To ulubiony świąteczny dodatek do wędlin Polaków. Ale nie wszyscy powinni go jeść

Choć to tylko dodatek, na świątecznym stole pełni ważną funkcję. Świetnie pasuje do białej kiełbasy, szynki, schabu, żurku. Pojawia się podczas wszystkich wielkanocnych posiłków. Kto jednak powinien uważać na chrzan?

Chrzan idealnie pasuje do wędlin i pasztetówChrzan idealnie pasuje do wędlin i pasztetów
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Nasze babcie często same przygotowywały chrzan na świąteczny stół. Dziś robimy to coraz rzadziej, a w sklepach wybór gotowych produktów mamy ogromny. Chrzan ze słoiczka zawiera mniej składników odżywczych niż ten świeżo utarty, ale wciąż ma wpływ na nasze zdrowie. Niektórzy nawet powinni na ten dodatek uważać.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Polędwiczki wieprzowe w sosie pieczarkowym - pyszny obiad dla rodziny

Dlaczego warto docenić chrzan?

Chrzan, choć często niedoceniany, jest prawdziwą skarbnicą zdrowia. Zawiera witaminy C, E, A oraz te z grupy B, a także minerały takie jak żelazo, magnez, wapń i potas. Dzięki tym składnikom wspiera odporność, działa antybakteryjnie i przeciwzapalnie. Jego właściwości antyoksydacyjne pomagają w walce z wolnymi rodnikami, co może chronić przed nowotworami.

Chrzan jest również niskokaloryczny i ma niski indeks glikemiczny, co czyni go odpowiednim dla osób z cukrzycą i insulinoopornością. Działa jak naturalny antybiotyk, wspomagając leczenie przeziębień i infekcji dróg oddechowych. Może także poprawić trawienie i złagodzić objawy niestrawności. Dlatego warto go podawać do tłustych potraw.

Najważniejsze składniki odżywcze gotowych chrzanów:

  • spora dawka witaminy C, która wspiera układ odpornościowy,
  • błonnik, ważny dla układu pokarmowego,
  • minerały takie jak wapń, magnez i potas, istotne dla dobrego funkcjonowania organizmu.

Kto powinien unikać chrzanu?

Mimo licznych korzyści zdrowotnych chrzan nie jest dla każdego. Osoby z chorobami nerek, układu pokarmowego, refluksem czy wrzodami żołądka powinny go unikać. W przypadku tych dolegliwości zalecana jest dieta łagodna, która nie podrażnia układu pokarmowego. Nadmierne spożycie chrzanu może prowadzić do nieprzyjemnych skutków ubocznych, takich jak wymioty, biegunka czy intensywne pocenie się. Dlatego zawsze wskazany jest umiar. Warto też pamiętać, by wybierać chrzan z krótkim składem. Konserwanty i sztuczne dodatki nie mają dobrego wpływu na zdrowie. Tak samo, jak nadmiar soli czy cukru, etykietę chrzanu po prostu lepiej przeczytać.

Wybrane dla Ciebie

W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie