Bije na głowę nawet kopiec kreta i włoskie tiramisu. Kremowe banoffee zrobisz bez pieczenia
Do tego ciasta nie potrzebujesz wyszukanych składników, nawet piekarnik może pozostać wyłączony. Banoffee to wyjątkowy proste w przygotowaniu ciasto, a i tak zachwyca spektakularnym efektem. Zapewniam cię, że będzie hitem wśród twoich bliskich.
Banoffee to klasyczne brytyjskie ciasto bez pieczenia, a jego nazwa to połączenie słów banana i toffee, czyli dwóch głównych składników tego deseru. Przypomina mi nieco 3 bita, którego moja mama robi na każde święta – do obu tych ciast potrzebujesz herbatników, masy kajmakowej i śmietanowej, a na koniec wystarczy je tylko schłodzić w lodówce. Oczywiście w banoffee mamy również banana, który dodaje wyjątkowego smaku i tekstury.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Sernik Milky Way - niebiański pyszny deser
Pokrusz herbatniki w ten sprytny sposób
Swoje banoffee przygotowałam na formie do tarty, która ma około 20-22 cm średnicy. Jeśli masz na przykład klasyczną, prostokątną blachę, to wystarczy tylko podwoić podane przeze mnie składniki. Herbatniki możesz pokruszyć w malakserze albo wykorzystać mój protip: wsadź ciastka do woreczka foliowego i rozgnieć je wałkiem. W klasycznym banoffee z dobrze ubitą śmietaną nie potrzeba żelatyny, ale jak zależy ci na wyjątkowo stabilnej masie, to możesz ją dodać, ewentualnie sprawdzi się też śmietan-fix.
Przepis na banoffee
Składniki:
- 200 g herbatników (np. Petit Beurre),
- 100 g roztopionego masła,
- 1 puszka (ok. 400 g) masy kajmakowej,
- 3-4 dojrzałych bananów,
- 400 ml śmietanki 30 proc. lub 36 proc.,
- 2 łyżki cukru pudru,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- starta czekolada.
Przygotowanie:
- Zacznij od przygotowania spodu. Pokrusz herbatniki i wymieszaj je z roztopionym masłem. Wyłóż nimi dno blachy, dociskając mocno łyżką. Wstaw do lodówki na 15-20 minut.
- Rozsmaruj masę kajmakową na schłodzonym spodzie.
- Pokrój banany w plasterki i równomiernie ułóż je na karmelu.
- Ubij schłodzoną śmietankę z cukrem pudrem i wanilią tak, aby powstała sztywna masa. Następnie rozsmaruj ją na warstwie z bananami.
- Posyp całość startą czekoladą i wstaw do lodówki na 1-2 godziny, aby warstwy mogły się związać.