Zamiast rozpalać grilla, robię karkówkę z piekarnika. Cała rodzina zajada ze smakiem

Gdy pogoda nie sprzyja grillowaniu, a ochota na soczyste mięso nie maleje, sięgam po sprawdzony przepis na karkówkę z piekarnika. To danie, które zachwyca smakiem i aromatem, a jego przygotowanie jest niezwykle proste. Cała rodzina zajada, a ja cieszę się, że nie muszę stać przy grillu.

Zamiast rozpalać grilla, robię karkówkę z piekarnikaZamiast rozpalać grilla, robię karkówkę z piekarnika
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Gdy tylko robi się cieplej, wiele osób z utęsknieniem wyczekuje sezonu grillowego. Ja natomiast mam swój sprawdzony sposób na aromatyczne, soczyste mięso bez wychodzenia z domu. Zamiast rozpalać grilla, robię karkówkę z piekarnika, która smakiem i aromatem nie ustępuje wersji z rusztu. Moja rodzina ją uwielbia, a ja przygotowuję ją regularnie – nie tylko w weekendy, ale także na co dzień, bo wiem, że zawsze spotka się z entuzjazmem przy stole.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Domowa tortilla z chrupiącym kurczakiem

Karkówka z piekarnika – przepis, który podbija serca

Jeśli szukasz pomysłu na pyszny i prosty obiad, karkówka z piekarnika to wybór idealny. Dzięki pieczeniu w zamkniętym naczyniu mięso pozostaje niezwykle soczyste, a dodatki warzywne nadają mu niepowtarzalnego charakteru. To danie, które doskonale sprawdzi się nie tylko na co dzień, ale i podczas rodzinnych uroczystości czy świątecznych spotkań.

Do przygotowania tej potrawy potrzebujesz kilku prostych składników: karkówki wieprzowej, cebuli, papryki oraz przypraw, które podkreślą smak mięsa. Całość zapieczona w piekarniku nabiera delikatności i niepowtarzalnego aromatu. Już w trakcie pieczenia w całym domu unosi się zapach, który sprawia, że trudno czekać do obiadu.

Składniki:

  • 1,5 kg karkówki,
  • 1 czerwona papryka,
  • 1 duża cebula,
  • sól, pieprz do smaku,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki,
  • 1 łyżka oleju roślinnego.

Sposób przygotowania:

  1. Zaczynam od umycia mięsa i osuszenia go papierowym ręcznikiem. Następnie kroję karkówkę na plastry o grubości około 1–1,5 cm. Każdy kawałek dokładnie nacieram solą, pieprzem oraz obiema paprykami – słodką i ostrą. Dzięki temu mięso nabiera wyrazistego smaku już na etapie marynowania.
  2. Paprykę kroję w paski, a cebulę w cienkie piórka. Warzywa mieszam z przygotowaną karkówką i całość przekładam do naczynia żaroodpornego, które wcześniej smaruję olejem. Dolewam pół szklanki wody, aby mięso pozostało soczyste i przykrywam naczynie folią aluminiową.
  3. Piekarnik nagrzewam do 180°C (funkcja góra-dół) i wstawiam naczynie na 90 minut. Po tym czasie zdejmuję folię i dopiekam mięso przez kolejne 30 minut, aby z wierzchu się pięknie zarumieniło. Efekt? Zawsze rewelacyjny. Mięso jest miękkie, kruche i niesamowicie aromatyczne.

Zamiast walczyć z grillem i kaprysami pogody, wolę sięgnąć po sprawdzony domowy przepis. Karkówka z piekarnika to danie, które łączy w sobie prostotę przygotowania, doskonały smak i niezawodność. Jeśli raz ją zrobisz, gwarantuję – wrócisz do tego przepisu nie raz. Ja wracam regularnie i za każdym razem widzę te same zadowolone miny przy stole.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Świąteczne gołąbki piekę tylko w takiej temperaturze. Kapusta jest mięciutka i delikatna, a farsz nie za suchy
Świąteczne gołąbki piekę tylko w takiej temperaturze. Kapusta jest mięciutka i delikatna, a farsz nie za suchy
Robię zamiast makowca. Gościom z wrażenia aż opada szczęka
Robię zamiast makowca. Gościom z wrażenia aż opada szczęka
Sekretny przepis Makłowicza. Jeden składnik zmienia smak grzybowej
Sekretny przepis Makłowicza. Jeden składnik zmienia smak grzybowej
Wiele osób popełnia te błędy. To przez to zakwas pleśnieje
Wiele osób popełnia te błędy. To przez to zakwas pleśnieje
Na Podkarpaciu dodają do grochu. Mało postne, ale wszyscy się zajadają
Na Podkarpaciu dodają do grochu. Mało postne, ale wszyscy się zajadają
Najlepsza surówka do smażonej ryby. Przyjemnie chrupie i podkreśla smak
Najlepsza surówka do smażonej ryby. Przyjemnie chrupie i podkreśla smak
Smaczna ryba prawie bez ości i intensywnego zapachu. Mówią o niej "morski kurczak"
Smaczna ryba prawie bez ości i intensywnego zapachu. Mówią o niej "morski kurczak"
Chrupiące paszteciki w cieście francuskim. Jeden błąd może sprawić, że nie wyrosną
Chrupiące paszteciki w cieście francuskim. Jeden błąd może sprawić, że nie wyrosną
W Neapolu się zajadają. Dawniej był obiad dla najbiedniejszych
W Neapolu się zajadają. Dawniej był obiad dla najbiedniejszych
Bez tego dania nie siada do stołu. Zdradził nam rodzinny przepis i przestrzega przed jednym
Bez tego dania nie siada do stołu. Zdradził nam rodzinny przepis i przestrzega przed jednym
Wigilijny wypiek z Lubelszczyzny. W farszu z Perkowic jest kapusta, grzyby i jeszcze 1 składnik
Wigilijny wypiek z Lubelszczyzny. W farszu z Perkowic jest kapusta, grzyby i jeszcze 1 składnik
Ta sałatka podbija TikToka. Konkurencja dla jarzynowej
Ta sałatka podbija TikToka. Konkurencja dla jarzynowej
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟