Wystarczy jedna łyżeczka do gara z zupą. Genialnie podbija smak ogórkowej

Zupa ogórkowa to klasyk polskiej kuchni, który zna niemal każdy. Ale czy wiesz, że wystarczy jeden drobny trik, aby wydobyć z niej zupełnie nowy wymiar smaku? Dodatek, o którym mowa, może cię zaskoczyć, ale z pewnością podbije twoje podniebienie. Sprawdź, jak jedna łyżeczka curry może odmienić ogórkową!

Zupa ogórkowa z dodatkiem curry to sposób na podkręcenie daniaZupa ogórkowa z dodatkiem curry to sposób na podkręcenie dania
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Zupa ogórkowa to jedno z tych dań, które kojarzą się z domowym ciepłem i tradycją. Jednak nawet w klasycznych przepisach można czasem pozwolić sobie na małe kulinarne eksperymenty. Dodatek curry wprowadza do ogórkowej odrobinę egzotyki, która idealnie współgra z kwaśnym smakiem ogórków i aksamitną konsystencją zupy. Przekonaj się, jak łatwo możesz odmienić tradycyjny przepis!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zupa ogórkowa z przecieru. Gotuje się szybciej, ale smakuje tak dobrze jak u mamy

Przepis na zupę ogórkową z curry

Zupa ogórkowa z dodatkiem curry to dowód na to, że mała zmiana w przepisie może przynieść wielki efekt. Jedna łyżeczka wystarczy, aby klasyczna potrawa nabrała nowego charakteru i smaku. Eksperymentuj z tradycyjnymi przepisami i odkrywaj nowe kulinarne horyzonty.

Składniki:

  • kiszona kapusta (5-6 sztuk),
  • wywar warzywny lub mięsny (2 litry),
  • ziemniaki (4-5 sztuk),
  • marchew (1 sztuka),
  • pietruszka (1 sztuka),
  • cebula (1 sztuka),
  • śmietana 18% (200 ml),
  • masło (1 łyżka),
  • curry (1 łyżeczka),
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  1. Wywar zagotowuję, ziemniaki obieram, kroję w kostkę i wrzucam do gotującego się wywaru.
  2. Marchew i pietruszkę obieram i ścieram na tarce o grubych oczkach, dodaję do garnka.
  3. Cebulę siekam i podsmażam na maśle, dodaję do zupy, ogórki ścieram na tarce i wrzucam do garnka pod koniec gotowania, doprawiam solą, pieprzem i łyżeczką curry.
  4. Gotuję jeszcze 5 minut, śmietanę hartuję kilkoma łyżkami gorącej zupy, wlewam do garnka, całość mieszam i podaję.

Dlaczego warto dodać curry do zupy ogórkowej?

  1. Podbicie smaku: curry dodaje zupie subtelnej głębi i nuty egzotycznych przypraw, które świetnie współgrają z kwaśnością ogórków.
  2. Nowa odsłona klasyka: dzięki jednemu składnikowi możesz zaskoczyć rodzinę i gości czymś znajomym, ale jednocześnie wyjątkowym.
  3. Zdrowotne właściwości: curry to mieszanka przypraw, które wspierają trawienie i działają przeciwzapalnie – idealne na chłodne dni.

Wybrane dla Ciebie

Raz zraz i dla męża bitki z kompotem. Co jeszcze się jadało na obiad w PRL-u?
Raz zraz i dla męża bitki z kompotem. Co jeszcze się jadało na obiad w PRL-u?
Kupujesz ogórki szklarniowe? Oto jak wpływają na organizm i kto nie powinien ich jeść
Kupujesz ogórki szklarniowe? Oto jak wpływają na organizm i kto nie powinien ich jeść
W 20 minut mam gotowe cynamonki. Pachnie nimi w całym domu
W 20 minut mam gotowe cynamonki. Pachnie nimi w całym domu
O której należy wypić ostatnią kawę? Ekspertka wskazuje konkretną godzinę
O której należy wypić ostatnią kawę? Ekspertka wskazuje konkretną godzinę
Dorzucam do jajecznicy. Jest zdrowsza i smakuje wyśmienicie
Dorzucam do jajecznicy. Jest zdrowsza i smakuje wyśmienicie
Podałam na obiad placki ziemniaczane ze schabem zamiast kotletów. Miny gości były bezcenne
Podałam na obiad placki ziemniaczane ze schabem zamiast kotletów. Miny gości były bezcenne
Ubijesz raz-dwa i nie opadnie. To naturalny stabilizator śmietany
Ubijesz raz-dwa i nie opadnie. To naturalny stabilizator śmietany
Co oznaczają czarne kropki na kapuście pekińskiej? Każdy je widział, mało kto wie, czy można ją jeść
Co oznaczają czarne kropki na kapuście pekińskiej? Każdy je widział, mało kto wie, czy można ją jeść
Na obiad robię zupę perełkową. Zdrowa, pożywna, a dzieci ją kochają
Na obiad robię zupę perełkową. Zdrowa, pożywna, a dzieci ją kochają
Jak zrobić rosół, który ładnie pachnie? Kluczowa jest kolejność składników, jakie dodajesz
Jak zrobić rosół, który ładnie pachnie? Kluczowa jest kolejność składników, jakie dodajesz
Kotlety po bawarsku są chrupiące i pikantne. Tylko pamiętaj, aby wysmarować mięso z obu stron
Kotlety po bawarsku są chrupiące i pikantne. Tylko pamiętaj, aby wysmarować mięso z obu stron
Nie czekam do świąt. Sałatkę śledziową z takimi dodatkami robię na weekend
Nie czekam do świąt. Sałatkę śledziową z takimi dodatkami robię na weekend