Bije na głowę nawet kopiec kreta i włoskie tiramisu. Kremowe banoffee zrobisz bez pieczenia

Do tego ciasta nie potrzebujesz wyszukanych składników, nawet piekarnik może pozostać wyłączony. Banoffee to wyjątkowy proste w przygotowaniu ciasto, a i tak zachwyca spektakularnym efektem. Zapewniam cię, że będzie hitem wśród twoich bliskich.

Banoffee jest proste w przygotowaniuBanoffee jest proste w przygotowaniu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Banoffee to klasyczne brytyjskie ciasto bez pieczenia, a jego nazwa to połączenie słów bananatoffee, czyli dwóch głównych składników tego deseru. Przypomina mi nieco 3 bita, którego moja mama robi na każde święta – do obu tych ciast potrzebujesz herbatników, masy kajmakowej i śmietanowej, a na koniec wystarczy je tylko schłodzić w lodówce. Oczywiście w banoffee mamy również banana, który dodaje wyjątkowego smaku i tekstury.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sernik Milky Way - niebiański pyszny deser

Pokrusz herbatniki w ten sprytny sposób

Swoje banoffee przygotowałam na formie do tarty, która ma około 20-22 cm średnicy. Jeśli masz na przykład klasyczną, prostokątną blachę, to wystarczy tylko podwoić podane przeze mnie składniki. Herbatniki możesz pokruszyć w malakserze albo wykorzystać mój protip: wsadź ciastka do woreczka foliowego i rozgnieć je wałkiem. W klasycznym banoffee z dobrze ubitą śmietaną nie potrzeba żelatyny, ale jak zależy ci na wyjątkowo stabilnej masie, to możesz ją dodać, ewentualnie sprawdzi się też śmietan-fix.

Przepis na banoffee

Składniki:

  • 200 g herbatników (np. Petit Beurre),
  • 100 g roztopionego masła,
  • 1 puszka (ok. 400 g) masy kajmakowej,
  • 3-4 dojrzałych bananów,
  • 400 ml śmietanki 30 proc. lub 36 proc.,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • starta czekolada.

Przygotowanie:

  1. Zacznij od przygotowania spodu. Pokrusz herbatniki i wymieszaj je z roztopionym masłem. Wyłóż nimi dno blachy, dociskając mocno łyżką. Wstaw do lodówki na 15-20 minut.
  2. Rozsmaruj masę kajmakową na schłodzonym spodzie.
  3. Pokrój banany w plasterki i równomiernie ułóż je na karmelu.
  4. Ubij schłodzoną śmietankę z cukrem pudrem i wanilią tak, aby powstała sztywna masa. Następnie rozsmaruj ją na warstwie z bananami.
  5. Posyp całość startą czekoladą i wstaw do lodówki na 1-2 godziny, aby warstwy mogły się związać.

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości