Rybną robię po węgiersku. Przyjemnie rozgrzewa w jesienne popołudnia

Pierwszym skojarzeniem z węgierską kuchnią jest leczo. Ta zupa udowadnia jednak, że na odkrycie czeka jeszcze więcej wyjątkowych smaków. Przyjemnie rozgrzeje jesienią, a jej rybny smak myślami przeniesie do wakacyjnych dni.

Węgierska zupa halaszleWęgierska zupa halaszle
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Picasa
Ewa Malinowska

Halaszle (w węgierskim zapisie halászlé) to tradycyjna węgierska zupa rybna, która zachwyca głębią smaku i prostotą wykonania. Jej sekretem jest połączenie świeżej ryby, warzyw oraz charakterystycznych przypraw, które nadają potrawie niepowtarzalny aromat. Jest prosta w przygotowaniu, pożywna i przy tym tak sycąca, że obędzie się bez drugiego dania.

Hot dogi z sałatką i obłędnymi sosami. Po prostu palce lizać!

Węgierska zupa rybna

Halászlé zyskała popularność dzięki swojemu geograficznemu pochodzeniu. Chociaż Węgry nie mają dostępu do morza, są poprzecinane dużymi rzekami, takimi jak Dunaj. To właśnie wzdłuż rzek i na Nizinie Panońskiej narodziła się ta potrawa, będąca podstawą diety rybaków. To danie regionalne, a w zależności od tego, gdzie ją zamówimy, receptura może się nieznacznie różnić. Podstawa jest jednak ta sama: duża ilość papryki (słodkiej i ostrej) oraz użycie różnych rodzajów ryb słodkowodnych, najczęściej karpia i suma.

Przepis na halaszle

To danie proste w przygotowaniu, ale wymaga czasu, ponieważ jej sekret tkwi w długo gotowanym, esencjonalnym bulionie rybnym. Sproszkowana papryka odpowiada nie tylko za piękny, głęboki kolor, ale i za charakterystyczny, lekko pikantny, a jednocześnie słodkawy smak.

Halászlé węgierskie danie, które podbija podniebienia
Halászlé węgierskie danie, które podbija podniebienia © Adobe Stock

Do tej zupy świetnie sprawdzą się karpie, sumy i szczupaki. Najlepiej użyć głowy, kręgosłupów i ogonów do bulionu, a filety dodać do zupy, jak mięsną wkładkę.

Składniki:

  • 1 kg ryb słodkowodnych,
  • 2 duże cebule,
  • 1 zielona lub czerwona papryka,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 2-3 łyżki oleju lub smalcu.
  • 3 łyżki słodkiej papryki w proszku,
  • 1 łyżka ostrej papryki w proszku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 1 szklanka wody lub białego wina.


Sposób przygotowania:

  1. Oddziel filety rybne od reszty (głów, ości).
  2. Głowiznę i ości zalej wodą (około 2 litry), dodaj jedną posiekaną cebulę, sól i gotuj na wolnym ogniu przez co najmniej 1,5 do 2 godzin. Bulion musi być bardzo esencjonalny.
  3. Na dużej patelni rozgrzej olej. Dodaj drugą, drobno posiekaną cebulę i smaż, aż zmięknie i się zeszkli.
  4. Zdejmij patelnię z ognia i dodaj sproszkowaną słodką i ostrą paprykę. Papryka nie może się przypalić, gdyż stanie się gorzka. Wymieszaj i podgrzewaj krótko.
  5. Wlej na patelnię przecedzony bulion rybny, dodaj koncentrat i pokrojoną w kostkę lub w paski zieloną paprykę.
  6. Gotuj na małym ogniu przez około 30 minut, aby smaki się przegryzły.
  7. Filety rybne pokrój na duże kawałki. Dodaj do gotującej się zupy i gotuj tylko przez 10-15 minut, aż ryba będzie miękka i gotowa.

Halászlé podaj na gorąco, najlepiej w towarzystwie świeżego pieczywa. Spotkać się można także z dodatkiem makaronu, co dodatkowo podkręca sytość dania. Smacznego!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Ten deser ma niewybredną nazwę. We Włoszech jest w każdej cukierni
Ten deser ma niewybredną nazwę. We Włoszech jest w każdej cukierni
Jaka śmietana do zupy grzybowej? Ta sprawi, że wyjdzie wyjątkowo kremowa
Jaka śmietana do zupy grzybowej? Ta sprawi, że wyjdzie wyjątkowo kremowa
W klasyczny farsz powbijałam leśne skarby. Faszerowane papryczki wyszły inne niż zwykle
W klasyczny farsz powbijałam leśne skarby. Faszerowane papryczki wyszły inne niż zwykle
Panieruję w piątki. Niemal wszyscy nabierają się, że to kotlety
Panieruję w piątki. Niemal wszyscy nabierają się, że to kotlety
Na obiad zrób mięsne kasztany. Zwykłe kotlety wypadną blado
Na obiad zrób mięsne kasztany. Zwykłe kotlety wypadną blado
Dodaj  jedną saszetkę. Suszone grzyby nie spleśnieją
Dodaj jedną saszetkę. Suszone grzyby nie spleśnieją
Dodaję do ciasta. Naleśniki wychodzą delikatne, mięciutkie i żaden się nie rwie
Dodaję do ciasta. Naleśniki wychodzą delikatne, mięciutkie i żaden się nie rwie
Ta sałatka to bomba żelaza i witamin. Skarb nie tylko dla anemików
Ta sałatka to bomba żelaza i witamin. Skarb nie tylko dla anemików
Potrawa znana z dzieciństwa. O dziwo wzmacnia organizm i dobrze wpływa na jelita
Potrawa znana z dzieciństwa. O dziwo wzmacnia organizm i dobrze wpływa na jelita
Dla Włochów to rarytas. Na widok głównego składnika wielu straci apetyt
Dla Włochów to rarytas. Na widok głównego składnika wielu straci apetyt
Te roladki z tortilli to hit każdego spotkania. Każdy będzie chciał przepis
Te roladki z tortilli to hit każdego spotkania. Każdy będzie chciał przepis
Grzybową robią po chińsku. Tak bogata w smaku, że spadają kapcie
Grzybową robią po chińsku. Tak bogata w smaku, że spadają kapcie