W kilka minut robię pyszne kotlety. Te w bułce tartej już dawno znudziły się mojej rodzinie

Kiedy mowa o kotletach, przed oczami pojawiają się głównie te w chrupiącej panierce z bułki tartej. Chociaż są smaczne, to każdemu mogą się w końcu przejść. Doskonałą alternatywą stają się wtedy proste kotleciki francuskie.

Kotleciki francuskieKotleciki francuskie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Te nietypowe kotleciki, przygotowywane z prostych składników, robią furorę wśród miłośników dobrego jedzenia. Ich sekret tkwi w sposobie przygotowania: zamiast tradycyjnego rozbijania mięsa, kroję je w mniejsze kawałki. Wystarczy dorzucić do nich kilka prostych składników, chwilę podsmażyć i można się zajadać.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kofty zapiekam pod ciastem. Pachnie tak pięknie, że od razu burczy w brzuchu

Kotleciki francuskie z serem

Kotleciki po francusku to przepis, który z Francją prawdopodobnie nie ma za dużo wspólnego. Trochę jak ryba po grecku czy śledź po japońsku, które z krajem w nazwie nie mają za wiele wspólnego.

Kotleciki francuskie
Kotleciki francuskie © Adobe Stock

Przygotowanie kotlecików po francusku to naprawdę ekspresowa sprawa. Składniki wystarczy pokroić, wymieszać i można zabierać się za smażenie. Pod wpływem wysokiej temperatury ser rozpuszcza się i otula mięso oraz warzywa. Zamiast piersi z kurczaka możesz sięgnąć po tę z indyka.

Jeśli lubisz bardziej wyrazisty smak, możesz dodać do mieszanki łyżeczkę musztardy. Kotleciki można również upiec w piekarniku, dzięki czemu będą lżejsze. Świetnie sprawdzą się również jako ciepła przekąska na imprezę lub kolację. Uwielbiają je dzieci i dorośli - to hit w moim domu. A jeśli jakimś cudem coś zostanie, bez problemu odświeżysz je w piekarniku. Wystarczy kilka minut, by znów były pyszne i chrupiące.

Składniki:

  • 400 g piersi z kurczaka,
  • 2 jajka,
  • 100 g żółtego sera,
  • pół czerwonej papryki,
  • 1 łyżka śmietany,
  • 1 łyżka mąki pszennej,
  • sól i pieprz do smaku
  • duży pęczek szczypiorku.

Sposób przygotowania:

  1. Piersi z kurczaka pokrój w niedużą kostkę.
  2. W dużej misce wymieszaj jajka, śmietanę, mąkę, sól i pieprz.
  3. Dodaj posiekany drobno szczypiorek, starty ser żółty oraz pokrojoną w drobną kosteczkę paprykę.
  4. Dorzuć mięso z kurczaka i dokładnie wymieszaj.
  5. Na patelni rozgrzej olej. Formuj małe kotleciki i smaż z obu stron na złoty kolor.

Kotleciki francuskie z serem podawaj gorące, z ulubionymi dodatkami, np. ziemniakami, ryżem, kaszą lub sałatką. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Bez tej potrawy nie ma Wigilii. Niemal każda śląska rodzina przygotowuje aż 10 litrów
Bez tej potrawy nie ma Wigilii. Niemal każda śląska rodzina przygotowuje aż 10 litrów
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀