WAŻNE
TERAZ

Polacy z Flotylli Sumud "bezpiecznie wylądowali" w Atenach

Gdy mam ochotę na pączki, wybieram te. Są jeszcze lepsze niż z różą

Choć do tłustego czwartku jeszcze daleko, nie oznacza to, że nie można pozwolić sobie na pączka na deser — zwłaszcza teraz, gdy trwa sezon na jeden składnik, z którego przygotujesz wspaniałe nadzienie.

Pączki z pysznym i niecodziennym nadzieniemPączki z pysznym i niecodziennym nadzieniem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Każdy ma swoje ulubione nadzienie do pączków. Wybór jest ogromny — z różą, czekoladą, agrestem, karmelem, a nawet... kremem kasztanowym. Choć w Polsce kasztany raczej nie kojarzą się z przekąską, na ulicach miast takich jak Paryż czy Bolonia często spotkasz sprzedawców grillujących je i głośno zachęcających do zakupu. Nawet jeśli same kasztany wydają ci się mało apetyczne, warto spróbować kremu przygotowanego na ich bazie, ponieważ doskonale pasuje do naleśników, ciast, a przede wszystkim pączków.

3 pomysły na owocowe desery z kruchą plecionką. Podane w słoiku

Krem z kasztanów

Nie wszystkie kasztany nadają się do jedzenia — jadalne to zupełnie inny gatunek niż te, które jesienią zbieramy w parkach. Mają gładką, błyszczącą łupinę i charakterystyczny czubek, a po upieczeniu zyskują delikatny, lekko słodki smak. To właśnie one nadają się do przygotowania kremu. Aby go zrobić, najpierw pieczesz kasztany, następnie obierasz i gotujesz z mlekiem, cukrem i wanilią, a potem miksujesz na gładką masę. Gotowy krem możesz przechowywać w lodówce przez kilka dni i wykorzystywać do deserów.

Przepis na pączki z nadzieniem kasztanowym

Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 230 ml ciepłego mleka,
  • 20 g świeżych drożdży,
  • 50 g masła,
  • 30 g cukru,
  • 4 żółtka,
  • 1 jajko,
  • pół łyżeczki soli,
  • olej do smażenia.

Składniki na nadzienie:

  • 250 g jadalnych kasztanów,
  • 350 ml mleka,
  • 50 g cukru brązowego,
  • 40 g białego cukru,
  • pół łyżeczki cynamonu,
  • ziarenka z jednej laski wanilii lub kilka kropli ekstraktu waniliowego.

Sposób przygotowania:

  1. Drożdże rozpuść w 3 łyżkach mleka z łyżeczką cukru i odstaw na 15 minut, aż zaczną się pienić.
  2. W dużej misce wymieszaj mąkę, resztę cukru, sól, jajko, żółtka, pokrojone masło i zaczyn drożdżowy.
  3. Wyrabiaj ciasto stopniowo dodając mleko, aż będzie jednolite i lekko klejące, ewentualnie podsyp mąką.
  4. Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na 1,5 godziny do wyrośnięcia.
  5. Upiecz kasztany w 190 stopniach Celsjusza przez około 30 minut.
  6. Zaczekaj aż ostygną.
  7. Obierz je, a następnie ugotuj w mleku z cukrem, cynamonem i wanilią na małym ogniu przez 30 minut.
  8. Zmiksuj na gładki krem i ostudź; po wyrośnięciu ciasto rozwałkuj na grubość około 1 cm.
  9. Wykrawaj krążki i odstaw na 30 minut pod przykryciem do ponownego wyrastania.
  10. Smaż na oleju rozgrzanym do 170-175 stopni Celsjusza, aż się zarumienią z obu stron.
  11. Wyciągaj je ostrożnie i kładź na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym.
  12. Po lekkim przestudzeniu nadziewaj kremem kasztanowym przy pomocy rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką.
  13. Gotowe pączki udekoruj ulubioną posypką lub polewą.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Ta moda powraca co sezon. Specjaliści ostrzegają przed konsekwencjami
Ta moda powraca co sezon. Specjaliści ostrzegają przed konsekwencjami
Uważany za jednego z najpyszniejszych i najzdrowszych grzybów. Zostawia w tyle nawet prawdziwka
Uważany za jednego z najpyszniejszych i najzdrowszych grzybów. Zostawia w tyle nawet prawdziwka
Zaplanuj zbiory już teraz. Wspomoże wątrobę i walkę z jesiennym przeziębieniem
Zaplanuj zbiory już teraz. Wspomoże wątrobę i walkę z jesiennym przeziębieniem
Znudziła mi się pizza na cienkim spodzie. Ta jest bardziej puszysta i smakuje jeszcze lepiej
Znudziła mi się pizza na cienkim spodzie. Ta jest bardziej puszysta i smakuje jeszcze lepiej
Z resztek ziemniaków robię krokiety. Z prostym sosem smakują jak marzenie
Z resztek ziemniaków robię krokiety. Z prostym sosem smakują jak marzenie
Dodaj dwie łyżki do ogórkowej. Rodzina okrzyknie cię mistrzem garnków
Dodaj dwie łyżki do ogórkowej. Rodzina okrzyknie cię mistrzem garnków
Daria na grzybobraniu. Sprawdziła ile grzybów można zebrać w godzinę
Daria na grzybobraniu. Sprawdziła ile grzybów można zebrać w godzinę
To sekret cukierników. Nie rozpuści się nawet na gorącej cynamonce
To sekret cukierników. Nie rozpuści się nawet na gorącej cynamonce
Popularna alternatywa dla sosu pomidorowego. Pizza jedna z najlepszych, jakie jadłam
Popularna alternatywa dla sosu pomidorowego. Pizza jedna z najlepszych, jakie jadłam
Do pizzy dodaję sezonowe warzywo. Przyjemnie słodkie, ale nie przytłacza
Do pizzy dodaję sezonowe warzywo. Przyjemnie słodkie, ale nie przytłacza
Pomidory faszeruję i wrzucam do piekarnika. Wychodzi pyszna przekąska na każdą imprezę
Pomidory faszeruję i wrzucam do piekarnika. Wychodzi pyszna przekąska na każdą imprezę
Gotuję i dorzucam do sałatki. Najpierw się krzywią, później biorą dokładkę
Gotuję i dorzucam do sałatki. Najpierw się krzywią, później biorą dokładkę