Najzdrowszy rodzaj mięsa. Wielu z nas wciąż niesłusznie boi się je jeść

Dziczyzna ma charakterystyczny smak i mnóstwo walorów zdrowotnych. Mogłaby stać się wartościowym elementem każdej diety. Niestety, decyduje się na to niewielu Polaków. Co warto wiedzieć o dziczyźnie?

Dziczyzna ma mnóstwo wartości odżywczych. Dziczyzna ma mnóstwo wartości odżywczych.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
oprac.  DGP

Dziczyzna uchodzi za jedno z najzdrowszych mięs, jednak w Polsce ciągle budzi obawy. Przede wszystkim ze względu na potencjalne ryzyko zakażenia pasożytami. Od lat wiadomo jednak, że mięso z dzikich zwierząt jest korzystne dla zdrowia i zawiera dużo cennego białka. Nadaje się do przygotowania wielu różnorodnych dań.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Figowe carpaccio. Przepis na przystawkę, której smak podbije twoje podniebienie

Dlaczego warto jeść dziczyznę?

Mięso dzikich zwierząt, takich jak dzik czy sarna, zdobywa coraz większe uznanie wśród osób dbających o zdrowe i ekologiczne źródła białka. Charakteryzuje się niską zawartością tłuszczu oraz unikalnym smakiem, który jest nie do porównania z mięsem hodowlanym. Choć dziczyzna rzadziej pojawia się w polskich kuchniach, pasjonaci kulinarni nadal chętnie eksperymentują z jej przyrządzaniem w domu.

Mięso z upolowanych zwierząt jest bogate w białko, żelazo, cynk, potas, witaminy z grupy B oraz kwasy tłuszczowe omega-3. Posiada niski indeks glikemiczny, co czyni je idealnym wyborem dla osób z cukrzycą.

Jak przygotować dziczyznę?

Przyrządzenie mięsa z dzika nie wymaga zaawansowanych umiejętności, ale ważne jest przestrzeganie kilku zasad, które poprawią jakość dań. Dziczyzna jest najsmaczniejsza, kiedy zwierzę zostało upolowane w okresie jesiennym lub na początku zimy. W tym czasie mięso cechuje się najlepszą strukturą i smakiem.

Dziczyznę można przygotować na wiele sposobów, zależnie od preferencji smakowych. W polskiej kuchni wykorzystuje się ją do przyrządzania takich potraw jak soczysta łopatka, schab pieczony z cebulą i grzybami, kiełbasa oraz soczysta pieczeń. Pieczeń po myśliwsku z sosem i młodymi ziemniakami to jedno z popularnych dań z dziczyzny.

To warto wiedzieć:

  • Upewnij się, że mięso zostało odpowiednio obrobione termicznie.
  • Używaj sprawdzonych przypraw - czosnku, kminku, tymianku, owoców jałowca.
  • Przed obróbką termiczną zamarynuj mięso w mieszance alkoholu, octu winnego i aromatycznych przypraw.
  • Dziczyzna nie potrzebuje dużej ilości różnorodnych dodatków. Jej wyrazisty smak nie powinien być przytłumiony nadmiarem przypraw.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej