Najzdrowszy rodzaj mięsa. Wielu z nas wciąż niesłusznie boi się je jeść

Dziczyzna ma charakterystyczny smak i mnóstwo walorów zdrowotnych. Mogłaby stać się wartościowym elementem każdej diety. Niestety, decyduje się na to niewielu Polaków. Co warto wiedzieć o dziczyźnie?

Dziczyzna ma mnóstwo wartości odżywczych. Dziczyzna ma mnóstwo wartości odżywczych.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
oprac.  DGP

Dziczyzna uchodzi za jedno z najzdrowszych mięs, jednak w Polsce ciągle budzi obawy. Przede wszystkim ze względu na potencjalne ryzyko zakażenia pasożytami. Od lat wiadomo jednak, że mięso z dzikich zwierząt jest korzystne dla zdrowia i zawiera dużo cennego białka. Nadaje się do przygotowania wielu różnorodnych dań.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Figowe carpaccio. Przepis na przystawkę, której smak podbije twoje podniebienie

Dlaczego warto jeść dziczyznę?

Mięso dzikich zwierząt, takich jak dzik czy sarna, zdobywa coraz większe uznanie wśród osób dbających o zdrowe i ekologiczne źródła białka. Charakteryzuje się niską zawartością tłuszczu oraz unikalnym smakiem, który jest nie do porównania z mięsem hodowlanym. Choć dziczyzna rzadziej pojawia się w polskich kuchniach, pasjonaci kulinarni nadal chętnie eksperymentują z jej przyrządzaniem w domu.

Mięso z upolowanych zwierząt jest bogate w białko, żelazo, cynk, potas, witaminy z grupy B oraz kwasy tłuszczowe omega-3. Posiada niski indeks glikemiczny, co czyni je idealnym wyborem dla osób z cukrzycą.

Jak przygotować dziczyznę?

Przyrządzenie mięsa z dzika nie wymaga zaawansowanych umiejętności, ale ważne jest przestrzeganie kilku zasad, które poprawią jakość dań. Dziczyzna jest najsmaczniejsza, kiedy zwierzę zostało upolowane w okresie jesiennym lub na początku zimy. W tym czasie mięso cechuje się najlepszą strukturą i smakiem.

Dziczyznę można przygotować na wiele sposobów, zależnie od preferencji smakowych. W polskiej kuchni wykorzystuje się ją do przyrządzania takich potraw jak soczysta łopatka, schab pieczony z cebulą i grzybami, kiełbasa oraz soczysta pieczeń. Pieczeń po myśliwsku z sosem i młodymi ziemniakami to jedno z popularnych dań z dziczyzny.

To warto wiedzieć:

  • Upewnij się, że mięso zostało odpowiednio obrobione termicznie.
  • Używaj sprawdzonych przypraw - czosnku, kminku, tymianku, owoców jałowca.
  • Przed obróbką termiczną zamarynuj mięso w mieszance alkoholu, octu winnego i aromatycznych przypraw.
  • Dziczyzna nie potrzebuje dużej ilości różnorodnych dodatków. Jej wyrazisty smak nie powinien być przytłumiony nadmiarem przypraw.
Wybrane dla Ciebie
Kremowa rozkosz dla podniebienia. Dodaj do puree, a już nigdy nie zrobisz inaczej
Kremowa rozkosz dla podniebienia. Dodaj do puree, a już nigdy nie zrobisz inaczej
Babcia gotowała taki rosół. Dziś już mało kto dodaje takie mięso
Babcia gotowała taki rosół. Dziś już mało kto dodaje takie mięso
Zapomniana wiejska zupa. Z tym dodatkiem smakuje lepiej niż rosół czy żurek
Zapomniana wiejska zupa. Z tym dodatkiem smakuje lepiej niż rosół czy żurek
Takie jajko trafia się bardzo rzadko. Większość nie, co oznacza podwójne żółtko
Takie jajko trafia się bardzo rzadko. Większość nie, co oznacza podwójne żółtko
Wars z nowym menu. Dania i ceny jak z restauracji
Wars z nowym menu. Dania i ceny jak z restauracji
Na długi weekend piekę karkówkę w kapuście kiszonej. Idealna na zjazd rodzinny
Na długi weekend piekę karkówkę w kapuście kiszonej. Idealna na zjazd rodzinny
Zagniatam zamiast makaronu. Nawet rosołem można się najeść
Zagniatam zamiast makaronu. Nawet rosołem można się najeść
Tę sałatkę zrobisz w 10 minut. Jest idealna na kolację
Tę sałatkę zrobisz w 10 minut. Jest idealna na kolację
Dodaję zamiast makreli. Pasta znika, zanim ukroję pieczywo
Dodaję zamiast makreli. Pasta znika, zanim ukroję pieczywo
Nie dodaję ani grama śmietany. Mam zdrowszy sposób na zabielanie
Nie dodaję ani grama śmietany. Mam zdrowszy sposób na zabielanie
Bez mąki i drożdży, a na patelni rosną jak szalone. Konkurencja dla racuchów
Bez mąki i drożdży, a na patelni rosną jak szalone. Konkurencja dla racuchów
Zamiast jabłek do środka wkładam wytrawny farsz. Wychodzi pyszny strudel
Zamiast jabłek do środka wkładam wytrawny farsz. Wychodzi pyszny strudel