W kilka minut robię pyszne kotlety. Te w bułce tartej już dawno znudziły się mojej rodzinie

Kiedy mowa o kotletach, przed oczami pojawiają się głównie te w chrupiącej panierce z bułki tartej. Chociaż są smaczne, to każdemu mogą się w końcu przejść. Doskonałą alternatywą stają się wtedy proste kotleciki francuskie.

Kotleciki francuskieKotleciki francuskie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Te nietypowe kotleciki, przygotowywane z prostych składników, robią furorę wśród miłośników dobrego jedzenia. Ich sekret tkwi w sposobie przygotowania: zamiast tradycyjnego rozbijania mięsa, kroję je w mniejsze kawałki. Wystarczy dorzucić do nich kilka prostych składników, chwilę podsmażyć i można się zajadać.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kofty zapiekam pod ciastem. Pachnie tak pięknie, że od razu burczy w brzuchu

Kotleciki francuskie z serem

Kotleciki po francusku to przepis, który z Francją prawdopodobnie nie ma za dużo wspólnego. Trochę jak ryba po grecku czy śledź po japońsku, które z krajem w nazwie nie mają za wiele wspólnego.

Kotleciki francuskie
Kotleciki francuskie © Adobe Stock

Przygotowanie kotlecików po francusku to naprawdę ekspresowa sprawa. Składniki wystarczy pokroić, wymieszać i można zabierać się za smażenie. Pod wpływem wysokiej temperatury ser rozpuszcza się i otula mięso oraz warzywa. Zamiast piersi z kurczaka możesz sięgnąć po tę z indyka.

Jeśli lubisz bardziej wyrazisty smak, możesz dodać do mieszanki łyżeczkę musztardy. Kotleciki można również upiec w piekarniku, dzięki czemu będą lżejsze. Świetnie sprawdzą się również jako ciepła przekąska na imprezę lub kolację. Uwielbiają je dzieci i dorośli - to hit w moim domu. A jeśli jakimś cudem coś zostanie, bez problemu odświeżysz je w piekarniku. Wystarczy kilka minut, by znów były pyszne i chrupiące.

Składniki:

  • 400 g piersi z kurczaka,
  • 2 jajka,
  • 100 g żółtego sera,
  • pół czerwonej papryki,
  • 1 łyżka śmietany,
  • 1 łyżka mąki pszennej,
  • sól i pieprz do smaku
  • duży pęczek szczypiorku.

Sposób przygotowania:

  1. Piersi z kurczaka pokrój w niedużą kostkę.
  2. W dużej misce wymieszaj jajka, śmietanę, mąkę, sól i pieprz.
  3. Dodaj posiekany drobno szczypiorek, starty ser żółty oraz pokrojoną w drobną kosteczkę paprykę.
  4. Dorzuć mięso z kurczaka i dokładnie wymieszaj.
  5. Na patelni rozgrzej olej. Formuj małe kotleciki i smaż z obu stron na złoty kolor.

Kotleciki francuskie z serem podawaj gorące, z ulubionymi dodatkami, np. ziemniakami, ryżem, kaszą lub sałatką. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze