Bije na głowę nawet kopiec kreta i włoskie tiramisu. Kremowe banoffee zrobisz bez pieczenia

Do tego ciasta nie potrzebujesz wyszukanych składników, nawet piekarnik może pozostać wyłączony. Banoffee to wyjątkowy proste w przygotowaniu ciasto, a i tak zachwyca spektakularnym efektem. Zapewniam cię, że będzie hitem wśród twoich bliskich.

Banoffee jest proste w przygotowaniuBanoffee jest proste w przygotowaniu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Banoffee to klasyczne brytyjskie ciasto bez pieczenia, a jego nazwa to połączenie słów bananatoffee, czyli dwóch głównych składników tego deseru. Przypomina mi nieco 3 bita, którego moja mama robi na każde święta – do obu tych ciast potrzebujesz herbatników, masy kajmakowej i śmietanowej, a na koniec wystarczy je tylko schłodzić w lodówce. Oczywiście w banoffee mamy również banana, który dodaje wyjątkowego smaku i tekstury.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sernik Milky Way - niebiański pyszny deser

Pokrusz herbatniki w ten sprytny sposób

Swoje banoffee przygotowałam na formie do tarty, która ma około 20-22 cm średnicy. Jeśli masz na przykład klasyczną, prostokątną blachę, to wystarczy tylko podwoić podane przeze mnie składniki. Herbatniki możesz pokruszyć w malakserze albo wykorzystać mój protip: wsadź ciastka do woreczka foliowego i rozgnieć je wałkiem. W klasycznym banoffee z dobrze ubitą śmietaną nie potrzeba żelatyny, ale jak zależy ci na wyjątkowo stabilnej masie, to możesz ją dodać, ewentualnie sprawdzi się też śmietan-fix.

Przepis na banoffee

Składniki:

  • 200 g herbatników (np. Petit Beurre),
  • 100 g roztopionego masła,
  • 1 puszka (ok. 400 g) masy kajmakowej,
  • 3-4 dojrzałych bananów,
  • 400 ml śmietanki 30 proc. lub 36 proc.,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • starta czekolada.

Przygotowanie:

  1. Zacznij od przygotowania spodu. Pokrusz herbatniki i wymieszaj je z roztopionym masłem. Wyłóż nimi dno blachy, dociskając mocno łyżką. Wstaw do lodówki na 15-20 minut.
  2. Rozsmaruj masę kajmakową na schłodzonym spodzie.
  3. Pokrój banany w plasterki i równomiernie ułóż je na karmelu.
  4. Ubij schłodzoną śmietankę z cukrem pudrem i wanilią tak, aby powstała sztywna masa. Następnie rozsmaruj ją na warstwie z bananami.
  5. Posyp całość startą czekoladą i wstaw do lodówki na 1-2 godziny, aby warstwy mogły się związać.
Wybrane dla Ciebie
Dziadek jadł codziennie na kanapce. Dziś wielu wykrzywia na sam widok
Dziadek jadł codziennie na kanapce. Dziś wielu wykrzywia na sam widok
Ugryzłeś świeżego ananasa, a usta zaczęły boleć i szczypać? Oto co może być powodem
Ugryzłeś świeżego ananasa, a usta zaczęły boleć i szczypać? Oto co może być powodem
Zamiast bigosu, zrób papet. W Szwajcarii to duma regionu
Zamiast bigosu, zrób papet. W Szwajcarii to duma regionu
Dodaję do bigosu, gdy nie mam suszonych śliwek. Goście i tak chwalą wniebogłosy
Dodaję do bigosu, gdy nie mam suszonych śliwek. Goście i tak chwalą wniebogłosy
Algierska zupa rozgrzeje jak szalona. Bez makaronu i ryżu, a syci na długo
Algierska zupa rozgrzeje jak szalona. Bez makaronu i ryżu, a syci na długo
Biorę arkusz i zawijam na części. Przekąska lepsza niż nudne kanapki
Biorę arkusz i zawijam na części. Przekąska lepsza niż nudne kanapki
Babcia często robiła krężałki. Znikały szybciej niż tradycyjna kapusta kiszona
Babcia często robiła krężałki. Znikały szybciej niż tradycyjna kapusta kiszona
Do rosołu dorzucam trochę trawy. Azjaci zaklaskaliby z uznaniem
Do rosołu dorzucam trochę trawy. Azjaci zaklaskaliby z uznaniem
Większość nie wie, co oznacza taki wygląd kiszonej kapusty. Porcja zdrowia ląduje w koszu
Większość nie wie, co oznacza taki wygląd kiszonej kapusty. Porcja zdrowia ląduje w koszu
Takie zapiekanki sprzedawali 30 lat temu w budkach. Kluczowy jest trik z pieczarkami
Takie zapiekanki sprzedawali 30 lat temu w budkach. Kluczowy jest trik z pieczarkami
Zamiast wyrzucać, wrzuć do rosołu. Wzmocni smak nawet mdłego wywaru
Zamiast wyrzucać, wrzuć do rosołu. Wzmocni smak nawet mdłego wywaru
Dla wielu to najważniejszy składnik. Ja omijam i zgarniam gromy od babci
Dla wielu to najważniejszy składnik. Ja omijam i zgarniam gromy od babci