Mini Banoffee bez pieczenia zrobisz w 15 minut. Goście nie będą kryli zachwytu

Warstwowy deser w szklance to sprawdzony sposób na to, jak zachwycić gości. Przygotowanie to pestka, a smakuje i wygląda tak dobrze, że wszyscy będą chcieli cię ozłocić.

Banoffee w słoiczkuBanoffee w słoiczku
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa MalinowskaDaria Rudny-Dul

Banoffee w słoiczku to deser, który łączy w sobie słodycz bananów, karmelowy smak masy krówkowej i chrupkość ciasteczek. To nowoczesne podejście do klasycznego ciasta banoffee. W tym przypadku nie musisz nic piec — wystarczy umieścić warstwy w wysokiej szklance lub słoiczku, by stworzyć pyszny deser.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Banoffee bez pieczenia - przepis na obłędny deser

Skąd się wzięło banoffee?

Banoffee to ciasto stworzone w Anglii w 1972 roku, ale szybko pokochał je niemal cały świat. Nazwa tego deseru pochodzi od połączenia słów "banana" i "toffee". Zamiast jednak piec całą blaszkę ciasta, możesz postawić na banoffee w pucharku.

Banoffee w słoiczku składa się z warstw pokruszonych ciasteczek, masy krówkowej, świeżych bananów i kremowej masy. To połączenie idealne, które przypadnie do gustu wszystkim gościom. Na dodatek prezentuje się tak apetycznie, że zanim się obejrzysz, pucharki będą już puste.

Mini banoffee bez pieczenia

W tym przepisie wykorzystujemy kultowe ciasteczka lotus biscoff. Jeśli jednak nie znajdziesz ich w sklepie, możesz sięgnąć po herbatniki lub ciasteczka owsiane.

Składniki:

Masa waniliowa:

  • 500 g mascarpone,
  • 350 g skyru waniliowego,
  • 5 łyżek cukru pudru,
  • 1 śmietan-fix.

Pozostałe składniki:

  • 3 banany,
  • 250 g ciastek lotus biscoff,
  • 200 g masy krówkowej.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Do miski przełóż mascarpone, dodaj waniliowy skyr oraz cukier puder i zmiksuj całość na gładką masę.

Krem banoffee
Krem banoffee © Pyszności

Krok 2. Ciasteczka umieść w robocie kuchennym i zblenduj na drobną masę. Banany pokrój w średniej grubości plastry.

Zmielone ciasteczka
Zmielone ciasteczka © Pyszności

Krok 3. W słoiczku układaj warstwy: ciastka, banany, masa kajmakowa, ponownie ciastka, banany, kajmak i krem.

Warstwowy deser
Warstwowy deser © Pyszności

Krok 4. Na koniec dodaj pokruszone ciasteczka i udekoruj deser plasterkami bananów i listkiem mięty. Banoffee bez pieczenia jest już gotowe. Smacznego!

Mini banoffee w słoiczku
Mini banoffee w słoiczku © Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Babciny przepis na "kapustę drewnianą". To proste, tanie i smaczne danie z ziemniaków
Babciny przepis na "kapustę drewnianą". To proste, tanie i smaczne danie z ziemniaków
Sypię do ciasta zamiast mąki. Wychodzi pulchne, wilgotne i aromatyczne
Sypię do ciasta zamiast mąki. Wychodzi pulchne, wilgotne i aromatyczne
Nie popełniaj tego błędu. Sprawdź, gdzie wyrzucać fusy po kawie
Nie popełniaj tego błędu. Sprawdź, gdzie wyrzucać fusy po kawie
Rosół robię na takim mięsie i podaję z ziemniakami. Jest bardziej treściwy niż z kury
Rosół robię na takim mięsie i podaję z ziemniakami. Jest bardziej treściwy niż z kury
Ten dodatek do obiadu był hitem w PRL. Jest nie tylko smaczny, ale też zdrowy
Ten dodatek do obiadu był hitem w PRL. Jest nie tylko smaczny, ale też zdrowy
Dzisiaj trudno ją dostać w sklepach. Dlatego zakasałam rękawy i zrobiłam sama
Dzisiaj trudno ją dostać w sklepach. Dlatego zakasałam rękawy i zrobiłam sama
Ryba nie rozpadnie się podczas smażenia. Tylko pamiętaj o kilku rzeczach
Ryba nie rozpadnie się podczas smażenia. Tylko pamiętaj o kilku rzeczach
Takie naleśniki zastępują racuchy. Pulchne i sycące jak żadne inne
Takie naleśniki zastępują racuchy. Pulchne i sycące jak żadne inne
Dodaj 2 łyżeczki do ciasta na szarlotkę. Wyjdzie jeszcze bardziej kruche i lżejsze
Dodaj 2 łyżeczki do ciasta na szarlotkę. Wyjdzie jeszcze bardziej kruche i lżejsze
Pij ten sok codziennie. Efekty zauważysz bardzo szybko
Pij ten sok codziennie. Efekty zauważysz bardzo szybko
Piekę na Wszystkich Świętych. Tak pyszne, że ciotki co roku proszą o przepis
Piekę na Wszystkich Świętych. Tak pyszne, że ciotki co roku proszą o przepis
Powinni zajadać seniorzy i dzieci. Ma dużo białka, świetnie działa na stawy i poprawia odporność
Powinni zajadać seniorzy i dzieci. Ma dużo białka, świetnie działa na stawy i poprawia odporność