Gdy mam ochotę na pączki, wybieram te. Są jeszcze lepsze niż z różą
Choć do tłustego czwartku jeszcze daleko, nie oznacza to, że nie można pozwolić sobie na pączka na deser — zwłaszcza teraz, gdy trwa sezon na jeden składnik, z którego przygotujesz wspaniałe nadzienie.
Każdy ma swoje ulubione nadzienie do pączków. Wybór jest ogromny — z różą, czekoladą, agrestem, karmelem, a nawet... kremem kasztanowym. Choć w Polsce kasztany raczej nie kojarzą się z przekąską, na ulicach miast takich jak Paryż czy Bolonia często spotkasz sprzedawców grillujących je i głośno zachęcających do zakupu. Nawet jeśli same kasztany wydają ci się mało apetyczne, warto spróbować kremu przygotowanego na ich bazie, ponieważ doskonale pasuje do naleśników, ciast, a przede wszystkim pączków.
3 pomysły na owocowe desery z kruchą plecionką. Podane w słoiku
Krem z kasztanów
Nie wszystkie kasztany nadają się do jedzenia — jadalne to zupełnie inny gatunek niż te, które jesienią zbieramy w parkach. Mają gładką, błyszczącą łupinę i charakterystyczny czubek, a po upieczeniu zyskują delikatny, lekko słodki smak. To właśnie one nadają się do przygotowania kremu. Aby go zrobić, najpierw pieczesz kasztany, następnie obierasz i gotujesz z mlekiem, cukrem i wanilią, a potem miksujesz na gładką masę. Gotowy krem możesz przechowywać w lodówce przez kilka dni i wykorzystywać do deserów.
Przepis na pączki z nadzieniem kasztanowym
Składniki na ciasto:
- 500 g mąki pszennej,
- 230 ml ciepłego mleka,
- 20 g świeżych drożdży,
- 50 g masła,
- 30 g cukru,
- 4 żółtka,
- 1 jajko,
- pół łyżeczki soli,
- olej do smażenia.
Składniki na nadzienie:
- 250 g jadalnych kasztanów,
- 350 ml mleka,
- 50 g cukru brązowego,
- 40 g białego cukru,
- pół łyżeczki cynamonu,
- ziarenka z jednej laski wanilii lub kilka kropli ekstraktu waniliowego.
Sposób przygotowania:
- Drożdże rozpuść w 3 łyżkach mleka z łyżeczką cukru i odstaw na 15 minut, aż zaczną się pienić.
- W dużej misce wymieszaj mąkę, resztę cukru, sól, jajko, żółtka, pokrojone masło i zaczyn drożdżowy.
- Wyrabiaj ciasto stopniowo dodając mleko, aż będzie jednolite i lekko klejące, ewentualnie podsyp mąką.
- Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na 1,5 godziny do wyrośnięcia.
- Upiecz kasztany w 190 stopniach Celsjusza przez około 30 minut.
- Zaczekaj aż ostygną.
- Obierz je, a następnie ugotuj w mleku z cukrem, cynamonem i wanilią na małym ogniu przez 30 minut.
- Zmiksuj na gładki krem i ostudź; po wyrośnięciu ciasto rozwałkuj na grubość około 1 cm.
- Wykrawaj krążki i odstaw na 30 minut pod przykryciem do ponownego wyrastania.
- Smaż na oleju rozgrzanym do 170-175 stopni Celsjusza, aż się zarumienią z obu stron.
- Wyciągaj je ostrożnie i kładź na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym.
- Po lekkim przestudzeniu nadziewaj kremem kasztanowym przy pomocy rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką.
- Gotowe pączki udekoruj ulubioną posypką lub polewą.