W kilka minut robię pyszne kotlety. Te w bułce tartej już dawno znudziły się mojej rodzinie
Kiedy mowa o kotletach, przed oczami pojawiają się głównie te w chrupiącej panierce z bułki tartej. Chociaż są smaczne, to każdemu mogą się w końcu przejść. Doskonałą alternatywą stają się wtedy proste kotleciki francuskie.
Te nietypowe kotleciki, przygotowywane z prostych składników, robią furorę wśród miłośników dobrego jedzenia. Ich sekret tkwi w sposobie przygotowania: zamiast tradycyjnego rozbijania mięsa, kroję je w mniejsze kawałki. Wystarczy dorzucić do nich kilka prostych składników, chwilę podsmażyć i można się zajadać.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kofty zapiekam pod ciastem. Pachnie tak pięknie, że od razu burczy w brzuchu
Kotleciki francuskie z serem
Kotleciki po francusku to przepis, który z Francją prawdopodobnie nie ma za dużo wspólnego. Trochę jak ryba po grecku czy śledź po japońsku, które z krajem w nazwie nie mają za wiele wspólnego.
Przygotowanie kotlecików po francusku to naprawdę ekspresowa sprawa. Składniki wystarczy pokroić, wymieszać i można zabierać się za smażenie. Pod wpływem wysokiej temperatury ser rozpuszcza się i otula mięso oraz warzywa. Zamiast piersi z kurczaka możesz sięgnąć po tę z indyka.
Jeśli lubisz bardziej wyrazisty smak, możesz dodać do mieszanki łyżeczkę musztardy. Kotleciki można również upiec w piekarniku, dzięki czemu będą lżejsze. Świetnie sprawdzą się również jako ciepła przekąska na imprezę lub kolację. Uwielbiają je dzieci i dorośli - to hit w moim domu. A jeśli jakimś cudem coś zostanie, bez problemu odświeżysz je w piekarniku. Wystarczy kilka minut, by znów były pyszne i chrupiące.
Składniki:
- 400 g piersi z kurczaka,
- 2 jajka,
- 100 g żółtego sera,
- pół czerwonej papryki,
- 1 łyżka śmietany,
- 1 łyżka mąki pszennej,
- sól i pieprz do smaku
- duży pęczek szczypiorku.
Sposób przygotowania:
- Piersi z kurczaka pokrój w niedużą kostkę.
- W dużej misce wymieszaj jajka, śmietanę, mąkę, sól i pieprz.
- Dodaj posiekany drobno szczypiorek, starty ser żółty oraz pokrojoną w drobną kosteczkę paprykę.
- Dorzuć mięso z kurczaka i dokładnie wymieszaj.
- Na patelni rozgrzej olej. Formuj małe kotleciki i smaż z obu stron na złoty kolor.
Kotleciki francuskie z serem podawaj gorące, z ulubionymi dodatkami, np. ziemniakami, ryżem, kaszą lub sałatką. Smacznego!