To ulubiony świąteczny dodatek do wędlin Polaków. Ale nie wszyscy powinni go jeść

Choć to tylko dodatek, na świątecznym stole pełni ważną funkcję. Świetnie pasuje do białej kiełbasy, szynki, schabu, żurku. Pojawia się podczas wszystkich wielkanocnych posiłków. Kto jednak powinien uważać na chrzan?

Chrzan idealnie pasuje do wędlin i pasztetówChrzan idealnie pasuje do wędlin i pasztetów
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Nasze babcie często same przygotowywały chrzan na świąteczny stół. Dziś robimy to coraz rzadziej, a w sklepach wybór gotowych produktów mamy ogromny. Chrzan ze słoiczka zawiera mniej składników odżywczych niż ten świeżo utarty, ale wciąż ma wpływ na nasze zdrowie. Niektórzy nawet powinni na ten dodatek uważać.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Polędwiczki wieprzowe w sosie pieczarkowym - pyszny obiad dla rodziny

Dlaczego warto docenić chrzan?

Chrzan, choć często niedoceniany, jest prawdziwą skarbnicą zdrowia. Zawiera witaminy C, E, A oraz te z grupy B, a także minerały takie jak żelazo, magnez, wapń i potas. Dzięki tym składnikom wspiera odporność, działa antybakteryjnie i przeciwzapalnie. Jego właściwości antyoksydacyjne pomagają w walce z wolnymi rodnikami, co może chronić przed nowotworami.

Chrzan jest również niskokaloryczny i ma niski indeks glikemiczny, co czyni go odpowiednim dla osób z cukrzycą i insulinoopornością. Działa jak naturalny antybiotyk, wspomagając leczenie przeziębień i infekcji dróg oddechowych. Może także poprawić trawienie i złagodzić objawy niestrawności. Dlatego warto go podawać do tłustych potraw.

Najważniejsze składniki odżywcze gotowych chrzanów:

  • spora dawka witaminy C, która wspiera układ odpornościowy,
  • błonnik, ważny dla układu pokarmowego,
  • minerały takie jak wapń, magnez i potas, istotne dla dobrego funkcjonowania organizmu.

Kto powinien unikać chrzanu?

Mimo licznych korzyści zdrowotnych chrzan nie jest dla każdego. Osoby z chorobami nerek, układu pokarmowego, refluksem czy wrzodami żołądka powinny go unikać. W przypadku tych dolegliwości zalecana jest dieta łagodna, która nie podrażnia układu pokarmowego. Nadmierne spożycie chrzanu może prowadzić do nieprzyjemnych skutków ubocznych, takich jak wymioty, biegunka czy intensywne pocenie się. Dlatego zawsze wskazany jest umiar. Warto też pamiętać, by wybierać chrzan z krótkim składem. Konserwanty i sztuczne dodatki nie mają dobrego wpływu na zdrowie. Tak samo, jak nadmiar soli czy cukru, etykietę chrzanu po prostu lepiej przeczytać.

Wybrane dla Ciebie
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Podprażam i dorzucam do sałatki warzywnej. Sprawdzi się na Boże Narodzenie i na sylwestra
Podprażam i dorzucam do sałatki warzywnej. Sprawdzi się na Boże Narodzenie i na sylwestra
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯