Zamiast rano biec do piekarni, robię te bułki. Świeże pieczywo mam w pół godziny

Przygotowanie domowego pieczywa nie musi być ani skomplikowane, ani specjalnie czasochłonne. Ten przepis niejednokrotnie ratował moje poranki i sprawiał, że na stole lądowały świeże, pachnące bułki.

Domowe bułki - PysznościDomowe bułki - Pyszności
Źródło zdjęć: © Licencjodawca
Ewa Malinowska

Niech pierwszy rzuci kamieniem, komu nie zdarzyło się otworzyć rano chlebaka i znaleźć w nim tylko okruszki. Chociaż rozwiązaniem jest szybka wizyta w piekarni, to nie zawsze mam na to chęć i czas. Jesienna pogoda za oknem również nie nastraja do wychodzenia z domu. Wtedy z pomocą przychodzi ten przepis. Ciepłe, pachnące bułeczki drożdżowe przygotowuję bez czekania, aż zaczyn podrośnie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ziemniaczano-cukiniowa zapiekanka. Szybki i sprawdzony pomysł na obiad dla całej rodziny

Bułki bez wyrastania

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 300 ml wody,
  • pół łyżki soli,
  • 7 g suszonych drożdży,
  • roztopione masło (do posmarowania),
  • 1 łyżka miodu.


Sposób przygotowania:

  1. Do ciepłej wody dodaję miód i dokładnie mieszam, aby się rozpuścił.
  2. W dużej misce umieszczam mąkę, sól i suszone drożdże. Mieszam suche składniki.
  3. Wlewam wodę z miodem i wyrabiam ciasto. Robię to do momentu, aż będzie odchodziło od dłoni. Gotowe ciasto powinno być elastyczne. Opcjonalnie możesz dodać więcej mąki, gdy jest zbyt klejące lub wody, gdy robi się za twarde.
  4. Wyrobione ciasto przekładam na blat i formuję wałek. Dzielę go na 6 równych części.
  5. Z każdej z nich formuję kulkę i układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Smaruję roztopionym masłem i wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Celsjusza z programem góra - dół. Piekę przez 20 minut, aż apetycznie się zarumienią.


Bułki - Pyszności
Bułki - Pyszności © Canva

Przed upieczeniem bułki można posypać również pestkami dyni, nasionami słonecznika, sezamu lub maku. Są pyszne i mięciutkie, a przygotowanie zajmuje naprawdę zaledwie kilka chwil. Zamiast masła do posmarowania sprawdzi się również roztrzepane jajko, które nada koloru bułeczkom.

Domowe masło

Zabrakło również masła, a może zalega ci śmietanka w lodówce? Ja zamieniam ją w domowe smarowidło, idealne do własnoręcznie upieczonych bułeczek. Śmietanka musi być mocno schłodzona, aby dobrze się ubiła.

Domowe masło - Pyszności
Domowe masło - Pyszności © Canva

Składniki:

  • śmietanka 30-36 proc.,
  • sól.

Sposób przygotowania:

  1. Śmietankę wlewam do miski i ubijam na wysokich obrotach miksera. Proces ten może potrwać kilka minut, zanim śmietanka zacznie gęstnieć.
  2. Ubijam do momentu, aż zacznie gęstnieć i rozwarstwiać się. Kiedy śmietanka jest ubita, rozdziela się na masło i serwatkę.
  3. Odcedzam serwatkę i mieszam powstałe masło ze szczyptą soli.
Wybrane dla Ciebie
Duszę razem z buraczkami. Lepsza niż kapusta zasmażana
Duszę razem z buraczkami. Lepsza niż kapusta zasmażana
Pozwalała uniknąć głodu. Dziś mało kto nawet zna jej nazwę
Pozwalała uniknąć głodu. Dziś mało kto nawet zna jej nazwę
Jak we Włoszech zbiera się grzyby? Gwiazdkowy szef kuchni o pudrze grzybowym i umami
Jak we Włoszech zbiera się grzyby? Gwiazdkowy szef kuchni o pudrze grzybowym i umami
Królowie i szlachta zajadali się tą zdrową zupą. Dziś mniej popularna, a na trawienie jest świetna
Królowie i szlachta zajadali się tą zdrową zupą. Dziś mniej popularna, a na trawienie jest świetna
Zapomnij o pumpkin spice latte. Ten jesienny napój przyjemnie rozgrzewa, dodaje energii i pomaga schudnąć
Zapomnij o pumpkin spice latte. Ten jesienny napój przyjemnie rozgrzewa, dodaje energii i pomaga schudnąć
To najlepsze jajka dla dzieci i seniorów. Są najzdrowsze i bardzo wspierają serce
To najlepsze jajka dla dzieci i seniorów. Są najzdrowsze i bardzo wspierają serce
Kotlety mielone robię z przepisu Strzelczyka. Jeszcze bardziej soczyste i miękkie niż zwykłe
Kotlety mielone robię z przepisu Strzelczyka. Jeszcze bardziej soczyste i miękkie niż zwykłe
Gęsta i rozgrzewająca zupa z soczewicy. Obowiązkowa jest jedna przyprawa
Gęsta i rozgrzewająca zupa z soczewicy. Obowiązkowa jest jedna przyprawa
Kurczak pieczony z papryką. Jakub Kuroń podpowiada trik na karmelizowaną cebulę
Kurczak pieczony z papryką. Jakub Kuroń podpowiada trik na karmelizowaną cebulę
Pokazał, jak Niemcy robią kanapki. Trudno się nie roześmiać
Pokazał, jak Niemcy robią kanapki. Trudno się nie roześmiać
To najlepsze smarowidło do chleba. Odstawisz masło i pasztet ze słoika
To najlepsze smarowidło do chleba. Odstawisz masło i pasztet ze słoika
Drobno siekam i mieszam. Na kanapki lepsze niż wędlina
Drobno siekam i mieszam. Na kanapki lepsze niż wędlina