Zamiast rano biec do piekarni, robię te bułki. Świeże pieczywo mam w pół godziny
Przygotowanie domowego pieczywa nie musi być ani skomplikowane, ani specjalnie czasochłonne. Ten przepis niejednokrotnie ratował moje poranki i sprawiał, że na stole lądowały świeże, pachnące bułki.
26.10.2023 14:26
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Niech pierwszy rzuci kamieniem, komu nie zdarzyło się otworzyć rano chlebaka i znaleźć w nim tylko okruszki. Chociaż rozwiązaniem jest szybka wizyta w piekarni, to nie zawsze mam na to chęć i czas. Jesienna pogoda za oknem również nie nastraja do wychodzenia z domu. Wtedy z pomocą przychodzi ten przepis. Ciepłe, pachnące bułeczki drożdżowe przygotowuję bez czekania, aż zaczyn podrośnie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Bułki bez wyrastania
Składniki:
- 500 g mąki pszennej,
- 300 ml wody,
- pół łyżki soli,
- 7 g suszonych drożdży,
- roztopione masło (do posmarowania),
- 1 łyżka miodu.
Sposób przygotowania:
- Do ciepłej wody dodaję miód i dokładnie mieszam, aby się rozpuścił.
- W dużej misce umieszczam mąkę, sól i suszone drożdże. Mieszam suche składniki.
- Wlewam wodę z miodem i wyrabiam ciasto. Robię to do momentu, aż będzie odchodziło od dłoni. Gotowe ciasto powinno być elastyczne. Opcjonalnie możesz dodać więcej mąki, gdy jest zbyt klejące lub wody, gdy robi się za twarde.
- Wyrobione ciasto przekładam na blat i formuję wałek. Dzielę go na 6 równych części.
- Z każdej z nich formuję kulkę i układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Smaruję roztopionym masłem i wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Celsjusza z programem góra - dół. Piekę przez 20 minut, aż apetycznie się zarumienią.
Przed upieczeniem bułki można posypać również pestkami dyni, nasionami słonecznika, sezamu lub maku. Są pyszne i mięciutkie, a przygotowanie zajmuje naprawdę zaledwie kilka chwil. Zamiast masła do posmarowania sprawdzi się również roztrzepane jajko, które nada koloru bułeczkom.
Domowe masło
Zabrakło również masła, a może zalega ci śmietanka w lodówce? Ja zamieniam ją w domowe smarowidło, idealne do własnoręcznie upieczonych bułeczek. Śmietanka musi być mocno schłodzona, aby dobrze się ubiła.
Składniki:
- śmietanka 30-36 proc.,
- sól.
Sposób przygotowania:
- Śmietankę wlewam do miski i ubijam na wysokich obrotach miksera. Proces ten może potrwać kilka minut, zanim śmietanka zacznie gęstnieć.
- Ubijam do momentu, aż zacznie gęstnieć i rozwarstwiać się. Kiedy śmietanka jest ubita, rozdziela się na masło i serwatkę.
- Odcedzam serwatkę i mieszam powstałe masło ze szczyptą soli.