Przedwojenne kotlety śledziowe. Obiad idealny na postny dzień

W dni postne śledzie zdecydowanie królują na polskich stołach. Zamiast kolejny raz zalewać je śmietaną czy marynować w oleju, postaw na pyszne kotlety. Zaskoczą smakiem tak bardzo, że sięgać po nie będzie nie tylko w piątki.

Przedwojenne kotlety śledziowePrzedwojenne kotlety śledziowe
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa MalinowskaSebastian Lubera

Przedwojenne kotlety śledziowe to pochwała prostoty. Nie ma tu za dużo składników, a główną rolę pełnią śledzie. Mało osób kojarzy te ryby z kotletami, ale okazuje się, że grają tutaj wręcz koncertowo. Kotlety są mięciutkie, soczyste i pełne smaku, a ich delikatna struktura przypadnie do gustu nawet tym, którzy na widok śledzi z cebulą kręcą nosem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przedwojenne kotlety śledziowe. Obiad idealny na postny dzień

Przedwojenne kotlety śledziowe

Ten przepis to żadna nowość, bo pochodzi z 1913 roku. Odszedł nieco w zapomnienie, chociaż w przedwojennej kuchni często gościł na stołach. W czasie, gdy wiele osób decyduje się pościć, w kalendarzu pojawia się Środa Popielcowa i wielkie odliczanie do świąt, smaczne przepisy na rybne potrawy są na wagę złota.

Te kotlety są tak smaczne, że na stałe zagoszczą w twoim jadłospisie. Są proste i szybkie w przygotowaniu, świetnie zastąpią mielone i pozwolą przekonać się do tego, że ryby są smaczne nie tylko pod postacią paluszków.

Składniki:

  • 2 łyżki masła,
  • 1 cebula,
  • 500 g solonych śledzi a'la matjas,
  • pół kajzerki namoczonej w mleku,
  • 1 żółtko,
  • pół łyżeczki pieprzu,
  • 1 szklanka bułki tartej.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Na patelni rozgrzej masło i podsmaż na nim posiekaną cebulę, aż się zarumieni.

Podsmażona cebula
Podsmażona cebula © Pyszności

Krok 2. Filety śledziowe oraz namoczoną kajzerkę zmiel w maszynce do mięsa. Jeśli jej nie masz, bardzo drobno pokrój rybę.

Zmielone śledzie i bułka
Zmielone śledzie i bułka © Licencjodawca

Krok 3. Do zmielonych śledzi dodaj żółtko oraz pieprz i dokładnie wymieszaj. Uformuj kotleciki, obtocz je w bułce tartej i nieco spłaszcz. Dzięki temu szybko się usmażą.

Kotleciki ze śledzi
Kotleciki ze śledzi © Pyszności

Krok 4. Na patelni rozgrzej olej i wyłóż przygotowane kotlety. Smaż z obu stron, aż się zarumienią, a panierka będzie chrupiąca.

Smażenie kotletów
Smażenie kotletów © Pyszności

Krok 5. Gotowe kotlety podawaj z ugotowanymi ziemniakami i ulubionym dodatkiem warzywnym. Może być to zasmażana kapusta, buraczki czy surówka z kapusty. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Dodaję do wody, w której moczą się śledzie. Stają się delikatniejsze, a ich zapach bardziej neutralny
Dodaję do wody, w której moczą się śledzie. Stają się delikatniejsze, a ich zapach bardziej neutralny
Może zastąpić jarzynową. Sprawdź, jak zrobić sałatkę milionera
Może zastąpić jarzynową. Sprawdź, jak zrobić sałatkę milionera
Zamiast barszczu czy grzybowej, gotuję postny rosół. Rodzina kręci nosem, ale po pierwszej łyżce każdy chwali
Zamiast barszczu czy grzybowej, gotuję postny rosół. Rodzina kręci nosem, ale po pierwszej łyżce każdy chwali
Zamiast gotować w kompocie, dodaję do pierogów. Dzieci zajadają jak szalone
Zamiast gotować w kompocie, dodaję do pierogów. Dzieci zajadają jak szalone
Spróbowałam we Włoszech. Zamiast sosu pomidorowego w środku czeka coś innego
Spróbowałam we Włoszech. Zamiast sosu pomidorowego w środku czeka coś innego
Mięciutki i aromatyczny boczek na święta. Sekretem jest specjalna marynata
Mięciutki i aromatyczny boczek na święta. Sekretem jest specjalna marynata
Nie lane i nie kładzione. Ciocia z Niemiec pokazała mi, jak zrobić szwabskie kluseczki do zupy i sosu
Nie lane i nie kładzione. Ciocia z Niemiec pokazała mi, jak zrobić szwabskie kluseczki do zupy i sosu
Każdy fan kurczaka zakocha się w tym przepisie. Aksamitny i pełen smaku sos robi robotę
Każdy fan kurczaka zakocha się w tym przepisie. Aksamitny i pełen smaku sos robi robotę
Większość nie wie, co oznacza sina obwódka wokół żółtka. Wyjaśnijmy raz na zawsze
Większość nie wie, co oznacza sina obwódka wokół żółtka. Wyjaśnijmy raz na zawsze
Tortillę zostawiam w szafce. Z tego placka robię najlepsze roladki
Tortillę zostawiam w szafce. Z tego placka robię najlepsze roladki
Niemiecki wynalazek nafaszerowany chemią i cukrem. Lepiej unikaj
Niemiecki wynalazek nafaszerowany chemią i cukrem. Lepiej unikaj
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥