Karkówkę piekę tylko w takiej temperaturze. Jest soczysta i rozchodzi się pod samym widelcem

Karkówkę często piekę w całości, bo świetnie smakuje na ciepło podana jako danie obiadowe, jak i na zimno z sosem tatarskim. Znam takich, którzy twierdzą, że jest tak mięciutka i aromatyczna, że wolą ją od schabu. Jednak, by usłyszeć takie pochwały, trzeba ją odpowiednio upiec.

W jakiej temperaturze piec karkówkę?W jakiej temperaturze piec karkówkę?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Karkówka jest przede wszystkim tłustsza od schabu. Jednak właśnie to sprawia, że ma mnóstwo smaku i aromatu. W przygotowaniu też jest łatwiejsza. Trudno ją przesuszyć i nie wychodzi twarda jak podeszwa. Wystarczy odpowiednie przygotowanie i właściwa temperatura pieczenia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Za każdym razem piekę pieczeń w worku. Następnie serwują ją z genialnym sosem

Karkówka odpowiednia na pieczeń

Karkówka nie jest chudym mięsem, ale ma walory odżywcze. Bogata w białko, ma witaminy z grupy B oraz minerały takie jak żelazo, cynk i magnez. Syci na długo i daje mnóstwo energii. Dzięki swojej strukturze karkówka doskonale nadaje się do pieczenia, duszenia i grillowania. Jej tłuszcz sprawia, że mięso nie wysycha podczas obróbki cieplnej i zachowuje mnóstwo aromatu. Na święta najlepiej upiec ją w całości. Trzeba wybrać do tego kawałek mięsa o wadze ok. 2 kilogramów, wtedy pieczeń zachowa soczystość także w środku.

Idealna pieczeń z karkówki

Kiedy już masz odpowiedni kawałek karkówki, trzeba pamiętać, by odpowiednio zaplanować przygotowania. Mięso trzeba zamarynować, co sprawi, że jego smak będzie bardziej intensywny i zachowa wilgotność. Ważne jest także pieczenie w odpowiedniej temperaturze. Ma ona wpływ na teksturę mięsa.

Jak przygotować marynatę do karkówki?

Karkówkę przed pieczeniem marynuję przez kilka godzin, a czasami przez całą noc. Proces ten wpływa głównie na zewnętrzną warstwę pieczeni. Podstawowym składnikiem marynaty jest olej, ale można dodać do niej czasami też piwo, wino, ocet, musztardę czy koncentrat pomidorowy. Surowe warzywa, takie jak cebula i marchewka, również są dobrymi dodatkami. Stosuję też sporo przypraw, oprócz soli i pieprzu, zawsze sprawdza się czosnek, listki laurowe majeranek i papryka. Dokładam też świeże zioła, takie jak rozmaryn czy tymianek.

Taka temperatura się sprawdza

Kiedy karkówka jest dobrze zamarynowana, czas na pieczenie. Jednak pierwszy krok to obsmażenie mięsa na gorącym tłuszczu – najlepiej użyć smalcu, który "zamknie" pory, tym samym zatrzymując wszystkie soki wewnątrz. Następnie przełóż karkówkę do rękawa lub naczynia żaroodpornego i wstaw do nagrzanego piekarnika. Według mnie sprawdza się pieczenie w dwóch etapach. Najpierw na pół godziny nastawiam 220 stopni Celsjusza, a potem zmniejszam do 160 na pozostały czas. Dzięki temu karkówka ma przypieczoną skórkę, w środku jest upieczona równomiernie i nic nie traci z wilgotności. Po prostu rozpada się pod widelcem. Czas pieczenia karkówki zawsze planuję według zasady: 40-50 minut na każdy kilogram mięsa.

Wybrane dla Ciebie
W Niemczech je uwielbiają. W Polsce mało kto zechce spróbować
W Niemczech je uwielbiają. W Polsce mało kto zechce spróbować
Prosty trik najlepszych kucharzy. Makaron już nigdy nie będzie się sklejał
Prosty trik najlepszych kucharzy. Makaron już nigdy nie będzie się sklejał
Pod Powązkami nowa przekąska. Ale widząc cenę, złapiesz się za portfel
Pod Powązkami nowa przekąska. Ale widząc cenę, złapiesz się za portfel
To najlepsze mięso do gulaszu. A my rzadko je dodajemy, bo boimy się, że będzie twarde, a sposób jest prosty
To najlepsze mięso do gulaszu. A my rzadko je dodajemy, bo boimy się, że będzie twarde, a sposób jest prosty
Odkąd wróciliśmy z Zakopanego, nie chcę słyszeć o innych. Jestem tak zachwycona, że robię co chwilę
Odkąd wróciliśmy z Zakopanego, nie chcę słyszeć o innych. Jestem tak zachwycona, że robię co chwilę
Dodaj do kefiru i wypij. To tylko dwa składniki, a jelita działają jak w zegarku i brzuch staje się płaski
Dodaj do kefiru i wypij. To tylko dwa składniki, a jelita działają jak w zegarku i brzuch staje się płaski
To bez wątpienia najczystsze polskie mięso. Zero antybiotyków i dużo białka, a mało kto odważy się spróbować
To bez wątpienia najczystsze polskie mięso. Zero antybiotyków i dużo białka, a mało kto odważy się spróbować
Dodaj maleńką szczyptę do kawy. Metabolizm ruszy z kopyta i tłuszcz zacznie się spalać
Dodaj maleńką szczyptę do kawy. Metabolizm ruszy z kopyta i tłuszcz zacznie się spalać
Niedoceniana, choć smaczna polska ryba. Prawie w ogóle nie ma ości ani łusek
Niedoceniana, choć smaczna polska ryba. Prawie w ogóle nie ma ości ani łusek
Oto jak należy gotować grzyby. Wiedzą o tym tylko najlepsze gospodynie
Oto jak należy gotować grzyby. Wiedzą o tym tylko najlepsze gospodynie
Ta szybka sałatka ratuje mnie za każdym razem. Goście ją lubią, a ja ze wszystkim zdążam
Ta szybka sałatka ratuje mnie za każdym razem. Goście ją lubią, a ja ze wszystkim zdążam
Przepis dostałam na festiwalu ziemniaka. Posypałam startym dodatkiem i wyszedł jeszcze lepszy
Przepis dostałam na festiwalu ziemniaka. Posypałam startym dodatkiem i wyszedł jeszcze lepszy