W kilka minut robię pyszne kotlety. Te w bułce tartej już dawno znudziły się mojej rodzinie

Kiedy mowa o kotletach, przed oczami pojawiają się głównie te w chrupiącej panierce z bułki tartej. Chociaż są smaczne, to każdemu mogą się w końcu przejść. Doskonałą alternatywą stają się wtedy proste kotleciki francuskie.

Kotleciki francuskieKotleciki francuskie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Te nietypowe kotleciki, przygotowywane z prostych składników, robią furorę wśród miłośników dobrego jedzenia. Ich sekret tkwi w sposobie przygotowania: zamiast tradycyjnego rozbijania mięsa, kroję je w mniejsze kawałki. Wystarczy dorzucić do nich kilka prostych składników, chwilę podsmażyć i można się zajadać.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kofty zapiekam pod ciastem. Pachnie tak pięknie, że od razu burczy w brzuchu

Kotleciki francuskie z serem

Kotleciki po francusku to przepis, który z Francją prawdopodobnie nie ma za dużo wspólnego. Trochę jak ryba po grecku czy śledź po japońsku, które z krajem w nazwie nie mają za wiele wspólnego.

Kotleciki francuskie
Kotleciki francuskie © Adobe Stock

Przygotowanie kotlecików po francusku to naprawdę ekspresowa sprawa. Składniki wystarczy pokroić, wymieszać i można zabierać się za smażenie. Pod wpływem wysokiej temperatury ser rozpuszcza się i otula mięso oraz warzywa. Zamiast piersi z kurczaka możesz sięgnąć po tę z indyka.

Jeśli lubisz bardziej wyrazisty smak, możesz dodać do mieszanki łyżeczkę musztardy. Kotleciki można również upiec w piekarniku, dzięki czemu będą lżejsze. Świetnie sprawdzą się również jako ciepła przekąska na imprezę lub kolację. Uwielbiają je dzieci i dorośli - to hit w moim domu. A jeśli jakimś cudem coś zostanie, bez problemu odświeżysz je w piekarniku. Wystarczy kilka minut, by znów były pyszne i chrupiące.

Składniki:

  • 400 g piersi z kurczaka,
  • 2 jajka,
  • 100 g żółtego sera,
  • pół czerwonej papryki,
  • 1 łyżka śmietany,
  • 1 łyżka mąki pszennej,
  • sól i pieprz do smaku
  • duży pęczek szczypiorku.

Sposób przygotowania:

  1. Piersi z kurczaka pokrój w niedużą kostkę.
  2. W dużej misce wymieszaj jajka, śmietanę, mąkę, sól i pieprz.
  3. Dodaj posiekany drobno szczypiorek, starty ser żółty oraz pokrojoną w drobną kosteczkę paprykę.
  4. Dorzuć mięso z kurczaka i dokładnie wymieszaj.
  5. Na patelni rozgrzej olej. Formuj małe kotleciki i smaż z obu stron na złoty kolor.

Kotleciki francuskie z serem podawaj gorące, z ulubionymi dodatkami, np. ziemniakami, ryżem, kaszą lub sałatką. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują