Dodaj dwie łyżki do ogórkowej. Rodzina okrzyknie cię mistrzem garnków
Ogórkowa to jedna z zup, które kojarzą się z wizytą u babci. Ten przepis odbiega jednak od rutyny. Dwa proste składniki sprawią, że polski klasyk wskoczy na nowy poziom.
Kwaśna, wyrazista, często zaciągnięta słodką śmietanką - tak zazwyczaj maluje się w naszych oczach zupa ogórkowa. Podobnie wygląda w domach, na stołówkach, w barach mlecznych i restauracjach. Dodatek mascarpone oraz chrzanu sprawi, że zyska odświeżone, nieco uwspółcześnione oblicze. To prosta zmiana, która przypadnie do gustu nawet tradycjonalistom.
Na obiad podaj azjatycką mizerię. Wszystkim czapki spadną z głów
Ogórkowa z mascarpone i chrzanem
Mascarpone trafia najczęściej do deserów, a chrzan kojarzy się z dodatkiem do mięsa czy jajek. Tutaj ten duet łączy siły i podkręca smak zupy ogórkowej. Zupa jest aksamitna, kremowa, z idealnie wyważoną kwaśnością. Chrzan dodaje tutaj pazura. Połączony z mascarpone tworzy krem o idealnym kontraście - łagodnym w teksturze, ale wyrazistym w smaku.
Ten prosty przepis to dowód na to, że nawet klasyka potrafi zaprezentować się w nowoczesnej odsłonie. Ogórkową z mascarpone i chrzanem można przygotować na bazie niedzielnego rosołu, odpuszczając sobie tym razem poniedziałkową pomidorową.
Serek możesz dodać bezpośrednio do całego garnka albo wyłożyć kleks z dwóch płaskich łyżek na talerz.
Składniki:
- 2,5 l bulionu lub rosołu,
- 5-6 ziemniaków,
- 2 marchewkim
- 1 pietruszka,
- kawałek selera,
- 2 liście laurowe,
- 3-4 ziarna ziela angielskiego,
- 400 g ogórków kiszonych,
- 150-250 ml wody z ogórków kiszonych,
- 200 g mascarpone,
- 2-3łyżki tartego chrzanu,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Wlej bulion do dużego garnka.
- Ziemniaki pokrój w kostkę, marchewki, pietruszkę oraz kawałek selera obierz i zetrzyj na tarce.
- Wszystkie warzywa wrzuć do gorącego bulionu. Dorzuć liście laurowe oraz ziele angielskie.
- Gotuj do momentu, aż ziemniaki będą niemal miękkie.
- Do gotującej się zupy dodaj starte na grubych oczkach ogórki kiszone.
- Stopniowo dodawaj wodę z ogórków. Dodawaj ją partiami, kontrolując smak. Pamiętaj, że zupa powinna być wystarczająco kwaśna, ale nie dominująco słona. Gotuj całość przez kolejne 5-10 minut.
- Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
- W osobnej misce dokładnie wymieszaj mascarpone z tartym chrzanem. Dodaj odrobinę bulionu z zupy
- Zdejmij garnek z ogórkową z ognia. Dodaj mieszankę mascarpone i chrzanu bezpośrednio do gorącej zupy. Intensywnie mieszaj, aż krem całkowicie się rozpuści i zupa nabierze jednolitej, aksamitnej konsystencji.
- Spróbuj i dopraw do smaku sokiem z ogórków, solą i pieprzem.
Całość możesz wzbogacić o posiekany koperek. Smacznego!