Mini Banoffee bez pieczenia zrobisz w 15 minut. Goście nie będą kryli zachwytu
Warstwowy deser w szklance to sprawdzony sposób na to, jak zachwycić gości. Przygotowanie to pestka, a smakuje i wygląda tak dobrze, że wszyscy będą chcieli cię ozłocić.
Banoffee w słoiczku to deser, który łączy w sobie słodycz bananów, karmelowy smak masy krówkowej i chrupkość ciasteczek. To nowoczesne podejście do klasycznego ciasta banoffee. W tym przypadku nie musisz nic piec — wystarczy umieścić warstwy w wysokiej szklance lub słoiczku, by stworzyć pyszny deser.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Banoffee bez pieczenia - przepis na obłędny deser
Skąd się wzięło banoffee?
Banoffee to ciasto stworzone w Anglii w 1972 roku, ale szybko pokochał je niemal cały świat. Nazwa tego deseru pochodzi od połączenia słów "banana" i "toffee". Zamiast jednak piec całą blaszkę ciasta, możesz postawić na banoffee w pucharku.
Banoffee w słoiczku składa się z warstw pokruszonych ciasteczek, masy krówkowej, świeżych bananów i kremowej masy. To połączenie idealne, które przypadnie do gustu wszystkim gościom. Na dodatek prezentuje się tak apetycznie, że zanim się obejrzysz, pucharki będą już puste.
Mini banoffee bez pieczenia
W tym przepisie wykorzystujemy kultowe ciasteczka lotus biscoff. Jeśli jednak nie znajdziesz ich w sklepie, możesz sięgnąć po herbatniki lub ciasteczka owsiane.
Składniki:
Masa waniliowa:
- 500 g mascarpone,
- 350 g skyru waniliowego,
- 5 łyżek cukru pudru,
- 1 śmietan-fix.
Pozostałe składniki:
- 3 banany,
- 250 g ciastek lotus biscoff,
- 200 g masy krówkowej.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Do miski przełóż mascarpone, dodaj waniliowy skyr oraz cukier puder i zmiksuj całość na gładką masę.
Krok 2. Ciasteczka umieść w robocie kuchennym i zblenduj na drobną masę. Banany pokrój w średniej grubości plastry.
Krok 3. W słoiczku układaj warstwy: ciastka, banany, masa kajmakowa, ponownie ciastka, banany, kajmak i krem.
Krok 4. Na koniec dodaj pokruszone ciasteczka i udekoruj deser plasterkami bananów i listkiem mięty. Banoffee bez pieczenia jest już gotowe. Smacznego!