PrzepisDania bezmięsnePrzedwojenne kotlety śledziowe. Obiad idealny na postny dzień

Przedwojenne kotlety śledziowe. Obiad idealny na postny dzień

W dni postne śledzie zdecydowanie królują na polskich stołach. Zamiast kolejny raz zalewać je śmietaną czy marynować w oleju, postaw na pyszne kotlety. Zaskoczą smakiem tak bardzo, że sięgać po nie będzie nie tylko w piątki.

Przedwojenne kotlety śledziowe
Przedwojenne kotlety śledziowe
Źródło zdjęć: © Pyszności

Przedwojenne kotlety śledziowe to pochwała prostoty. Nie ma tu za dużo składników, a główną rolę pełnią śledzie. Mało osób kojarzy te ryby z kotletami, ale okazuje się, że grają tutaj wręcz koncertowo. Kotlety są mięciutkie, soczyste i pełne smaku, a ich delikatna struktura przypadnie do gustu nawet tym, którzy na widok śledzi z cebulą kręcą nosem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przedwojenne kotlety śledziowe. Obiad idealny na postny dzień

Przedwojenne kotlety śledziowe

Ten przepis to żadna nowość, bo pochodzi z 1913 roku. Odszedł nieco w zapomnienie, chociaż w przedwojennej kuchni często gościł na stołach. W czasie, gdy wiele osób decyduje się pościć, w kalendarzu pojawia się Środa Popielcowa i wielkie odliczanie do świąt, smaczne przepisy na rybne potrawy są na wagę złota.

Te kotlety są tak smaczne, że na stałe zagoszczą w twoim jadłospisie. Są proste i szybkie w przygotowaniu, świetnie zastąpią mielone i pozwolą przekonać się do tego, że ryby są smaczne nie tylko pod postacią paluszków.

Składniki:

  • 2 łyżki masła,
  • 1 cebula,
  • 500 g solonych śledzi a'la matjas,
  • pół kajzerki namoczonej w mleku,
  • 1 żółtko,
  • pół łyżeczki pieprzu,
  • 1 szklanka bułki tartej.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Na patelni rozgrzej masło i podsmaż na nim posiekaną cebulę, aż się zarumieni.

Podsmażona cebula
Podsmażona cebula© Pyszności

Krok 2. Filety śledziowe oraz namoczoną kajzerkę zmiel w maszynce do mięsa. Jeśli jej nie masz, bardzo drobno pokrój rybę.

Zmielone śledzie i bułka
Zmielone śledzie i bułka© Licencjodawca

Krok 3. Do zmielonych śledzi dodaj żółtko oraz pieprz i dokładnie wymieszaj. Uformuj kotleciki, obtocz je w bułce tartej i nieco spłaszcz. Dzięki temu szybko się usmażą.

Kotleciki ze śledzi
Kotleciki ze śledzi© Pyszności

Krok 4. Na patelni rozgrzej olej i wyłóż przygotowane kotlety. Smaż z obu stron, aż się zarumienią, a panierka będzie chrupiąca.

Smażenie kotletów
Smażenie kotletów© Pyszności

Krok 5. Gotowe kotlety podawaj z ugotowanymi ziemniakami i ulubionym dodatkiem warzywnym. Może być to zasmażana kapusta, buraczki czy surówka z kapusty. Smacznego!

przepiswideopost

Wybrane dla Ciebie