PrzepisKuchnia angielskaBije na głowę nawet kopiec kreta i włoskie tiramisu. Kremowe banoffee zrobisz bez pieczenia

Bije na głowę nawet kopiec kreta i włoskie tiramisu. Kremowe banoffee zrobisz bez pieczenia

Do tego ciasta nie potrzebujesz wyszukanych składników, nawet piekarnik może pozostać wyłączony. Banoffee to wyjątkowy proste w przygotowaniu ciasto, a i tak zachwyca spektakularnym efektem. Zapewniam cię, że będzie hitem wśród twoich bliskich.

Banoffee jest proste w przygotowaniu
Banoffee jest proste w przygotowaniu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Banoffee to klasyczne brytyjskie ciasto bez pieczenia, a jego nazwa to połączenie słów bananatoffee, czyli dwóch głównych składników tego deseru. Przypomina mi nieco 3 bita, którego moja mama robi na każde święta – do obu tych ciast potrzebujesz herbatników, masy kajmakowej i śmietanowej, a na koniec wystarczy je tylko schłodzić w lodówce. Oczywiście w banoffee mamy również banana, który dodaje wyjątkowego smaku i tekstury.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sernik Milky Way - niebiański pyszny deser

Pokrusz herbatniki w ten sprytny sposób

Swoje banoffee przygotowałam na formie do tarty, która ma około 20-22 cm średnicy. Jeśli masz na przykład klasyczną, prostokątną blachę, to wystarczy tylko podwoić podane przeze mnie składniki. Herbatniki możesz pokruszyć w malakserze albo wykorzystać mój protip: wsadź ciastka do woreczka foliowego i rozgnieć je wałkiem. W klasycznym banoffee z dobrze ubitą śmietaną nie potrzeba żelatyny, ale jak zależy ci na wyjątkowo stabilnej masie, to możesz ją dodać, ewentualnie sprawdzi się też śmietan-fix.

Przepis na banoffee

Składniki:

  • 200 g herbatników (np. Petit Beurre),
  • 100 g roztopionego masła,
  • 1 puszka (ok. 400 g) masy kajmakowej,
  • 3-4 dojrzałych bananów,
  • 400 ml śmietanki 30 proc. lub 36 proc.,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • starta czekolada.

Przygotowanie:

  1. Zacznij od przygotowania spodu. Pokrusz herbatniki i wymieszaj je z roztopionym masłem. Wyłóż nimi dno blachy, dociskając mocno łyżką. Wstaw do lodówki na 15-20 minut.
  2. Rozsmaruj masę kajmakową na schłodzonym spodzie.
  3. Pokrój banany w plasterki i równomiernie ułóż je na karmelu.
  4. Ubij schłodzoną śmietankę z cukrem pudrem i wanilią tak, aby powstała sztywna masa. Następnie rozsmaruj ją na warstwie z bananami.
  5. Posyp całość startą czekoladą i wstaw do lodówki na 1-2 godziny, aby warstwy mogły się związać.
ciasto bez pieczeniaciastabanany

Wybrane dla Ciebie