygotowanie mizerii jest banalnie proste. Jeśli zależy ci na tym, by jej smak był wyjątkowy, zastąp śmietanę innym dodatkiem. Efekt pozytywnie cię zaskoczy.

Mizeria - popularny dodatek do dań obiadowych

Jak zrobić mizerię? Odpowiedź na to pytanie nie wymaga szczegółowych wyjaśnień, ale warto podkreślić, że mizeria to wyjątkowy przysmak. Jest to prosta i smaczna sałatka z ogórków i śmietany, która świetnie komponuje się z mięsem, ryżem, kaszą czy ziemniakami. Mizerię można wzbogacić dodatkami, takimi jak pokrojona w cienkie paseczki cebula czy posiekana natka pietruszki. Sałatkę warto odstawić do lodówki na chwilę przed podaniem, aby składniki się przegryzły i danie nabrało odpowiedniego smaku.

Mizeria - Pyszności - Fot. Adobe Stock
Mizeria - Pyszności - Fot. Adobe Stock

Mizeria to popularne danie w kuchni polskiej, a jej przygotowanie nie wymaga dużo czasu ani skomplikowanych składników, dlatego też często jest wybierana jako dodatek do obiadów czy kolacji.

Co do mizerii zamiast śmietany?

Składniki mizerii można modyfikować. Jeśli chcesz przygotować mizerię inaczej, to popularną śmietanę możesz z powodzeniem zastąpić maślanką. Ten krok sprawi, że dodatek do obiadu będzie smakował jeszcze lepiej. Napój pozwoli wydobyć z ogórków ten najlepszy smak. Warto podkreślić, że maślanka to lekkostrawny produkt, zawierający wiele cennych składników odżywczych, w tym białko i sód.

Mizeria z maślanką przepis. Jak zrobić dodatek do obiadu?

Przepis na mizerię z maślanką nie różni się niczym od tradycyjnej mizerii. Różnica tkwi w tym, że śmietanę zastępuje się maślanką. Wypróbuj tę recepturę przy pierwszej możliwej okazji. Będzie smacznie!

Składniki:

  • 2 duże lub 3 małe ogórki
  • 3/4 szklanki maślanki
  • sól i pieprz do smaku.
Krojenie ogórków- Pyszności; Foto Canva.com
Krojenie ogórków- Pyszności; Foto Canva.com

Sposób przygotowania:

  1. Umyj ogórki i obierz je ze skórki.
  2. Pokrój ogórki w plastry i wrzuć je do miski.
  3. Przypraw solą, wymieszaj i odstaw na 3 minuty.
  4. Dodaj maślankę do ogórków i dokładnie wymieszaj.
  5. Przypraw mizerię pieprzem. Smacznego!

Tak przygotowana mizeria będzie świetnie smakować w towarzystwie pulpetów po cygańsku. Przepis znajdziesz na naszym kanale wideo: