Nie pomijaj ważnej czynności, zanim dodasz warzywa do zupy. Ogórkowa wyjdzie jak u babci
Myślę, że każdy z nas ma taki zestaw potraw, których podstawową funkcją nie jest wcale zaspokojenie głodu, tylko przywołanie wspomnień. Dla mnie jednym z takich dań jest zupa ogórkowa. Długo pracowałam nad przepisem, zanim odkryłam, w czym tkwi jej sekret. Okazało się, że przygotowanie jej w taki sposób, jest banalnie proste.
Idealna zupa ogórkowa ma kremową konsystencję i wyrazisty smak ogórków kiszonych. Sam dodatek śmietany nie wystarczy. Kluczowe jest podsmażenie warzyw na maśle. To ono sprawia, że całość nabiera pełni smaku. Pod wpływem temperatury zachodzi reakcja Maillarda, a jej wynikiem jest kuszący aromat, który trafia do twojego nosa. Tylko uważaj, aby nie smażyć warzyw zbyt długo.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Czym jest reakcja Maillarda?
Jest to reakcja chemiczna, która zachodzi pod wpływem wysokiej temperatury. Sprawia, że cukier się karmelizuje, masło – brązowieje, a na warzywach pojawia się złota skórka, która tak dobrze smakuje na podsmażanych ziemniaczkach. W wyniku tej reakcji powstaje bardzo przyjemny zapach.
Jednak zbyt wysoka temperatura lub zbyt długi czas zachodzenia reakcji mogą sprawić, że zaczną być produkowane substancje szkodliwe. Można to zrozumieć na przykładzie czosnku. Smażony na maśle zacznie przyjemnie pachnieć, ale gdy nie dopilnujesz odpowiedniej temperatury, spali się i będzie miał gorzki smak.
Sekret ogórkowej babci
Aby zupa wyszła jak u babci, należy w garnku przygotować bulion i ziemniaki, a na patelni podsmażyć warzywne dodatki. Ja zaczynam od pora, którego dokładnie myję, a następnie kroję w cienkie paski. Na patelni roztapiam łyżkę masła, wrzucam i smażę do momentu, aż zmięknie.
Następnie dokładam obrane, umyte i starte na tarce o grubych oczkach marchewkę, pietruszkę i korzeń selera. Przykrywam pokrywką i pozostawiam na niewielkiej mocy palnika przez ok. 5-10 minut. Dopiero tak przygotowane warzywa mogę dodać do bulionu.
Kiedy dodać ogórki kiszone do zupy?
Osoby początkujące często popełniają ten błąd i dodają wszystkie składniki razem. Jednak należy pamiętać o tym, że ogórki kiszone dodajesz do zupy dopiero, gdy pozostałe składniki są już miękkie. Kwas, który zawierają, może spowolnić rozpad niektórych składników w warzywach, co w rezultacie wydłuża czas gotowania zupy.
Kiedy masz już gotowy bulion, ziemniaki są miękkie i pozostałe warzywa również, ponownie roztop łyżkę masła na patelni. Ogórki kiszone zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Dodaj do masła, przykryj pokrywką i podgrzewaj przez 5 minut, pozwalając, aby nabrały maślanego aromatu.
Przepis na zupę ogórkową jak u babci
Składniki:
- 400 g mięsa na wywar lub 2 litry gotowego bulionu mięsnego lub warzywnego,
- 5 ziemniaków,
- 2 łyżki masła,
- 1 por,
- 2 marchewki,
- 1 korzeń pietruszki,
- 1 korzeń selera,
- 500 g ogórków kiszonych,
- 50 ml zalewy z ogórków kiszonych,
- 200 ml śmietany 18%,
- pęczek koperku,
- 2 liście laurowe,
- 4 ziarenka ziela angielskiego,
- sól,
- pieprz.
Przygotowanie zupy ogórkowej krok po kroku
- Wstaw wywar na żeberkach wieprzowych – może być także bulion warzywny przygotowany wcześniej lub ze słoika. Dodaj liść laurowy i ziele angielskie.
- Obierz i umyj ziemniaki. Pokrój je w kostkę i dorzuć do garnka z bulionem.
- Na patelni podsmaż por, a następnie starte pozostałe warzywa: marchewkę, pietruszkę i seler.
- Warzywa z patelni dodaj do garnka z zupą. Gotuj do momentu, aż wszystkie składniki będą miękkie.
- Na patelni roztop masło i podsmaż starte ogórki kiszone. Gdy zmiękną, przełóż do zupy. Dodaj zalewę z ogórków.
- Zabiel zupę śmietaną. Aby nie było grudek, najpierw rozmieszaj ją w zimnej wodzie, następnie do zimnej mieszanki dodawaj łyżka po łyżce gorący wywar z zupy i dopiero po chwili przelej zawartość do garnka z ogórkową.
- Zmniejsz moc palnika, dopraw zupę ogórkową solą i pieprzem. Podawaj z posiekanym drobno świeżym koperkiem.