Wybrano najlepszych szefów kuchni. Wśród nich znane nazwiska z Polski
Pierwsze dni października to wielkie święto dla światowej gastronomii. W Mediolanie odbył się finał 9. edycji The Best Chef Awards, jednego z najbardziej prestiżowych wydarzeń w dziedzinie gastronomii. Wśród listy nagrodzonych znalazło się aż 10 nazwisk z polskich restauracji
Polski fine dining przeżywa swój historyczny moment. Na 9. edycji The Best Chef Awards, najbardziej prestiżowego plebiscytu honorującego kreatywność i wizjonerstwo szefów kuchni, Polska zanotowała rekordowy wynik, zdobywając aż 10 wyróżnień. W porównaniu do zeszłorocznych czterech "noży" jest to jasny i głośny sygnał, że nasza scena gastronomiczna stała się pełnoprawnym i kluczowym graczem w Europie.
Polacy wśród najlepszych szefów kuchni
The Best Chef Awards to plebiscyt, który celebruje nie tylko smak, ale przede wszystkim człowieka, jego indywidualność, wpływ i odwagę w tworzeniu nowych ścieżek. W tym roku nagrodzono aż 783 szefów z ponad 69 krajów. Wydarzenie to miało stanowić hołd dla kreatywności, odwagi i nieustannej pasji tworzenia. Polska reprezentacja udowodniła, że kulinarna mapa naszego kraju to już nie tylko historia, ale przede wszystkim przyszłość.
Hot dogi z sałatką i obłędnymi sosami. Po prostu palce lizać!
Wyróżnienia rozłożyły się na całą Polskę, ukazując siłę nie tylko Warszawy i Krakowa, ale także Gdańska, Poznania czy nawet Kościeliska. Od fine diningu, przez nowoczesną kuchnię polską, po sushi - polska scena gastronomiczna zachwyciła jurorów konkursu.
Najwyższe wyróżnienie "Two Knives (World Class)" otrzymali:
- Przemysław Klima (Bottiglieria 1881, Kraków)
- Antonio Arcieri (Arco by Paco Pérez, Gdańsk)
Kategorię "One Knife (Excellent)" (powyżej 20% punktów) zdominowała szeroka grupa szefów i szefowych, wśród których znaleźli się: Beata Śniechowska (Baba, Wrocław), Michał Kuter (A Nóż Widelec, Poznań) oraz weteran wyróżnień, Andrea Camastra (NUTA, Warszawa), a także: Bartosz Szymczak (Rozbrat 20, Warszawa), Przemek Sieradzki (Giewont, Kościelisko), Witek Iwański (Hub Praga, Warszawa), Marcin Jasiura (Noriko Sushi, Wrocław) i Artur Skotarczyk (Muga, Poznań).
Polska kuchnia wychodzi z cienia
Polska scena gastronomiczna do tej pory miała trochę status terra incognita, czyli nieznanego lądu dla zagranicznych gości i krytyków. Ten sukces w Mediolanie ostatecznie burzy ten mit. Osobowości takie jak Andrea Camastra, w którego portfolio znaleźć można łącznie osiem gwiazdek Michelin, doskonale wie, jak duży potencjał skrywa się w naszej gastronomii.
- To dla mnie wielki zaszczyt i ogromna radość znaleźć się w gronie najlepszych szefów kuchni z całego świata. Sztuka kulinarna od zawsze była miejscem spotkania tradycji i innowacji, natury i techniki, lokalnych produktów i śmiałych idei. W NUCIE staramy się, aby nasza opowieść o polskich daniach w oparciu o lokalne składniki wybrzmiała w sposób autentyczny i osobisty. Żeby poruszyła głęboko ukryte struny i rezonowała ze wspomnieniami z dzieciństwa. Inaczej odbierają tę kuchnię Polacy, inaczej nasi zagraniczni goście, dla których polska kuchnia to często terra incognita. Cieszę się, że mogę im przybliżyć słowiańskie smaki, zachwycić intensywnym aromatem żuru, wywaru grzybowego lub mizerii - mówi Camastra.
Historyczny sukces 10 polskich szefów kuchni na The Best Chef Awards w Mediolanie jest potwierdzeniem, że polska scena fine diningu osiągnęła globalny poziom. To rekordowe wyróżnienie, z dwoma szefami w kategorii "World Class", definitywnie umieszcza Polskę na czołowej mapie światowej gastronomii