PrzepisPrzekąskiW sezonie zajadam te pyszne grzyby z patelni. Przepis mam od znajomej kucharki

W sezonie zajadam te pyszne grzyby z patelni. Przepis mam od znajomej kucharki

Smażone rydze to rarytas
Smażone rydze to rarytas
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

24.10.2024 15:23

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Kiedy zabieram się za przygotowanie tych grzybów, w całym domu pachnie po prostu nieziemsko. Od razu po przekroczeniu progu kuchni ślinka napływa do ust. Sezon na grzyby trzeba wykorzystać w pełni, a bez tego dania nie może się obyć.

Grzybobranie to nasz polski sport narodowy. Koszyki stają się coraz cięższe i pełniejsze, a suszarki chodzą niemal na okrągło. W lesie obok znanych wszystkim borowików, podgrzybków, maślaków czy kani znaleźć można również rydze. Warto zabrać je ze sobą do domu, bo przygotowane według tego przepisu są prawdziwym rarytasem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Gdzie szukać rydzów?

Rydze to grzyby o charakterystycznym pomarańczowym kapeluszu z koncentrycznymi kręgami o ciemniejszej barwie. Blaszki rydzów są gęsto ułożone i pomarańczowożółte, a po uszkodzeniu przebarwiają się na zielono. Grzyb po przecięciu wydziela pomarańczowo-czerwony sok, co jest ważnym wyróżnikiem.

Mleczaj rydz (Lactarius deliciosus)
Mleczaj rydz (Lactarius deliciosus)© Adobe Stock | bukhta79

Najlepsze warunki do ich zbierania to wilgotne dni po deszczu, kiedy grzyby mają najlepsze warunki do wzrostu. Rydze rosną w lasach iglastych, głównie obok sosen i świerków, oraz na trawiastych polanach. Często tworzą małe grupy, więc po znalezieniu jednego okazu, warto rozejrzeć się dookoła.

Przepis na rydze

Rydze doskonale sprawdzają się w kuchni. Można z nich przygotować aromatyczny sos, zupę grzybową, a także ususzyć lub zamrozić. Moja znajoma poleciła mi jednak inny przepis - proste rydze smażone z dodatkiem cebulki. I to właśnie w tej prostocie tkwi moc tego przepisu.

Smażone rydze
Smażone rydze© Adobe Stock

Wystarczy kilka składników i chwila na patelni, by móc cieszyć się pysznym smakiem grzybów. Na koniec całość możesz posypać posiekaną natką pietruszki lub szczypiorkiem. Pachną tak wspaniale, że ciężko powstrzymać się od podjadania prosto z patelni.

Składniki:

  • 500 g rydzów,
  • 2 cebule,
  • 50 g masła,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Oczyść dokładnie rydze z piasku i pokrój je na mniejsze kawałki.
  2. Rozgrzej masło na patelni. Możesz dodać nieco oleju, aby uniknąć przypalania się masła.
  3. Dodaj rydze i smaż na średnim ogniu przez kilka minut, aż zmiękną.
  4. Pokrój cebulę i dodaj do rydzów. Smaż razem przez kolejne kilka minut.
  5. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

Tak przygotowane rydze podawaj posypane natką pietruszki. Świetnie komponują się z kawałkiem świeżego pieczywa lub jako dodatek do dań mięsnych. Smacznego!

przepisInspiracjerydz