WAŻNE
TERAZ

Dowództwo Operacyjne reaguje na doniesienia o Wyrykach

Zdrowsze niż drób, chudsze niż wołowina. A jednak wciąż mało popularne

Choć w Polsce wciąż bywa traktowana z rezerwą, w wielu zakątkach świata uchodzi za prawdziwy przysmak. Kozina, czyli mięso kozie, powoli wraca do łask – szczególnie wśród osób poszukujących zdrowszych i bardziej ekologicznych źródeł białka. Ale czy warto po nią sięgać? Jakie ma właściwości i dlaczego budzi kontrowersje?

KozinaKozina to wciąż niedoceniane mięso
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Niektóre produkty spożywcze budzą silne emocje. Jedni się nimi zachwycają, inni na samą myśl kręcą nosem. Tak właśnie jest z koziną, mięsem, które w wielu krajach uznawane za rarytas, w Polsce wciąż pozostaje mało znane i często niedoceniane. A szkoda, bo pod względem wartości odżywczych zostawia w tyle niejednego faworyta z naszych stołów. Jest chude, bogate w białko i witaminy, a do tego znacznie bardziej przyjazne środowisku niż popularne mięsa. Dlaczego więc wciąż budzi tyle kontrowersji? I czy naprawdę warto się przełamać, by spróbować czegoś nowego?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Shoarma z foremki - jeszcze smaczniejsza niż kebab

Kozina – właściwości i korzyści zdrowotne

Mięso z kozy to jedno z najchudszych mięs czerwonych. Zawiera niewielką ilość tłuszczu – mniej niż wołowina, wieprzowina, a nawet drób, co czyni je atrakcyjną opcją dla osób dbających o linię i poziom cholesterolu. Kozina jest bogata w pełnowartościowe białko, żelazo, cynk, potas i witaminy z grupy B – w tym B12, niezbędną dla układu nerwowego i krwiotwórczego.

Co ciekawe, w porównaniu do innych mięs czerwonych, kozina zawiera mniej nasyconych kwasów tłuszczowych, a więcej tych korzystnych – nienasyconych. Dzięki temu może wspierać profil lipidowy i być elementem zdrowszej diety dla serca.

Mięso dobre dla alergików i... środowiska?

W niektórych przypadkach kozina bywa lepiej tolerowana przez osoby z nietolerancją białek mleka krowiego lub alergiami pokarmowymi – choć tu zawsze warto skonsultować się z dietetykiem.

Dodatkowo, chów kóz jest mniej obciążający dla środowiska niż intensywny przemysł wołowy czy wieprzowy. Kozy potrzebują mniej paszy, wody i przestrzeni, a ich wpływ na klimat (w tym emisja metanu) jest znacznie mniejszy.

Dlaczego kozina wciąż budzi kontrowersje?

Mimo wielu zalet, kozina ma w Polsce trudną historię kulinarną. Dla wielu osób kojarzy się z mięsem "drugiego wyboru", niskiej jakości, często o intensywnym, "dzikim" smaku. Tymczasem to właśnie sposób chowu i wiek zwierzęcia mają największy wpływ na smak mięsa – młoda kozina (tzw. cabrito) jest delikatna, soczysta i bardzo dobrze przyjmuje przyprawy.

Wielu konsumentów wciąż unika jej z powodu braku dostępności i kulinarnej nieznajomości – trudno znaleźć gotowe przepisy, a restauracje rzadko ją serwują. Tymczasem w kuchniach śródziemnomorskich, indyjskich czy afrykańskich kozina to składnik kultowy – pojawia się w gulaszach, curry, duszona z winem i ziołami.

Warto spróbować, ale z głową

Kozina to mięso z potencjałem, które może być ciekawą i zdrową alternatywą dla tradycyjnych mięs. Choć nie każdy je pokocha od pierwszego kęsa, warto dać mu szansę – najlepiej sięgając po dobrej jakości produkt z pewnego źródła. Odpowiednio przygotowana, może zaskoczyć delikatnością i głębią smaku.

Czy wróci na nasze stoły na stałe? Być może – zwłaszcza że w dobie świadomego odżywiania i powrotu do prostych, ekologicznych produktów, kozina może być nie tylko wyborem kulinarnym, ale też etycznym.

Wybrane dla Ciebie

Do dżemu z dyni i pomarańczy dodaję ekstra składnik. Doskonale podbija smak
Do dżemu z dyni i pomarańczy dodaję ekstra składnik. Doskonale podbija smak
Są słodkie i kaloryczne. Więc dlaczego dietetycy tak bardzo polecają te słodycze?
Są słodkie i kaloryczne. Więc dlaczego dietetycy tak bardzo polecają te słodycze?
Lubisz kruszonkę? Twierdząca odpowiedź pokieruje cię prosto do kolekcji Rozkosznego
Lubisz kruszonkę? Twierdząca odpowiedź pokieruje cię prosto do kolekcji Rozkosznego
Dodaj do ciasta na kopytka. Będą miękkie i delikatne, ale nie rozpadną się
Dodaj do ciasta na kopytka. Będą miękkie i delikatne, ale nie rozpadną się
Włoskie tiramisu czy polski sernik? Teraz nie musisz wybierać
Włoskie tiramisu czy polski sernik? Teraz nie musisz wybierać
Mielę, doprawiam i smażę jak kotlety. To mój sposób na tani obiad
Mielę, doprawiam i smażę jak kotlety. To mój sposób na tani obiad
Farsz w gołąbkach jest twardy i zbity? Oto co jest tego powodem
Farsz w gołąbkach jest twardy i zbity? Oto co jest tego powodem
Złoto we Francji dla polskich serów. O sekretach tych najlepszych mówi juror z Polski
Złoto we Francji dla polskich serów. O sekretach tych najlepszych mówi juror z Polski
Ten rosół piją największe gwiazdy, by zachować młodość. Efekt już przy 1 filiżance dziennie
Ten rosół piją największe gwiazdy, by zachować młodość. Efekt już przy 1 filiżance dziennie
"Wszystko, co zarobiłem, przejadłem i przepiłem". Tak Robert Makłowicz został krytykiem kulinarnym
"Wszystko, co zarobiłem, przejadłem i przepiłem". Tak Robert Makłowicz został krytykiem kulinarnym
Klopsiki w tym sosie to niebo w gębie. Są aromatyczne, soczyste i bardzo smaczne
Klopsiki w tym sosie to niebo w gębie. Są aromatyczne, soczyste i bardzo smaczne
Domownicy uwielbiają tę banalnie prostą pastę. Dodaje energii i syci na długo
Domownicy uwielbiają tę banalnie prostą pastę. Dodaje energii i syci na długo