WAŻNE
TERAZ

Mapa edukacji zdrowotnej w Polsce. Mamy statystyki z kolejnych miast

Wybrano najlepszych szefów kuchni. Wśród nich znane nazwiska z Polski

Pierwsze dni października to wielkie święto dla światowej gastronomii. W Mediolanie odbył się finał 9. edycji The Best Chef Awards, jednego z najbardziej prestiżowych wydarzeń w dziedzinie gastronomii. Wśród listy nagrodzonych znalazło się aż 10 nazwisk z polskich restauracji

The Best Chef Awards rozdaneThe Best Chef Awards rozdane
Źródło zdjęć: © Instagram, Materiały prasowe
Ewa Malinowska

Polski fine dining przeżywa swój historyczny moment. Na 9. edycji The Best Chef Awards, najbardziej prestiżowego plebiscytu honorującego kreatywność i wizjonerstwo szefów kuchni, Polska zanotowała rekordowy wynik, zdobywając aż 10 wyróżnień. W porównaniu do zeszłorocznych czterech "noży" jest to jasny i głośny sygnał, że nasza scena gastronomiczna stała się pełnoprawnym i kluczowym graczem w Europie.

Polacy wśród najlepszych szefów kuchni

The Best Chef Awards to plebiscyt, który celebruje nie tylko smak, ale przede wszystkim człowieka, jego indywidualność, wpływ i odwagę w tworzeniu nowych ścieżek. W tym roku nagrodzono aż 783 szefów z ponad 69 krajów. Wydarzenie to miało stanowić hołd dla kreatywności, odwagi i nieustannej pasji tworzenia. Polska reprezentacja udowodniła, że kulinarna mapa naszego kraju to już nie tylko historia, ale przede wszystkim przyszłość.

Hot dogi z sałatką i obłędnymi sosami. Po prostu palce lizać!

Wyróżnienia rozłożyły się na całą Polskę, ukazując siłę nie tylko Warszawy i Krakowa, ale także Gdańska, Poznania czy nawet Kościeliska. Od fine diningu, przez nowoczesną kuchnię polską, po sushi - polska scena gastronomiczna zachwyciła jurorów konkursu.

Najwyższe wyróżnienie "Two Knives (World Class)" otrzymali:

  • Przemysław Klima (Bottiglieria 1881, Kraków)
  • Antonio Arcieri (Arco by Paco Pérez, Gdańsk)

Kategorię "One Knife (Excellent)" (powyżej 20% punktów) zdominowała szeroka grupa szefów i szefowych, wśród których znaleźli się: Beata Śniechowska (Baba, Wrocław), Michał Kuter (A Nóż Widelec, Poznań) oraz weteran wyróżnień, Andrea Camastra (NUTA, Warszawa), a także: Bartosz Szymczak (Rozbrat 20, Warszawa), Przemek Sieradzki (Giewont, Kościelisko), Witek Iwański (Hub Praga, Warszawa), Marcin Jasiura (Noriko Sushi, Wrocław) i Artur Skotarczyk (Muga, Poznań).

Polska kuchnia wychodzi z cienia

Polska scena gastronomiczna do tej pory miała trochę status terra incognita, czyli nieznanego lądu dla zagranicznych gości i krytyków. Ten sukces w Mediolanie ostatecznie burzy ten mit. Osobowości takie jak Andrea Camastra, w którego portfolio znaleźć można łącznie osiem gwiazdek Michelin, doskonale wie, jak duży potencjał skrywa się w naszej gastronomii.

Andrea Camastro
Andrea Camastro © Materiały prasowe | Edward Trzeciakiewicz
- To dla mnie wielki zaszczyt i ogromna radość znaleźć się w gronie najlepszych szefów kuchni z całego świata. Sztuka kulinarna od zawsze była miejscem spotkania tradycji i innowacji, natury i techniki, lokalnych produktów i śmiałych idei. W NUCIE staramy się, aby nasza opowieść o polskich daniach w oparciu o lokalne składniki wybrzmiała w sposób autentyczny i osobisty. Żeby poruszyła głęboko ukryte struny i rezonowała ze wspomnieniami z dzieciństwa. Inaczej odbierają tę kuchnię Polacy, inaczej nasi zagraniczni goście, dla których polska kuchnia to często terra incognita. Cieszę się, że mogę im przybliżyć słowiańskie smaki, zachwycić intensywnym aromatem żuru, wywaru grzybowego lub mizerii - mówi Camastra.

Historyczny sukces 10 polskich szefów kuchni na The Best Chef Awards w Mediolanie jest potwierdzeniem, że polska scena fine diningu osiągnęła globalny poziom. To rekordowe wyróżnienie, z dwoma szefami w kategorii "World Class", definitywnie umieszcza Polskę na czołowej mapie światowej gastronomii

Wybrane dla Ciebie

Kroję jabłka i zalewam szybką masą. 5 minut pracy, a resztę robi piekarnik
Kroję jabłka i zalewam szybką masą. 5 minut pracy, a resztę robi piekarnik
Te ziemniaczki są tak pyszne, że nie trzeba niczego innego. Cała rodzina zajada ze smakiem
Te ziemniaczki są tak pyszne, że nie trzeba niczego innego. Cała rodzina zajada ze smakiem
Ten deser ma niewybredną nazwę. We Włoszech jest w każdej cukierni
Ten deser ma niewybredną nazwę. We Włoszech jest w każdej cukierni
Jaka śmietana do zupy grzybowej? Ta sprawi, że wyjdzie wyjątkowo kremowa
Jaka śmietana do zupy grzybowej? Ta sprawi, że wyjdzie wyjątkowo kremowa
Rybną robię po węgiersku. Przyjemnie rozgrzewa w jesienne popołudnia
Rybną robię po węgiersku. Przyjemnie rozgrzewa w jesienne popołudnia
W klasyczny farsz powbijałam leśne skarby. Faszerowane papryczki wyszły inne niż zwykle
W klasyczny farsz powbijałam leśne skarby. Faszerowane papryczki wyszły inne niż zwykle
Panieruję w piątki. Niemal wszyscy nabierają się, że to kotlety
Panieruję w piątki. Niemal wszyscy nabierają się, że to kotlety
Na obiad zrób mięsne kasztany. Zwykłe kotlety wypadną blado
Na obiad zrób mięsne kasztany. Zwykłe kotlety wypadną blado
Dodaj  jedną saszetkę. Suszone grzyby nie spleśnieją
Dodaj jedną saszetkę. Suszone grzyby nie spleśnieją
Dodaję do ciasta. Naleśniki wychodzą delikatne, mięciutkie i żaden się nie rwie
Dodaję do ciasta. Naleśniki wychodzą delikatne, mięciutkie i żaden się nie rwie
Dziki skarb prosto z Bieszczad. Nikt nie pamięta o tym owocu, a wspiera serce
Dziki skarb prosto z Bieszczad. Nikt nie pamięta o tym owocu, a wspiera serce
Ta sałatka to bomba żelaza i witamin. Skarb nie tylko dla anemików
Ta sałatka to bomba żelaza i witamin. Skarb nie tylko dla anemików