Wielu obiera mandarynki w ten sposób. To jeden z najgorszych błędów

Mandarynki kojarzą się ze świętami, a ich świeży aromat od razu poprawia nastrój. O tej porze roku jemy je często, ale warto pamiętać o jednym. Wtedy będą jeszcze zdrowsze.

Jak obierać mandarynki?Jak obierać mandarynki?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Mandarynki są nie tylko smaczną przekąską, ale też prawdziwą skarbnicą składników odżywczych. Zawierają duże ilości witaminy C, która jest niezbędna dla wzmocnienia układu odpornościowego, szczególnie w sezonie zimowym. Owoce te dostarczają także witamin z grupy B, wspierających funkcjonowanie układu nerwowego, oraz witaminy A, odpowiedzialnej za zdrowie oczu i skóry.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Na Święta podaj zamiast jabłecznika. Nie zostanie nawet okruszek

Potas i magnez to dopiero początek

Oprócz witamin, mandarynki są bogate w minerały takie jak potas i magnez. Potas jest ważny dla regulacji ciśnienia krwi, natomiast magnez wpływa na poprawę funkcji mięśni i redukcję stresu. Dodatkowo są źródłem błonnika, który wspomaga procesy trawienia, zapewnia długotrwałe uczucie sytości i pomaga w utrzymaniu zdrowej wagi.

Mogą zapobiegać nowotworom

Jednak to nie wszystko. Okazuje się, że wiele składników odżywczych kryje się nie tylko w miąższu tych owoców, ale też w białej skórce, która go otacza. Dlatego bardzo dokładne obieranie cytrusów jest mniej korzystne dla zdrowia. Albedo, czyli właśnie biała skórka, zawiera również wiele składników odżywczych. Ma też jeszcze jedną ważną rolę, pomaga bowiem lepiej przyswajać witaminę C. Jest w niej też dużo pektyn, które mają wpływ na regulowanie poziomu "niedobrego" cholesterolu we krwi, a także flawonoidów o właściwościach przeciwutleniających. Ostatnio coraz więcej mówi się o jeszcze jednym składniku białej skórki. Chodzi o d-glukaran. Badania sugerują, że ma on związek ze zmniejszeniem zachorowań na raka piersi, prostaty i jelita grubego.

Wybrane dla Ciebie

Ułożyłam je inaczej niż zwykle. Z wierzchu ładnie rumiane i zapiekanka nie podeszła wodą
Ułożyłam je inaczej niż zwykle. Z wierzchu ładnie rumiane i zapiekanka nie podeszła wodą
Pałki z kurczaka piekę z nietypowymi owocami. Połączenie smaków zachwyci nawet najbardziej wybredną teściową
Pałki z kurczaka piekę z nietypowymi owocami. Połączenie smaków zachwyci nawet najbardziej wybredną teściową
W weekend zrobiłam czekoladową poezję. Ciasto zrobiło wrażenie na wszystkich gościach
W weekend zrobiłam czekoladową poezję. Ciasto zrobiło wrażenie na wszystkich gościach
Mielone robię z nietypowego mięsa. Są soczyste, pełne smaku i mają chrupiącą skórkę
Mielone robię z nietypowego mięsa. Są soczyste, pełne smaku i mają chrupiącą skórkę
Pierwszy raz jadłam je w Wiedniu. Odkąd zrobiłam dla rodziny, co chwilę o nie proszą
Pierwszy raz jadłam je w Wiedniu. Odkąd zrobiłam dla rodziny, co chwilę o nie proszą
Hitowy dodatek do obiadu w PRL-u. Dziś mało kto robi, a jest zdrowy, pyszny i bardzo tani
Hitowy dodatek do obiadu w PRL-u. Dziś mało kto robi, a jest zdrowy, pyszny i bardzo tani
Mój tata robi gęsty i aromatyczny gulasz z tym dodatkiem. Idealny do ziemniaków, kaszy i ryżu
Mój tata robi gęsty i aromatyczny gulasz z tym dodatkiem. Idealny do ziemniaków, kaszy i ryżu
Kiedyś takie gołąbki były prawdziwym przysmakiem. Dziś wyparła je wersja z ryżem, a to duża strata
Kiedyś takie gołąbki były prawdziwym przysmakiem. Dziś wyparła je wersja z ryżem, a to duża strata
Wiesz, ile soli dodać do kiszonej kapusty? Teraz już zawsze wyjdzie idealna
Wiesz, ile soli dodać do kiszonej kapusty? Teraz już zawsze wyjdzie idealna
Szybka i pyszna zapiekanka. Pokocha ją cała rodzina bez wyjątku
Szybka i pyszna zapiekanka. Pokocha ją cała rodzina bez wyjątku
Do dżemu z dyni i pomarańczy dodaję ekstra składnik. Doskonale podbija smak
Do dżemu z dyni i pomarańczy dodaję ekstra składnik. Doskonale podbija smak
Są słodkie i kaloryczne. Więc dlaczego dietetycy tak bardzo polecają te słodycze?
Są słodkie i kaloryczne. Więc dlaczego dietetycy tak bardzo polecają te słodycze?