Wielu obiera mandarynki w ten sposób. To jeden z najgorszych błędów

Mandarynki kojarzą się ze świętami, a ich świeży aromat od razu poprawia nastrój. O tej porze roku jemy je często, ale warto pamiętać o jednym. Wtedy będą jeszcze zdrowsze.

Jak obierać mandarynki?Jak obierać mandarynki?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Mandarynki są nie tylko smaczną przekąską, ale też prawdziwą skarbnicą składników odżywczych. Zawierają duże ilości witaminy C, która jest niezbędna dla wzmocnienia układu odpornościowego, szczególnie w sezonie zimowym. Owoce te dostarczają także witamin z grupy B, wspierających funkcjonowanie układu nerwowego, oraz witaminy A, odpowiedzialnej za zdrowie oczu i skóry.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Na Święta podaj zamiast jabłecznika. Nie zostanie nawet okruszek

Potas i magnez to dopiero początek

Oprócz witamin, mandarynki są bogate w minerały takie jak potas i magnez. Potas jest ważny dla regulacji ciśnienia krwi, natomiast magnez wpływa na poprawę funkcji mięśni i redukcję stresu. Dodatkowo są źródłem błonnika, który wspomaga procesy trawienia, zapewnia długotrwałe uczucie sytości i pomaga w utrzymaniu zdrowej wagi.

Mogą zapobiegać nowotworom

Jednak to nie wszystko. Okazuje się, że wiele składników odżywczych kryje się nie tylko w miąższu tych owoców, ale też w białej skórce, która go otacza. Dlatego bardzo dokładne obieranie cytrusów jest mniej korzystne dla zdrowia. Albedo, czyli właśnie biała skórka, zawiera również wiele składników odżywczych. Ma też jeszcze jedną ważną rolę, pomaga bowiem lepiej przyswajać witaminę C. Jest w niej też dużo pektyn, które mają wpływ na regulowanie poziomu "niedobrego" cholesterolu we krwi, a także flawonoidów o właściwościach przeciwutleniających. Ostatnio coraz więcej mówi się o jeszcze jednym składniku białej skórki. Chodzi o d-glukaran. Badania sugerują, że ma on związek ze zmniejszeniem zachorowań na raka piersi, prostaty i jelita grubego.

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯