Wielu obiera mandarynki w ten sposób. To jeden z najgorszych błędów
Mandarynki kojarzą się ze świętami, a ich świeży aromat od razu poprawia nastrój. O tej porze roku jemy je często, ale warto pamiętać o jednym. Wtedy będą jeszcze zdrowsze.
Mandarynki są nie tylko smaczną przekąską, ale też prawdziwą skarbnicą składników odżywczych. Zawierają duże ilości witaminy C, która jest niezbędna dla wzmocnienia układu odpornościowego, szczególnie w sezonie zimowym. Owoce te dostarczają także witamin z grupy B, wspierających funkcjonowanie układu nerwowego, oraz witaminy A, odpowiedzialnej za zdrowie oczu i skóry.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Potas i magnez to dopiero początek
Oprócz witamin, mandarynki są bogate w minerały takie jak potas i magnez. Potas jest ważny dla regulacji ciśnienia krwi, natomiast magnez wpływa na poprawę funkcji mięśni i redukcję stresu. Dodatkowo są źródłem błonnika, który wspomaga procesy trawienia, zapewnia długotrwałe uczucie sytości i pomaga w utrzymaniu zdrowej wagi.
Mogą zapobiegać nowotworom
Jednak to nie wszystko. Okazuje się, że wiele składników odżywczych kryje się nie tylko w miąższu tych owoców, ale też w białej skórce, która go otacza. Dlatego bardzo dokładne obieranie cytrusów jest mniej korzystne dla zdrowia. Albedo, czyli właśnie biała skórka, zawiera również wiele składników odżywczych. Ma też jeszcze jedną ważną rolę, pomaga bowiem lepiej przyswajać witaminę C. Jest w niej też dużo pektyn, które mają wpływ na regulowanie poziomu "niedobrego" cholesterolu we krwi, a także flawonoidów o właściwościach przeciwutleniających. Ostatnio coraz więcej mówi się o jeszcze jednym składniku białej skórki. Chodzi o d-glukaran. Badania sugerują, że ma on związek ze zmniejszeniem zachorowań na raka piersi, prostaty i jelita grubego.