PrzepisSałatkiŚcieram zamiast kapusty i mieszam z marchewką. W żadnej garmażerce nie ma lepszej surówki do kotletów

Ścieram zamiast kapusty i mieszam z marchewką. W żadnej garmażerce nie ma lepszej surówki do kotletów

Jest dostępna w sklepach przez cały rok i nie straszy ceną. W sezonie przydomowe ogródki uginają się pod jej ciężarem. To warzywo świetnie zastąpi kapustę w chrupiącej, wiosennej surówce.

Surówka z cukinii
Surówka z cukinii
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Cukinia na stoły trafia najczęściej w formie placków, jako składnik leczo czy też przekrojona na pół i wypełniona farszem. Z powodzeniem można ją jednak chrupać na surowo, zastępując nieco już oklepaną kapustę. W połączeniu z kilkoma prostymi dodatkami stanie się tak smaczna, że nikogo nie trzeba będzie zachęcać do nałożenia porcji warzyw do kotleta.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pyszny schab w śmietankowym sosie. Do placków ziemniaczanych jak znalazł

Surówka z cukinii, marchewki i jabłka

Cukinia ma delikatny, lekko słodki smak. Jest jednocześnie chrupiąca i soczysta, dzięki czemu świetnie sprawdzi się do jedzenia na surowo. Jeśli dorzucimy do niej marchewkę, paprykę oraz trochę jabłka, w kilka minut wyczarujemy obłędną surówkę. Bije na głowę wszystkie gotowce, nawet te z ulubionego sklepu garmażeryjnego.

Cukinia
Cukinia© Pyszności

Surówka z cukinii świetnie sprawdzi się jako dodatek do tradycyjnych kotletów, wprowadzając na talerz nieco świeżości i chrupkości. Przygotowanie jest ekspresowe i proste, dzięki czemu nie będzie wymówek od niejedzenia warzyw. To połączenie smakuje tak dobrze, że ciężko powstrzymać się od podjadania prosto z miseczki.

Składniki:

  • 2 cukinie,
  • 1 marchewka,
  • pół czerwonej papryki,
  • 1 nieduże kwaśne jabłko,
  • szczypiorek,
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego,
  • 1 czubata łyżeczka majonezu,
  • 1 łyżeczka musztardy.
  • sól, pieprz i cukier do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Na dużych oczkach zetrzyj umyte cukinie. Posyp ją solą i odstaw na 15 minut, by puściła wodę.
  2. W międzyczasie zetrzyj obraną marchewkę i jabłko. Paprykę pokrój w paseczki lub niedużą kostkę.
  3. Starte cukinie odciśnij z nadmiaru wody.
  4. Dodaj przygotowane warzywa oraz posiekany szczypiorek i wymieszaj.
  5. W miseczce połącz majonez, jogurt oraz musztardę.
  6. Powstały sos dodaj do surówki i dokładnie wymieszaj.
  7. Spróbuj i dopraw do smaku solą, pieprzem oraz odrobiną cukru.

Surówkę z cukinii serwuj na świeżo lub wstaw do lodówki przed podaniem. Do środka możesz dorzucić także świeży koperek lub natkę pietruszki, by dodać więcej ziołowego aromatu. Świetnie sprawdzi się do koletów, mięs w sosie czy nawet sadzonego jajka. Możesz ją również wykorzystać do domowych hot dogów lub hamburgerów. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie