W sezonie zajadam te pyszne grzyby z patelni. Przepis mam od znajomej kucharki

Kiedy zabieram się za przygotowanie tych grzybów, w całym domu pachnie po prostu nieziemsko. Od razu po przekroczeniu progu kuchni ślinka napływa do ust. Sezon na grzyby trzeba wykorzystać w pełni, a bez tego dania nie może się obyć.

Smażone rydze to rarytas Smażone rydze to rarytas
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Grzybobranie to nasz polski sport narodowy. Koszyki stają się coraz cięższe i pełniejsze, a suszarki chodzą niemal na okrągło. W lesie obok znanych wszystkim borowików, podgrzybków, maślaków czy kani znaleźć można również rydze. Warto zabrać je ze sobą do domu, bo przygotowane według tego przepisu są prawdziwym rarytasem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zofia Leszczyńska Niziołek o wykręcaniu i wycinaniu grzybów

Gdzie szukać rydzów?

Rydze to grzyby o charakterystycznym pomarańczowym kapeluszu z koncentrycznymi kręgami o ciemniejszej barwie. Blaszki rydzów są gęsto ułożone i pomarańczowożółte, a po uszkodzeniu przebarwiają się na zielono. Grzyb po przecięciu wydziela pomarańczowo-czerwony sok, co jest ważnym wyróżnikiem.

Mleczaj rydz (Lactarius deliciosus)
Mleczaj rydz (Lactarius deliciosus) © Adobe Stock | bukhta79

Najlepsze warunki do ich zbierania to wilgotne dni po deszczu, kiedy grzyby mają najlepsze warunki do wzrostu. Rydze rosną w lasach iglastych, głównie obok sosen i świerków, oraz na trawiastych polanach. Często tworzą małe grupy, więc po znalezieniu jednego okazu, warto rozejrzeć się dookoła.

Przepis na rydze

Rydze doskonale sprawdzają się w kuchni. Można z nich przygotować aromatyczny sos, zupę grzybową, a także ususzyć lub zamrozić. Moja znajoma poleciła mi jednak inny przepis - proste rydze smażone z dodatkiem cebulki. I to właśnie w tej prostocie tkwi moc tego przepisu.

Smażone rydze
Smażone rydze © Adobe Stock

Wystarczy kilka składników i chwila na patelni, by móc cieszyć się pysznym smakiem grzybów. Na koniec całość możesz posypać posiekaną natką pietruszki lub szczypiorkiem. Pachną tak wspaniale, że ciężko powstrzymać się od podjadania prosto z patelni.

Składniki:

  • 500 g rydzów,
  • 2 cebule,
  • 50 g masła,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Oczyść dokładnie rydze z piasku i pokrój je na mniejsze kawałki.
  2. Rozgrzej masło na patelni. Możesz dodać nieco oleju, aby uniknąć przypalania się masła.
  3. Dodaj rydze i smaż na średnim ogniu przez kilka minut, aż zmiękną.
  4. Pokrój cebulę i dodaj do rydzów. Smaż razem przez kolejne kilka minut.
  5. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

Tak przygotowane rydze podawaj posypane natką pietruszki. Świetnie komponują się z kawałkiem świeżego pieczywa lub jako dodatek do dań mięsnych. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Zrywam maliny i robię ciasto bez pieczenia. Nie mogę opędzić się od komplementów
Zrywam maliny i robię ciasto bez pieczenia. Nie mogę opędzić się od komplementów
Wygląda jak ryż, ale ma z nim niewiele wspólnego. Idealny na odchudzanie
Wygląda jak ryż, ale ma z nim niewiele wspólnego. Idealny na odchudzanie
Botwinkę kiszę z mlecznym dodatkiem. Smakuje tak dobrze, że wyjadam prosto ze słoika
Botwinkę kiszę z mlecznym dodatkiem. Smakuje tak dobrze, że wyjadam prosto ze słoika
W moim domu tak przygotowuje się paprykę konserwową. Jest hitem na każdym grillu
W moim domu tak przygotowuje się paprykę konserwową. Jest hitem na każdym grillu
Bliny robię po litewsku. Placki i kotlety mogą się przy nich schować
Bliny robię po litewsku. Placki i kotlety mogą się przy nich schować
Zastąp tym cukier w herbacie. Organizm ci podziękuje
Zastąp tym cukier w herbacie. Organizm ci podziękuje
Strzelczyk sprawdził kurczaki z rożna w Kołobrzegu. Już po pierwszym kęsie wiedział, że dostał nieświeżego
Strzelczyk sprawdził kurczaki z rożna w Kołobrzegu. Już po pierwszym kęsie wiedział, że dostał nieświeżego
Po deszczu prawdziwy wysyp. Z tych miejsc ludzie wracają z koszami pełnymi grzybów
Po deszczu prawdziwy wysyp. Z tych miejsc ludzie wracają z koszami pełnymi grzybów
"O fuj", "ble". Magda Gessler dodała do mizerii składnik, który wzburzył wielu Polaków
"O fuj", "ble". Magda Gessler dodała do mizerii składnik, który wzburzył wielu Polaków
Wielu popełnia te błędy podczas gotowania bobu. Przez nie traci wartości odżywcze
Wielu popełnia te błędy podczas gotowania bobu. Przez nie traci wartości odżywcze
Wystarczą dwa składniki. Ten sos bije na głowę nawet uwielbiany czosnkowy
Wystarczą dwa składniki. Ten sos bije na głowę nawet uwielbiany czosnkowy
Już nie panieruję kalafiora w bułce tartej. Mam lepsze i znacznie zdrowsze sposoby
Już nie panieruję kalafiora w bułce tartej. Mam lepsze i znacznie zdrowsze sposoby