Gdy mam ochotę na pączki, wybieram te. Są jeszcze lepsze niż z różą

Choć do tłustego czwartku jeszcze daleko, nie oznacza to, że nie można pozwolić sobie na pączka na deser — zwłaszcza teraz, gdy trwa sezon na jeden składnik, z którego przygotujesz wspaniałe nadzienie.

Pączki z pysznym i niecodziennym nadzieniemPączki z pysznym i niecodziennym nadzieniem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Każdy ma swoje ulubione nadzienie do pączków. Wybór jest ogromny — z różą, czekoladą, agrestem, karmelem, a nawet... kremem kasztanowym. Choć w Polsce kasztany raczej nie kojarzą się z przekąską, na ulicach miast takich jak Paryż czy Bolonia często spotkasz sprzedawców grillujących je i głośno zachęcających do zakupu. Nawet jeśli same kasztany wydają ci się mało apetyczne, warto spróbować kremu przygotowanego na ich bazie, ponieważ doskonale pasuje do naleśników, ciast, a przede wszystkim pączków.

3 pomysły na owocowe desery z kruchą plecionką. Podane w słoiku

Krem z kasztanów

Nie wszystkie kasztany nadają się do jedzenia — jadalne to zupełnie inny gatunek niż te, które jesienią zbieramy w parkach. Mają gładką, błyszczącą łupinę i charakterystyczny czubek, a po upieczeniu zyskują delikatny, lekko słodki smak. To właśnie one nadają się do przygotowania kremu. Aby go zrobić, najpierw pieczesz kasztany, następnie obierasz i gotujesz z mlekiem, cukrem i wanilią, a potem miksujesz na gładką masę. Gotowy krem możesz przechowywać w lodówce przez kilka dni i wykorzystywać do deserów.

Przepis na pączki z nadzieniem kasztanowym

Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 230 ml ciepłego mleka,
  • 20 g świeżych drożdży,
  • 50 g masła,
  • 30 g cukru,
  • 4 żółtka,
  • 1 jajko,
  • pół łyżeczki soli,
  • olej do smażenia.

Składniki na nadzienie:

  • 250 g jadalnych kasztanów,
  • 350 ml mleka,
  • 50 g cukru brązowego,
  • 40 g białego cukru,
  • pół łyżeczki cynamonu,
  • ziarenka z jednej laski wanilii lub kilka kropli ekstraktu waniliowego.

Sposób przygotowania:

  1. Drożdże rozpuść w 3 łyżkach mleka z łyżeczką cukru i odstaw na 15 minut, aż zaczną się pienić.
  2. W dużej misce wymieszaj mąkę, resztę cukru, sól, jajko, żółtka, pokrojone masło i zaczyn drożdżowy.
  3. Wyrabiaj ciasto stopniowo dodając mleko, aż będzie jednolite i lekko klejące, ewentualnie podsyp mąką.
  4. Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na 1,5 godziny do wyrośnięcia.
  5. Upiecz kasztany w 190 stopniach Celsjusza przez około 30 minut.
  6. Zaczekaj aż ostygną.
  7. Obierz je, a następnie ugotuj w mleku z cukrem, cynamonem i wanilią na małym ogniu przez 30 minut.
  8. Zmiksuj na gładki krem i ostudź; po wyrośnięciu ciasto rozwałkuj na grubość około 1 cm.
  9. Wykrawaj krążki i odstaw na 30 minut pod przykryciem do ponownego wyrastania.
  10. Smaż na oleju rozgrzanym do 170-175 stopni Celsjusza, aż się zarumienią z obu stron.
  11. Wyciągaj je ostrożnie i kładź na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym.
  12. Po lekkim przestudzeniu nadziewaj kremem kasztanowym przy pomocy rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką.
  13. Gotowe pączki udekoruj ulubioną posypką lub polewą.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯