W soboty często robię takie chrupiące ziemniaczki z piekarnika. W środku są idealnie kremowe
Chrupiące ziemniaki z piekarnika to ideał, do którego czasem jest bliżej, a nieraz trochę dalej. Żeby szczęściu dopomóc, wcale nie trzeba uciekać się do magicznych sztuczek. Wystarczy przygotować je w odpowiedni sposób.
Kiedy ziemniaki z piekarnika wychodzą chrupiące i pełne smaku, inne potrawy na stole przestają mieć znaczenie. Takie ziemniaki świetnie smakują nawet bez żadnych sosów, keczupów i majonezów. Oczywiście możesz je podać do obiadu, ale równie dobrze sprawdzą się jako niezależna przekąska. Na sobotni wieczorny relaks sprawdzą się doskonale.
Hot dogi z sałatką i obłędnymi sosami. Po prostu palce lizać!
Triki, dzięki którym ziemniaki wyjdą bardziej chrupiące
Często zdarza się tak, że ziemniaki w piekarniku podchodzą wodą, w efekcie czego wychodzą miękkie i mało apetyczne. Żeby tak się nie stało, przede wszystkim wybierz mączystą odmianę ziemniaków (typu C) i nie obieraj ich ze skórki. Po dokładnym umyciu połóż je na ręczniku papierowym i poczekaj, aż wyschną.
Następnie dokładnie obtocz je w oleju z dodatkiem przypraw – możesz posypać je papryką, ziołami prowansalskimi, suszonym koperkiem, rozmarynem lub gałką muszkatołową. Zadbaj o to, aby każda cząstka była pokryta tłuszczem – najlepiej użyj własnych dłoni.
Kolejny kluczowy punkt – układanie ziemniaków na blasze do pieczenia. Zadbaj nie tylko o to, aby cząstki nie nachodziły jedna na drugą, ale dodatkowo ułóż je skórkami do dołu. Skórka będzie stanowiła naturalną barierę zatrzymującą wodę w środku ziemniaczków. W uzyskaniu większe chrupkości pomocna jest również rozgrzana blacha. Cząstki ułożone na niej będą się od razu przypiekać, z pominięciem gotowania.
Przepis na chrupiące ziemniaczki z piekarnika
Żeby ziemniaczki wyszły chrupiące, nie obieraj ich ze skórki. Układaj na rozgrzanej blasze skórkami do dołu.
Składniki:
- 1 kg ziemniaków typu C,
- 2 łyżki oleju,
- ulubione przyprawy do ziemniaków, na przykład mielona papryka lub rozmaryn.
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki dokładnie umyj i osusz na ręczniku papierowym. Pokrój je razem ze skórką w łódeczki.
- Przełóż do miski, polej olejem i wymieszaj z ulubioną przyprawą do ziemniaków – na tym etapie nie dodawaj soli. Dokładnie obtocz ziemniaki.
- Następnie porozkładaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Układaj je w odstępach skórką do dołu.
- Piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza z włączonym termoobiegiem przez ok. 30 minut (do zarumienienia).
- Po wyjęciu z piekarnika oprósz ziemniaki solą, możesz dodatkowo polać oliwą truflową i posypać parmezanem.